SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar iyi akşamlar. Yaşamakta olduğum üç farklı sorun var ve bir türlü kaynağını bulamıyorum:

1- Monitörle beraber gelen DP kablosunu çıkarıp kendi aldığım VESA Sertifikalı 1.4 DP kablosu ile sistemimi test ettim. Herhangi bir sorun yoktu normal bir şekilde masaüstüne gelip oyun testi yapabildim. Sonrasında eski DP kablosunu geri taktığımda Windows açılma sesi geldi fakat ekran siyah kalmıştı. Bir türlü görüntü gelmeyince DP kablosunu çıkarıp HDMI ile başlattım - malum öyle görüntü direkt geliyor - sonrasında monitörü tekrar DP'ye ayarlayıp güç tuşu ile bilgisayarı kapattım. HDMI kablosunu çıkarıp DP'yi geri takıp sistemi başlattığımda düzelmesini beklerdim çünkü önceden bu yöntem işe yarıyordu. Fakat bu sefer yine görüntü gelmedi. Dört beş kere DP kablosunu sök tak falan yaptım ancak ondan sonra masaüstü geldi diyebilirim. Böylesine bir saçmalık neden kaynaklanır önce onu sormak istiyorum. Bu ikinci monitör, her ikisinde de aynı sorunu yaşadım.

2- Hazır HDMI ile bağlantı sağlamışken BF1 oyun testi yaptım. Her zamanki gibi frametime ve FPS gayet stabil ilerlediği halde sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması meydana geldi. Hatta 1 dakikalık testte 30 saniye nispeten daha az bozulma olurken diğer 30 saniye çok fena görüntü bozulması oldu. Bildiğiniz framepacing tarzı bir bozulmaydı. Görüntü kare kare geliyordu, ekran yırtılması ile karıştırmayalım. Bunun üzerine oyundan çıkmak istediğimde menüye geçiş ekranında sol ve üst kısımda piksellenme fark ettim. Bunu ilk defa yaşamıyorum, DP takılı yaptığım testlerde de oluyordu. Görselini aşağıya iletiyorum incelersiniz.

BF1_test.webp

3- Aylardır çözüm aradığım kısma gelecek olursak HDMI, DP fark etmeksizin sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması devam ediyor. Çok uzatmak istemiyorum ama en kaydadeğer yaptığım denemeler; Anakart, RAM, PSU, monitör ve ekran kartı değişimi oldu. Güncel sorunları RTX 5060 Ti ekran kartı ile yaşamaktayım, belki yine arızalı bir ürün gelmiştir bilemiyorum. Bugüne kadar değişmeyen tek bileşen CPU ve SSD oldu. Bunlar bu tarz sorunlara sebep olur mu onu sizin donanım bilginize bırakıyorum.

Harici olarak; BIOS güncellemesi, VBIOS ekran kartı güncellemesi, eski yeni ekran kartı sürücüleri, W10/W11 sayısız temiz kurulum, ZenTimings ince RAM ve BIOS ayarları gibi birçok şey denendi. UPS, yeni mouse, mouse 500-1000 Hz, FPS Cap, V-Sync/G-Sync gibi denemeleri saymıyorum bile. OCCT, FurMark, LatencyMon, TestMem5 gibi testlerden de sistem bileşenleri başarı ile geçiyor. Artık ne yapacağımı şaşırmış bir haldeyim. @Recep Baltaş hocam bu konuya hiç dahil olmadınız, belki sizin tecrübeniz bir yol gösterir.

Görüntü bozulmasından ne kastettiğimi videolardan da inceleyebilirsiniz;

GÜNCEL SİSTEM BİLGİSİ:
  • Anakart: Asus X870-P Wifi
  • Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
  • Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
  • Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
  • Sogutucu: FSP NC5 120mm
  • SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
  • PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • Kasa: ANTEC NX290
  • Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz

Son düzenleyen: Moderatör:
Afterburner'den GPU Power Monitoring ayarı kapalıyken yine bu sorun mevcuttu değil mi? GPU ile alakalı sadece GPU Kullanımı tikli kalsın, diğer hepsinin tikini kaldır. Eğer yapmadıysan diye aklıma gelmişken belirteyim dedim. Sebep ne olabilir hiçbir fikrim yok benim de. Çok absürt bir durum.

