Üretici sayfasında anakartın desteklediği maksimum hızın bu olduğu yazıyor. Anakart limitlemiyor mu beni bu durumda, RAM'ler neden stabil olmasın?
4 kanal birden doldurulunca bellek kontrolcü sapıtıyor diyebilirim.
Yani anakart limitlemese bile zaten o hızlara çıkmanız pek muhtemel değil.

İşlemci bu durumu etkilemiyor. 7500F ile 9700X'in veyahut başka bir AMD işlemcinin bellek kontrolcüsü aynı aslında. Slikon kalitesi fark yaratıyor, yani 7500F'in bellek kontrolcüsünün, 9700X'in bellek kontrolcüsünden iyi olma ihtimali var.

Veyahut 2 aynı işlemcinin (örnek olarak 9950X) birinde 2x16 bir kiti 6400 CL26 açabiliyorken diğerinde 6400 CL26 açamayabiliyorsunuz.

6000 bellekleri Hynix'ten başkası üretmiyor anlamına geliyor o zaman.

Hazır, 6000MT/s tek başına ayırt edici bir özellik değil.
İlginç bir durum. Çünkü AMD'nin sitesinde 6000 yazmıyor hocam. Bu durumda 6000 MT/s işlemcinin desteklemediği bir hız olduğu anlamına gelmiyor mu? Maksimum hız olarak 5600 yazmışlar.

Bu arada RAM'ler geldi. Şimdi bunlar Hynix ve A-die RAM mi oluyor?

SoC limiti olması lazım, yanlış hatırlıyor olabilirim. @Ayhan Dönmez daha iyi hatırlar.
AMD işlemcilerde sorun çıkmıştı, bu sebeple limitlediler.
6000 sorun değil şu an.

Hayırlı olsun bu arada. %99 A-die diyebiliriz. XPG şu ana kadar 1 kere yanılttı beni.
Emin olmak için ZenTiming t HWİNFO tam menüden kontrol ederiz yine.
@Ayhan Dönmez

H-Die etiketi olan Hynix belleklerimi Nebi Akgün'ün paylaştığı "A-Die" zamanlamalarına göre ayarladığımda stabil performans alabiliyorum. Zamanlamalar aşağıdaki gibi:
tCl:30
Eki Görüntüle 205492

H-Die etiketine sahip diğer kullanıcılar da A-Die zamanlamaları ile kullanabildiklerini belirtmişler. H-Die hakkında hala net bir bilgi olmasa da en azından A-Die'a yakın olduğunu söyleyebiliriz sanırım.
Nebi "beyi" şahsen pek dikkate almıyorum.
@11115 @Ayhan Dönmez

Süpriz ziyaret

Son düzenleme:
4 kanal birden doldurulunca bellek kontrolcü sapıtıyor diyebilirim.
Tam bu sebepten bir başka arkadaşım 6000 değil de 5400MT'de bile duramayacağımı, 3600'e çekmem gerektiğini söyledi. Risk aldım ve 5400 MT'de tutmayı başarmıştım. 6000 MT'yi bilemiyorum. Belki ileride MoBo değiştirirsem deneriz birlilkte.

Tam bu sebepten bir başka arkadaşım 6000 değil de 5400MT'de bile duramayacağımı, 3600'e çekmem gerektiğini söyledi. Risk aldım ve 5400 MT'de tutmayı başarmıştım. 6000 MT'yi bilemiyorum. Belki ileride MoBo değiştirirsem deneriz birlilkte.
Yani kanal sayısı arttıkça stabilite için hızı düşürmek mi gerekiyor? Aslında oyuncular için çoğu durumda iki kanalın dört kanaldan daha stabil çalıştığını okumuştum.

Özellikle bakıyorum 5600 ya da 6400 gibi hızlar değil de 6000 tercih ediliyor. Bunun sebebi nedir? Diğer hızlarda olması ne gibi bir dezavantaj yaratıyor?
Açıklayayım.

