Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

dobronx

Becerikli
İyi sosyaller OCCT ile Power test yaptığımda 50.saniyeden sonra bilgisayar yeniden başlıyor. Elimdeki PSU'ya da CPU soğutucusundan mıdır? İşlemci sıcaklıkarı 90'a dayanıyor testte. Bileşenler R5 7500F, RTX 5060 Ti 16 GB, PSU Thermaltake Smart BX1 650W. Teşekkürler.

BIOS'tan AMD Core Performance Boost'u kapatınca işlemci tüketimi 90 Watt'tan 60 Watt'a düştü, sıcaklık 67'ye düştü. OCCT Power testinde 4.dakikaya kadar bekledim kapanmadı. Sorunun PSU mu CPU mu olduğunu yardımcı olabilecek var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Arkadaşlar, anakartı yeni sürüm betaya güncelledim ve tekrar test yaptım, bu sefer kapanma olmadı. Hiç gidemediği kadar çok gitti ve en sonunda testi ben ellerimle durdurdum. En azından kapanma olmadı şu an. Hemen yeni bir soğutucu alacağım zaten ama bu soğutucun da bu kadar soğutamaması bence garip.

Ekran görüntüsü 2025-11-09 170628.webp
PBO, işlemcinizi nasıl kullanacağınızı ayarlamanızı sağlar. CPB de çekirdeklerinizin hangisi yük altında daha iyiyse ona yük bindirip turbo frekanslarına çıkmasını sağlar. Şu an PBO kapalı kullanmanızda fayda var. Anakartınızın modelini söyler misiniz hocam?

MSI Pro B650M-B AMD B650 soket AM5 DDR5 6800 MHz (OC).

BIOS ayarlarından baktım, PBO ve Core Performans Boost ayarı autoda. Hangisini kapatayım ben şu an?

PBO'yu kapatıp tekrar test yaptım fakat 84.8 sıcaklıkta 1.17 dakikada kapattı kendini bilgisayar.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2025-11-09 at 15.04.07.webp
    WhatsApp Image 2025-11-09 at 15.04.07.webp
    1,4 MB · Görüntüleme: 32
MSI Pro B650M-B AMD B650 soket AM5 DDR5 6800MHz (OC)
BIOS ayarlarından baktım PBO ve Core performans Boost Auto da hangisini kapatayım ben şu an.

Önce PBO kapalı, CPB açık deneyin hocam. Olmazsa ikisini de kapatın. BIOS'u beta sürümler hariç güncel tutmaya bakın. Soğutucu aldıktan sonra da ChatGPT veya YouTube yardımıyla kolaylıkla ayar çekebilirsiniz. Çekemezseniz de buraya yazın, yardımcı olurlar. Bende de 7500F var. Deepcool AK400 ile kullanıyorum. Şu an stok ayarlarda boşta 40-50, yük altında 60-70 arası alıyorum. OCCT'de de stok ayarda 70-75 arası oluyor. Toplam 92 watt çekiyor OCCT'de. Curve Optimizer ve PBO yaparsanız; hem çekeceği güçü arttırıp, hem de all cores -15, 20 gibi değerler deneyip biraz daha stabil ve serin çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu zamanda da CPB'yi açmanızda fayda olur. Boşta çekirdeklere yük bindirmesini istemiyorsanız da; Global C-State'i de kapatırsanız daha serin çalışır. Yük altına gelince yine uykuya dalan çekirdekleriniz çalışmaya başlar. Boştayken, uykuya girer.

Diğer kasamda da MSI anakart var. MSI'ın OC sekmesinden veya settings-advanced sekmesinden kendinize, kasanıza göre yapabilirsiniz. Auto veya motherboard seçerseniz; soğutucunuz yetersizse yine aynı şeyi yaşayabilirsiniz. Motherboard PPT'si sanırım 140 küsürlerde bir şeydi. İşlemciniz tam yükte 140 watt çeker test ortamında.

