Detaylar
Kim cevapladı?Hocam sistem gelince senden bayağı bir yardım alırım
7500F, B650 Tomahawk ve attığım RAM'leri aldım. İlk defa AM5 deneyimim olacak. Tecrübeli birine ihtiyacım var. Soğutucu olarak da MSI MAG Core Frozer AA13 aldım.
Son düzenleyen: Moderatör:
- Makaleler
- 1
İkinize de hayırlı olsun, Nebi'nin şu video serilerini izleyin en baştan, en kötü x2 alıp oynatın. Mantığı anlarsınız. Ama Micron için önceki mesajda anlattıklarım dışında bir şey yapılamaz. Hynix için geçerli Nebi'nin anlattıkları, kısmen Samsung için. Senin RAM'ler 6000 CL30 Hynix olduğu kesin, o sebepten Hynix M-Die için verilen zamanları dene 2x16 kit için. A-Die çıkmayabilir, M gibi davranmak gerekli. RAM ile uğraşırken sistem açılmaz boot etmezse ASUS'ta CLRTC, MSI'da JBAT1 pinlerden BIOS sıfırlamayı öğrenin, bir önceki mesajda onu da aktardım. RAM olayının zararı yok, denemeniz gerekli.Hocam sistem gelince senden bayağı bir yardım alırım7500F, B650 Tomahawk ve attığım RAM'leri aldım. İlk defa AM5 deneyimim olacak. Tecrübeli birine ihtiyacım var. Soğutucu olarak da MSI MAG Core Frozer AA13 aldım.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1i6FtFK5rkYmqEtb_Gaj8hE14rbCYgHCku7gO3M_LLSU/edit?gid=0#gid=0
Micron için EXPO açıp geçin, Nitro ayarları yapılabilir bir de 6000 CL48 falan deneyebilirsiniz, Hynix için Nebi'nin dedikleri geçerli. 6000 CL30 Hynix, CL48 Micron, zaten Crucial=Micron. 6000 CL36'lar da Samsung.
prime
Yetkin
Maalesef Trendyol, Hepsiburada gibi satılan hiç bir hazır sistemde hiç bir parçayı özelleştiremiyorsunuz. Peşin fiyatına 9 taksit avantajından dolayı bu tarz e-ticaret sitelerini kullanmayı tercih ediyorum mümkünse. GameGarajın kendi sitesinde her taksite çok fazla vade farkı koyuyor, sistem fiyat avantajını kaybediyor.PSU 750w Gen5 seçeneği varsa bir onu yapabilirdin sanki, şimdi dönüştürücü ile kullanman gerekecek.
Bunu deneyeceğim.Nitro ayarı yapabilirsin yine, BIOS içerisinde lokasyon şu:
Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-Tx Burst Length-8x/8x
Bunu da deneyeceğim.Bunlara ek olarak yine Nitro kısmında Rx-Tx-Control Line üçlüsü var, bu Auto olarak 5600 frekansta 2-3-1 gelmesi lazım sırasıyla, rx-1 tx-2 control line-1 ya da 0 deneyebilirsin, Totalde 1-2-1 ya da 1-2-0 olacak sırasıyla, diğer Nitro ayarlarıyla beraber bunu da denersin.
Frekansı 6000 yapsam ne olacak ki? Ryzen 5 7500F en fazla 5600 desteklemiyor mu?Frekans 6000 yapmaya çalışabilirsin 1.25v istiyorsa 5600 CL48 için, 1.35v ya da 1.4v verip 6000 CL48 yaparsın belki. Alt zamanlar Micron için çok zor, ona bir şey diyemeyeceğim, tREFI değerini maxlayabilirsin ama 65535 yapılabilir ya da 50.000
- Makaleler
- 1
Onun bir önemi yok, Nebi'yi izlersen anlayacaksın. 1:1 modda 6400'e kadar yapılıyor, 2:1 modun ucu açık, sağlam anakart gerekli. 8000 açarsın eğer bellek kontrolcü iyi çıkarsa. Aynı şekilde 6400 de 1:1 modda bellek kontrolcüyü çok zorlar, stabil olması zor. 5600 anlamsız yani kısaca. Ucu açık onun.Maalesef Trendyol, Hepsiburada gibi satılan hiç bir hazır sistemde hiç bir parçayı özelleştiremiyorsunuz. Peşin fiyatına 9 taksit avantajından dolayı bu tarz e-ticaret sitelerini kullanmayı tercih ediyorum mümkünse. GameGarajın kendi sitesinde her taksite çok fazla vade farkı koyuyor, sistem fiyat avantajını kaybediyor.