1. 6000 MT/s tek başına önerilmiyor, 6000 MT/s CL26-28-30-32 öneriliyor, bunun sebebi şu, 6000 CL30 değerine sadece ve sadece Hynix M ya da A-Die çipler inebilir, Samsung-Micron ise istediğin kadar voltaj bas, yanına yaklaşamaz. Belki Samsung 32-34-36'da kalabilir, ama Micron Cas Latency düşürmeye uygun değil, D-Die gibi revizyonları sadece 7000 MT/s civarında 2:1 mod açılabiliyor, o frekans değeri de Core Ultra + AM5 platformu için tamamen uyumsuz, yanlış.

2. 6000 MT/s değerinde UCLK=MCLK=3000 MHz iken FCLK=2000 MHz'dir, FCLKx3=UCLKx2 yani 2000x3=3000x2, latency benefit sağlıyor, memory controller + FCLK kısmen 2:3 oranında sync çalışıyor çünkü.

3. 6000 MT/s değeri AMD'nin özellikle 3D işlemcilere çöp IMC koymasından kaynaklı bellek kontrolcu-IMC birimi için sweet spot'tur, yani IMC, 3000 UCLK'yı zorlanmadan açabilir, BIOS'lar Auto olarak senin sorunsuz bir şekilde 3000 UCLK açabilmen için tasarlanmıştır, öyle ki Nitro ayarları Auto olarak RX-2 TX-3 Control Line-1 olarak gelir, bu da en gevşek ve sorunsuz halidir, eksi yönü latency yüksektir, sadece ve sadece frekans açabilmene yöneliktir.

4. 6000 MT/s üzeri herhangi bir frekansta AM5 platformunda tüm anakart üreticileri UCLK=MCLK/2 oranını korumaktadır, 8000 açsan da durum bu, 6200'de de durum bu, çünkü AMD'nin 3D Cache avantajı olduğundan RAM erişimi kısıtlı, EXPO açmasan dahi sonuçlar tatmin edici, silikon olarak genelde iyi denk gelmez IMC birimi, o yüzden 6200 MT/s'de dahi anakart üreticileri safe option olarak 2:1 modu tercih eder, 6000 MT/s'de sadece 1:1 mod aktif olur, 6000 MT/s'ye minimum eş değer 2:1 mod frekans aralığı 7600-8000 MT/s'dir. Tek CCD için durum böyledir, 2 CCD işlemciler, 2 CCD birimiyle de interconnect FCLK frekansı dolayısıyla read+write+copy yapabildiğinden dolayı Bandwith fazlasıyla yüksektir, FCLK throttle tek CCD'de olduğu kadar burada bariz değildir.

5. Önceki maddede bahsedildiği gibi 3D Cache'den ötürü 6400-6600 ya da 2:1 mod 8000-8400 aralığı çoğu günlük kullanıcı için gereksizdir, OC meraklıları için tavsiye edilir, %90 performans yerine, %99.9 almak isteyenler içindir. 7800x3D-9800x3D'de 6000 CL30 manuel timing'ler ve kısmen 2-3-1 olan Nitro ayarı 1-2-1 çekilmesiyle, sonuçlar tatmin edici olmaktadır. 9700x gibi işlemcilerde ise genel itibariyle 6200-6400 daha kolay açılmaktadır, silikon lottery diye bir gerçek vardır, ama kıyas edildiğinde durum bu, 9700x ile 6400 1:1 mod açma oranı daha yüksektir, çünkü 3D Cache'den yoksun, daha iyi IMC ile açığı kapatması gerekmektedir.

Sözün özü, AM5 platformunda düz kullanıcı iseniz 6000 MT/s CL30'dan şaşmayınız. Yoksa EXPO'dan dahi kötü performans alacaksınız.

@29105 Bey, teşrif ederse, kendi de onaylayacaktır bunları tabii.

Son düzenleme:
Yani kanal sayısı arttıkça stabilite için hızı düşürmek mi gerekiyor? Aslında oyuncular için çoğu durumda iki kanalın dört kanaldan daha stabil çalıştığını okumuştum.
4 Stick taksan bile 2 kanal çalışıyor zaten elindeki anakart ile alakalı bir durum bu kanal sayısı ve sen bir Server anakartına sahip değilsin ki Quad Channel moduna alabilesin. (İstisnaları es geçiyorum)

Stick eklemek sadece IMC'yi strese sokuyor, 4 kanala çekme durumu falan yok yani.

IMC iyi geldikten sonra 5800MT/s bile açılabiliyor. 5200MT/s, benim şu ana kadar gördüğüm en düşük değerdi.
4 Stick yapınca direkt Boot etmeyen AM5 çipler bile var diye biliyorum, o yüzden 5400 MT'de kendimi şanslı atfediyordum.

4 Stick taksan bile 2 kanal çalışıyor zaten elindeki anakart ile alakalı bir durum bu kanal sayısı ve sen bir Server anakartına sahip değilsin ki Quad Channel moduna alabilesin. (İstisnaları es geçiyorum)

Stick eklemek sadece IMC'yi strese sokuyor, 4 kanala çekme durumu falan yok yani.

4 Stick yapınca direkt Boot etmeyen AM5 çipler bile var diye biliyorum, o yüzden 5400 MT'de kendimi şanslı atfediyordum.
Yeni AGESA'lar ile beraber 4 DIMM optimizasyonları geldi, özellikle 1.2.0.3g AGESA'dan 1.2.7.0'ye ciddi bir zıplama oldu, şu anda 4x16 6000 CL30 açman işten bile değil, yine de uğraşman gerekecek, VDDP 1.15 ve SoC 1.3'ten aşağısı golden IMC harici kurtarmayacaktır 2 DPC 1R 6000 CL30 için.

Topoloji farklı, 4 DIMM her zaman sorun olmuştur, IMC'ye ekstra yük biniyor ve bir müddet daha sorun olmaya devam edecek, Zen6'da 2 IMC birimi geldiğinde bu durum değişecektir, ek latency ekleyecektir belki ama daha rahat 4 DIMM ve yüksek frekanslara izin vereceğinden dolayı, bu açık kapanacaktır. İnterconnect frekans İntel'deki gibi yapmayı başarırlarsa fark katlanarak artar, FCLK her zaman AM5'te throttle kaynağı. 2233 üzeri yapabilen Ryzen 7000-9000 yok şu anda, monolitik APU'lar 2500 civarında tıkanıyor.

Açıklayayım.

1. 6000 MT/s tek başına önerilmiyor, 6000 MT/s CL26-28-30-32 öneriliyor, bunun sebebi şu, 6000 CL30 değerine sadece ve sadece Hynix M ya da A-Die çipler inebilir, Samsung-Micron ise istediğin kadar voltaj bas, yanına yaklaşamaz. Belki Samsung 32-34-36'da kalabilir, ama Micron Cas Latency düşürmeye uygun değil, D-Die gibi revizyonları sadece 7000 MT/s civarında 2:1 mod açılabiliyor, o frekans değeri de Core Ultra + AM5 platformu için tamamen uyumsuz, yanlış.

2. 6000 MT/s değerinde UCLK=MCLK=3000 MHz iken FCLK=2000 MHz'dir, FCLKx3=UCLKx2 yani 2000x3=3000x2, latency benefit sağlıyor, memory controller + FCLK kısmen 2:3 oranında sync çalışıyor çünkü.

3. 6000 MT/s değeri AMD'nin özellikle 3D işlemcilere çöp IMC koymasından kaynaklı bellek kontrolcu-IMC birimi için sweet spot'tur, yani IMC, 3000 UCLK'yı zorlanmadan açabilir, BIOS'lar Auto olarak senin sorunsuz bir şekilde 3000 UCLK açabilmen için tasarlanmıştır, öyle ki Nitro ayarları Auto olarak RX-2 TX-3 Control Line-1 olarak gelir, bu da en gevşek ve sorunsuz halidir, eksi yönü latency yüksektir, sadece ve sadece frekans açabilmene yöneliktir.

4. 6000 MT/s üzeri herhangi bir frekansta AM5 platformunda tüm anakart üreticileri UCLK=MCLK/2 oranını korumaktadır, 8000 açsan da durum bu, 6200'de de durum bu, çünkü AMD'nin 3D Cache avantajı olduğundan RAM erişimi kısıtlı, EXPO açmasan dahi sonuçlar tatmin edici, silikon olarak genelde iyi denk gelmez IMC birimi, o yüzden 6200 MT/s'de dahi anakart üreticileri safe option olarak 2:1 modu tercih eder, 6000 MT/s'de sadece 1:1 mod aktif olur, 6000 MT/s'ye minimum eş değer 2:1 mod frekans aralığı 7600-8000 MT/s'dir. Tek CCD için durum böyledir, 2 CCD işlemciler, 2 CCD birimiyle de interconnect FCLK frekansı dolayısıyla read+write+copy yapabildiğinden dolayı Bandwith fazlasıyla yüksektir, FCLK throttle tek CCD'de olduğu kadar burada bariz değildir.

