Benim odamdaki prizde yazıcı çalışıyordu ve geçen gün yazıcıyı açınca bütün evin elektrikleri gitti. Sonra güvenlik geldi, dışardaki sayaç olan kutuyu açıp bir şeyler yapınca elektrikler geri geldi. Benim sorum odamdaki priz paneldekilerden hangisine bağlı olabilir? Hizmetçi odası ayrı.
Müdahale etmeyeceğim, sadece merak ettim; bu olaydan sonra nasıl dışarıdan açtı ve tam olarak ne oldu? Bir de paneli inanılmaz kötü organize etmişler, yazım hatalarını saymıyorum bile. Evi alırken verdikleri şekilde kafalarına göre bir röle iki tane şeyi kontrol ediyor. Bu da evi alırken mutfak eşyalarıyla vermişlerdi, bundan olabilir diye düşünüyorum.
Müdahale etmeyeceğim, sadece merak ettim; bu olaydan sonra nasıl dışarıdan açtı ve tam olarak ne oldu? Bir de paneli inanılmaz kötü organize etmişler, yazım hatalarını saymıyorum bile. Evi alırken verdikleri şekilde kafalarına göre bir röle iki tane şeyi kontrol ediyor. Bu da evi alırken mutfak eşyalarıyla vermişlerdi, bundan olabilir diye düşünüyorum.
Türkiye’de çoğu elektrik panosu zaten standartları karşılamıyor. Sizin tesisat yine biraz düzgün duruyor. Kaçak akım rölesi en önemlisi. Üzerinde bir tane tuş var; ona basarsanız test etmiş olursunuz. En azından bir test edin. Hatta ElectroBOOM bir ara ülke ülke gezip bunlara bakıyordu.
Hocam sayaç panosunda attığını belitmişsiniz peki sayaç panosunda ana sigortanız mi attı yoksa kaçak akım mı (sayaçlardan sonra dairendeki 30ma kaçak akıma kadar 300ma yangın koruma için kaçak ile devam eder)
Bir de fotoğrafa çok bakmadım ama 3 Fazlı kaçak kullanmak yerine her faza ayrı birkaçak mı takmışlar genelde böyle yapılmıyor diye biliyorum (kendi bildiklerimi söylüyorum sadece bilginize)
Aslında tesisat eski değil yani 2020 yılı diyebiliriz. Tabii ki kurcalamayacağım sadece merak etmiştim. Hol, aydınlatma olabilir bizim evdeki koridorda o sistem var. Yani pek sanmıyorum ama denemeden bilemeyiz.
Hocam sayaç panosunda attığını belitmişsiniz peki sayaç panosunda ana sigortanız mi attı yoksa kaçak akım mı (sayaçlardan sonra dairendeki 30ma kaçak akıma kadar 300ma yangın koruma için kaçak ile devam eder)
Bir de fotoğrafa çok bakmadım ama 3 Fazlı kaçak kullanmak yerine her faza ayrı birkaçak mı takmışlar genelde böyle yapılmıyor diye biliyorum (kendi bildiklerimi söylüyorum sadece bilginize)
Hocam öncellikle yazıcının adaptörü topraksız fişli. Mantık olarak pek sanmıyorum kaçak akım rölesini attıracağını. Bence ana sigorta attı yazıcıdan kaynaklı kısa devre olabilir. Birde yazıcıyı ups üzerinde açtığımda rotasyon yaptı kendini doğru kapatmadığını biliyordu. Yazıcıda sorun yok şu anlık. Evet fazla kaçak akım rölesi kullanmışlar aslında bize mantıken yararı da oluyor. Örneğin kombinin kaçak akım rölesi attı diyelim o fazın sigortaları düşmeyecek ya da başka bir fazın atmış olsaydı diğer faz etkilenmiyecek. Belki biz evde olmadığımız da bu sayede buzdolabı çalışmaya devam edicek diğerleri bağımsız olarak çalışmaya devam edicek bozulmazsa.
Son olarak dışardaki panoyu güvenlik anahtarıyla açtı. Biz güvenliğe elektrikçi göndersin baksın diye çağırmıştık güvenlikçi abi halletti. Sanırım orayı izinsiz açamıyacağım ne olup bittiği hakkında bir bilgi edinemiyeceğim. Ve hala şantiye elektrik aboneliğimiz gözüküyor. Bu da sanırım sitenin diğer etaplarının hala bitmemesinden kaynaklı.
Aslında tesisat eski değil yani 2020 yılı diyebiliriz. Tabii ki kurcalamayacağım sadece merak etmiştim. Hol, aydınlatma olabilir bizim evdeki koridorda o sistem var. Yani pek sanmıyorum ama denemeden bilemeyiz.
Hocam öncellikle yazıcının adaptörü topraksız fişli. Mantık olarak pek sanmıyorum kaçak akım rölesini attıracağını. Bence ana sigorta attı yazıcıdan kaynaklı kısa devre olabilir. Bir de yazıcıyı UPS üzerinde açtığımda rotasyon yaptı kendini doğru kapatmadığını biliyordu. Yazıcı da sorun yok şu anlık. Evet fazla kaçak akım rölesi kullanmışlar aslında bize mantıken yararı da oluyor. Örneğin kombinin kaçak akım rölesi attı diyelim o fazın sigortaları düşmeyecek ya da başka bir fazın atmış olsaydı diğer faz etkilenmeyecek. Belki biz evde olmadığımız da bu sayede buzdolabı çalışmaya devam edecek diğerleri bağımsız olarak çalışmaya devam edecek bozulmazsa.
Son olarak dışardaki panoyu güvenlik anahtarıyla açtı. Biz güvenliğe elektrikçi göndersin baksın diye çağırmıştık güvenlikçi abi halletti. Sanırım orayı izinsiz açamıyacağım ne olup bittiği hakkında bir bilgi edinemiyeceğim. Ve hala şantiye elektrik aboneliğimiz gözüküyor. Bu da sanırım sitenin diğer etaplarının hala bitmemesinden kaynaklı.
Ana sigorta kolay kolay atmaz hocam, atması için çok şiddetli olması lazım. Yazıcının linyesi (ona takılı olan prizin sigortası) atması gerekirken ana sigortanın atması da tuhaf bir durum. Tekrar prize taktınız mı yazıcıyı?
Ana sigorta kolay kolay atmaz hocam, atması için çok şiddetli olması lazım. Yazıcının linyesi (ona takılı olan prizin sigortası) atması gerekirken ana sigortanın atması da tuhaf bir durum. Tekrar prize taktınız mı yazıcıyı?
Evet UPS de başarılı olarak çalıştırdıktan sonra korkmadan taktım şu an UPS'siz. Prizde kullanıyorum.
Yapay zekâ çoğu sigortamın C tipi olduğunu söyledi işte b tipi ile farkları anlattı. Ana sigortanın b tipi olabileceğini ve herhangi bir sıkıntı da daha erken davranabileceğini söyledi. Bu bana mantıksız geldi ama çoğu yerde prizler için b tipi kullanılıyormuş bizde C tipi var prizlerde. Sadece aydınlatma da b tipi kullanmışlar. Dışardakinin C tipi olduğu senaryo da prizimiz de C tipiydi artık hangisi hızlı davranabilir gecikme nasıl olur hiç bilmiyorum.
Prizin hangi sigortaya bağlı olduğunu hala öğrenemedim. Ama evdeki sigorta değil de sayacın oradaki sigortanın atma sebebini anladım: