emilbreivik

Uzman
Arkadaşımla beraber FM 24'te draft oynuyordum, bir anda bilgisayarın tüm ışıkları da dahil olmak üzere monitör falan gitti. Bilgisayar kendisini yeniden başlatmış, bunun sebebi nedir, neden böyle bir sorun oldu? Oyunla alakalı mı yoksa sistemle ilgili mi anlayamadım.

• ASUS RTX 2060 EVO 6 GB
  • Ryzen 5 3600
  • ASUS Prime B450M K II
  • HyperX 8x2 16 GB 3200MHz
  • FSP 500W 60AHBC

Bundan 1 hafta önce falan yine böyle bir şey olmuştu. Sebebini anlamadım, işlemci çok ısınıyor diye mi anlamadım. Bilgisayarı aldıktan sonra BIOS'tan da RAM'lerin hızını 3000'den 3200'e çekmiştim.

YouTube'da video izlerken birden bire video dondu, monitör gitti ve bilgisayar kendisini yeniden başlattı. Neden olduğunu bilmiyorum, HWMonitor uygulamasından sıcaklıkları da koyacağım:

1727561977947.webp

Fifa oynarken oyun ve arka plandaki şarkı bir anda dondu ve bilgisayar kendini yeniden başlattı. 2 ay öncesine kadar yine bu tarz sorunlar yaşıyordum ama bir süre sorun olmamaya başladı. Son 1 hafta içinde ise 2 kere bilgisayar kullanım sırasında kendini yeniden başlattı. Sorun nedir, neden böyle oluyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
DDU ile ekran kartı sürücüsünü güvenli modda kaldırıp tekrar kurmayı dene. Bu hatanın birçok sebebi olabilir, zamanında işlemci soğutucu çalışırken titrediği için sistemin çökmesine sebep oluyordu ama bunu tespit etmem çok uzun sürdü ve bir PSU değişimine mal oldu. Aklıma gelenler; depolama birimi arızası, ekran kartı sürücü arızası, yanlış BIOS ayarı, RAM arızası, elektrik aksamında dalgalanma bu soruna sebep olabilir.

• Ekran kartı sürücüsünü güvenli moda geçip DDU ile kaldırıp son sürümü kurmak
  • HD Tune programı ile bad sector taraması yapmak ve HD Sentiel programı ile depolama birimlerinin sağlık seviyelerini kontrol etmek
  • BIOS ayarlarını sıfırlamak
  • Passmark Memtest86 ile RAM'leri test etmek.
  • Bilgisayarın bağlı olduğu priz ve uzatma kablolarını test etmek
Bu sorunu çözmende yardımcı olabilir.

DDU ile ekran kartı sürücüsünü güvenli modda kaldırıp tekrar kurmayı dene. Bu hatanın birçok sebebi olabilir, zamanında işlemci soğutucu çalışırken titrediği için sistemin çökmesine sebep oluyordu ama bunu tespit etmem çok uzun sürdü ve bir PSU değişimine mal oldu. Aklıma gelenler; depolama birimi arızası, ekran kartı sürücü arızası, yanlış BIOS ayarı, RAM arızası, elektrik aksamında dalgalanma bu soruna sebep olabilir.

• Ekran kartı sürücüsünü güvenli moda geçip DDU ile kaldırıp son sürümü kurmak
  • HD Tune programı ile bad sector taraması yapmak ve HD Sentiel programı ile depolama birimlerinin sağlık seviyelerini kontrol etmek
  • BIOS ayarlarını sıfırlamak
  • Passmark Memtest86 ile RAM'leri test etmek.
  • Bilgisayarın bağlı olduğu priz ve uzatma kablolarını test etmek
Bu sorunu çözmende yardımcı olabilir.

Dün gece de Memtest86 ile test yaptım ve hiçbir hata bulmadı. Aşağıya da bazı testlerin görsellerini koydum. Biraz sonra da Furmark 2 ile test yapacağım fakat burada hangi seçenekleri seçmem gerekiyor. Normalde görüntü ayarı, MSAA falan seçeceğimiz bir kısım oluyordu bunda.

1727615693055.webp

HD Tune ile yaptığım error testi:

1727614928501.webp

Bu da söylediğiniz Sentiel testi:

1727615024180.webp