hazernag

Yetkin
1741194476856.webp

1741194496608.webp

Sistem özelliklerim bu şekilde olmasına rağmen, ilk kullandığımdan çok farklı şekilde çalışmaya başladı. Yaklaşık 1.5 yıl önce gençer gamingden almıştım fakat 1.5 yıl için aşırı derecede yavaşlamaya başladı. Sorunlar şunlar:

- Bilgisayar çok yavaş açılıyor. Şifre girme kısmına yaklaşık bir 25-30 saniyede ulaşıyor ve şifreyi girdikten 15 saniye gibi bir süre sonra masaüstüne aktarıyor.

- Çoğu oyunda donma, lag yaşanıyor ve bunlar öyle çok fazla donanım isteyen oyunlar da değil. En basitinden daha geçenlerde KinitoPet satın aldım fakat oyun hem tam ekran olmuyordu (en altta çok çok ufak şekilde taskbar gözüküyor) ve oyuna tam anlamıyla sürekli lag giriyordu. Fakat tam ekrandan çıkınca bu sorun gidiyordu. Ama bu sistem ile en basit oyunu bile tam ekranda oynayamamak çok sinir bozucu olduğundan oyunu iade etmek zorunda kaldım.

- Fortnite açılmıyor. Açmaya çalıştıktan 30 saniye sonra bilgisayar kilitleniyor ve Ctrl + Alt + Del menüsü bile açılmıyordu. Bilgisayarı fişten çekerek kapatmak zorunda kalıyordum.

- Çok basit bir video edit veya işlemci gücü isteyen herhangi bir program kullanırken ara sıra donmalar ve kasmalar yaşanıyor.

- OBS'de herhangi bir oyunu kaydederken görüntü tam anlamıyla çamur gibi çıkıyor ve FPS droplar yaşanıyor.

Bunlara normalde takılmam fakat böyle bir sistemde bu sorunların yaşanması sinirimi bozmaya başladı. Bunların düzelmesi için tekrar tekrar şunları denedim:

- Kaspersky premium ile virüs taraması yaptım (sonuç temiz çıktı)

- Sürekli "%temp%" gibi gereksiz ve geçici dosyaları sildim

- Çoğu sartup programını devre dışı bıraktım

- Masaüstünü sade hale getirdim

Fakat hala bu sorunlar devam ediyor. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

Evet kesin çözüm olur. Windows 11 24H2 öneririm. Rehberler bölümünde birçok debloat işlemi rehberleri mevcut oralardan faydalanabilirsiniz.

Artı -1 Eksi
Bağlantıda gösterildiği gibi bir Aida64 HTML raporu oluşturun ve paylaşın.

Ayrıca SSD marka ve modelini de söyleyin. CrystalDiskInfo ve CDMark ile SSD test edip değerleri paylaşın.

Artı -1 Eksi
Eki Görüntüle 130303
Eki Görüntüle 130305

Sistem özelliklerim bu şekilde olmasına rağmen, ilk kullandığımdan çok farklı şekilde çalışmaya başladı. Yaklaşık 1.5 yıl önce gençer gamingden almıştım fakat 1.5 yıl için aşırı derecede yavaşlamaya başladı. Sorunlar şunlar:

- Bilgisayar çok yavaş açılıyor. Şifre girme kısmına yaklaşık bir 25-30 saniyede ulaşıyor ve şifreyi girdikten 15 saniye gibi bir süre sonra masaüstüne aktarıyor.

- Çoğu oyunda donma, lag yaşanıyor ve bunlar öyle çok fazla donanım isteyen oyunlar da değil. En basitinden daha geçenlerde KinitoPet satın aldım fakat oyun hem tam ekran olmuyordu (en altta çok çok ufak şekilde taskbar gözüküyor) ve oyuna tam anlamıyla sürekli lag giriyordu. Fakat tam ekrandan çıkınca bu sorun gidiyordu. Ama bu sistem ile en basit oyunu bile tam ekranda oynayamamak çok sinir bozucu olduğundan oyunu iade etmek zorunda kaldım.

