Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

dobronx

Becerikli
İyi sosyaller OCCT ile Power test yaptığımda 50.saniyeden sonra bilgisayar yeniden başlıyor. Elimdeki PSU'ya da CPU soğutucusundan mıdır? İşlemci sıcaklıkarı 90'a dayanıyor testte. Bileşenler R5 7500F, RTX 5060 Ti 16 GB, PSU Thermaltake Smart BX1 650W. Teşekkürler.

BIOS'tan AMD Core Performance Boost'u kapatınca işlemci tüketimi 90 Watt'tan 60 Watt'a düştü, sıcaklık 67'ye düştü. OCCT Power testinde 4.dakikaya kadar bekledim kapanmadı. Sorunun PSU mu CPU mu olduğunu yardımcı olabilecek var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Arkadaşlar, anakartı yeni sürüm betaya güncelledim ve tekrar test yaptım, bu sefer kapanma olmadı. Hiç gidemediği kadar çok gitti ve en sonunda testi ben ellerimle durdurdum. En azından kapanma olmadı şu an. Hemen yeni bir soğutucu alacağım zaten ama bu soğutucun da bu kadar soğutamaması bence garip.

Ekran görüntüsü 2025-11-09 170628.webp
BIOS'tan da olablir tabii, farkli surumle denemek bu ihtimali aradan cikarir.

VRM sicakligi degilse o kadar akimi tasiyamayip cok dalgalaniyor olabilir. Bunu program ile gozlemek mumkun degil. Osiloskop lazim ki ev icin son derece gereksiz ve pahali bir alet.

Aklima gelen son ihtimal VRM'deki CMOS'lardan bir ya da bir kacinin bozulmus olabliecegi. Genelde ekran kartlarinda olan bir durum bu. CMOS'lardan bazilarinda bozulma oluyorsa digerleri stabil calisamiyor asiri yuklenince. Ama onun icin de anakarti iyice incelemek gerek. Simdilik gucu kisitlamak en iyi cozum gibi.

VRM sicakligi degilse o kadar akimi tasiyamayip cok dalgalaniyor olabilir. Bunu program ile gozlemek mumkun degil. Osiloskop lazim ki ev icin son derece gereksiz ve pahali bir alet.

Aklima gelen son ihtimal VRM'deki CMOS'lardan bir ya da bir kacinin bozulmus olabliecegi. Genelde ekran kartlarinda olan bir durum bu. CMOS'lardan bozulna oluyorsa digerleri stabil calisamiyor asiri yuklenince. Ama onun icinde anakarti iyice incelemek gerek. Simdilik gucu kisitlamak en iyi cozum gibi.

PSU'dan yanlış bir akım geliyor olabilme ihtimali var mı hocam? PSU'lardan hiç anlamam ama aklıma geldiği için sorayım dedim ben de.

PSU'dan yanlış bir akım geliyor olabilme ihtimali var mı hocam? PSU'lardan hiç anlamam ama aklıma geldiği için sorayım dedim ben de.
Onu test etmek icin sadece GPU'ya yuklenen program ile test etmek gerek. CPU'dan cok daha fazla akim cekecektir. FurMark iyi mesela bu is icin.

Ama CPU'yu CPB kapatınca PSU testine soktum, bir şey olmamıştı 4 dakikada. Anakart ya da işlemci arızalı diyebilir miyiz, bilmiyorum.

Onu test etmek icin sadece GPU'ya yuklenen program ile test etmek gerek. CPU'dan cok daha fazla akim cekecektir. FurMark iyi mesela bu is icin.
GPU'da sorun yok hocam.

Ama CPU'yu CPB kapatınca PSU testine soktum, bir şey olmamıştı 4 dakikada. Anakart ya da işlemci arızalı diyebilir miyiz, bilmiyorum.

GPU'da sorun yok hocam.

CPU'yu limitleyerek test edersen ondan mi degil mi gorulur. 85W ya da 80W gibi daha dusuk limitlerde sorunsuz calisabiliyorsa islemciden olma ihtimali epey duser.

GPU'da sorun yok hocam.

