R5 5600 sistemde CPU LED ışığı sürekli yanıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan techsystem
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 297
  • Etiketler Etiketler
    cpu led

techsystem

Gelişen
Merhaba,

Yeni bir sistem topladım. Anakartım A520M-PRO ve işlemcim Ryzen 5 5600 modeli. Sistemi çalıştırdığımda CPU LED ışığı sürekli yanıyor. Daha önce çok sistem topladım. Sorunun BIOS Update ile ilişkili olduğunu düşünüyorum. Anakart üreticisinin sitesinde Ryzen 5000 serisi işlemcilerin desteklendiği belirtiliyor. Zaten üreticinin resmi web sitesindeki bu bilgiyi dikkate alarak almıştım. Fakat farklı forumlarda desteklenmediğine dair (son BIOS sürümüyle desteklendiğine dair) yanıtlar da gördüm. Elimde daha düşük bir işlemci olmadığı için de test edemiyorum.

Çözüm öneriniz nedir, sorun başka ne sebeple olabilir? Bu işlemci-anakart ikilisinde aynı sorunu yaşayan varsa özellikle, çözümünü bekliyor olacağım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyumluluk verilerine bakarsak BIOS güncellemek şart, 5600 desteği 10 BIOS sürümü sonra gelmiş.

Uyumluluk verilerine bakarsak BIOS güncellemek şart, 5600 desteği 10 BIOS sürümü sonra gelmiş.

Bende öyle düşünüyorum. İşin kötü yanı flashback desteği de yok gördüğüm kadarıyla. Elimde alt seviye bir işlemci olmadan olmayacak gibi

Güncel BIOS ile gelen anakartların kutularında bunu belirtiyorlar, maalesef güncellemek için eski nesil bir işlemci gerekiyor.

@Recep

Öyle bulmak zor, garanti olması için flashback özellikli anakart alın.

Flasback özellikli, en ekonomik modeli önerebilir misiniz?

Abi konuyla ilgili farklı bir çözüm önerin var mı? Ya da düşünemediğim farklı bir sorun olabilir mi? @Recep Baltaş

Abi konuyla ilgili farklı bir çözüm önerin var mı? Ya da düşünemediğim farklı bir sorun olabilir mi? @Recep Baltaş

Teşekkür ederim.

Sistem hiç başlamazdı eğer BIOS`la alakalı olsaydı yeni işlemci takılıyken. Güç kaynağının arkasındaki kabloyu çıkar takılı olan ve 45 saniye falan basılı tut bilgisayarı açma düğmesine. 45 saniye sonra 10 kere falan ardı ardına bas. Bunları yaptıktan sonra bir tornavida al eline ve anakartının ekran kartını taktığın slotu var. Onun biraz üzerinde BIOS pili var, hemen onun biraz sağ üstünde de JBAT1 diye pinler var. Tornavidayı alıyorsun onların arasına sokuyorsun ve 1 dakika falan bekletiyorsun. Eğer elinde jumper cap denen küçük parça varsa o pinlerin üzerine geçiripte 1 dakika bekleyebilirsin. Bundan sonra, RAM`lerden sadece 1 tanesini takıyorsun diğerini çıkarıyorsun halen kapalıyken bilgisayar. Ve de klavye, mouse, SATA kablolarının hepsini çıkarıyorsun. Kısaca sadece 1 RAM ve ekran kartı takılı olacak diğer her şey çıkarılı olacak. Sonra güç kablosunu takıp başlatıyorsun. Öyle deneyip haber ver.

CPU ledinin yanmasının sebebi sisteme RAM ya da başka bir sebepten dolayı görüntü gelmemesi ve bootlanmaması. Yeni sistem kurduğumda bende de olmuştu bunları yaparak çözmüştüm. İlk kurulduğunda sistem oluyor böyle. Deneyin başka çözüm yollarına bakalım iade edene kadar isterseniz.

Flashbacklı anakart al demen mantıklı da arkadaşın sorununa hiç çözüm önerisi sunmaman çok anlamsız. Bu gayet kolay bir şekilde çözülebilecek bir olay. Milletin çözümlerine gülüp geçeceğinize ilk başta bilgisayarlar hakkında biraz öğrenmenizi tavsiye ediyorum.

Kardeşim BIOS update ile de alakalı olabilir ama o en sonuncu sebeplerden biri. CPU led light`ın yanmasının sebebi genellikle RAM`leri teker teker takmaktan bilgisayarın arkasından kapatmadan ya da düzgünce oturmamaktan, işlemcinin düzgünce oturulmaması, statik elektrik, BIOS`un sıfırlanmaması, işlemci soğutucusunu düzgünce oturulmaması, ekran kartı falan diye dolu sebebi var. Edeceksen yine iyzico ve parolapara uygulamalarını kullanarak şunu et bari en kötü: MSI B550M PRO-VDH

1250 TL geri alırsın arkadaşın önerdiğinden daha iyi bir anakart. VRM ısıları da iyi fiyatına göre.

Son düzenleyen: Moderatör:

Merhaba hocam. Dediğiniz çözümleri adım adım uyguladım. Ben de zaten sizinle aynı düşünmüştüm bu konuda ve dediklerinizi önceden de uygulamıştım. Fakat bu sefer sizin dediğiniz sıralamayı göz önüne alarak yaptım. Maalesef bu da benim için geçerli çözüm olmadı. Tahmin ettiğim gibi BIOS Güncelleme kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Anakart için iade talebi oluşturdum. Tavsiye ettiğiniz ankartı inceleyip muhtemelen onu alacağım. Uzun uzun, üşenmeden yardımcı olmaya çalıştığınız için teşekkür ederim. Yeni anakartı teslim alıp denediğimde gelişmeleri bildireceğim, konuyu güncelleyeceğim. Eğer yine sorun yaşarsam, hiç ihtimal vermediğim CPU arızası olarak düşünmeye başlayacağım.

Bilgisayarcıdan olmadı test edersin işlemcini ilk sonra anakartını teker teker. Direk iade etme fiyat artınca alamazsın sonra.

Hepsiburada 500 TL içinde değilmiş sanırsam bu arada ilk sipariş için iyzico`da ama %25 ve parolaparadan 500 geliyor halen bak onlara da yine.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…