cyyp

Uzman
Selam ben bir oyun geliştirmek istiyorum. Öncellikle mobilden başlayıp PC'ye geçmeyi düşünüyorum. Bunun için ne yapmalıyım? Hangi dil hangi programları kullanmalıyım? Eğer önerdiğiniz hoca veya kurs varsa atabilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Selam ben bir oyun geliştirmek istiyorum. Öncellikle mobilden başlayıp PC'ye geçmeyi düşünüyorum. Bunun için ne yapmalıyım? Hangi dil hangi programları kullanmalıyım? Eğer önerdiğiniz hoca veya kurs varsa atabilirsiniz.

Başlamamalısın, lanet resmen bu oyun işi.
Ha illa diyorsan ki kararlıyım C# Unity deneyebilirsiniz. Hedeflerinizi yavaş yavaş arttıracaksanız da Ren.PY mantığı öğrenmek için en iyisidir.

Oncelikle ustteki yildirici yorumlari ciddiye almayin. Kafaya koyduysaniz gayet basarili isler bile cikabilir. Herkes boyle basliyor, kimse tam motivasyon ve sorunsuz bir surecle ilerlemiyor bu sektorde. AAA oyun yapan insanlar da bir anda AAA oyun yaparak baslamadilar ise. Debugging yapmak da oyun yapmanin tuz ve biberlerinden biri.

Unity ve C# ogrenip, sonradan Ren'Py ve Python ogrenmek gibi bir sey de yapmayin. Uzun zamandir okudugum en garip ve sacma oyun programlama tavsiyesi oldu.
Hepsinden once, motivasyonu ve hedefi bulmaniz gerek. Sifir kod bilgisi olan birine motor tavsiyesi degil, hedef tavsiyesi verilmeli ve hedef(ler)i de kesinlikle sorulmalidir. Bunlara cevap vermediginiz surece amacsiz bir sekilde hem programlama dili, hem de oyun motoru ogrenme ikileminde takilip kalacaksiniz. Oyunu yayinlamak istediginiz platformu az cok kafaya koymus gibisiniz ve bu bile guzel bir baslangic.

Seruveninizde sunu da asla unutmayin; ''Beceriksiz marangoz aletlerini suclar.''
Onceki konuda su yazdiklarimi tekrarlayayim, sizin icin de gecerli zira.
Önerdiğiniz bir hoca veya Udemy'den kurs var mı?
Bu konuda da Ingilizce duzeyiniz yeterliyse ve kafaya Unity'yi koyduysaniz, hep dendigi gibi Unity'nin resmi dokumantasyonundan iyisi yok. ''Dokumantasyon beni kesmiyor'' diyorsaniz, YouTube'daki Code Monkey baslangic icin iyi. Once yaptigi C# videolarini izlemelisiniz tabii. Udemy'deki Unity kurslari genelde yillar once yapilmis, basmakalip cok bilgi iceren ve tekrar pisirilip pisirilip onunuze konulan kurslar oluyor, ozellikle Turk yapimi ise. Bu yuzden para kaybi olarak goruyorum, size de pek onermem.

Bunun disinda mobilde baslamayi kafaya koyduysaniz Unreal'i direkt listenizden eleyin derim. Mobilden baslamak icin spesifik bir sebebiniz yoksa da bence PC'de baslayin seruveninize. Kafaya direkt Unity'yi koyarak da (her ne kadar cazip gorunse de) atilmayin derim, ustte yazdigim paragrafi unutmayin...

Başlama diyenleri boşver. Onlar bir şey başaramamış insanlar. Öncelikle dostum, oyun yapmaya başlamak istiyorsan önce ne yapmak istediğine karar vereceksin. Yani "Ben nasıl bir oyun yapmak istiyorum?" diye kendine bir sor. Kendi sevdiğin oyun türlerini düşün, mesela platform mu yapacaksın, hikayeli mi olacak, mobil mi olacak?

Sonra işin teknik kısmı var. Kod bilmiyorsan sıkıntı yok, sürükle-bırak sistemleriyle (Unity'de Visual Scripting, Unreal'de Blueprint gibi) bir şeyler yapabilirsin. Ama "Ben cidden oyun geliştirici olacağım" diyorsan, en azından C# (Unity) ya da C++ (Unreal) öğrenmen lazım. Başlangıç için Unity daha kolaydır, aklında bulunsun.

Bunların yanında 2D mi yapacaksın, 3D mi yapacaksın ona da karar ver. Bence, önce 2D ile başla, kafan yanmasın. Godot öneririm, güzel bir motor, hafif ve öğrenmesi kolay.

Ve en önemlisi küçük başla. Diğer insanları görüp gaza gelme. Bir tane kutu zıplatan basit bir oyun yap, sonra ona level ekle, sonra bir mekanik ekle. Öyle öyle büyür.

Özetle:
  • Ne yapmak istediğine karar ver.
  • Unity ya da Godot gibi kolay bir motor seç.
  • Küçük projelerle başla.
  • Kod öğrenmeye üşenme, çünkü ilerde lazım olacak.
  • Sabırlı ol, oyun yapmak sabır işidir.

Oncelikle ustteki yildirici yorumlari ciddiye almayin. Kafaya koyduysaniz gayet basarili isler bile cikabilir. Herkes boyle basliyor, kimse tam motivasyon ve sorunsuz bir surecle ilerlemiyor bu sektorde. AAA oyun yapan insanlar da bir anda AAA oyun yaparak baslamadilar ise. Debugging yapmak da oyun yapmanin tuz ve biberlerinden biri.

Unity ve C# ogrenip, sonradan ren'py ve Python ogrenmek gibi bir şey de yapmayin. Uzun zamandir okudugum en garip ve saçma oyun programlama tavsiyesi oldu.

Onceki konuda su yazdiklarimi tekrarlayayim, sizin icin de gecerli zira.

Bu konuda da İngilizce duzeyiniz yeterliyse ve kafaya Unity'yi koyduysaniz, hep dendigi gibi Unity'nin resmi dokumantasyonundan iyisi yok. "dokümantasyon beni kesmiyor" diyorsaniz, YouTube'daki code monkey baslangic icin iyi. Once yaptigi C# videolarini izlemelisiniz tabii. Udemy'deki Unity kurslari genelde yillar once yapilmis, basmakalip cok bilgi iceren ve tekrar pisirilip pisirilip onunuze konulan kurslar oluyor, ozellikle Türk yapimi ise. Bu yuzden para kaybi olarak goruyorum, size de pek onermem.

Bunun disinda mobilde baslamayi kafaya koyduysaniz Unreal'i direkt listenizden eleyin derim. Mobilden baslamak icin spesifik bir sebebiniz yoksa da bence PC'de baslayin seruveninize. Kafaya direkt Unity'yi koyarak da (her ne kadar cazip gorunse de) atilmayin derim, ustte yazdigim paragrafi unutmayin...

Hocam aslında benim için fark etmez ama bilgisayardan başlamak benim için öncelikli kafam da ilk önce diğerlerine nazaran daha basit olan korku oyunu yapmayı düşünüyorum ve nu konu hakkında da elimde fikirlerim var peki hedeflerim doğrultusunda hangi motor üzerinden ilerlemeliyim?

Başlama diyenleri boş ver. Onlar bir şey başaramamış insanlar. Öncelikle dostum, oyun yapmaya başlamak istiyorsan önce ne yapmak istediğine karar vereceksin. Yani "ben nasıl bir oyun yapmak istiyorum?" diye kendine bir sor. Kendi sevdiğin oyun türlerini düşün, mesela platform mu yapacaksın, hikayeli mi olacak, mobil mi olacak?

Sonra işin teknik kısmı var. Kod bilmiyorsan sıkıntı yok, sürükle-bırak sistemleriyle (Unity'de Visual scripting, Unreal'de Blueprint gibi) bir şeyler yapabilirsin. Ama "ben cidden oyun geliştirici olacağım" diyorsan, en azından C# (Unity) ya da C++ (Unreal) öğrenmen lazım. Başlangıç için Unity daha kolaydır, aklında bulunsun.

Bunların yanında 2D mi yapacaksın, 3D mi yapacaksın ona da karar ver. Bence, önce 2D ile başla, kafan yanmasın. Godot öneririm, güzel bir motor, hafif ve öğrenmesi kolay.

Ve en önemlisi küçük başla. diğer insanları görüp gaza gelme. Bir tane kutu zıplatan basit bir oyun yap, sonra ona level ekle, sonra bir mekanik ekle. Öyle öyle büyür.

Özetle:
  • Ne yapmak istediğine karar ver.
  • Unity ya da Godot gibi kolay bir motor seç.
  • Küçük projelerle başla.
  • Kod öğrenmeye üşenme, çünkü ileride lazım olacak.
  • Sabırlı ol, oyun yapmak sabır işidir.

Bence de önce küçükten başlayıp sonra büyüğe gitmek daha mantıklı önce basit olanları yapıp bilgimi geliştirmeyi düşünüyorum.