Bunu global forumlara atsak bile sonuç elde edemeyiz. Sana benim dediğim şeyleri önerecekler. RAM için manuel Tuning ile başla diyecekler ama sende o da fayda etmemişti.

Furmark nasıldı yaptığında? Hotspot sensörü bu seride yok ama GPU ve Memory sıcaklıkları mevcut. Orada drop yiyor musun?

@SunseTTime Şuradan Furmark 2 indir, OpenGL KNOT seç, 1440P Full Screen testi başlat, bir de Option kısmından MSAA X4 olsun. Yanda GPU-Z sensör kısmı açık kalsın, yine 2 dk video kaydı alıp gönder. Sonrasında CPU yüke bindirip deneyelim.

Afterburner falan kapalı olsun, Furmark + GPU-Z Sensör açık kalacak sadece. Kart default stok ayarlarda kalsın.

@SunseTTime İlk dediğim şekilde tek başına Furmark yapacaksın dediğim ayarlarla, preset nasıl ayarlaman gerektiğini söyledim. Sonrasında bu programla Prime95 Small Test açacaksın, eş zamanlı CPU+GPU yükünü yine 2 dk boyunca kaydet. CPU için ekstra HWiNFO açık kalabilir yanda yalnızca sensörler kısmı.
@Ayhan Dönmez, malum eski SSD'yi kullandım Windows ve ekran kartı driverı güncel değilmiş. Şimdi güncelledim frametime ve FPS eskisi gibi çoğu zaman stabil, ani yükselip düşmeler yok. Fakat nedir klasik görüntü bozulmamız devam ediyor. Evet yabancı forumlarda da çözülmez malum onları da araştırdım. İşe yarar bir veri bulamadım.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Ayhan Dönmez, malum eski SSD'yi kullandım Windows ve ekran kartı driverı güncel değilmiş. Şimdi güncelledim frametime ve FPS eskisi gibi çoğu zaman stabil, ani yükselip düşmeler yok. Fakat nedir klasik görüntü bozulmamız devam ediyor. Evet yabancı forumlarda da çözülmez malum onları da araştırdım. İşe yarar bir veri bulamadım.
Merak ettim de tamamen farklı bir brick ile deneyebildin mi hiç bu sorunu? Örneğin laptop, veya farklı bir hazır kasa ile?

Merak ettim de tamamen farklı bir brick ile deneyebildin mi hiç bu sorunu? Örneğin laptop, veya farklı bir hazır kasa ile?
Soruyu tam anlayamadım. Monster Abra A5 V13.4 1050 Ti laptop var. Onda bu sorunu göremiyorum çünkü 60Hz ekranı var ve bakımsızlık kaynaklı o artık direkt kasıyor. Farklı bir sistem olarak da 5 ay önce arkadaşın evine gittiğimde onun İntel işlemcili RTX 3070 Ti sistemini incelemiştim. Bendeki gibi bir bozulma onda yoktu. O da maşallah kasayı eşi için televizyona yansıtmış ondan olsa gerek ilk test ettiğimde gözlerim kanadı. Dedim seninki benden betermiş. Sonra bir baktım RAM'leri 4800MHz'de. TV bağlantısını kesip, 6000 MHz RAM'e bir ayarladım tertemiz oldu ekranı. Sonra benim kasayı düzeltmek için ondaki RAM ve Ekran kartını denedik şöyle bir test olmuştu özetle:

Bendeki Kingston Beast 2X16 5600MHz CL36 RAM ve RX 9060 XT ekran kartını çıkarıp, arkadaştaki Ripjaws s5 1x16 6000 MHz cl32 RAM ve Colorful 3070 Ti ekran kartını aynı anda taktığımızda nasıl olduysa CS2 üzerinde yaptığımız testte görüntü bozulması %90 oranında düzeldi. %10 benim hüsnü kuruntumdu, göz ardı edilebilecek boyuttaydı geriye kalan. Zaten bu test ışığında Kingston RAM ve RX 9060 XT'yi iade edip RTX 5060 Ti ve XPG 2X16 6000 MHz CL30 RAM yani çok daha kaliteli ürünler satın almıştım. Ne olduysa başa döndük. Sonrası zaten malumunuz Anakart (Gigabyte B650M S2H -> Gigabyte B850M Force Wifi6E) , PSU (Corsair 650W ->High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU), CPU (7600X -> 9700X) ve SSD ( Lexar 1 TB -> Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s) de değişti gram fark oluşmadı.

Hadi diyelim ki RAM ve ekran kartı yine sorunlu geldi, o zaman daha geçen eve başka bir arkadaşım sistemin güncel haline kendi 1x16 6000 MHz RAM'i ve 3070 Ti ekran kartını taktı niye gram düzelme yok? Demek ki 5 ay önce nolduysa şans eseri bir düzelme oldu. Keşke ikinci el ondaki ürünleri alsaydım. Böyle olacağını bilsem yapardım.

NOT: Her neyse, Gigabyte B850M Force iade olursa Asus/MSI farklı bir anakart önerisi isteyip test edeceğim. Tamamen farklı bir platform ile de aynı kalırsa cidden yolun sonu demektir. BIOS Advanced Mode mouse lagı/takılma, mavi ekran kurtarma menüsü mouse lagı, oyun menüsü aynı mouse lagı, oyunlarda frametime/FPS stabil olmasına rağmen framepacing tarzı görüntü bozulmasına ilişkin başka bir şey artık aklıma gelmiyor.

---------------------------------------------------------
Amazon Gigabyte B850M Force Wifi6E'yi iade aldı. MSI/Asus gibi farklı bir marka anakart bakıyorum, mümkünse siyah ve Amazon satıcılı bulmaya çalışıyorum. Mouse lag sorunu, mouse ile oyun içi görüntü bozulması giriş segment bir anakarttan bile beklenmeyecek bir sorun diye düşünüyorum. Dolayısı ile farklı platforma geçiş harici ciddi bir beklentim yok. Olursa Clear Cmos, BIOS flashback tuşu olması beni mutlu eder, harici olarak Gigabyte B650M S2H ile uzay sistem kurmayı öğrendiğim için tasarımı benzer olursa işime gelir. Onun dışında karar sizindir. Net bir bütçe yok. Dediğim gibi böyle bir sorunu giriş segment bir anakart bile yapmamalı. Belki de anakart değişimi de çözüm getirmeyecek, bunu kimse bilemez. Sadece son bir donanım değişikliği denemek istiyorum, o da Gigabyte dışı bir anakart olacak. (17K'yı geçmemesi beni memnun eder, malum sorun yaşamıyor olsam EXPO açıp düz kullanacak biriyim, ekstra beklentilerim yok.) @LH44 @Ayhan Dönmez

NOT: MSI AM5 kartlar ile ilgili iyi şeyler okumadım, o yüzden mümkünse Asus olsun.

1.webp
2.webp
cevabım.webp

Her ne kadar böylesine bir sorunla daha önce karşılaşmadıklarını belirtseler de, tüm süreci aktardığımda kendileri de anakarttan şüphelendi. Yazıları inceleyebilirsiniz.

Son düzenleme:
Soruyu tam anlayamadım. Monster Abra A5 V13.4 1050 Ti laptop var. Onda bu sorunu göremiyorum çünkü 60Hz ekranı var ve bakımsızlık kaynaklı o artık direkt kasıyor. Farklı bir sistem olarak da 5 ay önce arkadaşın evine gittiğimde onun İntel işlemcili RTX 3070 Ti sistemini incelemiştim. Bendeki gibi bir bozulma onda yoktu. O da maşallah kasayı eşi için televizyona yansıtmış ondan olsa gerek ilk test ettiğimde gözlerim kanadı. Dedim seninki benden betermiş. Sonra bir baktım RAM'leri 4800MHz'de. TV bağlantısını kesip, 6000 MHz RAM'e bir ayarladım tertemiz oldu ekranı. Sonra benim kasayı düzeltmek için ondaki RAM ve Ekran kartını denedik şöyle bir test olmuştu özetle:

