6000 CL30 giga için böyle kullanman daha uygun olur:

Eki Görüntüle 205515

Fan üfletirsen TRFC-400 trefı 65k rahatlıkla yapabilirsin, testte 50 geçmez muhtemelen, RAM'lerin dibine iyice yaklaştırdığına emin ol, RAM'e hava üfleyecek, Blade yönünü ona göre ayarla fanın.

Aksi takdirde aparat alman gerekecek zaten, ona çok gerek yok, tek fan 12 cm yeterli active Memory cooling için.

H-die Patriot'un özel isimlendirmesi, a-die olması lazım. 1.4v civarına 6000 CL28 ya da 6200 CL30 açabilirsin yine, @LH44 o konuda yardımcı olur, artık üstat da aramızda, o da yardımcı olacaktır. Benim emeklilik vaktim geldi artık çünkü, gençlerin önünü açmak lazım.
Ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim. Voltaj değerlerini de aşağıdaki gibi girmiştim. Bu şekilde kalması uygun mudur? VDDP 1.0 yapmalı mıyım?
1764157774957.webp

Aktif soğutma için 2 adet Noctua NF-A4x20 satın aldım. Gümrükten geçmesini bekliyorum :). Çift taraflı termal bant ile doğrudan belleklerin üzerine oturtmayı düşünüyorum. Yapabilirsem sonucunu paylaşacağım mutlaka.

Ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim. Voltaj değerlerini de aşağıdaki gibi girmiştim. Bu şekilde kalması uygun mudur? VDDP 1.0 yapmalı mıyım?
Eki Görüntüle 205516

Aktif soğutma için 2 adet Noctua NF-A4x20 satın aldım. Gümrükten geçmesini bekliyorum :). Çift taraflı termal bant ile doğrudan belleklerin üzerine oturtmayı düşünüyorum. Yapabilirsem sonucunu paylaşacağım mutlaka.
6000 CL30 A-Die SR 2x16 için uygundur @Rhakios, 6200 CL30 yine 1.4v'ta açacaktır, 6200 CL28 1.45-1.5 arasına açar. FCLK 2067 ile kullanırsın, 2:3 FCLK-UCLK oranı için. 2200 FCLK yapsan + olarak bandwith artışı ve latency düşüşü beraberinde geliyor, çipinin 2200 açacağının garantisi yok. 9800x3D özelinde 2200 açamayan nadir var gibi. Diğerleri piyango.

6000 CL30 A-Die SR 2x16 için uygundur @Rhakios, 6200 CL30 yine 1.4v'ta açacaktır, 6200 CL28 1.45-1.5 arasına açar. FCLK 2067 ile kullanırsın, 2:3 FCLK-UCLK oranı için. 2200 FCLK yapsan + olarak bandwith artışı ve latency düşüşü beraberinde geliyor, çipinin 2200 açacağının garantisi yok. 9800x3D özelinde 2200 açamayan nadir var gibi. Diğerleri piyango.
Teşekkür ederim yanıtlarınız için. Fanlarım geldikten sonra aktif soğutmayla birlikte verdiğiniz değerleri deneyeceğim. Sonuçlarını sizlerle paylaşacağım.

Teşekkür ederim yanıtlarınız için. Fanlarım geldikten sonra aktif soğutmayla birlikte verdiğiniz değerleri deneyeceğim. Sonuçlarını sizlerle paylaşacağım.
@29105 Üstat etiketlersen o da yardımcı olur, kendisi TR'de tektir, bu işleri onun sayesinde öğrendik, o olmasaydı hiç kimse bilemezdi bunları şu anda.

@LH44 Nebi dediklerinde haksız değil, o piyasaya çıktıktan sonra bazı gereksiz tipler türedi, onun bilgilerini kullanarak kendileri ahkam kesmeye, bir şey bildiklerini ima edip bu tarz forum ortamlarında öneri tavsiye verdiler, doğrusuyla yanlışıyla, kendi üzerinde denemeden, emin olmadan yalan yanlış bilgi yaydılar. O yüzden adam haksız değil.

Sadece şurada hata yaptı, ben o sandığı yeni yetmelerden değilim, uzun zamandır bu işin içindeyim ve uğraşıyorum, bilgim ve tecrübem ziyadesiyle fazla, beni o tipler ile karıştırarak hata yaptı sadece, yoksa şahsıyla alakalı bir sıkıntım yok. Kiminle uğraştığını bilmiyor, sorun orada.

