Ali Çelik

Uzman
RAM'lerim: Patriot Viper Venom 32 GB (2x16) 6000 MHz CL30.

Sorunu çözmek için anakartın güncel BIOS'unu kurdum. AMD resmi sitesinden güncel chipset sürücüsünü kurdum. Windows güncellemelerini yaptım. BIOS'u önce default moda alıp bir süre PC'yi çalıştırdıktan sonra tekrar EXPO 1 yaparak denedim. Tüm bu denemelerime rağmen çözüme ulaşamadım.

1.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Nitro menüsünü atın. Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Enabled menüsü. 6000 MHz denemek lazım.

Voltaj kısmı birebir dediğim gibi ayarlayın, Nitro da bu şekilde. Boot ederse A2-B2 iletin.

Eki Görüntüle 272062
Voltajları ve nitrok kısmını yazdığınız gibi yaptım. Sistem kendini kapatıp default olarak ramleri 4800 de çalıştırıyor.

Voltajları ve nitrok kısmını yazdığınız gibi yaptım. Sistem kendini kapatıp default olarak ramleri 4800 de çalıştırıyor.

İşlemci açamıyor o halde. Bunu anlamak için yine her şey aynı kalmak kaydıyla UCLK=MCLK/2 ayarlayın. Boot ederse SS atın. Sorun kaynağı anlaşılır böylece...

@Ali Çelik Patriot Dual rank, haliyle sinyal bütünlüğünü bozar. IMC'yi ekstra zorlar, senin kart 4 RAM slot. Eğer B850M-K gibi 2 RAM slot ve 1 DPC karta geçiş sağlarsan sinyal integrity tolere edeceği için 6000 1:1 açabilirsin. Bellek kontrolcü ve anakart sorunu. RAM ile alakalı sorun ise dual rank olup memory controller yükü fazla olması.

@Ali Çelik Patriot Dual rank, haliyle sinyal bütünlüğünü bozar. IMC'yi ekstra zorlar, senin kart 4 RAM slot. Eğer B850M-K gibi 2 RAM slot ve 1 DPC karta geçiş sağlarsan sinyal integrity tolere edeceği için 6000 1:1 açabilirsin. Bellek kontrolcü ve anakart sorunu. RAM ile alakalı sorun ise dual rank olup memory controller yükü fazla olması.
Eskiden çalışıyordu şimdi çalışmamaya başladı. Bu neden olur? Sistemde serin çalışıyordu.

Eskiden çalışıyordu şimdi çalışmamaya başladı. Bu neden olur? Sistemde serin çalışıyordu.

Yaz ayı geldi, ondan olabilir ya da BIOS kaynaklıdır. Farklı bir anakartta bakmak lazım. Kontrolcü yetersiz ya da sınırdaysa en ufak ortam değişikliği ya da BIOS bile etkiler. 1.3 VSOC, 1.15 VDDP, 2-3-1 Nitro açması lazımdı. Voltaj kısımları doğru girdiğine emin misin? 6000 iken bir de UCLK=MCLK/2 açıyor mu? Açıyorsa RAM kaynaklı sıkıntı yoktur.

Yaz ayı geldi, ondan olabilir ya da BIOS kaynaklıdır. Farklı bir anakartta bakmak lazım. Kontrolcü yetersiz ya da sınırdaysa en ufak ortam değişikliği ya da BIOS bile etkiler. 1.3 VSOC, 1.15 VDDP, 2-3-1 Nitro açması lazımdı. Voltaj kısımları doğru girdiğine emin misin? 6000 iken bir de UCLK=MCLK/2 açıyor mu? Açıyorsa RAM kaynaklı sıkıntı yoktur.
Hayır 6000 iken uclk = mclk/2 açılmıyor.

Hayır 6000 iken uclk = mclk/2 açılmıyor.

Farklı bir sıkıntı var. Colorful olmasaydı daha net yorum yapardık. Sen de B850M-K alıp deneyeceksin gibi duruyor. Para kaybı olmaması adına iade edebileceğin bir yerden satın al. Aracı Amazon olursa iyi olur...

Thermalright Contact Frame yok demiştin sanırım. O da Boot sorunu yaptırabilir. Soğutucuyu çok sert sıktıysan vidaları az gevşet. Modülleri tekli olacak şekilde 1x16 dene bir de A2 slotta. RAM faktörünü dışla. 1x16 6000 denersin.