CPB kapalı bir şekilde 4. dakikadan sonra kapanıyor mu bilgisayar tekrar? Açıkçası benim aklımda tek BIOS'un kararsız çalıştığı var. Eğer beta sürümü bir BIOS kullanıyorsan şu an PBO kısımlarını bazı anakart firmaları beta sürümlerinde kapatıyor işte böyle problemler olmasın diye. Yeni bir BIOS güncellemesinin gelmesini bekle bence. Bir de soğutucuyu değiştir hocam. Size attığım soğutucu her türlü götürür. Yanlış hatırlamıyorsam 5 bakır boruluydu 6mm'den. Kaliteli ve kasım indirimlerinde şu an. CPU arızalı olsa bilgisayar açılırken anakart CPU ışığını yakar muhtemelen.

CPB kapalı bir şekilde 4. dakikadan sonra kapanıyor mu bilgisayar tekrar? Açıkçası benim aklımda tek BIOS'un kararsız çalıştığı var. Eğer beta sürümü bir BIOS kullanıyorsan şu an PBO kısımlarını bazı anakart firmaları beta sürümlerinde kapatıyor işte böyle problemler olmasın diye. Yeni bir BIOS güncellemesinin gelmesini bekle bence. Bir de soğutucuyu değiştir hocam. Size attığım soğutucu her türlü götürür. Yanlış hatırlamıyorsam 5 bakır boruluydu 6mm'den. Kaliteli ve kasım indirimlerinde şu an. CPU arızalı olsa bilgisayar açılırken anakart CPU ışığını yakar muhtemelen.

Bilgisayar açılırken anakartta kırmızı ışık 1 saniye falan yanıp kapanıyor, arızadan olabilir mi? Bu arada attığın soğutucuyu alacağım birazdan, fiyatı yemek parası. Sadece şu an arıza var mı yok mu, onu öğrenmeye çalışıyorum.

Hocam şimdi baktım bunlar benim anakarta beta versiyon BIOS güncellemesi yapmışlar. Bunu düşüremez miyiz eski BIOS'a?

Bilgisayar açılırken anakartta kırmızı ışık 1 saniye falan yanıp kapanıyor arızadan olabilir mi? bu arada attığın soğutcuyu alacağım birazdan, fiyatı yemek parası. sadece şuan arıza var mı yok mu öğrenmeye çalışıyorum.

Yanıp sönmesi problem değil. Test ediyor. Kırmızı ışık sürekli yanarsa sıkıntı. CPU'da problem yoktur muhtemelen o zaman hocam. Açıkçası ben MSI düşmanıyım. Kendim de kullandığım için buna benzer sıkıntıları ben de yaşamıştım. Ama piyasadaki en iyi markalarda top 3'te bir marka. Sadece giriş seviye bir anakart olması kötü hocam. Bence BIOS'un stabil çalışmaması problem. Bir dahaki BIOS güncellemesinde, daha iyi bir soğutucuyla en doğru testi yapabilirsiniz. Şimdilik ya işlemciyi PBO'dan manual olarak PPT, EDC ve TDC limiti koyun. Bunun bi matematiği var. ChatGPT iyi yapıyor o işi. 80 watt PPT ile kullanmak istiyorum deyin, o ona göre düşük EDC ve TDC akımı çıkartacaktır. Bu durumu da yazın kapanıyor diye. Ya da en basiti; PBO, CPB kapalı bir şekilde stok ayarlarda, ortalama bir GHz ile çalıştırın işlemciyi şimdilik.

Bilgisayar açılırken anakartta kırmızı ışık 1 saniye falan yanıp kapanıyor, arızadan olabilir mi? Bu arada attığın soğutucuyu alacağım birazdan, fiyatı yemek parası. Sadece şu an arıza var mı yok mu, onu öğrenmeye çalışıyorum.

Hocam şimdi baktım bunlar benim anakarta beta versiyon BIOS güncellemesi yapmışlar. Bunu düşüremez miyiz eski BIOS'a?
Ya da bir üst beta versiyon yayınlanmış şöyle, onu mu yapmalıyım?

1762695092532.webp

Ya da bir üst beta versiyon yayınlanmış şöyle, onu mu yapmalıyım?

Eki Görüntüle 199978

Karar size kalmış hocam. Deneyebilirsiniz tabii ki ama ben Beta sürümü pek kullanmamaya özen gösteriyorum. Bende Gigabyte'ın B650M Gaming Wi-Fi kartı var 7500F'li sistemimde. Kendime göre güzel bir ayar yapmış stabil çalışırken; beta sürümüne güncelledim. PBO ve OC kısmını kapatmışlar beta sürümü diye. Şimdilik stok ayarlarda kullanıyorum ben de. Tabii yine size kalmış olay. Böyle bir sorun yaşıyorsunuz, belki düzelir umuduyla ben yüklerdim.