Bunu deneyeceğim.
Bunu da deneyeceğim.
Frekansı 6000 yapsam ne olacak ki? Ryzen 5 7500F en fazla 5600 desteklemiyor mu?
Micron için bir şey fark etmez gibi 6000 CL48 de çok iyi değil. Alt zamanlara da çok dokunamıyorsun zaten, Samsung olsaydı yine şans vardı. O açıdan EXPO+Nitro yeterli gelir sana. Bir de tREFI 50K ya da 65535 yaparsın. tREFI=Refresh Interval 50.000 yeterli gelir. 65535 RAM ısınırsa hata verebilir.
prime
Yetkin
Çok teşekkürler tekrardan, Nebi abiyi takip ediyorum zaten bahsettiğiniz videoları izlemiştim ama tam anlamadığım detaylar vardı. Sistem dağıtımda şuan gelince bahsettiğiniz ayarları deneyeceğim.Onun bir önemi yok, Nebi'yi izlersen anlayacaksın. 1:1 modda 6400'e kadar yapılıyor, 2:1 modun ucu açık, sağlam anakart gerekli. 8000 açarsın eğer bellek kontrolcü iyi çıkarsa. Aynı şekilde 6400 de 1:1 modda bellek kontrolcüyü çok zorlar, stabil olması zor. 5600 anlamsız yani kısaca. Ucu açık onun.
Micron için bir şey fark etmez gibi 6000 CL48 de çok iyi değil. Alt zamanlara da çok dokunamıyorsun zaten, Samsung olsaydı yine şans vardı. O açıdan EXPO+Nitro yeterli gelir sana. Bir de tREFI 50K ya da 65535 yaparsın. tREFI=Refresh Interval 50.000 yeterli gelir. 65535 RAM ısınırsa hata verebilir.
@Ayhan Dönmez BIOS güncellendi, PBO açık (Auto'da mı tutmak lazım yoksa enabled/advancedta mı?), Curve Optimizer -20, EXPO 5600 mhz açık (Tweaked mı yapsam bilmiyorum, fark oluyor mu dümdüz EXPO 1 ile onu da bilmiyorum) Nitro ayarları bahsettiğiniz şekilde yapıldı. Daha sistemde Windows kurulu değil ama sorun yaşamadım bu ayarlardan sonra. Memory Context Restore ve diğer ayarı ellemedim çünkü şu anlık geç açılma sorunu yaşamıyorum. RX-1 TX-2 Control line-1 yaptım ayarları. Nitro ayarlarından kaynaklı bir sorun olursa nerden anlarım onlardan kaynaklı olduğunu?
Bu arada ramler EXPO sonrası 5600 ve 1.10V'ta çalışıyor. tREFI değerini bulamadım, sanırım Refresh Interval diye geçiyor dediğiniz ayar. Refresh Interval ayarını buldum ama auto'dan başka bir şeye çekemiyorum, seçenek sunmuyor.
Son düzenleme:
- Makaleler
- 1
Micron için çok kurcalamaya gerek yok, Nitro yaptıysanız o şekilde yeterli bence. Hynix-Samsung olsa 6000 zorlanabilirdi. VDD 1.35-1.4 6000 CL48 falan yapabilirsin belki ama diğer primary'leri de değişmek lazım, Micron 6000 CL48 olarak satılan RAM kitindeki değerleri kopyalamak lazım stabil çalışması için. 5600 kullanmanız daha mantıklı bu kitlerle.Çok teşekkürler tekrardan, Nebi abiyi takip ediyorum zaten bahsettiğiniz videoları izlemiştim ama tam anlamadığım detaylar vardı. Sistem dağıtımda şuan gelince bahsettiğiniz ayarları deneyeceğim.
