Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

nuriC

Çalışkan
Yaklaşık 1 ay önce AM5 sisteme geçiş yaptım.
  • Anakart: Prime B650M-R
  • CPU: Ryzen 5 7500F
  • RAM: XPG Lancer 6400 MHz CL32 2x16 GB
Sorunum ilk olarak EXPO açınca birkaç dakika sonra ekranın gidip kasanın yeniden açılmasıyla gerçekleşti. Belki düzelir diye 6400’den 6000 MHz’ye düşürdüm ama yine oldu. Olay Görüntüleyicisi’nde Kernel Power 41 (63) olarak yazıyordu. Bu sorunu geçen hafta Nebi Akgün’ün timing ayarlarını girerek çözmüştüm, resimde var.

Voltajlar:
  • CPU SOC: 1.25V
  • VDDIO: 1.35V
  • VDD: 1.35V
  • VDDQ: 1.35V
1 hafta bu sorunu yaşamadım ama dün bu lanet sorun tekrardan başıma geldi. 3-4 saat kesintisiz oyundan sonra birden ekran gitti ve sistem yeniden açıldı. Aynı gün kardeşim de uzun oyundan sonra yaşamış. Tam sorunu çözdüğümü sanarken yine başıma gelmesi, bir hafta sorunsuz geçip duruyor başıma gelmesi canımı sıktı. Yardım edebilecek var mı?

1769413073153.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
5200 CL32 bitti hocam. 100dk boyunca yaptim, 50-58 derecelerde gezdi, sorun çıkmadı. Galiba böyle kullanacağım 4800MHz CL40'tan iyidir.

Evet. Bellek kontrolcünde sıkıntı var. 5200 MT/s geçtiyse öyle kullan. İlerleyen süreçte sök tak işlemi yaparsın, bir de BIOS güncellersin. İyice oturduktan sonra belki 5600-6000 MT/s açabilirsin. Ama RAM'lerde bir sıkıntı yok gibi. Ya hatalı montaj, dengesiz pressure kaynaklı sıkıntı var ya da anakartla alakalı problem var. Bu şekilde kullan, en azından Kernel Power yemezsin.
Agesa şeyini tikledim hocam.Son sürümü indirdim dediğiniz seyi nasil yapacağımı bilmiyorum

Buradan tekrardan indirmen lazım. Bu yazılım güncellendi. Sendeki eski sürüm diye biliyorum. Güncel sürümü indirdikten sonra AGESA versiyon gösterme ayarını açarsan ve sonrasında programı açıp kaparsan bir müddet taradıktan sonra gerekli bilgileri sağlayacak program. O olmadan ilerleyemeyiz. Yeni AGESA'da bazı şeyler değişti, ona uygun ayar vereceğim çünkü.

Dosya Ekleri

• ZenTimings_Screenshot_29490441.4310151.webp
    ZenTimings_Screenshot_29490441.4310151.webp
    25,5 KB · Görüntüleme: 35

Tamam, birazdan BIOS içerisinden ayarları ileteceğim.

@nuriC Fast Boot ayarı Disabled kalsın, aynı menüden POST Delay Time 1 saniye yaparsın. iGPU kapalı kalacak normalde ama senin işlemci F olduğundan dahili grafik birimi mevcut değil.

@nuriC M-Die mi yoksa A-Die mi? HWiNFO tam mod açıp RAM kısmını genişletip modüllerden birine tıkladıktan sonra açılan pencereyi görsel atar mısın?

1769427433944.webp

@nuriC Bu ayar da güç planlarından kapalı kalsın, Hızlı başlatma-Fast Startup kapalı kalacak.

Sonrasında CMD yönetici açıp bu komutu yazacaksın:

powercfg.exe /hibernate off

İsteğe bağlı bunları uygulayabilirsin:

bcdedit /set useplatformtick yes

bcdedit /set disabledynamictick yes

bcdedit /set useplatformclock false

bcdedit /set tscsyncpolicy Enhanced

Son düzenleme:

@nuriC Fast boot ayarı disabled kalsın, aynı menüden post delay time 1 saniye yaparsın. iGPU kapalı kalacak normalde ama senin işlemci F olduğundan dahili grafik birimi mevcut değil.

@nuriC m-die mi yoksa a-die mi? HWiNFO tam mod açıp RAM kısmını genişletip modüllerden birine tıkladıktan sonra açılan pencereyi görsel atar mısın?

Eki Görüntüle 221438

@nuriC bu ayar da güç planlarından kapalı kalsın, hızlı başlatma-Fast startup kapalı kalacak.

powercfg.exe /hibernate off.

BCDEdit /set useplatformtick yes.

BCDEdit /set disabledynamictick yes.

BCDEdit /set useplatformclock false.

BCDEdit /set tscsyncpolicy enhanced

BIOS Update yapmadı ise, default ayarlara çekip. Dediklerinizi yapsın, sanki kurcalanmış BIOS.

@nuriC Birazdan ayarları ileteceğim Hynix için. Dediğim ayarları uygula o esnada. Sonrasında verdiğim ayarları EXPO1 üzerine yazıp Boot edeceksin, RTP programı ile teste alacaksın bir müddet.

BIOS Update yapmadı ise, default ayarlara çekip. Dediklerinizi yapsın, sanki kurcalanmış BIOS.

@nuriC BIOS Default ayarlara alınıp Save & Exit yapılacak. Sonrasında Fast Boot ayarı Disabled, POST Delay Time 1 saniye olacak. Ayarları vereceğim.

@nuriC Fast boot ayarı disabled kalsın, aynı menüden post delay time 1 saniye yaparsın. iGPU kapalı kalacak normalde ama senin işlemci F olduğundan dahili grafik birimi mevcut değil.

@nuriC m-die mi yoksa a-die mi? HWiNFO tam mod açıp RAM kısmını genişletip modüllerden birine tıkladıktan sonra açılan pencereyi görsel atar mısın?

Eki Görüntüle 221438

@nuriC bu ayar da güç planlarından kapalı kalsın, hızlı başlatma-Fast startup kapalı kalacak.

powercfg.exe /hibernate off.

BCDEdit /set useplatformtick yes.

BCDEdit /set disabledynamictick yes.

BCDEdit /set useplatformclock false.

BCDEdit /set tscsyncpolicy enhanced

Aygıt Yöneticisi, yüksek duyarlılık devre dışı alması gerek. Altaki ayarlar için.

@nuriC Fast Boot ayarı Disabled kalsın, aynı menüden POST Delay Time 1 saniye yaparsın. iGPU kapalı kalacak normalde ama senin işlemci F olduğundan dahili grafik birimi mevcut değil.

@nuriC M-Die mi yoksa A-Die mi? HWiNFO tam mod açıp RAM kısmını genişletip modüllerden birine tıkladıktan sonra açılan pencereyi görsel atar mısın?

Eki Görüntüle 221438

@nuriC Bu ayar da güç planlarından kapalı kalsın, Hızlı başlatma-Fast Startup kapalı kalacak.

powercfg.exe /hibernate off

bcdedit /set useplatformtick yes

bcdedit /set disabledynamictick yes

bcdedit /set useplatformclock false

bcdedit /set tscsyncpolicy Enhanced
hocam nvida nedense ekran görüntüsü alamadı ama şöyle yazıyor: [16 GB] DDR5-6400 / PC5-51200 DDR5 SDRAM UDIMM, SK Hynix, A-Die, 1R.Hızlı başlatmayı kapattım cmd ye yazdım dediğinizi