- Fortnite açılmıyor. Açmaya çalıştıktan 30 saniye sonra bilgisayar kilitleniyor ve Ctrl + Alt + Del menüsü bile açılmıyordu. Bilgisayarı fişten çekerek kapatmak zorunda kalıyordum.

- Çok basit bir video edit veya işlemci gücü isteyen herhangi bir program kullanırken ara sıra donmalar ve kasmalar yaşanıyor.

- OBS'de herhangi bir oyunu kaydederken görüntü tam anlamıyla çamur gibi çıkıyor ve FPS droplar yaşanıyor.

Bunlara normalde takılmam fakat böyle bir sistemde bu sorunların yaşanması sinirimi bozmaya başladı. Bunların düzelmesi için tekrar tekrar şunları denedim:

- Kaspersky premium ile virüs taraması yaptım (sonuç temiz çıktı)

- Sürekli "%temp%" gibi gereksiz ve geçici dosyaları sildim

- Çoğu sartup programını devre dışı bıraktım

- Masaüstünü sade hale getirdim

Fakat hala bu sorunlar devam ediyor. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?
Sisteminizde yaşadığınız yavaşlama ve donma sorunlarını çözmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

Adım 1: Donanım Kontrolleri​

1. RAM Kontrolü:
- RAM modüllerini kontrol edin. Modüllerin düzgün bir şekilde yerleştirildiğinden emin olun. Farklı slotlarda denemek de faydalı olabilir.
- MemTest86 gibi bir araçla RAM’i test edin. Hatalar olup olmadığını kontrol edin.

2. Saklama Aygıtı:
- Diskin sağlık durumunu kontrol edin. CrystalDiskInfo veya benzeri bir yazılım kullanıp HDD veya SSD’nizin sağlık durumunu inceleyin.
- Defrag/Disk Optimize: SSD kullanıyorsanız, optimize edilmesine gerek yoktur; fakat HDD’de diskinizi bir defrag uygulamasıyla optimize etmeyi düşünebilirsiniz.

Adım 2: Yazılım ve Sistem Ayarları​

1. Sürücü Güncellemeleri:
- Ekran kartı sürücülerini en son sürümle güncelleyin. AMD’nin resmi web sayfasından en güncel sürücüleri indirebilirsiniz.
- Anakart sürücülerini ve chipset güncellemelerini kontrol edin.

2. Windows Güncellemeleri:
- Windows’un en son güncellemeleri aldığından emin olun. Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Windows Update bölümünden kontrol edebilirsiniz.

Adım 3: Performans Ayarları​

1. Güç Ayarları:
- Güç ayarlarını "Yüksek Performans" moduna alın. Kontrol Paneli > Donanım ve Ses > Güç Seçenekleri kısmından değiştirebilirsiniz.

2. İşletim Sistemi Performans Ayarları:
- Sistem Özellikleri > Gelişmiş Sekmesi > Performans > Ayarlar alanından "En iyi performans için ayarla" seçeneğini kullanarak görsel efektleri devre dışı bırakabilirsiniz.

Adım 4: Kontrol ve İzleme​

1. Görev Yöneticisi ile İzleme:
- Bilgisayar açılışında, görev yöneticisini (Ctrl + Shift + Esc) açarak hangi programların en çok kaynak tükettiğini gözlemleyin.

2. Saat Hızı ve Sıcaklık İzleme:
- HWMonitor veya MSI Afterburner gibi yazılımlar ile CPU ve GPU’nun sıcaklıklarını izleyin. Aşırı ısınma, performans kaybına neden olabilir.

Adım 5: Kötü Amaçlı Yazılımlar​

- Daha önce Kaspersky ile tarama yapmış olsanız da, Malwarebytes gibi ek bir güvenlik yazılımı ile ikinci bir tarama yapmanız faydalı olabilir.

Adım 6: Sistem Geri Yükleme veya Format​

- Diğer adımlardan hiçbir sonuç almazsanız, sistem geri yükleme veya işletim sistemini yeniden kurma seçeneklerini düşünebilirsiniz.

Eğer sorunlar devam ederse, daha detaylı bilgiler veya belirli bir aşamada sorun yaşarsanız detaylı olarak paylaşabilirsiniz.