Hala emoji ile linç yiyorum. Sizin anlamadığınız bu, size fare gözüyle bile bakmayan Avrupa’ya bu kadar yaranıyorsunuz ya, yazık vallaha.
Araya laiklik din siyaset katan olmuş, laiklik demek gavur bayramı kutlamak değil. Yılbaşı kutlamada sakınca yok ama Noel hani kültürsüz milliyetçi değilseniz kutlayın. Bazıları noel ve yılbaşını aynı şey zannedip bir tutmuş. Ama son şunu söyleyeyim, Avrupa size b. gözüyle bile bakmıyor yaranılmaya değmez. Hangi Avrupalı kandil veya Ramazan Bayramını hadi onu da geçtim hangisi eski Türk bayramı Nevruz’u kutluyor? Hangisi Hıdırellez kutluyor? Bu kadar kendi kültürünüzü kimliğinizi reddetmeyin. Avrupalı değilsiniz ve olamayacaksınız.

Hala emoji ile linç yiyorum. Sizin anlamadığınız bu, size fare gözüyle bile bakmayan Avrupa'ya bu kadar yaranıyorsunuz ya, yazık vallaha.
Araya laiklik din siyaset katan olmuş, laiklik demek gavur bayramı kutlamak değil. Yılbaşı kutlamada sakınca yok ama noel hani kültürsüz milliyetçi değilseniz kutlayın. Bazıları noel ve yılbaşını aynı şey zannedip bir tutmuş. Ama son şunu söyleyeyim, Avrupa size b. Gözüyle bile bakmıyor yaranılmaya değmez. Hangi Avrupa'lı kandil veya Ramazan bayramını hadi onu da geçtim hangisi eski Türk bayramı Nevruz'u kutluyor? Hangisi hıdırellez kutluyor? Bu kadar kendi kültürünüzü kimliğinizi reddetmeyin. Avrupa'lı değilsiniz ve olamayacaksınız.

@xsharke @KökBilgi hocalarım siz cevaplayabilir misiniz? Çok üşendim vallahi. Teşekkürler, saygılar.

@xsharke @KökBilgi hocalarım siz cevaplayabilir misiniz? Çok üşendim vallahi. Teşekkürler, saygılar.
Eski Türklerde yılbaşı anlayışı vardı hatta birçok Türk boyları farklı tarihlerde Nardugan Bayramı adıyla kutlamalar yapardı. Misal İdil Tatarları 7-12 Ocakta kutlama yaparlar. Biz noeli değil yılbaşını kutlarız bilakis kutlamamızda kültürel bağ olmasıyla beraber Noel baba ile özdeşleşen Soğuk tanrısı olarak bilinen Ayaz Ata da vardır. Kutlamak biraz da isteğe kalmış ama okullarda zaten yılbaşını kutlama genel olarak yoktu sadece sembolik olarak çocuklar arasında birbirlerine hediye alarak bağ kuvvetlendirme olurdu. Şimdi biz laiklikten bahsedeceksek ne yılbaşı yasaklanmalı ne de diğer bayramlar hepsine aynı önemi vereceksin ki o zaman laikliğin işleyişi olsun.

Hala emoji ile linç yiyorum. Sizin anlamadığınız bu, size fare gözüyle bile bakmayan Avrupa’ya bu kadar yaranıyorsunuz ya, yazık vallaha.
Araya laiklik din siyaset katan olmuş, laiklik demek gavur bayramı kutlamak değil. Yılbaşı kutlamada sakınca yok ama Noel hani kültürsüz milliyetçi değilseniz kutlayın. Bazıları noel ve yılbaşını aynı şey zannedip bir tutmuş. Ama son şunu söyleyeyim, Avrupa size b. gözüyle bile bakmıyor yaranılmaya değmez. Hangi Avrupalı kandil veya Ramazan Bayramını hadi onu da geçtim hangisi eski Türk bayramı Nevruz’u kutluyor? Hangisi Hıdırellez kutluyor? Bu kadar kendi kültürünüzü kimliğinizi reddetmeyin. Avrupalı değilsiniz ve olamayacaksınız.
Size hak veriyorum. Orta Asya'da rusculuk perscilik, Anadolu'da ise avrupacılık, amerikancılık, arapcılık. Bu iki dev bloktan sıkışmış ve yavaş yavaş milliliğimizi kaybediyoruz gibi.

Bu kadar kasmaya gerek yok. Kimse seçmediği kültürü korumak zorunda değil, Türk kültürü üstün bir kültür değil. Öyle bir üstünlük kavram da yok zaten. Noel de Avrupa ürünü bir şey değil, Hristiyan peygamberi İsa'nın doğum gününün kutlandığı bir gelenek. Kutlamak için Hristiyan olmana da gerek yok, Avrupalı olmana da. Noel kutlamak "Ben Avrupalıyım" demek de değil, Avrupalıları üstün görmek de değil.

Ayrıca laiklik tam olarak bu, istediğim dinin bayramını kutlarım. Gözüme hoş gelir, fırsatım olur, heves ederim. Bayram kutlama işini karşılıklı bir şey olarak görmek de ayrı bir saçmalık. Sanki dünya benim etrafımda dönüyor da Avrupalılar Ramazan'ı, Hıdrellez'i kutlasın diye Noel kutlayacağım. Hoşuma gider, içimden gelir, kutlarım. Böyle kendi içinizde kuru milliyetçi tavırlara bürünüp techolay'da yazdığınız mesajlara phonk edit yapılmasını beklemeyin. İnsanların hareketleri ve davranışları size göre belirlenmiyor.