Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

dobronx

Becerikli
İyi sosyaller OCCT ile Power test yaptığımda 50.saniyeden sonra bilgisayar yeniden başlıyor. Elimdeki PSU'ya da CPU soğutucusundan mıdır? İşlemci sıcaklıkarı 90'a dayanıyor testte. Bileşenler R5 7500F, RTX 5060 Ti 16 GB, PSU Thermaltake Smart BX1 650W. Teşekkürler.

BIOS'tan AMD Core Performance Boost'u kapatınca işlemci tüketimi 90 Watt'tan 60 Watt'a düştü, sıcaklık 67'ye düştü. OCCT Power testinde 4.dakikaya kadar bekledim kapanmadı. Sorunun PSU mu CPU mu olduğunu yardımcı olabilecek var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Arkadaşlar, anakartı yeni sürüm betaya güncelledim ve tekrar test yaptım, bu sefer kapanma olmadı. Hiç gidemediği kadar çok gitti ve en sonunda testi ben ellerimle durdurdum. En azından kapanma olmadı şu an. Hemen yeni bir soğutucu alacağım zaten ama bu soğutucun da bu kadar soğutamaması bence garip.

Ekran görüntüsü 2025-11-09 170628.webp
Thermal Throttle limitine takılıyor sanırım. Bios ayarlardan PBO kısmında olması lazım. Thermal limitlerini bi gözden geçir. Soğutucunu kontrol et. Muhtemelen bir ısıdan sonra işlemcin resetliyor kendini, o da bilgisayarı yeniden başlatıyor.

İyi sosyaller OCCT ile Power test yaptığımda 50.saniyeden sonra bilgisayar yeniden başlıyor. Elimdeki PSU'ya da CPU soğutucusundan mıdır? İşlemci sıcaklıkarı 90'a dayanıyor testte. Bileşenler R5 7500F, RTX 5060 Ti 16 GB, PSU Thermaltake Smart BX1 650W. Teşekkürler.

BIOS'tan AMD Core Performance Boost'u kapatınca işlemci tüketimi 90 Watt'tan 60 Watt'a düştü, sıcaklık 67'ye düştü. OCCT Power testinde 4.dakikaya kadar bekledim kapanmadı. Sorunun PSU mu CPU mu olduğunu yardımcı olabilecek var mı?
Soğutucunuz nedir?

Thermal throttle limitine takılıyor sanırım. BIOS ayarlardan PBO kısmında olması lazım. Thermal limitlerini bir gözden geçir. Soğutucunu kontrol et. Muhtemelen bir ısıdan sonra işlemcin resetliyor kendini, o da bilgisayarı yeniden başlatıyor.

Hocam Core performans Boost'u açınca OCCT üzerinden sadece CPU testinde 87'yi geçince sıcaklık yeniden başlattı tekrar.

Soğutucum kötü maalesef, Fazeon A2120TRA 90MM.

Hocam Core performans Boost'u açınca OCCT üzerinden sadece CPU testinde 87'yi geçince sıcaklık yeniden başlattı tekrar.

Soğutucum kötü maalesef, Fazeon A2120TRA 90MM.

CPPC ya da CPB açıkken en iyi çekirdeğine yük bindirme ayarı o. Stok değerleri zaten 88 watt PPT 7500F'in. Soğutucun kaliteliyse ve PBO ayarların düzgünse sıkıntı çıkarmaz. Muhtemelen limite takılıyor ya da stok soğutucu/kalitesiz soğutucu kullanıyorsun. Soğutucu montajı düzgün yapılmamış dahi olabilir.

CPPC ya da CPB açıkken en iyi çekirdeğine yük bindirme ayarı o. Stok değerleri zaten 88 watt PPT 7500F'in. Soğutucun kaliteliyse ve PBO ayarların düzgünse sıkıntı çıkarmaz. Muhtemelen limite takılıyor ya da stok soğutucu/kalitesiz soğutucu kullanıyorsun. Soğutucu montajı düzgün yapılmamış dahi olabilir.
Hocam ne yapmamı önerirsiniz?

Şöyle bir soğutucu alıp güncel BIOS'u kullanıp ayar yapmanı öneririm hocam. İnternette de rahat bir şekilde ayar bulabilirsin. BIOS'un güncel değilse, güncelle. Güncelse bir CMOS ya da default ayarlara geri dön yap. Ondan sonra da nasıl kullanmak istediğini. Soğutucuna baktım şimdi. Kötü olsa da stok fandan iyidir herhalde. Bi' BIOS ayarlarınızı, özellikle PBO'yu kontrol edin.

PBO vs. açmayın. İmkanınız olduğunda soğutucu değiştirin. Bütçenizle beraber konu açarsınız, yardımcı oluruz.

Şöyle bir soğutucu alıp, güncel BIOS'u kullanıp ayar yapmanı öneririm hocam. ChatGPT ile dahi yapabilirsin. İnternette de rahat bir şekilde ayar bulabilirsin. BIOS'un güncel değilse, güncelle. Güncelse bir CMOS'ya da default ayarlara geri dön yap. Ondan sonra da nasıl kullanmak istediğini ChatGPT'ye yazarak ayar yapabilirsin. Soğutucuna baktım şimdi. Kötü olsa da stok fandan iyidir herhalde. Bir BIOS ayarlarınızı, özellik PBO'yu kontrol edin.

PBO ve CPB farkı nedir? CPB'yi kapalı hale mi getireyim yeni bir fan alana kadar?

PBO ve CPB farkı nedir? CPB'yi kapalı hale mi getireyim yeni bir fan alana kadar?

PBO, işlemcinizi nasıl kullanacağınızı ayarlamanızı sağlar. CPB de çekirdeklerinizin hangisi yük altında daha iyiyse ona yük bindirip turbo frekanslarına çıkmasını sağlar. Şu an PBO kapalı kullanmanızda fayda var. Anakartınızın modelini söyler misiniz hocam?