M.2 falan hiç takmadan bir de uzay sistemde dene bakalım, yine olmazsa kart sıkıntılıdır.

M.2 ve tüm SATA aygıtlarını, hatta klavye hariç her şeyi çıkarıp BIOS'a girdik. Bu esnada anakartı kasadan söküp uzay montaj hâline getirdim. Kart, X16 olarak sorunsuz açıldı. Sonra aynı şekilde ama bu sefer kasaya taktım. Bundan önce ekran kartını çıkardım. Bu sefer de X8 olarak açıldı. Çıkarıp silgiyle temizleyip taktım, yine bir seferliğine X16 olarak açıldı. Ancak yeniden başlatınca tekrar X8 moduna döndü. Yüke girince de bu şekilde kalıyor. Sağ tarafta ki klips kartı kasanın üstünde takarken kendiliğinden kapanmıyor. Bundan küçük farklı bir kart takınca tek denemeyle tam olarak oturuyor. Ve klips kapanıyor. Şimdi bastırarak taksam da aynı kalıyor ve az daha bastırır isem eminim anakart kırılacak. Resimde klips belki kapalı gibi gözükebilir ama ben parmağımla kendim kapatıyorum. Kartı takarken diğeri gibi kapanmıyor yani.

M.2 ve tüm SATA aygıtlarını, hatta klavye hariç her şeyi çıkarıp BIOS'a girdik. Bu esnada anakartı kasadan söküp uzay montaj hâline getirdim. Kart, X16 olarak sorunsuz açıldı. Sonra aynı şekilde ama bu sefer kasaya taktım. Bundan önce ekran kartını çıkardım. Bu sefer de X8 olarak açıldı. Çıkarıp silgiyle temizleyip taktım, yine bir seferliğine X16 olarak açıldı. Ancak yeniden başlatınca tekrar X8 moduna döndü. Yüke girince de bu şekilde kalıyor. Sağ tarafta ki klips kartı kasanın üstünde takarken kendiliğinden kapanmıyor. Bundan küçük farklı bir kart takınca tek denemeyle tam olarak oturuyor. Ve klips kapanıyor. Şimdi bastırarak taksam da aynı kalıyor ve az daha bastırır isem eminim anakart kırılacak. Resimde klips belki kapalı gibi gözükebilir ama ben parmağımla kendim kapatıyorum. Kartı takarken diğeri gibi kapanmıyor yani.
Anakartın soket için bir kontrol eder misin sıkışmış pin var mı ya da pislik falan kalmış mı?

Anakartın soket için bir kontrol eder misin sıkışmış pin var mı ya da pislik falan kalmış mı?

Diş fırçası ile temizleyip üfledim ama değişen bir şey olmadı. Başka anakarta takarken de bir tarafı girmiyor gibi oluyor. Şunu da fark ettim. Pinlerin bazılarında ufak çizikler var ama bu sorun çıkaracak olsa bilgisayar hiç açılmazdı diye düşünüyorum. Zaten bu şekilde çalıştığına dair bana SS bırakmıştı. Yine de görüntüyü bırakıyorum hocam. İnşallah düzeltebiliriz.

Dosya Ekleri

• IMG_20250515_212414.webp
    IMG_20250515_212414.webp
    2,9 MB · Görüntüleme: 44
  • IMG_20250515_212406.webp
    IMG_20250515_212406.webp
    3 MB · Görüntüleme: 51
  • image-6.webp
    image-6.webp
    43,1 KB · Görüntüleme: 49
Elden çıkaralım diyorsun yani hocam? Lehim kalemi ile onarılabilir aslında ama bilmiyorum. Çıkarıp taktıkça yine yalamaya dönecek. Alkolle temizlemeyi denesek tepki verebilir mi diye düşünüyorum.
Alt katmanı ne halde görmeden bir şey diyemem, satarken belirt ama alıcıya.