5. Önceki maddede bahsedildiği gibi 3D Cache'den ötürü 6400-6600 ya da 2:1 mod 8000-8400 aralığı çoğu günlük kullanıcı için gereksizdir, OC meraklıları için tavsiye edilir, %90 performans yerine, %99.9 almak isteyenler içindir. 7800x3D-9800x3D'de 6000 CL30 manuel timing'ler ve kısmen 2-3-1 olan Nitro ayarı 1-2-1 çekilmesiyle, sonuçlar tatmin edici olmaktadır. 9700x gibi işlemcilerde ise genel itibariyle 6200-6400 daha kolay açılmaktadır, silikon lottery diye bir gerçek vardır, ama kıyas edildiğinde durum bu, 9700x ile 6400 1:1 mod açma oranı daha yüksektir, çünkü 3D Cache'den yoksun, daha iyi IMC ile açığı kapatması gerekmektedir.

Sözün özü, AM5 platformunda düz kullanıcı iseniz 6000 MT/s CL30'dan şaşmayınız. Yoksa EXPO'dan dahi kötü performans alacaksınız.

@29105 Bey, teşrif ederse, kendi de onaylayacaktır bunları tabii.
Ayhan hocam sizin de bu konudaki fikrinizi almak isterim. Benim aldığım bellekler Hynix H-Die etiketli çıktı. Aşağıdaki zamanlamalar ile çalıştırabiliyorum. TestMem5 ile 1.5 saatlik süreçte hata almadım. OCCT ile denediğimde de hata almadım ancak bellek sıcaklığı 65 dereceye kadar çıktı. Bunu çözebilmek adına belleklere üfleyen bir fan sipariş ettim. Henüz gelmedi ancak onu montajlayacağım.

Sizce aşağıdaki zamanlama değerlerinden hangilerini değiştirmem gerekir? Örneğin Tras değerinin 126 ya da 127'de daha stabil olduğunu belirtmiştiniz başka bir mesajda. Onu değiştireceğim. Başka öneriniz varsa denemek isterim. Teşekkürler. Anakartım Gigabyte B650 Eagle Ax.

1764157207827.webp

Ayhan hocam sizin de bu konudaki fikrinizi almak isterim. Benim aldığım bellekler Hynix h-die etiketli çıktı. Aşağıdaki zamanlamalar ile çalıştırabiliyorum. TestMem5 ile 1.5 saatlik süreçte hata almadım. OCCT ile denediğimde de hata almadım ancak bellek sıcaklığı 65 dereceye kadar çıktı. Bunu çözebilmek adına belleklere üfleyen bir fan sipariş ettim. Henüz gelmedi ancak onu montajlayacağım.

Sizce aşağıdaki zamanlama değerlerinden hangilerini değiştirmem gerekir? Örneğin tras değerinin 126 ya da 127'de daha stabil olduğunu belirtmiştiniz başka bir mesajda. Onu değiştireceğim. Başka öneriniz varsa denemek isterim. Teşekkürler. Anakartım Gigabyte B650 eagle AX.

Eki Görüntüle 205514

6000 CL30 giga için böyle kullanman daha uygun olur:

1764157459754.webp

Fan üfletirsen TRFC-400 trefı 65k rahatlıkla yapabilirsin, testte 50 geçmez muhtemelen, RAM'lerin dibine iyice yaklaştırdığına emin ol, RAM'e hava üfleyecek, Blade yönünü ona göre ayarla fanın.

Aksi takdirde aparat alman gerekecek zaten, ona çok gerek yok, tek fan 12 cm yeterli active Memory cooling için.

H-die Patriot'un özel isimlendirmesi, a-die olması lazım. 1.4v civarına 6000 CL28 ya da 6200 CL30 açabilirsin yine, @LH44 o konuda yardımcı olur, artık üstat da aramızda, o da yardımcı olacaktır. Benim emeklilik vaktim geldi artık çünkü, gençlerin önünü açmak lazım.