40S505

Becerikli
Arkadaşlar merhaba. Genel olarak içimi de dökmek istiyordum. Derdimi birisine anlatmak istiyorum. Şimdi ben bugün 16 yaşına girdim. Ancak ruhsal sağlığım iyi değil. 6.sınıfta ufak ufak takıntılarım başladı. Sonradan arttı. Özellikle şu sıralar sıkıntıdayım. Yeni laptop aldım. Laptopa Windows kurdum. Sonra tekrar atasım geliyor. Ya yanlış bir şeye bastırsam diye korkuyorum. Ayrıca şu da var. Mesela format sırasında dili seçiyoruz ya. Orada "Türkçe" yazıyor ama ben tekrar tekrar Türkçe diyorum. Birkaç defa tekrarlamazsam yanlış dili seçmişim gibime geliyor.
Onun dışında temizlik takıntım var. Mesela bütün kıyafetlerimi yıkarım. Yıkadıktan sonra bir yere değdiyse pis gibime geliyor onu tekrar yıkıyorum. Laptop kurarken belli bir düzene göre kuruyorum falan. Nasıl geçer? Özellikle laptop alalı 2 gün oldu. 2 kez format attım. Nedense bugün de içimden bir ses format diyor. Atmazsam beynim susmaz mecbur atacağım. Mesela Wi-Fi bağlanmasa format, hata alsam format, yanlış bir şeye bazsam format atmak ister.

Ailen farkında değil mi? Sen yanlış yaptığının farkında olmadığın zaman iş işten geçmiş olacak. Erkenden çaresine bak doktor psikiyatri bunlar ayıp şeyler değil.

Dostum selam. Merak etme, OKB tedavi edilebilen bir durum. Kontrol altına alınabiliyor. En iyi yolu bunu öncelikle ailene anlatıp, yardım istediğini çok düzgün bir yolla söylemen. Bunun farkına varman ve yardıma ihtiyacın olduğunu düşünmen inan ki iyileşme yolunda en büyük adım. Psikiyatr yerine psikolog en iyi çözüm olur. OKB'de en etkili tedavi BDT adı verilen Bilişsel Davranışçı Terapi'dir. Bu terapiyi veren bir psikolog senin sorununa çare olur. Seni çok iyi anlıyorum, neden diye sorma... 🥲 Geçmiş olsun.

Maalesef. Ailem zaten izin vermez.
Öyle düşünme. İzinlik bir durum değil. Nasıl ki grip olduğunda doktora gidersin, aynı şekilde psikolojik rahatsızlıklar da böyledir. Hayatını etkilemeye başladıysa, günlük rutinlerini bozmaya başladıysa bu bir sorundur ve çözülmesi gerekir. Aileler bazen bu gibi durumları anlayamayabilir, evet ama açıklayabilmek için sakince açıklamalısın. Bir denemek istediğini söyleyebilirsin. Bu durumun seni rahatsız ettiğini söyleyebilirsin. Doğrudan konuşursan daha iyi olacaktır.

Dostum selam. Merak etme, OKB tedavi edilebilen bir durum. Kontrol altına alınabiliyor. En iyi yolu bunu öncelikle ailene anlatıp, yardım istediğini çok düzgün bir yolla söylemen. Bunun farkına varman ve yardıma ihtiyacın olduğunu düşünmen inan ki iyileşme yolunda en büyük adım. Psikiyatr yerine psikolog en iyi çözüm olur. OKB'de en etkili tedavi BDT adı verilen Bilişsel Davranışçı Terapi'dir. Bu terapiyi veren bir psikolog senin sorununa çare olur. Seni çok iyi anlıyorum, neden diye sorma... 🥲 Geçmiş olsun.
Maalesef gidemem.

Gitmelisin ama... OKB bugün bu alışkanlığında bitse yarın başka bir şekilde yine ortaya çıkar. Böyle bir şey bu maalesef. Çözülmesi gerekir... Psikologlar ilaç vermezler, psikiyatristler ilaç verirler. İlk önce bir psikologla görüşüp durumunu anlayabilirsin.

Benim de ortaokuldan lise sona kadar uğraştığım bir rahatsızlıktır. Mesela deneme çözerken optiğime adımı, kimliğimi doğru mu yanlış mı yazdım diye denemelerde ilk 20 dakikam giderdi hep. Cidden çok kötü bir şey, en ufak bir şeye bile takıntı yapabiliyordum. Aileme defalarca anlattım ama umurlarında pek olmadı, hep “kafana çok takma” deyip geçiştirdiler. Son iki yıldır içimdeki ses ne derse tersini yaptım. İnadına format atma mesela, biraz karşı çıkmaya çalış. İki yıl kendim mücadele ettim ve şimdi eskisinden çok daha iyiyim. Olmayacak gibi olursa, arkadaşların da dediği gibi yardım alırsın. Bu utanılacak bir şey hiç değil, hatta kendini hiç sıkmadan direkt yardım alsan senin için çok daha iyi olur. Umarım kısa sürede iyileşirsin, geçmiş olsun.