@LH44 Yani bu adam, biraz göz gezdirmek ile, benim ne halt olduğumu anlamaya çalıştı, orada hatası var, Daha detaylı araştırma yapması icap ederdi, 3-5 çapulcunun, yaverin lafına itibar etmek yerine, karşısındakinin kim olduğunu daha iyi tanıması lazım. Kendini vazgeçilmez ya da sektörde tek zannediyor, çok yanlış yolda ilerliyor, böyle devam ederse silinip gidecek piyasadan. Kimsenin kötülüğünü istemem orası ayrı. Kendi düşen ağlamaz. Eleştiriyi kaldıramıyorsan bu işlerden elini eteğini çekmen lazım.

Verdiği yanlış bilgilerden bahsetmiyorum bile, kaç defadır düzeltmeye çalışıyorum, en az 1 yıl oldu düzelteli, ilk ne zaman piyasaya çıktıysa o zamandan beri, ama ısrarla siliyor mesajları video altından hala.

Son düzenleme:
Açıklayayım.

1. 6000 MT/s tek başına önerilmiyor, 6000 MT/s CL26-28-30-32 öneriliyor, bunun sebebi şu, 6000 CL30 değerine sadece ve sadece Hynix M ya da A-Die çipler inebilir, Samsung-Micron ise istediğin kadar voltaj bas, yanına yaklaşamaz. Belki Samsung 32-34-36'da kalabilir, ama Micron Cas Latency düşürmeye uygun değil, D-Die gibi revizyonları sadece 7000 MT/s civarında 2:1 mod açılabiliyor, o frekans değeri de Core Ultra + AM5 platformu için tamamen uyumsuz, yanlış.

2. 6000 MT/s değerinde UCLK=MCLK=3000 MHz iken FCLK=2000 MHz'dir, FCLKx3=UCLKx2 yani 2000x3=3000x2, latency benefit sağlıyor, memory controller + FCLK kısmen 2:3 oranında sync çalışıyor çünkü.

3. 6000 MT/s değeri AMD'nin özellikle 3D işlemcilere çöp IMC koymasından kaynaklı bellek kontrolcu-IMC birimi için sweet spot'tur, yani IMC, 3000 UCLK'yı zorlanmadan açabilir, BIOS'lar Auto olarak senin sorunsuz bir şekilde 3000 UCLK açabilmen için tasarlanmıştır, öyle ki Nitro ayarları Auto olarak RX-2 TX-3 Control Line-1 olarak gelir, bu da en gevşek ve sorunsuz halidir, eksi yönü latency yüksektir, sadece ve sadece frekans açabilmene yöneliktir.

4. 6000 MT/s üzeri herhangi bir frekansta AM5 platformunda tüm anakart üreticileri UCLK=MCLK/2 oranını korumaktadır, 8000 açsan da durum bu, 6200'de de durum bu, çünkü AMD'nin 3D Cache avantajı olduğundan RAM erişimi kısıtlı, EXPO açmasan dahi sonuçlar tatmin edici, silikon olarak genelde iyi denk gelmez IMC birimi, o yüzden 6200 MT/s'de dahi anakart üreticileri safe option olarak 2:1 modu tercih eder, 6000 MT/s'de sadece 1:1 mod aktif olur, 6000 MT/s'ye minimum eş değer 2:1 mod frekans aralığı 7600-8000 MT/s'dir. Tek CCD için durum böyledir, 2 CCD işlemciler, 2 CCD birimiyle de interconnect FCLK frekansı dolayısıyla read+write+copy yapabildiğinden dolayı Bandwith fazlasıyla yüksektir, FCLK throttle tek CCD'de olduğu kadar burada bariz değildir.

5. Önceki maddede bahsedildiği gibi 3D Cache'den ötürü 6400-6600 ya da 2:1 mod 8000-8400 aralığı çoğu günlük kullanıcı için gereksizdir, OC meraklıları için tavsiye edilir, %90 performans yerine, %99.9 almak isteyenler içindir. 7800x3D-9800x3D'de 6000 CL30 manuel timing'ler ve kısmen 2-3-1 olan Nitro ayarı 1-2-1 çekilmesiyle, sonuçlar tatmin edici olmaktadır. 9700x gibi işlemcilerde ise genel itibariyle 6200-6400 daha kolay açılmaktadır, silikon lottery diye bir gerçek vardır, ama kıyas edildiğinde durum bu, 9700x ile 6400 1:1 mod açma oranı daha yüksektir, çünkü 3D Cache'den yoksun, daha iyi IMC ile açığı kapatması gerekmektedir.

Sözün özü, AM5 platformunda düz kullanıcı iseniz 6000 MT/s CL30'dan şaşmayınız. Yoksa EXPO'dan dahi kötü performans alacaksınız.

