Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

kral06

Becerikli
Oyun oynarken rastgele zamanlarda %1 FPS aniden 30-40 seviyelerine düşüyor ve yarım saniyeliğine ufak bir takılma yaşıyorum. Genelde Battlefield 1 oynuyorum 120-180 arası FPS alıyorum. GPU en fazla 70 derece, CPU 60 derece civarında.

Yaptıklarım:
  • BIOS güncel.
  • Memtest86 testi yaptım sorun bulunamadı.
  • Windows 10 ve 11'e temiz kurulum yaparak denedim.
  • Oyunu ikinci SSD'ye kurdum.
  • ReSize BAR açık ve kapalı denedim.
  • D.O.C.P açık ve kapalı denedim.
  • BIOS ayarlarını BIOS üzerinden sıfırladım.
  • AMD chipset güncel.
  • Ekran kartının eski sürücüsünü yükledim.
  • Game DVR kapattım.
  • 30 dakikalık FurMark testi sonucunda minimum FPS 100'ün altına düşmedi.
  • G-Sync ve Adaptive Sync kapattım.

Tüm bunları denememe rağmen sorun devam ediyor. Sorunun kaynağı ne olabilir?

Sistem özelliklerim:
  • Ryzen 5 5600
  • ASUS Prime B550M-K
  • Corsair Vengeance LPX 2x8 16 GB DDR4 3200MHz CL16
  • ASUS Dual RTX 4060 V2 OC Edition
  • Lexar NM610PRO 500GB GEN3x4 NVMe SSD
  • Crucial BX500 500GB SATA SSD
  • Corsair CX750 750 watt 80+ Plus Bronze

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hocam sorununuz yüzde 100 demiyorum sorununuz yüzde bin beş yüz ekran kartının chipsetiyle alakalı hemen servise göndermelisiniz. O FPS drop'a yakın dediğiniz şey. FPS düşmesi büyük ihtimal resmen aynı şeyleri yaşıyoruz. Beni dinleyin garantisi varken direk servise yollayın chipsetiniz yavaş yavaş arızalanıyor.
En son denediğim yöntemden sonra sorunla uğraşmayı bırakmıştım şimdilik kendiliğinden çözüldü gibi. Ekran kartında sorun yok gözüküyor bu haliyle garantiye versem bile geri gönderirler diye düşünüyorum tabi sonradan belirgin bi arıza çıkartırsa gönderirim.

Sorunun nedenini buldum her şey ekran kartının yaptığı DPC gecikmesinden kaynaklıymış aslında Latencymon yazılımı bana en başından beri nvidia sürücüsünün yaptığı gecikmeyi gösteriyordu ama ekran kartında sorun yoktur diye düşünüyordum. Test için RX 570 taktım Latencymon'daki yüksek gecikmeler oyunlarda ve videolardaki mikro takılmaların hepsi gitti. Sizde de aynı sorun varsa Latencymon testini başlatın sonra mp4 dosyası veya tarayıcıyı açın DPC gecikmesi bir anda 700 800'lere spike oluyorsa sorun çok büyük ihtimalle ekran kartındadır.
Peki ne yaptınız bunu düzeltmek için kendiliğinden mı düzeldi yoksa yeni bir donanım mı aldınız? Örnek RAM, SSD vs.
Hiçbir şey yapmadım sorunla uğraşmayı bırakmıştım hatta. Yine de kesin olarak sorunun bittiğine emin değilim. Eskisine kıyasla baya bi fark olmasına rağmen, bilgisayarı ilk aldığım zamanlardaki gibi hissettirmiyor.

Hiçbir şey yapmadım sorunla uğraşmayı bırakmıştım hatta. Yine de kesin olarak sorunun bittiğine emin değilim. Eskisine kıyasla bayağı bir fark olmasına rağmen, bilgisayarı ilk aldığım zamanlardaki gibi hissettirmiyor.
2 gün önce NVIDIA yeni sürücü yayınladı ondan olabilir mi? Ben güncellemiyorum çünkü son 3 ayda gelen sürücülerde drop çok yapıyordu ben 1 yıl öncesinin sürücüsünü kullanıyorum.