Bendeki Kingston Beast 2X16 5600MHz CL36 RAM ve RX 9060 XT ekran kartını çıkarıp, arkadaştaki Ripjaws s5 1x16 6000 MHz cl32 RAM ve Colorful 3070 Ti ekran kartını aynı anda taktığımızda nasıl olduysa CS2 üzerinde yaptığımız testte görüntü bozulması %90 oranında düzeldi. %10 benim hüsnü kuruntumdu, göz ardı edilebilecek boyuttaydı geriye kalan. Zaten bu test ışığında Kingston RAM ve RX 9060 XT'yi iade edip RTX 5060 Ti ve XPG 2X16 6000 MHz CL30 RAM yani çok daha kaliteli ürünler satın almıştım. Ne olduysa başa döndük. Sonrası zaten malumunuz Anakart (Gigabyte B650M S2H -> Gigabyte B850M Force Wifi6E) , PSU (Corsair 650W ->High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU), CPU (7600X -> 9700X) ve SSD ( Lexar 1 TB -> Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s) de değişti gram fark oluşmadı.

Hadi diyelim ki RAM ve ekran kartı yine sorunlu geldi, o zaman daha geçen eve başka bir arkadaşım sistemin güncel haline kendi 1x16 6000 MHz RAM'i ve 3070 Ti ekran kartını taktı niye gram düzelme yok? Demek ki 5 ay önce nolduysa şans eseri bir düzelme oldu. Keşke ikinci el ondaki ürünleri alsaydım. Böyle olacağını bilsem yapardım.

NOT: Her neyse, Gigabyte B850M Force iade olursa Asus/MSI farklı bir anakart önerisi isteyip test edeceğim. Tamamen farklı bir platform ile de aynı kalırsa cidden yolun sonu demektir. BIOS Advanced Mode mouse lagı/takılma, mavi ekran kurtarma menüsü mouse lagı, oyun menüsü aynı mouse lagı, oyunlarda frametime/FPS stabil olmasına rağmen framepacing tarzı görüntü bozulmasına ilişkin başka bir şey artık aklıma gelmiyor.

---------------------------------------------------------
Amazon Gigabyte B850M Force Wifi6E'yi iade aldı. MSI/Asus gibi farklı bir marka anakart bakıyorum, mümkünse siyah ve Amazon satıcılı bulmaya çalışıyorum. Mouse lag sorunu, mouse ile oyun içi görüntü bozulması giriş segment bir anakarttan bile beklenmeyecek bir sorun diye düşünüyorum. Dolayısı ile farklı platforma geçiş harici ciddi bir beklentim yok. Olursa Clear Cmos, BIOS flashback tuşu olması beni mutlu eder, harici olarak Gigabyte B650M S2H ile uzay sistem kurmayı öğrendiğim için tasarımı benzer olursa işime gelir. Onun dışında karar sizindir. Net bir bütçe yok. Dediğim gibi böyle bir sorunu giriş segment bir anakart bile yapmamalı. Belki de anakart değişimi de çözüm getirmeyecek, bunu kimse bilemez. Sadece son bir donanım değişikliği denemek istiyorum, o da Gigabyte dışı bir anakart olacak. (17K'yı geçmemesi beni memnun eder, malum sorun yaşamıyor olsam EXPO açıp düz kullanacak biriyim, ekstra beklentilerim yok.) @LH44 @Ayhan Dönmez

NOT: MSI AM5 kartlar ile ilgili iyi şeyler okumadım, o yüzden mümkünse Asus olsun.

Her ne kadar böylesine bir sorunla daha önce karşılaşmadıklarını belirtseler de, tüm süreci aktardığımda kendileri de anakarttan şüphelendi. Yazıları inceleyebilirsiniz.

@SunseTTime 17K'ya da aslında gerek yok, Apex ile B650M-R oyun performansı aynı çünkü. İntel tarafı gibi değil AM5 tarafı. Render almıyorsan anakart giriş seviyesi bile kurtarıyor aslında, sadece A620-B840 çipset olmaması lazım ki seni limitlemesin. VRM'ler zaten 100 dereceye kadar yolu var. Bu bütçeye alabiliyorsan ROG B850-X870 civarı bir şey alman iyi olur ama.