BIOS ayarlarından baktım, PBO ve Core Performans Boost ayarı autoda. Hangisini kapatayım ben şu an?

PBO'yu kapatıp tekrar test yaptım fakat 84.8 sıcaklıkta 1.17 dakikada kapattı kendini bilgisayar.

Sıkıntı muhtemelen soğutucu hocam. BIOS'un güncel mi bir de? BIOS'unuzu default ayarlarına döndürün. Güncel değilse güncelleyin. Güncelledikten sonra default ayarlara döner zaten. Beta sürümü kullanmamaya çalışın.

Önce PBO kapalı, CPB açık deneyin hocam. Olmazsa ikisini de kapatın. BIOS'u beta sürümler hariç güncel tutmaya bakın. Soğutucu aldıktan sonra da ChatGPT veya YouTube yardımıyla kolaylıkla ayar çekebilirsiniz. Çekemezseniz de buraya yazın yardımcı olurlar. Bende de 7500F var. DeepCool AK400 ile kullanıyorum. Şu an stok ayarlarda boşta 40-50, yük altında 60-70 arası alıyorum. OCCT'de de stok ayarda 70-75 arası oluyor. Toplam 92 watt çekiyor OCCT'de. Curve Optimizer ve PBO yaparsanız; hem çekeceği güçü arttırıp, hem de all cores -15, 20 gibi değerler deneyip biraz daha stabil ve serin çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu zamanda da CPB'yi açmanızda fayda olur. Boşta çekirdeklere yük bindirmesini istemiyorsanız da; global C State'i de kapatırsanız daha serin çalışır. Yük altına gelince yine uykuya dalan çekirdekleriniz çalışmaya başlar. Boştayken, uykuya girer.

Diğer kasamda da MSI anakart var. MSI'ın OC sekmesinden veya settings-Advanced sekmesinden kendinize, kasanıza göre yapabilirsiniz. Auto veya motherboard seçerseniz; soğutucunuz yetersizse yine aynı şeyi yaşayabilirsiniz. Motherboard PPT'si sanırım 140 küsurlerde bir şeydi. İşlemciniz tam yükte 140 watt çeker test ortamında.

Sıkıntı muhtemelen soğutucu hocam. BIOS'un güncel mi bir de? BIOS'unuzu default ayarlarına döndürün. Güncel değilse güncelleyin. Güncelledikten sonra default ayarlara döner zaten. Beta sürümü kullanmamaya çalışın.

Hocam BIOS güncel. Bilgisayarı aldığımda ekran gelmiyordu, servisine gönderdim hiç kullanamadan. BIOS'u güncelleyip geri gönderdiler, daha yeni bilgisayar. PBO ayarı da işe yaramadı. O halde CPB mi kapatayım? diğer dediğiniz ayarları pek anlamıyorum.

Hocam BIOS güncel. Bilgisayarı aldığımda ekran gelmiyordu, servisine gönderdim hiç kullanamadan. BIOS'u güncelleyip geri gönderdiler, daha yeni bilgisayar. PBO ayarı da işe yaramadı. O halde CPB mi kapatayım? diğer dediğiniz ayarları pek anlamıyorum.

Olur hocam. Soğutucu değiştirene kadar o şekilde kullanın isterseniz. Render yapmıyorsanız işlemci tam yüke çok çok nadir gelir ve anlık olur zaten. OCCT testinde termal limit varsa veya soğutucunuz kötüyse muhtemelen ondan işlemci kendini güvenceye almak için kapatıyor. Siz yine de önce default ayarlara dönün anakartta. Sonrasında da PBO ve CPB kapalı şekilde kullanın. Curve Optimizer da yapabilirsiniz. All-core -15 yaparak deneyebilirsiniz. İşlemci daha az güç tüketerek çıkması gereken frekanslara çıkar ama dediğim gibi, elinizde iyi bir soğutucu yokken denemeyin bence. Çok bir fark olmayacaktır zaten. ECO Mode'da dahi kullansanız çok çok büyük bir fark olmayacaktır oyunlarda veya günlük kullanımlarda.

84.8'de kapatmaması lazım. Anakart VRM'leri çok ısınıyor diyeceğim, onu kontrol edin.

84.8'de kapatmaması lazım. Anakart VRM'leri çok ısınıyor diyeceğim, onu kontrol edin.

Aynen bir de bu var. Bu işlemciler 95 dereceye kadar çalışabilen işlemciler. Belki Thermal Throttling Limit ayarlıysa diye CMOS yapsa fena olmaz. Ama ayar koymadıysa zaten autodadır muhtemelen o. O da 95'lere kadar müsaade eder diye biliyorum. VRM'lerde de sorun olabilir dediğiniz gibi.

Olur hocam. Soğutucu değiştirene kadar o şekilde kullanın isterseniz. Render yapmıyorsanız işlemci tam yüke çok çok nadir gelir ve anlık olur zaten. OCCT testinde termal limit varsa veya soğutucunuz kötüyse muhtemelen ondan işlemci kendini güvenceye almak için kapatıyor. Siz yine de önce default ayarlara dönün anakartta. Sonrasında da PBO ve CPB kapalı şekilde kullanın. Curve Optimizer da yapabilirsiniz. All-core -15 yaparak deneyebilirsiniz. İşlemci daha az güç tüketerek çıkması gereken frekanslara çıkar ama dediğim gibi, elinizde iyi bir soğutucu yokken denemeyin bence. Çok bir fark olmayacaktır zaten. ECO Mode'da dahi kullansanız çok çok büyük bir fark olmayacaktır oyunlarda veya günlük kullanımlarda.
Hocam default ayarlara alıp PBO kapatmadan sadece CPB mi kapatayım yoksa ikisini de mi? Zaten fan ayarlarını da %100'e çekeceğim sürekli çalışsın. Curve Optimizer'i bilmiyorum nasıl yapacağımı. Ve son olarak Eco Mode'a nereden alabilirim?
Onu nasıl kontrol edebilirim hocam?

Aynen bir de bu var. Bu işlemciler 95 dereceye kadar çalışabilen işlemciler. Belki thermal throttling limit ayarlıysa diye CMOS yapsa fena olmaz. Ama ayar koymadıysa zaten Auto'dadır muhtemelen o. O da 95'lere kadar müsaade eder diye biliyorum. VRM'lerde de sorun olabilir dediğiniz gibi.
VRM'yi nereden kontrol edip test edebilirim?

Hocam default ayarlara alıp PBO kapatmadan sadece CPB mi kapatayım yoksa ikisini de mi? Zaten fan ayarlarını da %100'e çekeceğim sürekli çalışsın. Curve Optimizer'i bilmiyorum nasıl yapacağımı. Ve son olarak Eco Mode'a nereden alabilirim?

Onu nasıl kontrol edebilirim hocam?

VRM'yi nereden kontrol edip test edebilirim?
OCCT'yi açın, aynı anda HWiNFO da açık olsun tam menü olarak. Oradan takip edebilirsiniz.

hocam default ayarlara alıp PBO kapatmadan sadece CBP mi kapatayım yoksa ikisini de mi? zaten fan ayarlarını da %100 e çekeceğim sürekli çalışsın. curve optimizer'i bilmiyorum nasıl yapacağımı. ve son olarak eco moda nereden alabilirim?

onu nasıl kontrol edebilirim hocam

Deneme yanılma yöntemi ile deneyin hocam. Eco Mode'un yerini tam hatırlamıyorum. İnternete yazarsanız daha kolay olur. Fan zaten belli bir ısıdan sonra %100'e geliyordur, kendinden otomatik ayarlıdır. Deneyin yine de ama thermal limitleri de kontrol edin.

AIDA64 ile kontrol edebilirsiniz bütün sıcaklıkları.