kerbob

Gelişen
Merhaba herkese. Forumlarda yeniyim, hatam olursa kusura bakmayın.

Sistemim şu şekilde:
  • Anakart: Gigabyte B450M S2H V2
  • İşlemci: AMD Ryzen 3 3100
  • Ekran Kartı: Gigabyte GTX 1650 Super Windforce OC 4 GB
  • RAM: HyperX Fury 8 GB 3200MHz CL16 RGB
  • SSD: Samsung 860 EVO 500GB SATA
  • Kasa: Corsair Spec Delta RGB
  • PSU: Corsair VS550 550W 80+

2020 yılının sonunda kendim toplayıp montajını yaptırmıştım. O zamanlar bayağı araştırıp hakim olmuştum ama topladıktan sonra bir daha çok dönüp bakmadım ve çoğu bilgiyi unuttum. 1 aydır araştırıyorum tekrar. Neyse soruna gelelim, misal CS2'de istediğim FPS'de oynayamıyorum artık vb. 2 yıldır termal macun değiştirmedim ve format atıp rahatlatmak da etki eder bir tık gibi.

Çok fazla bütçem yok, önceliğim RAM'i 16 GB'a çıkarmak ve işlemciyi güçlendirmek. Çünkü daha uyguna geliyor. Kingston Fury'nın aynı değerlere sahip bir RAM'i var. Parça numaraları farklı ama Kingston'ın sitesinde her özelliği aynı ve böyle bir konu açılmış, sorun olmayacağını söylemişler. HX432C16FB3A/8 bendeki, KF432C16BBA/8 alacağım.

İşlemciye gelirsek R5 5500, 5600, 5600X ve R7 5700X işlemcilerine baktım. İlk aklımda 5500 vardı en ucuzu oydu. Karşılaştırmaları izledim. Evet diğerleri FPS konusunda daha iyiler ama F/P olarak 5500 çok önde gibi. Ve bütçe olarak çok uygun.

Bunun yanına da 5K civarına monitör ve belki 4-5k altına da klavye, mouse ve mouse pad de düşünüyorum. Monitör ve Klavyem cidden eski ve ofis ürünü gibi diyeyim. O yüzden ekran kartı ve SSD sonraki aşamada belki bütçe oluşursa. 9060 XT 20k civarına en mantıklı seçenek gibi orada da.

Bunları yaza kadar almayı düşünüyorum. Acelem yok ama stok sıkıntıları olabilir işlemci açısından. Şehir dışında üniversite okuduğum için tatiller dışında pek PC bakamıyorum zaten. 3,4 yıl daha götürmesi yeterli olur. Sonra mezun olup işe girebilirsem iyi bir sistem için hazırlanırım.

Siz ne düşünüyorsunuz? Diyebilirsiniz yeni sisteme geç ama en az 40k sistemler, zaten ekran kartı da alsam hepsi dahil o kadar yapar ki 40K'lık sistemlerin markaları garip garip markalar, bana uygun değil yani. AM5 işlemci almak da anakart bütçesi eklememe sebep olur.

İlk ekran kartı ve RAM'leri aradan çıkar, durumlar malum. Sonra da R5 5600'e geçişe hazırlan. SSD, anakart tarafında iyisin, kalsın. PSU ise idare eder bu sırada. Onu da müsait olunca değiştir. Ayrıca kasanın airflow'u berbat ona da el at.

İlk ekran kartı ve RAM'leri aradan çıkar, durumlar malum. Sonra da R5 5600'e geçişe hazırlan. SSD, anakart tarafında iyisin, kalsın. PSU ise idare eder bu sırada. Onu da müsait olunca değiştir.
Bütçe oluşturabilirsem öyle yaparım. R5 5*** - 1650S vs R3 3100 - 9060 XT arasında 10-15k'lık bir bütçe farkı var, fps olarak bu farkı karşılar mı? Krizden dolayı dediğini anladım. Peki 9060 XT, R3 3100'e sıkıntı yaratır mı? Ayrıca bunlara 550w PSU yeter mi?

Bütçe oluşturabilirsem öyle yaparım. R5 5*** - 1650S vs R3 3100 - 9060 XT arasında 10-15k'lık bir bütçe farkı var, fps olarak bu farkı karşılar mı? Krizden dolayı dediğini anladım. Peki 9060 XT, R3 3100'e sıkıntı yaratır mı? Ayrıca bunlara 550w PSU yeter mi?

RX 9060 XT 160W güç tüketimi var, işlemci de 65W, toplam 225W. Diğer parçalarda 50W çekse, 275W eder, hata payı ekleyip düz 300W desek yine sorun olmaz, geriye epey headroom kalıyor, yenileyene kadar idare eder. Hatta performansı koruyup, undervolt yapıp güç tüketimini dramatik bir şekilde düşürmek mümkün, böylece daha da sağlama alırsın. 3100 ve 9060XT iyi darboğaz yapar ama oyun oyanmana engel değil. 1660S performansı alırsın muhtermelen. Kasa airflow'u da berbat ona da el atmayı unutma.

Son düzenleme:
RX 9060 XT 160W güç tüketimi var, işlemci de 65W, toplam 225W. Diğer parçalarda 50W çekse, 275W eder, hata payı ekleyip düz 300W desek yine sorun olmaz, geriye epey headroom kalıyor, yenileyene kadar idare eder. Hatta performansı koruyup, undervolt yapıp güç tüketimini dramatik bir şekilde düşürmek mümkün, böylece daha da sağlama alırsın. 3100 ve 9060XT iyi darboğaz yapar ama oyun oyanmana engel değil. 1660S performansı alırsın muhtermelen. Kasa airflow'u da berbat ona da el atmayı unutma.
O zaman 9060 XT'yi taksitle falan çözmeye çalışırım. 1660S performansı nerdeyse fps'in yarıya düşmesi demek herhalde. İşlemciyi de tamamlarım o yüzden zorlayıp. R3 çok para etmez de 1650S'in biraz piyasası var ama herhangi bir bilgisayarcıya gidip 3 bin üstü verirse satmaktansa rafa kaldırıp herhangi bir sorun ya da ihtiyaç halinde yanında elle tutulur bir kartın olması daha iyi gibi. Kutusu yok sanırım. Teşekkür ederim.

Bütceniz varsa satıp sıfır hazır sistem almanızı tavsiye ederim.

GPU, CPU, RAM, monitör alsam 35k civarı yapıyor şu an o fiyata bulunan sistemlerden daha iyi ya da denk sistemim olmuş oluyor ki üstüne monitör almış oluyorum. Onlar da AM4 DDR4 sistemler yine ilerleyen yıllarda yükseltme imkanı olmuyor. Sistemin edeceği para da 7K'yı geçer mi bilmiyorum. Adamakıllı sistemler 45k civarı.

GPU, CPU, RAM, monitör alsam 35k civarı yapıyor şu an o fiyata bulunan sistemlerden daha iyi ya da denk sistemim olmuş oluyor ki üstüne monitör almış oluyorum. Onlar da AM4 DDR4 sistemler yine ilerleyen yıllarda yükseltme imkanı olmuyor. Sistemin edeceği para da 7K'yı geçer mi bilmiyorum. Adamakıllı sistemler 45k civarı.

Biliyorum hocam bütceniz varsa dedim zaten.