Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Patriot Viper Xtreme 5 RAM için timing ayarı önerisi
Yapay zekaya ayarları attım yapmam gerekenleri sırala dedim doğru mu abi ona göre uygulayacağım.
BIOS'ta gireceğin değerler
OC → DRAM Frequency
DDR5-6000
OC → FCLK Frequency
2000 MHz
OC → UCLK DIV1 MODE
UCLK=MCLK
OC → Advanced DRAM Configuration → Main Timing Configuration
tCL → 28
tRCDWR → 36
tRCDRD → 36
tRP → 32
tRAS → 60
tRC → Auto
tWR → 48
tRFC1 → 420
tRFC2 → Auto
tRFCsb → Auto
OC → Advanced DRAM Configuration → Sub Timing Configuration
tRTP → 12
tRRDS → 4
tRRDL → 8
tFAW → 20
tWTRS → 6
tWTRL → 14
OC → Advanced DRAM Configuration → Turn Around Timing Configuration
tRDRDSCL → 6
tRDRDSC → 1
tRDRDSD → 1
tRDRDDD → 1
tWRWRSCL → 6
tWRWRSC → 1
tWRWRSD → 1
tWRWRDD → 1
tWRRD → 4
tRDWR → 16
Voltajlar
İlk denemede 1.50–1.55 V gibi agresif değerler verme. Rehber CL28/tRCD sıkılaştırmasının Hynix'te ciddi VDD ve soğutma isteyebileceğini söylüyor.
Başlangıç:
DRAM VDD → 1.40 V
DRAM VDDQ → 1.40 V
CPU SoC → Auto
VDDIO/MC → Auto
VDDG CCD → Auto
VDDG IOD → Auto
CLDO VDDP → Auto
Diğerleri
A-XMP → Disabled
Memory Try It → Disabled
Memory Context Restore → Disabled
Power Down Enable → Disabled
Gear Down Mode → Enabled
Bank Refresh Mode → Normal
FCLK → 2000
UCLK=MCLK → 1:1
MSI'nin BIOS kılavuzunda DRAM Frequency, FCLK, UCLK DIV1 MODE ve Advanced DRAM Configuration bu OC/bellek ayarları içinde bulunuyor.
Nitro
İlk CL28 denemesinde Nitro'yu ayrıca sıkıştırma. Önce yukarıdaki temel profilin boot edip etmediğini görelim.
F10 → Save Changes and Reset.
Açılırsa hemen başka ayar değiştirme. Windows'a gir → ZenTimings ekran görüntüsünü at. Oradan gerçekten 6000 / UCLK 3000 / FCLK 2000 / 28-36-36-32 uygulanmış mı kontrol ederiz.
abi sen çok büyük adamsın yeminle çok teşekkür ederim bi dertten kurtardın beni akşam bu ayarları yapıyorum 90 dakika test yapıyorum hata çıkarsa sana yazıyorum