Eleştiri yapılmasına kimsenin itirazı yok; hatta yazıda eksik veya hatalı yerler varsa bunların söylenmesi konuyu daha değerli hale getirir. Ama “hangi vasıflarınızla böyle bir konu açma cüretini kendinizde buldunuz?” diye başlamak, eleştiriyle küçümseme arasındaki çizgiyi biraz fazla geçiyor. Birinin oyun geliştirme hakkında yazı yazabilmesi için önce Steam'de milyon satan bir oyun çıkarması gerektiğini düşünmüyorum. Yanlışsa yanlış denir, eksikse eksiği gösterilir, hatta doğrusunu yazıp geçilir. Nitekim Meshy'nin neden sorunlu olabileceğini, ses tasarımının sadece kaynak sitelerinden ibaret olmadığını, oyun tasarımının daha ayrıntılı ele alınması gerektiğini ve Unreal'ın sadece “yüksek grafik = aaa” mantığından ibaret olmadığını söyleyen yorumlar gayet yerinde. Bunlar eleştiri. Ama “tecrübe başka, yatkın olduğunu sanmak başka, AI tarafından cilalanmak başka” kısmında artık yazının içeriğinden çıkıp yazarı tartmaya başlıyoruz. Bir forumda bilgi paylaşmanın ölçüsü “sen kimsin?” değil, “söylediğin şey doğru mu?” olmalı. Çünkü bir insanın söylediklerinin doğruluğunu, özgeçmişindeki oyun sayısı değil, ortaya koyduğu argümanın kendisi belirler. Konu sahibinin yazısı kusursuz olmayabilir; zaten forumun amacı da kusursuz insanların konuştuğu bir yer olmak değil. Yanlış gördüğünüzü düzeltin, eksik gördüğünüzü tamamlayın; ama sırf biri bildiğini paylaşmaya cesaret etti diye onu küçümsemek, tartışmaya bilgi katmıyor, sadece tartışmanın seviyesini düşürüyor.
Fazla lafa gerek yok az da olsa düzgün bir şeyler söylemiş arkadaş. İster ai ile yardım olarak hazırlasın rehberi bunun hiç bir önemi yok. Önemli olan senin insanlara yardımcı olmayı istemen. Ama bilginin olmadığı konularda “rehber” konusu açmak iyi fikir değil. Her ne kadar kendine göre doğru bildiğin şeyler, başkaları için doğru olmayabilir.
Arkadaşlar ben AI yardımı almadım. Hepsini kendim kendi bildiklerim ile yazdım.

Selamlar, bugün oyun yapmaya nasıl başlanır, neler yapmalıyız anlatacağım.

Kodlama
Aslında her şey burada başlıyor ve demem lazım ki "Oyun yapımı kodlamadan ibaret değil." Ama sizi anlıyorum, kodlama yapmak insanların gözünü korkutuyor ve bu normal tabii. Kodlama, karakterin yürümesini, araba sürmesini, fiziğini hepsini kapsıyor.

Animasyon
Animasyon yapmak, oyun yapımının temellerinden biri çünkü karakter boş duramaz; yürümesi ve hareket etmesi lazım. Bunu yaparken animasyona ihtiyaç var.

Animasyon siteleri

Meshy = AI 3D Animasyon Oluşturucu: 600+ Animasyon, FBX & GLB | Meshy
Blender = Blender - The Free and Open Source 3D Creation Software — blender.org
Mixamo = Mixamo
Aseprite = Aseprite

Grafik ve Modelleme
Araba modellemesi, karakter modellemesi, ev modellemeleri, oyunun grafiği, oyunun göze hoş gelmesi vb. bunlar grafik ve modellemeden çıkar.

Grafik ve modelleme siteleri

Blender = Blender - The Free and Open Source 3D Creation Software — blender.org
AutoDesk Maya = https://www.autodesk.com/tr/products/maya/overview
3ds Max = https://www.autodesk.com/tr/products/3ds-max/overview

Ses tasarımı
Oyunu oyun yapan, bana göre, ve her oyunda olan şey sesdir ve buna ses tasarımı denir. Kimse sessiz bir oyun oynamak istemez, değil mi? Ben de öyle düşünüyorum ve bir oyunu ses tasarımı ile çok üst seviyeye çıkartabilirsiniz.

Ses tasarımı siteleri

Freesound
ZapSplat = Home
Sonnis = Sound Effects Libraries | Professional SFX Marketplace | SONNISS

Oyun Tasarımı

Ne kadar güzel kod yazarsan yaz, eğer oyuncuyu içeride tutacak bir oyun tasarımın yoksa, hiçbir işe yaramaz.

Oyun motoru ve seçimler

İşte geldik en önemli, en lazım konuya. Burada aslında birçok alternatif var ama ben en iyi iki motordan bahsedeceğim: Unity ve Unreal Engine

Unity

Dünyada en çok kullanılan oyun motoru tahmini. Mobil oyunlar ve indie oyunlar için büyük bir ev diyebiliriz. Peki, neden böyle?

Kullandığı yazılım dili

Kullandığı yazılım dili olan C#, Python kadar kolay değil, C++ kadar zor da değildir. Microsoft'un yaptığı bu dil, Unity içinde kullanacağımız dil ve gerçekten aslında o kadar zor değil.

Asset Store ve Asset zenginliği

Oyun yapmaya yeni başladığınız için Unity kesinlikle seçilmeli. Deme sebebim, bu asset olarak çok zenginler; yani asset olmadan oyun yapımı uzar zaten.

Her şeyi kendiniz yapmak yerine assetlerden yararlanırsanız, oyununuz bitmesi gerçekten kolaylaşır.

Topluluk ve yardım

İngilizce, Türkçe, İspanyolca her dilden kaynağı var ve hani tek adımınızı atsanız internette önünüze düşüyor. Çok büyük bir topluluğa sahip.

Zaten AI var; hani bulamasanız bile AI çözebiliyor ve bu şey çok işe yarıyor.

Dezavantajları

Tabii, övdük ama Unity cennetin nur yüzü değil. Birçok eksiği var; özetle eksikleri şunlar:

Unity, Unreal Engine kadar güzel grafik konusunda iyi değil.

Ve evet, yani aktif olarak bunun dışında bir sorun göremedim ben :D

Kimlere öneririm?

I recommend this to anyone who is enthusiastic about game development, including those making 2D games, indie games, and mobile games.

Which games were made?
Among Us, Rust, Cities Skylines, Subnautica, and Genshin Impact, but not limited to these.

Unreal Engine
In the gaming world, when you say AAA, the engine that brings everyone to their knees is Unreal Engine. The Last of Us, Fortnite, Batman: Arkham Knight, Hogwarts Legacy, and the list goes on.

C++ world
Of course, one of the biggest challenges with such a powerful engine is its language. It's one of the most difficult languages to learn in the software field, and it can be truly frustrating.

When I first saw it, I was scared and deleted it. Unreal Engine, by the way, is a real, really scary language; you could call it the assembly line of game development.

Blueprint
But here we have a savior: Blueprint. Its logic is that we drag arrows from one place to another.

The arrow you tied to make "the character walk" actually makes the character walk, and that's a revolution!

Graphics power
UE is already the best here because, look, you can make games with very high graphics and it doesn't put any obstacles in your way!

Nanite, Lumen, MetaHuman – these are a golden opportunity for the EU!

Disadvantages
It requires a high-end system, meaning it uses 5-6 GB of RAM.
Even though it has a very, very, very, very large asset base and human community, it's not as large as Unity.

To whom would I recommend it?
For those with a team and a high-graphics, AAA franchise, I would recommend UE.

We've covered the fundamentals needed for game development!
Yes, I've explained everything to you; the materials needed for game development.

But of course, there are a few shortcomings, let me summarize them.

Aim
Story
Optimization
Fluency
etc.

Final words
If you stumble in the early days of game development, don't get discouraged; it's normal in game development, keep progressing, and seek help from AI and the internet. If I've been of any help to you, I'm glad!
This is a great beginner's guide. It's especially important to emphasize that game development isn't just about coding; programming, animation, modeling, sound, and game design all complement each other.

For beginners, I think one of the most important points is not to overmake the first project. It can be more efficient to learn by creating a simple 2D game or a small prototype and practicing concepts like motion, input, UI, sound, and basic game loops. Later, moving on to larger projects in Unity or Unreal becomes much easier.

Furthermore, learning basic 3D modeling and animation with tools like Blender helps developers better understand the visual needs within a game, even when using ready-made assets. Overall, great job, it's a very helpful summary, especially for a beginner.