@29105 Bey, teşrif ederse, kendi de onaylayacaktır bunları tabii.
Detaylı açıklama için teşekkürler. Özellikle son bölüm konunun tek cümlelik özeti olmuş. İki sorum daha olacak.

1. Düz kullanıcı EXPO açmalı mı?
2. Intel işlemciler için durum nedir?

Bu arada iyiki konuyu açmışım. Muazzam teknik bilgiler verilmiş.

Detaylı açıklama için teşekkürler. Özellikle son bölüm konunun tek cümlelik özeti olmuş. İki sorum daha olacak.

İntel tarafı ben de yok açıkçası. Daha çok AMD'ye (AM5) hakimim.

Düz kullanıcı dahi olsanız EXPO açmak iyi olur. Micron veya Nanya çipli bir RAM'iniz yok ise.

1. Düz kullanıcı EXPO açıp geçebilir 6000 CL30 2x16 için, yeterlidir ama şu koşullarda yeterlidir, 7800x3D-9800x3D kullanıyorsa larger cache tolere edeceği için uygundur, ama bazı oyun motorlarında 5-10 dk'da bir drop sorunu olabilmektedir, IMC ile DRAM arası çok gevşektir çünkü, hem 2-3-1 Nitro, hem anakartın uygun gördüğü gevşek timing'ler neticesinde bu sorun olabilmektedir. Anakart senin Hynix, Samsung, Micron, Nanya kullanıp kullanmadığını bilmez, bakacağı tek şey bu adam kaç MT/s'de, 6000 ise manuel mod açarsan hatta 30-48-48 gibi absürt primary timing girer ki, sen sorunsuz aç diye, tek derdi stabilitedir, ama performans yerlerdedir. Diyeceğim o ki 3D çipin olsa bile 6000 CL28-30 için 1.4-1.45 VDD bandına tight subtiming'ler ile beraber manuel Tuning işlemi yapman en doğrusu olur, 2000-2200 FCLK + 2-3-1 Nitro yerine 1-2-1 Nitro, yeterli gelecektir.

2. Hangi İntel'den bahsettiğine bağlı, AM5 platformu kadar etki elde edemezsin, buradaki amaç drop sorunu önüne geçmekten ziyade FPS, %1 ve %0.1 değerlerdeki ciddi artıştır. İntel buna AMD kadar müsait değil, LGA 1700'de XMP aç geç kafasındaydı çoğu kişi, zira Core Ultra'da da öyle, ama Core Ultra'da bazı şeyler değişti, monolitikten çiplete geçiş süreci başladı, şu an tam olarak çiplet oturmuş değil, interconnect frekans AMD'de olduğu gibi İntel'de de mevcut, ara mimari/soket gibi düşünebilirsin, refresh çipler çıktıktan sonra tamamen soket değişecek Core Ultra ve nihai formuna o zaman kavuşacak, o zaman daha detaylı göreceğiz, Core Ultra 2:1 modda yüksek frekanslara daha uygun, AM5 gibi 6000 CL30 sweet spot orada geçerli değil, silikon kalitesi daha yüksek, İntel AMD gibi çöp koymuyor yani ve mimari farklı, tam olarak çiplet değil, zaten resmi sayfada destek bölümüne bakarsan AM5 için 5200-5600, Core Ultra platformu için 6400 MT/s göreceksin, üreticinin min garanti ettiği frekans değerleri bunlar.

@TechMad AM5 için 2x16 6000 CL30 alıp EXPO açıp geçebilirsin yani eğer 3D isen, drop sorunu mevcutsa bazı oyunlarda, onun çözümü de manuel tuning'den geçiyor, 9700x vesaire alırsan her halukarda yapman lazım. Anakart iyi ayarlamıyor çünkü, nedenlerini bahsettim yukarıda.

@LH44 Şu yazıların hepsini copy paste yap da bir rehber hazırla artık, @29105 de destek atacaktır, benim pilim bitti artık. Yağver falan işleri bana uygun değil bu saatten sonra :D

@TechMad @LH44 Dikkat edeceğiniz nokta, DDR4'teki gibi Samsung B-Die VDD basmak ile tRFC scale olurdu, AM5'te bu durum geçerli değil yani DDR5'te, ne İntel'de ne AM5'te Samsung B-Die tRFC açamıyor, ne yaparsan yap durum bu, Micron zaten tREFI 65K yaptığın anda BSoD veriyor, mavi yiyorsun.

A-Die için dikkat edilecek nokta 120 ns tRFC rahatlıkla yapar aktif soğutma ile, aktif soğutamıyorsan 130 ns bandında kalacaksın. A-Die'den kasıt 2Gbit A-Die yani. SR/DR fark etmez.

M-Die için H16M+H24M sınır 160 ns'tir, çok iyi soğutulduğu taktirde, 40 derece testte ve oyunda geçmediği taktirde ancak 150 ns mümkün olabilir, 150 ns altı eksi derecede dahi stabil olmamaktadır, LN2'de dahi voltaj sınırları-limitleri değişmemektedir, A-Die'de ise eksi derecelerde CL scale olabilmektedir, VDD ihtiyacı düşmektedir, primary daha tight ayarlanır bu durumda ve OC rekorları böyle kırılır.

H16M+H24M için tRFC limit 160 ns'tir, 150 ns piyangodur, 150 altı imkansızdır. Tablo bu şekilde:

1764162343529.webp

Timing x 2000 / frekans -- Formül bu şekilde. tRFC-tREFI ve primary'ler için kullanılır.

Son düzenleme:
1. Düz kullanıcı EXPO açıp geçebilir 6000 CL30 2x16 için, yeterlidir ama şu koşullarda yeterlidir, 7800x3D-9800x3D kullanıyorsa larger cache tolere edeceği için uygundur, ama bazı oyun motorlarında 5-10 dk'da bir drop sorunu olabilmektedir, IMC ile DRAM arası çok gevşektir çünkü, hem 2-3-1 Nitro, hem anakartın uygun gördüğü gevşek timing'ler neticesinde bu sorun olabilmektedir. Anakart senin Hynix, Samsung, Micron, Nanya kullanıp kullanmadığını bilmez, bakacağı tek şey bu adam kaç MT/s'de, 6000 ise manuel mod açarsan hatta 30-48-48 gibi absürt primary timing girer ki, sen sorunsuz aç diye, tek derdi stabilitedir, ama performans yerlerdedir. Diyeceğim o ki 3D çipin olsa bile 6000 CL28-30 için 1.4-1.45 VDD bandına tight subtiming'ler ile beraber manuel Tuning işlemi yapman en doğrusu olur, 2000-2200 FCLK + 2-3-1 Nitro yerine 1-2-1 Nitro, yeterli gelecektir.

2. Hangi İntel'den bahsettiğine bağlı, AM5 platformu kadar etki elde edemezsin, buradaki amaç drop sorunu önüne geçmekten ziyade FPS, %1 ve %0.1 değerlerdeki ciddi artıştır. İntel buna AMD kadar müsait değil, LGA 1700'de XMP aç geç kafasındaydı çoğu kişi, zira Core Ultra'da da öyle, ama Core Ultra'da bazı şeyler değişti, monolitikten çiplete geçiş süreci başladı, şu an tam olarak çiplet oturmuş değil, interconnect frekans AMD'de olduğu gibi İntel'de de mevcut, ara mimari/soket gibi düşünebilirsin, refresh çipler çıktıktan sonra tamamen soket değişecek Core Ultra ve nihai formuna o zaman kavuşacak, o zaman daha detaylı göreceğiz, Core Ultra 2:1 modda yüksek frekanslara daha uygun, AM5 gibi 6000 CL30 sweet spot orada geçerli değil, silikon kalitesi daha yüksek, İntel AMD gibi çöp koymuyor yani ve mimari farklı, tam olarak çiplet değil, zaten resmi sayfada destek bölümüne bakarsan AM5 için 5200-5600, Core Ultra platformu için 6400 MT/s göreceksin, üreticinin min garanti ettiği frekans değerleri bunlar.

@TechMad AM5 için 2x16 6000 CL30 alıp EXPO açıp geçebilirsin yani eğer 3D isen, drop sorunu mevcutsa bazı oyunlarda, onun çözümü de manuel tuning'den geçiyor, 9700x vesaire alırsan her halukarda yapman lazım. Anakart iyi ayarlamıyor çünkü, nedenlerini bahsettim yukarıda.
İşlemci 9700X olacak hocam. Anakart için de diğer konudaki tavsiyenize uyacağım ve Gigabyte B850M Force modelini alacağım. Anladığım kadarıyla bellek kontrolcü kararsızlığını minimize etmek ve uzun vadede daha stabil çalışması için bu anakart ve bu işlemci ikilisi birbiri için biçilmiş kaftan gibi görünüyor.

Yüzde 1 veya 0.1 FPS değerleri bu durumda sanırım anlık dropları engellemeye yönelik oluyor. Buradaki amaç ve yapılan ayarlamalar anladığım kadarıyla anlık takılmaları minimize edip kusursuza yakın akıcı oyun deneyimi sağlamak.