@SunseTTime F/P bu kart var gibi, ASUS + ROG olarak. @Picky kullanıyordu, almadan önce ona danışırsın olmazsa. Beyaz olması sakıncası yoksa tabi. Çok da uçmamak lazım, fiyatlar hayli yükselmiş.

TUF istersen bu da olur, ama ASUS ROG harici hiçbir segmente tuş muş koymuyor, aklında olsun. Çok gerekli mi dersen, değil aslında. OC ile uğraşmayacaksın zaten.

@SunseTTime İncehesap satıcılı bu kart olabilir yine.

@SunseTTime X870 çipset + Wi-Fi istersen bu model olur F/P olarak. Debug LED ve Clear CMOS tuş yok. Yine Debug LED sana şart değil, zaten tüm parçalardan eminsin. Boot süresi de benzer 30 sn-1 dk sürüyor. AM5'te sorunların neredeyse tamamı RAM kaynaklı, BIOS update ile düzeliyor yüksek oranda. Debug olmadığından ilk tercihim olmazdı ama parçalarından eminsin, o açıdan sende sorun olmaz. Sıfırdan toplamıyorsun.

B850-X870 aynı Prom21 yongası kullanıyor, çipset aynı çipset yani. PCIe Lane sayısı, giriş çıkış portlar, ekstra M.2, USB desteği gibi değişkenler mevcut. Farklar bunlar, seni etkileyecek bir durum yok yani.

https://www.epey.com/anakart/asus-prime-b850-plus-csm.html -- Prime modellerde Debug LED + CMOS reset tuşu yok. ASUS giriş seviye olarak gördüğünden bunlardan kırpıyor.

https://www.epey.com/anakart/asus-prime-b850m-k.html -- Force muadili @SunseTTime

Son düzenleme:

Attıklarından şu ikisini beğendim. Estetik düşünecek halde değilsin dersen hakkındır fakat tüm sistem siyahken beyaz olsun istemezdim anakartı. Bir de siyahta gözüm daha iyi görüyor, malum ufak ufak yazılar hep.

Ürün 2'de BIOS Flashback var mış, daha önce kullanmadım ama sorun olursa eski BIOS'a geri dönüş için lazım diye biliyorum. Clear Cmos da ekleseler tadından yenmezmiş malum BIOS'tan çıkamaz oldum. Gerçi iki tornavida ile çözülüyor onu da artık dert olarak görmüyorum.

17K altı en mantıklı seçenek o ise sipariş edeyim. @Ayhan Dönmez

Attıklarından şu ikisini beğendim. Estetik düşünecek halde değilsin dersen hakkındır fakat tüm sistem siyahken beyaz olsun istemezdim anakartı. Bir de siyahta gözüm daha iyi görüyor, malum ufak ufak yazılar hep.

Ürün 2'de BIOS Flashback var mış, daha önce kullanmadım ama sorun olursa eski BIOS'a geri dönüş için lazım diye biliyorum. Clear Cmos da ekleseler tadından yenmezmiş malum BIOS'tan çıkamaz oldum. Gerçi iki tornavida ile çözülüyor onu da artık dert olarak görmüyorum.

17K altı en mantıklı seçenek o ise sipariş edeyim. @Ayhan Dönmez

Prime modellerde BIOS Flashback tuşu var, Prime'de Debug LED + CMOS Button yok. TUF modellerde de BIOS Flashback var, Debug LED var ama CMOS Button yok. CMOS Button + Flashback Button + Debug LED + Q-LED vesaire için ROG alman lazım. ROG A620 bile olsa ASUS koyuyor bunları. Q-LED harici, o zaten tepe modellerde var sadece. Gereksiz de bir şey.