@Ayhan Dönmez BIOS güncellendi, PBO açık (Auto'da mı tutmak lazım yoksa enabled/advancedta mı?), Curve Optimizer -20, EXPO 5600 mhz açık (Tweaked mı yapsam bilmiyorum, fark oluyor mu dümdüz EXPO 1 ile onu da bilmiyorum) Nitro ayarları bahsettiğiniz şekilde yapıldı. Daha sistemde Windows kurulu değil ama sorun yaşamadım bu ayarlardan sonra. Memory Context Restore ve diğer ayarı ellemedim çünkü şu anlık geç açılma sorunu yaşamıyorum. RX-1 TX-2 Control line-1 yaptım ayarları. Nitro ayarlarından kaynaklı bir sorun olursa nerden anlarım onlardan kaynaklı olduğunu?
Bu arada ramler EXPO sonrası 5600 ve 1.10V'ta çalışıyor. tREFI değerini bulamadım, sanırım Refresh Interval diye geçiyor dediğiniz ayar. Refresh Interval ayarını buldum ama auto'dan başka bir şeye çekemiyorum, seçenek sunmuyor.
prime
Yetkin
O zaman daha fazla kurcalamaya gerek yok RAM ayarlarını. PBOyu da Autodan Enabled çektim, all core -20 verdim. PBO Scalar ellemiyorum. Hava soğutucu siparişini de verdim. Windows kurunca değişir mi bilmem ama Memory Context Restore ayarını ellemeden de sistem gayet hızlı açılıyor. Monitör gelince Windows kurup deneyeceğim.Micron için çok kurcalamaya gerek yok, Nitro yaptıysanız o şekilde yeterli bence. Hynix-Samsung olsa 6000 zorlanabilirdi. VDD 1.35-1.4 6000 CL48 falan yapabilirsin belki ama diğer primary'leri de değişmek lazım, Micron 6000 CL48 olarak satılan RAM kitindeki değerleri kopyalamak lazım stabil çalışması için. 5600 kullanmanız daha mantıklı bu kitlerle.
EXPO Tweaked yapınca tREFI 65535 oluyor. Bu şekilde kullanmamda bi sakınca var mı?Micron için çok kurcalamaya gerek yok, Nitro yaptıysanız o şekilde yeterli bence. Hynix-Samsung olsa 6000 zorlanabilirdi. VDD 1.35-1.4 6000 CL48 falan yapabilirsin belki ama diğer primary'leri de değişmek lazım, Micron 6000 CL48 olarak satılan RAM kitindeki değerleri kopyalamak lazım stabil çalışması için. 5600 kullanmanız daha mantıklı bu kitlerle.
@Ayhan Dönmez EXPO 1, Refresh Interval 50000 yaptım. Bu şekilde kullanmam en iyisi olur sanırım?
Son düzenleyen: Moderatör:
- Makaleler
- 1
Evet 50K daha iyi olur. 65K hata verebilir ısınırsa RAM.O zaman daha fazla kurcalamaya gerek yok RAM ayarlarını. PBOyu da Autodan Enabled çektim, all core -20 verdim. PBO Scalar ellemiyorum. Hava soğutucu siparişini de verdim. Windows kurunca değişir mi bilmem ama Memory Context Restore ayarını ellemeden de sistem gayet hızlı açılıyor. Monitör gelince Windows kurup deneyeceğim.
EXPO Tweaked yapınca tREFI 65535 oluyor. Bu şekilde kullanmamda bi sakınca var mı?
@Ayhan Dönmez EXPO 1, Refresh Interval 50000 yaptım. Bu şekilde kullanmam en iyisi olur sanırım?
prime
Yetkin
Yaptığım RAM, Nitro, PBO ayarlarının stabilitesini tespit etmem için önerdiğiniz program/programlar var mı?Evet 50K daha iyi olur. 65K hata verebilir ısınırsa RAM.
Yeni konular
-
-
Bambu Lab A1 için hangi internet sitesi tercih edilmeli?
- EmirhanRadicus
-
-
-
-
-
-
Ev ve Yaşam Sofra ve mutfak ürünlerinde 1.500 TL'ye 500 TL indirim
- Fırsat Ekibi
-