telefon sürekli şarja takılı olduğunda şarj bataryası azalıyor ve güç performansı azalıyor
Yok böyle bir şey. Sürekli şarjda tutarsanız telefonu, tek zarar veren nokta telefonun ısınması olacaktır. Bu da pil daha sıcak çalışacağı için pilin daha hızlı eskimesine yol açar. Aynı zamanda sürekli şarjdaysa telefonun sürekli kullanıldığını varsayarsak pilin şarj döngüsü artacaktır.

Sürekli kullanım varsa telefonu fişe takılı tutmak daha mantıklıdır.

Kapasitör neden şişer %90 elektrik yükünü fazla aldığından kaynaklanabilir.
Kapasitörler kimyasal bir reaksiyonla çalışır ve bunun bir ömrü vardır. Elektrik yükünü fazla alması vs. böyle bir şey yok. Bu durum bir tasarım hatasıyla ilişkilendirilebilir veya gelen elektrikte problem vardır ve gerekli devre koruma komponentleri yoktur.

Yok böyle bir şey. Sürekli şarjda tutarsanız telefonu, tek zarar veren nokta telefonun ısınması olacaktır. Bu da pil daha sıcak çalışacağı için pilin daha hızlı eskimesine yol açar. Aynı zamanda sürekli şarjdaysa telefonun sürekli kullanıldığını varsayarsak pilin şarj döngüsü artacaktır.

Sürekli kullanım varsa telefonu fişe takılı tutmak daha mantıklıdır.

Kapasitörler kimyasal bir reaksiyonla çalışır ve bunun bir ömrü vardır. Elektrik yükünü fazla alması vs. böyle bir şey yok. Bu durum bir tasarım hatasıyla ilişkilendirilebilir veya gelen elektrikte problem vardır ve gerekli devre koruma komponentleri yoktur.

Kısa bir Google araştırmasının sonucu.
Kapasitörler aşırı voltaj ve yüksek ısıdan dolayı şişer( ya da bozulur her neyse). Aşırı voltaj anakart üzerindeki yolların kayması çatlaması veya güç kaynağından kaynaklanan sebeplerden dolayı meydana gelir. Bu arada şunu anliyoruz ki kapasitörler elektriksel sorunlardan da etkileniyor.

Teşekkür ederim araştırmanız için, elektrik konusuna yeterince hakimim. Burada bahsedilen durumu açıklayayım.

Aşırı voltaj, sürekli gelebilecek bir durum değil. Kaldı ki PSU'larda aşırı voltaj koruması genelde bulunur. Yüksek ısı da kapasitörün ömrünü doğrudan etkileyen bir değişkendir.

İki durum da ne benim tezime bir cevap, ne de fişte kalmasıyla alakalı.

Teşekkür ederim araştırmanız için, elektrik konusuna yeterince hakimim. Burada bahsedilen durumu açıklayayım.

Aşırı voltaj, sürekli gelebilecek bir durum değil. Kaldı ki PSU'larda aşırı voltaj koruması genelde bulunur. Yüksek ısı da kapasitörün ömrünü doğrudan etkileyen bir değişkendir.

İki durum da ne benim tezime bir cevap, ne de fişte kalmasıyla alakalı.

Benim burada fişe takmayın ya da takmama konusunda bir önerim yok. Elektrik konusuna ben de az çok hakimim. Aşırı voltaj sürekli gelmese de bir gün ansızın anlık gelmesi bile kapasitörü patlatabilir bu ayrı konu. Benim görüşüm kapasitörün içindeki elektrik yükünü boşaltıp tekrardan temiz bir akım vermek kaanatındayım. Sizin tezinize cevap vermediğimi düşünebilirsiniz. Ama kapasitörün nasıl bir şey olduğunu en azından sizler anlamak istemeseniz de forumda olan arkadaşlar az çok hayal etmişlerdir. Zaten bu zamana kadar yazdığım kelimelerden şu konuda haklısınız bile demediniz.

Cihazlarınıza insanmış muamelesi yapmayın gençler. Makine bunlar en nihayetinde. Elektrikler gitmese benim kullandığım bilgisayarlar hiç kapanmaz.

Elektrik gelip gitmesi sonucu 3 tane makine bozdum yani ben güvenmediğim için fişi çekiyorum ama PSU hadi neyse yedekte varda sistem pahalıya patlar hocam :D.

Bilgisayarımı yıl boyunca açık tutmuşluğum vardır, hiçbir sorun yaşamıyorum, yaşamayacağım.

PSU'nun şalterini kapatmak hiçbir işe yaramayan hatta kapasitörleri gereksiz yere boşaltıp doldurduğunuz için uzun vadede zarar verebilecek bir işlem.

Bu da ayrı bir paranoya olsa gerek :D kaç ayda bir BIOS pili değiştiriyorsunuz? Malum, bilgisayarda elektrik olmayınca anakart BIOS ayarlarını hafızada tutabilmek için tamamen BIOS piline muhtaç kalıyor.

Kullanırken kapasitör şarj olup deşarj olmuyor mu? :D. Yapmayın hocam 1 sene açık tutmuşluğunuz varsa emin olun sizin 1 dakikada şarj deşarj olma sayınız kapatıp açmadan fazla.

Elektrik gelip gitmesi sonucu 3 tane makine bozdum yani ben güvenmediğim için fişi çekiyorum ama PSU hadi neyse yedekte varda sistem pahalıya patlar hocam :D.

Kullanırken kapasitör şarj olup deşarj olmuyor mu? :D. Yapmayın hocam 1 sene açık tutmuşluğunuz varsa emin olun sizin 1 dakikada şarj deşarj olma sayınız kapatıp açmadan fazla.
Yazın her gün elektrik gidip geliyor benim, daha bozulmadı. HDD'ler pert oluyo ama.

O hatayı yıllar önce yapıyordum. Tesadüf mü bilmiyorum ama o sistemde de yaşamadığım donanım arızası kalmamıştı.