Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

nuriC

Çalışkan
Yaklaşık 1 ay önce AM5 sisteme geçiş yaptım.
  • Anakart: Prime B650M-R
  • CPU: Ryzen 5 7500F
  • RAM: XPG Lancer 6400 MHz CL32 2x16 GB
Sorunum ilk olarak EXPO açınca birkaç dakika sonra ekranın gidip kasanın yeniden açılmasıyla gerçekleşti. Belki düzelir diye 6400’den 6000 MHz’ye düşürdüm ama yine oldu. Olay Görüntüleyicisi’nde Kernel Power 41 (63) olarak yazıyordu. Bu sorunu geçen hafta Nebi Akgün’ün timing ayarlarını girerek çözmüştüm, resimde var.

Voltajlar:
  • CPU SOC: 1.25V
  • VDDIO: 1.35V
  • VDD: 1.35V
  • VDDQ: 1.35V
1 hafta bu sorunu yaşamadım ama dün bu lanet sorun tekrardan başıma geldi. 3-4 saat kesintisiz oyundan sonra birden ekran gitti ve sistem yeniden açıldı. Aynı gün kardeşim de uzun oyundan sonra yaşamış. Tam sorunu çözdüğümü sanarken yine başıma gelmesi, bir hafta sorunsuz geçip duruyor başıma gelmesi canımı sıktı. Yardım edebilecek var mı?

1769413073153.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
5200 CL32 bitti hocam. 100dk boyunca yaptim, 50-58 derecelerde gezdi, sorun çıkmadı. Galiba böyle kullanacağım 4800MHz CL40'tan iyidir.

Evet. Bellek kontrolcünde sıkıntı var. 5200 MT/s geçtiyse öyle kullan. İlerleyen süreçte sök tak işlemi yaparsın, bir de BIOS güncellersin. İyice oturduktan sonra belki 5600-6000 MT/s açabilirsin. Ama RAM'lerde bir sıkıntı yok gibi. Ya hatalı montaj, dengesiz pressure kaynaklı sıkıntı var ya da anakartla alakalı problem var. Bu şekilde kullan, en azından Kernel Power yemezsin.
Anladım hocam. Stok ayarlar yani 4800MHz CL40 hayatıma devam edeceğim.

@ggbye bununla ilgili bir rehber hazırladı, çözüm olabilir.
Bu arada IMC cort gelmiş olabilir veya IC.

Sıcaklık değerleri iyi mi? Diğer parçalarda bir sorun olmadığından emin misiniz? Eminseniz RAM fiziksel olarak sorunlu da olabilir.

RAM MHz ve CL değeri maksimum yüzde 5 etkiliyor hocam. Bunun ile ilgili canınızı sıkmanıza değmez.

%1 ve %0.1 FPS değerleri yerin dibini boyluyor.

Öyle tavsiye ederim hocam. ASUS Prime B650M-R anakarttan dolayı mıdır bilmiyorum ama yaptığım her mini OC'de bile hata aldım. Düz ya da undervolt kullanmak mantıklı.

B650M-R, genel olarak Patriot RAM'leri trainlemiyor. Manuel zamanlama ile çözülüyor o da.

@nuriC, ZenTimings SS'i ve HWiNFO tam menüden bellek kısmını seçip modülleri paylaşır mısınız?

Bu arada IMC Cort gelmiş olabilir veya IC.

Sıcaklık değerleri iyi mi? Diğer parçalarda bir sorun olmadığından emin misiniz? Eminseniz RAM fiziksel olarak sorunlu da olabilir.

B650M-R, genel olarak Patriot RAM'leri trainlemiyor. Manuel zamanlama ile çözülüyor o da.

@nuriC, ZenTimings SS'i ve HWiNFO tam menüden bellek kısmını seçip modülleri paylaşır mısınız?

Bilmiyorum hocam Dual RAM ile bir sıkıntı yaşatmadı ama Single RAM kullanılınca ne kadar %1 Low etkiler denemedim

Bu arada IMC cort gelmiş olabilir veya IC.

Stok değerlere alıp zen timings paylaştım.Bellekler hynix a-die.Ramların bozuk olduğunu sanmıyorum çünkü expo acik değilken veya oc yapılmamışken hiçbir sorun yaşamadım.7500f 2.el aldım ondan da sorun olduğunu sanmıyorum cinebench,stress testi herseyi yaptim stabil.Hicbir parçada ısı problemi yok

Dosya Ekleri

• ZenTimings_Screenshot_29478801.5600872.webp
    ZenTimings_Screenshot_29478801.5600872.webp
    25,9 KB · Görüntüleme: 46
Stok değerlere alıp zen timings paylaştım. Bellekler Hynix a-die. Ramların bozuk olduğunu sanmıyorum çünkü EXPO acik değilken veya OC yapılmamışken hiçbir sorun yaşamadım. 7500F 2.el aldım ondan da sorun olduğunu sanmıyorum Cinebench, stress testi her şeyi yaptim stabil. Hiçbir parçada ısı problemi yok.

@Ayhan Dönmez Hynix a-die sr kit. Imc pasif gibi, bakar mısınız?

Yaklaşık 1 ay önce AM5 sisteme geçiş yaptım.
  • Anakart: Prime B650M-R
  • CPU: Ryzen 5 7500F
  • RAM: XPG Lancer 6400 MHz CL32 2x16 GB
Sorunum ilk olarak EXPO açınca birkaç dakika sonra ekranın gidip kasanın yeniden açılmasıyla gerçekleşti. Belki düzelir diye 6400’den 6000 MHz’ye düşürdüm ama yine oldu. Olay Görüntüleyicisi’nde Kernel Power 41 (63) olarak yazıyordu. Bu sorunu geçen hafta Nebi Akgün’ün timing ayarlarını girerek çözmüştüm, resimde var.

Voltajlar:
  • CPU SOC: 1.25V
  • VDDIO: 1.35V
  • VDD: 1.35V
  • VDDQ: 1.35V
1 hafta bu sorunu yaşamadım ama dün bu lanet sorun tekrardan başıma geldi. 3-4 saat kesintisiz oyundan sonra birden ekran gitti ve sistem yeniden açıldı. Aynı gün kardeşim de uzun oyundan sonra yaşamış. Tam sorunu çözdüğümü sanarken yine başıma gelmesi, bir hafta sorunsuz geçip duruyor başıma gelmesi canımı sıktı. Yardım edebilecek var mı?

Eki Görüntüle 221368

BIOS güncel mi son sürüme? ZenTimings görsel iletir misin? Zen programında üstte Tools sekmesinde AGESA gösterme ayarını açıp görsel iletmen daha uygun. @nuriC

@nuriC Şuradan yazılımın son sürümünü indirip bahsettiğim AGESA gösterme ayarını açıp görsel iletir misin? O şekilde ilerlemek daha uygun. Ona uygun ayarlar gireceğiz.
Agesa şeyini tikledim hocam.Son sürümü indirdim dediğiniz seyi nasil yapacağımı bilmiyorum tekrar deniyorum