5600 önerilmeme nedeni çip seçeneğinin fazla olması, daha doğrusu kötü bir çipin gelme ihtimalinin daha fazla olması.
6400'ün doğrudan değil de dolaylı olarak önerilmesinin nedeni ımc yani bellek kontrolcü.

6000 en tatlı nokta AMD için.

6000 açamayan bellek kontrolcüsü çok nadir. Birkaç kişiyi gördüm Reddit'te 9800X3D kullanan. Sr 1.30 SoC ile bile adam 6000 açamamış.
Dünyanın en şanssız insanlarından birisi olmak gerekiyor. Çocuk 5800'de kullanıyordu bu arada.

Uclk şans işi, FCLK şans işi, Core tarafı şans işi ve bunların hepsi ayrı ayrı birer şans işi :D. 6400 1:1 açamayıp 2233 FCLK stabil açabilen gördüm mesela.

Benim chip hepsinde ortalama. 2233 boot etmiyor 2220'ye kadar FCLK açabiliyor BCLK ile. 6400 boot ediyor ama stabilleştirme için uğraşmadım. Muhtemelen 1.28 SoC ile 6400 açabilir ama dr olduğum için vakit harcamadım o yüzden 6200 de kullanıyorum.
Core tarafı da bende ortalama. 5.4 GHz 1.25 ile açıyor. Aslında biraz kötü diyebiliriz Core için.

Bir de son olarak;
PSU Titanium alın. Bende bir sonraki seferde Gold almayacağım. Hatta Platinium da almayacağım. Parayı bayılıp Titanium PSU alacağım.
Nedenini sormayın arkadaşlar oralar çok karışık ama voltage ripple denen bir şey var. Bu muhabbet yüzünden belki de biz 6600 stabil açabileceğiz ama PSU larımız yüzünden açamıyoruz.

@LH44 @Ayhan Dönmez

Son düzenleme:
6000 açamayan bellek kontrolcüsü çok nadir. Birkaç kişiyi gördüm Reddit'te 9800X3D kullanan. Sr 1.30 SoC ile bile adam 6000 açamamış.
Dünyanın en şanssız insanlarından birisi olmak gerekiyor. Çocuk 5800'de kullanıyordu bu arada.

Uclk şans işi, FCLK şans işi, Core tarafı şans işi ve bunların hepsi ayrı ayrı birer şans işi :D. 6400 1:1 açamayıp 2233 FCLK stabil açabilen gördüm mesela.

Benim chip hepsinde ortalama. 2233 boot etmiyor 2220'ye kadar FCLK açabiliyor BCLK ile. 6400 boot ediyor ama stabilleştirme için uğraşmadım. Muhtemelen 1.28 SoC ile 6400 açabilir ama dr olduğum için vakit harcamadım o yüzden 6200 de kullanıyorum.
Core tarafı da bende ortalama. 5.4 GHz 1.25 ile açıyor. Aslında biraz kötü diyebiliriz Core için.

Bir de son olarak;
PSU Titanium alın. Bende bir sonraki seferde Gold almayacağım. Hatta Platinium da almayacağım. Parayı bayılıp Titanium PSU alacağım.
Nedenini sormayın arkadaşlar oralar çok karışık ama voltage ripple denen bir şey var. Bu muhabbet yüzünden belki de biz 6600 stabil açabileceğiz ama PSU larımız yüzünden açamıyoruz.

@LH44 @Ayhan Dönmez
Katılıyorum, Uranyum gelirse onu alırım, Titanium en tepedeyse onu :D Bundan sonra ucuza kaçmak asla olmaz.

Bir de son olarak;

@LH44 @Ayhan Dönmez

O kadar önemli mi ya? Biz garibanlar Bronze mecbur kullanıyoruz hocam.

Son düzenleme:
@29105 Üstat etiketlersen o da yardımcı olur, kendisi TR'de tektir, bu işleri onun sayesinde öğrendik, o olmasaydı hiç kimse bilemezdi bunları şu anda.

@LH44 Nebi dediklerinde haksız değil, o piyasaya çıktıktan sonra bazı gereksiz tipler türedi, onun bilgilerini kullanarak kendileri ahkam kesmeye, bir şey bildiklerini ima edip bu tarz forum ortamlarında öneri tavsiye verdiler, doğrusuyla yanlışıyla, kendi üzerinde denemeden, emin olmadan yalan yanlış bilgi yaydılar. O yüzden adam haksız değil.

Sadece şurada hata yaptı, ben o sandığı yeni yetmelerden değilim, uzun zamandır bu işin içindeyim ve uğraşıyorum, bilgim ve tecrübem ziyadesiyle fazla, beni o tipler ile karıştırarak hata yaptı sadece, yoksa şahsıyla alakalı bir sıkıntım yok. Kiminle uğraştığını bilmiyor, sorun orada.

@LH44 Yani bu adam, biraz göz gezdirmek ile, benim ne halt olduğumu anlamaya çalıştı, orada hatası var, Daha detaylı araştırma yapması icap ederdi, 3-5 çapulcunun, yaverin lafına itibar etmek yerine, karşısındakinin kim olduğunu daha iyi tanıması lazım. Kendini vazgeçilmez ya da sektörde tek zannediyor, çok yanlış yolda ilerliyor, böyle devam ederse silinip gidecek piyasadan. Kimsenin kötülüğünü istemem orası ayrı. Kendi düşen ağlamaz. Eleştiriyi kaldıramıyorsan bu işlerden elini eteğini çekmen lazım.

Verdiği yanlış bilgilerden bahsetmiyorum bile, kaç defadır düzeltmeye çalışıyorum, en az 1 yıl oldu düzelteli, ilk ne zaman piyasaya çıktıysa o zamandan beri, ama ısrarla siliyor mesajları video altından hala.
Ben Nebi Bey'in videolarını izlemeye yeni yeni başlamıştım. Sizin kanalınız var mı takip edeyim?

X3D işlemcilerde çokta farketmiyor oyun performansı. Escape from tarkov'da fark ettiğini duydum benim test ettiğim oyunlarda çok bir fark olmadı. %3, %5 falan fark. Rami takıp standart ayar yapmadan 4800de bile açsanız bu kadar fark ediyor. Ben denedim bu konuda ciddiyim.
Benchmark'larda fark ediyor tabi ki.

Bizzat iki sistem var bizzat denedim, gözle hissetmiyorsunuz farkı. İkisini de 1440p'de denedim. Biraz da hobi işi diyelim.
Neden denediğimi kısaca anlatayım; arkadaşın sisteminde sürekli çökme ve oyundan atma sorunları vardı en son standarta çektik rahat şekilde sorun yaşamadan hayatına devam etti. Tabi standarta çekmeden bir sürü manuel timing denedik. Benim buradaki üstadlar kadar bilgim yok tabi ki internetten gördüğüm kadarıyla ayarlar yapmaya çalıştım. Bir de kendisi uzak bir yerde sorun yaşasa gitmem tekrar sorun olacak. (bilgisayar hakkında hiç bir bilgisi yok)

Tabi ki almışken en iyisini almakta fayda var. Benim sweet spot'um kullanıcının sorun yaşamadan açabildiği seviye.
Kimse bios üzerinden ram ayarlarını çözmek zorunda değil bu işin normali maksimum expo'yu açıp stabil bir şekilde en iyi değeri almak.