X870-P Wi-Fi güzel fiyatta, anakartlar hayli zamlanmış. Kötü bir tercih olmaz. Zaten AM5 boot süresi belli, parçalarından eminsin. Tuş TUF modellerde de yok. Hepsi bir arada olsun dersen ROG B850 alman lazım. Zaten uzay montaj deneyeceksin, sana tuş falan da çok önemli olmaz gibi ilk etapta. Amazon satıcılı olanı tercih et, iade edersin en kötü sorun düzelmezse. @SunseTTime

Prime olan hiçbir model ilk sistem toplayacaklara tercih edilmemeli, bu saydıklarımdan yoksun çünkü. Sen hayli tecrübe kazandın. Tuşa, Debug'a falan ihtiyaç yok. Neyin neden olduğu belli şu aşamada. Boot sorunu olursa RAM kaynaklı olacak, o kesin. BIOS güncelleme yaptıktan sonra EXPO açman lazım. Temassızlık kaynaklı bir problem olmazsa, pin teması gerek CPU gerek RAM. O konuda da gerekli tecrübeyi kazandın. O açıdan senin adına sorun olacağını sanmam. Amazon satıcılı olanı alıp uzay montaj dene. Düzelmezse iade yolu görünür, sorunun Force kaynaklı olmadığı anlaşılır. Amazon sıkıntı çıkarmaz bu tarz konularda. @SunseTTime

Bu attıklarımdan herhangi biri uygundur bu arada, istediğini alabilirsin. B650M-R bile uygun senin senaryoda, oyunlar açısından AM5'te çipsetten dolayı fark yok. A620-B840 haricinde, onlarda PBO-CO-OC hiçbir işleme müsaade yok. @SunseTTime

Son düzenleme:

Dediğin gibi Amazon satıcılı olana yöneldim. Yine de araştırmak lazım mı malum MSI tomahawk serisi mesela çok baş ağrıtmış, yoksa tasarımına düşmüştüm. Bu alacak olduğumuz Asus Prime X870-P için pek bir inceleme falan göremedim. Sorunsuz diyorsanız çok da beklemeden geçeyim sipariş. @Ayhan Dönmez

ASUS X870'ler genel olarak sorunsuz, 1.2.7.0 AGESA sürümü de yine bu Prime modeli de dahil şu anda güncel. Bir sorun olacağını zannetmem. Zaten bu sorun düzelmezse kart kaynaklı olmamış olacak, başka bir problem de yaratacağını düşünmüyorum. Noksan tarafları var, sıfırdan sistem toplayacak adam Prime almaması lazım. Amazon güvencesiyle alıp iade edersin en kötü dediğim gibi. Senin senaryoda B650M-R bile uygun. Ama bu kart da üzmeyecektir. BIOS update sonrası EXPO açarsın sorunsuz eski kartlarında olduğu gibi. A2-B2 takacaksın, iGPU kapatacaksın. SSD kaynaklı falan olmasın senin sorun, o kısma da dikkat et. DRAM'siz modeller genelde sorun çıkarmaya aday, Windows + gaming senaryolarında.

Prime olması sebebiyle ses yongası giriş seviye, VRM'ler ve heatsink fazlasıyla yeterli. Yine M.2 ve giriş çıkış port tarafı da yeterli. Debug yok, CMOS tuşu yok. Eksisi bunlar. Bir de 6-Layer'dir muhtemelen, 2 DPC kart. B850 Force gibi XOC uygun değil. Zaten sendeki sorunu çözmeden manuel Tuning falan çok anlamı yok. 6000 CL30 hepsinde geçerli, sorunsuz halledersin. @SunseTTime

ASUS X870'ler genel olarak sorunsuz, 1.2.7.0 AGESA sürümü de yine bu Prime modeli de dahil şu anda güncel. Bir sorun olacağını zannetmem. Zaten bu sorun düzelmezse kart kaynaklı olmamış olacak

Prime olması sebebiyle ses yongası giriş seviye, VRM'ler ve heatsink fazlasıyla yeterli. Yine M.2 ve giriş çıkış port tarafı da yeterli. Debug yok, CMOS tuşu yok. Eksisi bunlar. Bir de 6-Layer'dir muhtemelen, 2 DPC kart. B850 Force gibi XOC uygun değil. Zaten sendeki sorunu çözmeden manuel Tuning falan çok anlamı yok. 6000 CL30 hepsinde geçerli, sorunsuz halledersin. @SunseTTime
Aynen öyle soruna fayda sağlamadıktan sonra RTX 5090, en iyi anakartı tak yine de sistemin yüzüne bakılmaz. Uyumlu, stabil çalışan sistem adamdır. Bir düzelse yillarca upgrade yapmam.