Bu arada diğer konuda hatırladığım kadarıyla 2x16 belleği kit almakla ayrı ayrı almak sorun olabiliyor. Fakat Hynix ise ha kit almışsın ha ayrı ayrı almışsın fark ketmiyor demiştiniz. Bu sebeple ben kit halinde satılanı uygun fiyata bulamadığım için resmini attığım XPG Lancer'ı ayrı ayrı aldım. Şimdi sorum bu noktada olacak. Ayrı ayrı almak Hynix'te sorun olmuyor da neden diğer markalarda sorun oluyor?

İşlemci 9700X olacak hocam. Anakart için de diğer konudaki tavsiyenize uyacağım ve Gigabyte B850M Force modelini alacağım. Anladığım kadarıyla bellek kontrolcü kararsızlığını minimize etmek ve uzun vadede daha stabil çalışması için bu anakart ve bu işlemci ikilisi birbiri için biçilmiş kaftan gibi görünüyor.

Yüzde 1 veya 0.1 FPS değerleri bu durumda bu durumda sanırım anlık dropları engellemeye yönelik oluyor. Buradaki amaç ve yapılan ayarlamalar anladığım kadarıyla anlık takılmaları minimize edip kusursuza yakın akıcı oyun deneyimi sağlamak.

Bu arada diğer konuda hatırladığım kadarıyla 2x16 belleği kit almakla ayrı ayrı almak sorun olabiliyor. Fakat Hynix ise ha kit almışsın ha ayrı ayrı almışsın fark ketmiyor demiştiniz. Bu sebeple ben kit halinde satılanı uygun fiyata bulamadığım için resmini attığım XPG Lancer'ı ayrı ayrı aldım. Şimdi sorum bu noktada olacak. Ayrı ayrı almak Hynix'te sorun olmuyor da neden diğer markalarda sorun oluyor?
Hiç sorun olmaz, 6000 CL30 1x16'dan 2 modül ayrı sipariş verirsen sorunsuz kullanırsın. Biri A-Die, diğeri M-Die çıksa yine sorun olmaz, önemli olan Hynix olması, 1.35v-1.4v'ta çünkü 6000 CL30 kusursuz açıyor iki çip de. Boot eder, sorunsuz kullanırsın yani, 6000 CL30 olması XOC kovalamıyorsan en önemli nokta, geri kalanı teferruat.

@TechMad Diğer çiplerde sorun olma sebebi bir standardizasyon olmaması, Micron mesela primary ve subtiming'ler olarak çok kötüdür, sadece bazı revizyonları yüksek frekans açmaya yöneliktir, yüksekten de kasıt 7000 MT/s civarı, ne Core Ultra'da kabul görür DDR5'te, ne de AM5'te kabul görür. Micron direkt saf dışı şu anda, sadece Samsung B-Die ve Hynix M/A-Die mevcut, onları kale alman lazım.

6000 CL30 alma sebebin kesin Hynix olması M ya da A fark etmez, sebebini anlattım. Ama 5200 CL40 alırsan Nanya-Micron(Spectek)-Samsung-Hynix random IC çıkacaktır, bu seni çok zora sokar, boot bile olmayabilir.

Hiç sorun olmaz, 6000 CL30 1x16'dan 2 modül ayrı sipariş verirsen sorunsuz kullanırsın. Biri a-die, diğeri m-die çıksa yine sorun olmaz, önemli olan Hynix olması, 1.35v-1.4V'ta çünkü 6000 CL30 kusursuz açıyor iki çip de. Boot eder, sorunsuz kullanırsın yani, 6000 CL30 olması xoc kovalamıyorsan en önemli nokta, geri kalanı teferruat.

@TechMad diğer çiplerde sorun olma sebebi bir standardizasyon olmaması, Micron mesela primary ve Subtiming'ler olarak çok kötüdür, sadece bazı revizyonları yüksek frekans açmaya yöneliktir, yüksekten de kasıt 7000 MT/s civarı, ne Core Ultra'da kabul görür DDR5'te, ne de AM5'te kabul görür. Micron direkt saf dışı şu anda, sadece Samsung b-die ve Hynix m/a-die mevcut, onları kale alman lazım.

6000 CL30 alma sebebin kesin Hynix olması M ya da A fark etmez, sebebini anlattım. Ama 5200 CL40 alırsan nanya-Micron(spectek)-Samsung-Hynix random ıc çıkacaktır, bu seni çok zora sokar, boot bile olmayabilir.

DDR4 sistemimi özlemeye başladım.😅