2 yıl oldu bu sorunu çözemedim, sistem değiştim olmadı, bakın anlatayım: İlk sistemim R5600 & RX 6700 XT kullanıyordum, Micro stutter yapmadığı oyun yoktu, canım sıkıldı AMD'den soğudum. İlk iş yeni bir SSD aldım, olmadı işlemciden dedim anakart ve işlemci değiştim (MSI B760M Gaming Plus Wi-Fi + i5 13600K ), olmadı ekran kartı değiştim 4060 Ti aldım, olmadı PSU kaynaklı olabilir dedim MSI 850W Gold PSU aldım, olmadı RAM'ler zaten DDR5 oldu 32 GB yine olmadı. Eskisi kadar FPS düşmesi yok ama bitmedi. Misal oyun oynuyorum o Allah'ın belası %1 FPS anlık olarak 50'ye düşüyor çıkıyor, o sırada bir takılma (belki 10 salise) ama takılıyor işte. Çözümü bulan olursa bana da söylesin, o internetteki yolların hepsini denedim, PC'yi başka odada bile çalıştırdım, 3'lü ara kablosunu bile değiştirdim, yok, yok, yok...
Kusura bakma şimdi aklıma geldi USB 3.0 kablosunu anakarttan çıkartıp denedin mi? Birileri sorununu böyle çözmüş.

@kral06 bu arada sizin yaşadığınız stuttering sorunu çok büyük bir ihtimal ya SSD ya da CPU kaynaklı çünkü elektrik tesisatınızda bir sorun olsa bilgisayarı aldığınız günden beri bu sorunu yaşardınız. Siz 4.aydan itibaren bunu yaşamaya başlamışsınız.

Driverdan kaynaklı olsaydı çoktan anlardım daha önceden birçok sürüm denemiştim zaten. Bu konuyu açarken de sürümüm 566.14'dü.
Hocam bir ölümün çaresi yok bir de bu stuttering sorununun çaresi yok. Ekran kartı RAM Power Supply bilgisayarcıda başkasını taktık düzelmedi. İşlemci ve anakartı değiştirdim düzelmedi.

Bir ölüm bir de stuttering çözülmez hocam. Ben artık saldım. Siz ne yaptınız?

@3035, Ben de uğraşmayı bıraktım. Sorunun kesin kaynağını bilmiyorum ama en çok elektrik tesisatından şüphelendiğim için yeni bir donanım almayı gereksiz buldum.

Siz testi hangi oyunlarla yaptınız?

@3035, Ben de uğraşmayı bıraktım. Sorunun kesin kaynağını bilmiyorum ama en çok elektrik tesisatından şüphelendiğim için yeni bir donanım almayı gereksiz buldum.

Siz testi hangi oyunlarla yaptınız?
Her oyun aynı şeyin laciverti, düzelme yok. Yeni bir SSD alacağım bakalım onda ne olacak?

Her oyun aynı şeyin laciverti, düzelme yok. Yeni bir SSD alacağım bakalım onda ne olacak?
566.14 sürümünü deneyebilirsiniz veya videodaki gibi ayar yaparak aynı sürümü nvcleanstall üzerinden kurabilirsin. stutterları ortadan kaldırmasa bile belki azaltmada yardımcı olabilir.

566.14 sürümünü deneyebilirsiniz veya videodaki gibi ayar yaparak aynı sürümü nvcleanstall üzerinden kurabilirsin. stutterları ortadan kaldırmasa bile belki azaltmada yardımcı olabilir.

Yazılımsal o kadar şey yaptım ki umudu kestim. Donanımsal olarak değiştiriyorum parçaları.

Ekran kartı, ram bunlar arkadaşımın ki takılıp kullanıldı. (Sorun çözülmedi.)

İşlemci, anakart yenisini aldım (Sorun çözülmedi.)

Geriye SSD ve PSU kaldı. Yeni SSD aldığımda şimdikini ayağımla ezeceğim.

SSD ve PSU değişimi yaptığım da durumu size bildiririm.

Son düzenleme: