Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

TheAny

Yetkin
Yer
Dubai
Ekran kartini Amazon uzerinden satin aldim ve Pazar gunu teslim edildi. Sifir kart. Denedigim oyunlar FH5, Expedition: 33 ve Warframe. Stock ayarlarda hepsinde cokuyor. Furmark ve kendi stress testlerinde cokme yasanmadi stock ayarlarda.

Eger karta undervolt yaparsam (-75 mV civari stabil gorunuyor) ve power limiti'de -15% civarlarinda dusurursem, bahsi gecen oyunlarin tamaminda stabil calisiyor. Ben fabrika cikisli OC ayarlarinin asiri agresif olabileceginden supheleniyorum, ozellikle ustundeki silikon icin. Eger performans farki stock ve bu ayarlar arasinda fazla ise iade etmeyi planliyorum. Ancak iadeden once baska cozum onerileri varsa gormek istedigim icin de bu konuyu olusturuyorum.

Ekran cozunurlugu; 1440p@240Hz
iGPU devre disi.

Minidump linki: https://www.mediafire.com/file/x4vk5aik06u8my4/dump_files.rar/file
Ilkinde ayarlar stock, digerinde -10 PL. -15'te stabil oldu kart demistim zaten.

Islemci: AMD Ryzen R7 7700
Anakart: MSI B650 Gaming Plus WIFI

Çözüm
Sapphire Nitro+ 9070XT duzgun calisti. Performansi Mercury OC'ye gore azicik dusuk. Gercekten fark az ama;
1440p'de Sapphire; https://www.gpumagick.com/scores/1597269
2160p'de Sapphire; https://www.gpumagick.com/scores/1597344

1440p'de Mercury; https://www.gpumagick.com/scores/1563672
2160p'de Mercury; https://www.gpumagick.com/scores/1563629

(2160p native degil, VSR)

Ikisi de stock haliyle boyleydi. Doom The Dark Ages oynadim, bayagi uzun bir sure. Gik bile cikarmadi. Performansi da gayet guzel fiyati icin. Sahsen begendim.
WattMan hatası %100 ekran kartından dolayı değil bozuk RAM ve işlemciden de kaynaklanabilir. Ekran kartı değişim işleminden önce bir önceki ekran kartı sürücüsünü kaldırdın mı? Alttaki işlemleri harfien eksiksiz yapmaya çalış.

1. Başlat menüsüne "Disk Temizleme" yaz ve aç.
  2. Temizlemek istediğin sürücüyü seç (genellikle C:).
  3. Tarama tamamlandıktan sonra listeden DirectX Gölgelendirici Önbelleği seçeneğini işaretle.
  4. TamamDosyaları Sil diyerek işlemi başlat.
Bu önceki ekran kartından ve şu anki ekran kartından arta kalan shader (kaplamalar) varsa onları sistemden temizler.

VGA Device Manager uygulamasını indir ve bilgisayarındaki daha önce ekran kartlarının registry girdilerini sisteminden tamamen temizler. Eğer burada eski ekran kartın gözükmüyorsa sorun değil.

Aygıt Yöneticisi'nden görmek ve kaldırmak için şu adımları izleyebilirsin:

1. Gizli cihazları göster

Başlat → Arama → "Aygıt Yöneticisi" yaz ve aç.

Üst menüden Görünüm → Gizli aygıtları göster seçeneğini işaretle.

Görüntü bağdaştırıcıları (Display adapters) sekmesini genişlet.

Burada hem aktif ekran kartını hem de daha önce takılmış ama şu anda bağlı olmayan (soluk renkte görünen) kartları görebilirsin.

2. Eski ekran kartını kaldır

Soluk (gri) görünen eski ekran kartına sağ tıkla.

Cihazı kaldır (veya Kaldır / Uninstall device) seçeneğini seç.

Eğer "Bu aygıt için sürücü yazılımını sil" kutucuğu çıkarsa işaretle ve Kaldır de.

DDU ile ekran kartı için tüm sürücüleri kaldır. ( İlk önce NVIDIA ve sonrasında AMD ile ilgili tüm ekran kartı sürücüleri)

CMD yönetici olarak çalıştır ve DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth ve bu kodu yaz işlemin bitmesini bekle.

Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra en güncel ekran kartı sürücülerini AMD sitesinden indir.

Unutmadan son olarak işlemci ve RAM için BIOS üzerinden bir ayar yapmışsan (undervolt, overclock) bunu tamamen geri al.

Tüm değişiklikler varsayılan olarak kalsın. Sadece RAM XMP veya EXPO açık kalsın.
Son olarak ekran kartını güç kaynağına doğru bir şekilde taktığına emin ol. Alttaki fotoğrafı iyi incele.

daisychain.webp

Şimdi ekran kartı ve sistemdeki tüm ayarlar varsayılan olduğu için FurMark testi değil, üst üste 2 kez 3DMark (timespy) testi gerçekleştirin bu test esnasında bir hata siyah ekran donma gibi bir sorun meydana gelip gelmediğini gözlemle. Hala hata meydana geliyorsa; Memtest86 ile RAM DOS ortamında RAM testi gerçekleştir.

Memtest86 işlemci önbelleği ile RAM testini gerçekleştirir bu da sorunun kaynağını anlamana yardımcı olur.

İşlemciye herhangi bir ayarlama yapıldı mı?
Islemci icin yapilan tek ayar PBO.
Zira o ekran kartı -75mv ile stabil çalışması imkansıza yakın.
Yani stock haliyle cokuyor ancak -15 PL ve -75mV ile fazlasiyla stabil calisiyor. Daha hic bir oyun cokmedi bu ayarlari yaptigimdan beri.
Kart stok ayarlarda WattMan atıyorsa ya sorun ya kartdır ya da PSU ben PSU'ya çok güvenmedim XFX merc zaten high tier ve güç tüketen bir kart UV yaptığında WattMan almıyorsan sorun PSU kaynaklı gibi geldi bana.
PSU daha oncesinde daha fazla guc tuketen 3080'i besliyordu. Ben bu kartta 290-300W civarlarini goruyorum oyun sirasinda. 3080'in 320'inin altinda calistigina sahit olmadim halbuki. Belki konektorlerde bi hata vardir diyecegim ama olsa 3080'inde stabil calismamasi lazim. 3080'i dun bu karti takmak icin cikarttim.
Stock ayarlarda +%15 PL verip kartı hiç denedin mi?
Denemedim. Eve gecince deneyeyim.

WattMan hatası %100 ekran kartından dolayı değil bozuk RAM ve işlemciden de kaynaklanabilir. Ekran kartı değişim işleminden önce bir önceki ekran kartı sürücüsünü kaldırdın mı? Alttaki işlemleri harfien eksiksiz yapmaya çalış.

1. Başlat menüsüne "Disk Temizleme" yaz ve aç.
  2. Temizlemek istediğin sürücüyü seç (genellikle C:).
  3. Tarama tamamlandıktan sonra listeden DirectX Gölgelendirici Önbelleği seçeneğini işaretle.
  4. TamamDosyaları Sil diyerek işlemi başlat.
Bu önceki ekran kartından ve şu anki ekran kartından arta kalan shader (kaplamalar) varsa onları sistemden temizler.
3080'i cikarttiktan sonra format attim. Ilk DDU ile driver kaldirip (driverlari sil ve kapat) diyerek kaldirdim, yeni GPU'yu taktim. Cokme alinca iGPU devre disi birakip sisteme format attim. Formattan sonrada problem devam etti/ediyor.
VGA Device Manager uygulamasını indir ve bilgisayarındaki daha önce ekran kartlarının registry girdilerini sisteminden tamamen temizler. Eğer burada eski ekran kartın gözükmüyorsa sorun değil.

Aygıt Yöneticisi'nden görmek ve kaldırmak için şu adımları izleyebilirsin:

1. Gizli cihazları göster

Başlat → Arama → "Aygıt Yöneticisi" yaz ve aç.

Üst menüden Görünüm → Gizli aygıtları göster seçeneğini işaretle.

Görüntü bağdaştırıcıları (Display adapters) sekmesini genişlet.

Burada hem aktif ekran kartını hem de daha önce takılmış ama şu anda bağlı olmayan (soluk renkte görünen) kartları görebilirsin.

2. Eski ekran kartını kaldır

Soluk (gri) görünen eski ekran kartına sağ tıkla.

Cihazı kaldır (veya Kaldır / Uninstall device) seçeneğini seç.

Eğer "Bu aygıt için sürücü yazılımını sil" kutucuğu çıkarsa işaretle ve Kaldır de.

DDU ile ekran kartı için tüm sürücüleri kaldır. ( İlk önce NVIDIA ve sonrasında AMD ile ilgili tüm ekran kartı sürücüleri)
Yok ki zaten. Formatladim sistemi coktan. Bu konuyu format sonusu olusturdum. Her sey temiz base uzerinde yani.
Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra en güncel ekran kartı sürücülerini AMD sitesinden indir.

https://www.amd.com/en/support/downloads/drivers.html/graphics/radeon-rx/radeon-rx-9000-series/amd-radeon-rx-9070-xt.html
Unutmadan son olarak işlemci ve RAM için BIOS üzerinden bir ayar yapmışsan (undervolt, overclock) bunu tamamen geri al.

Tüm değişiklikler varsayılan olarak kalsın. Sadece RAM XMP veya EXPO açık kalsın.
PBO ve EXPO acik. Islemci ve RAM uzerinde baska bir ayar soz konusu degil.
Son olarak ekran kartını güç kaynağına doğru bir şekilde taktığına emin ol. Alttaki fotoğrafı iyi incele.
Kablolarda o sekilde takili. 3 konektorden ikisi tek bir kablo, digeri ayri bir kablo.
Şimdi ekran kartı ve sistemdeki tüm ayarlar varsayılan olduğu için FurMark testi değil, üst üste 2 kez 3DMark (timespy) testi gerçekleştirin bu test esnasında bir hata siyah ekran donma gibi bir sorun meydana gelip gelmediğini gözlemle.
TimeSpy'a gerek yok, herhangi bir oyuna girince 5 dakika dayanmiyor stock ayarlarda zaten.
Hala hata meydana geliyorsa; Memtest86 ile RAM DOS ortamında RAM testi gerçekleştir.
Eve gectigimde kontrol edeyim.

Islemci icin yapilan tek ayar PBO.

İşlemci - voltaj uyguladın mı? Mesela bende -30 yapınca sistem girişte mavi ekran atıyor. -25 normal kullanımda alıyorum -20 de oyuna girince atıyor -15 stabil.

Yani stock haliyle cokuyor ancak -15 PL ve -75mV ile fazlasiyla stabil calisiyor.

Silikon piyangosu bu kart stock ayarlarda böyle bir şey olması bana çok saçma geliyor başka bir şey var.

İşlemci - voltaj uyguladın mı? Mesela bende -30 yapınca sistem girişte mavi ekran atıyor. -25 normal kullanımda alıyorum -20 de oyuna girince atıyor -15 stabil.
Islemcide daha once de söylediğim gibi hic bir ayar yok PBO disinda. Sadece PBO acik.
Silikon piyangosu bu kart stock ayarlarda böyle bir şey olması bana çok saçma geliyor başka bir şey var.
Bana da silikonla alakali geldi. Stock ayarlari fazla agresif gibi bu kötü silikon icin muhtemelen. Iade ya da degisim istemeyi planliyorum. Bir BIOS’u daha var kartin, eger firmware hataliysa birinde belki digerinde sagliklidir umidiyle deneyecegim. Firmware eger voltajlari yanlis yonetiyorsa ondan da yasiyor olabilirim bu problemi dusuncesi var. Birden cekirdeklere yuklenince kitliyor olabilir belki. Zor ihtimal ama ihtimal.

Son düzenleme:
Islemcide daha once de söylediğim gibi hiçbir ayar yok PBO disinda. Sadece PBO acik.

Sadece PBO açık başka bir ayar yoksa zaten herhangi bir şeye etkisi yok yani açıkta olsa aynı kapalı olsa da aynı.

Bana da silikonla alakali geldi. Stock ayarlari fazla agresif gibi bu kötü silikon icin muhtemelen. Iade ya da degisim istemeyi planliyorum. Bir BIOS'u daha var kartin, eger Firmware hataliysa birinde belki digerinde sagliklidir umidiyle deneyecegim. Firmware eger voltajlari yanlış yonetiyorsa ondan da yasiyor olabilirim bu problemi dusuncesi var. Birden cekirdeklere yuklenince kitliyor olabilir belki. Zor ihtimal ama ihtimal.

En agresif 3 kart var zaten Elite taichi ve merc ben piyango kalitesini iyi anlamda dedim çünkü birçok kart 60 üstüne çıkamıyor siz 75 ile stabiliteyi yakaladıysan iyi bir silikonu var. Ancak stock ayarlarda bunu yapması aklıma şunu getiriyor. UV ile kart düşük güç tüketiminde çalışırken sorun yokken stock ayarlarda daha yüksek güç tüketiminde WattMan yiyorsun o yüzden +15 pl istedim. Çünkü +15 pl ile direk mavi ekran yemen lazım eğer ki yersen ben sorunun kaynağını PSU'ya bağlayacağım. Bir de stock BIOS ile denemeni rica edeceğim senden. Çünkü kartın silikonu iyi iadeyi en son çare düşünelim.

UV ile kart düşük güç tüketiminde çalışırken sorun yokken stock ayarlarda daha yüksek güç tüketiminde WattMan yiyorsun o yüzden +15 pl istedim. Çünkü +15 pl ile direk mavi ekran yemen lazım eğer ki yersen ben sorunun kaynağını PSU'ya bağlayacağım. Bir de stock BIOS ile denemeni rica edeceğim senden. Çünkü kartın silikonu iyi iadeyi en son çare düşünelim.
Yani -75mV ile stabil calisiyor ama PL'de ayni oranda dusuk. Kartta aman aman bi frekans artisi yok. Performans da asagi yukari ayni. Iki furmark skorunda frekanslar asagi yukari ayni zaten. Ben hala PSU'dan kaynakli olsa, 3080 de dogru calismaz diye dusunuyorum. 3080'in guc tuketimi daha agresif bu karta kiyasla. 3080'de max wattage olarak 400W'i goruyorum, ortalama da 350-370W arasinda calisiyor kart zaten. 9070XT'de daha oncede soyledigim gibi oyun icerisinde 300 ustunu henuz gormedim. 280-290 araliginda calisiyor genel itibariyle. Dune kadar sistem 3080'le duzgun calisiyordu.

3080'i cikarttiktan sonra format attim.

Dun gece sorunu video kaydina almistim, stock ayarlarla Expedition: 33 icinde guc tuketimi bu kartin;
View recent photos.webp

-15PL ile;
View recent photos 2.webp

Not: Ilk ekran goruntusu oyuna girdikten sonraki ilk 1-2 dakika civarinda aldigim goruntu, 4-5 dakika civarinda cokuyor zaten. Diger ekran goruntusu 6-7 dakika civarlarinda aldigim goruntu. Video kaydini OBS ile almadim cunku ekran karti cokuyor, OBS kitlenip kafayi yiyor.

2. not: Oyun grafik ayarlarinda preset Epic secili, upscaling olarak da XESS Anti Aliasing modunda.

Yani -75mV ile stabil calisiyor ama PL'de ayni oranda dusuk. Kartta aman aman bir frekans artisi yok. Performans da asagi yukari ayni. Iki FurMark skorunda frekanslar asagi yukari ayni zaten. Ben hala PSU'dan kaynakli olsa, 3080 de dogru calismaz diye dusunuyorum. 3080'in guc tuketimi daha agresif bu karta kiyasla. 3080'de Max wattage olarak 400W'i goruyorum, ortalama da 350-370W arasinda calisiyor kart zaten. 9070XT'de daha oncede soyledigim gibi oyun icerisinde 300 ustunu henuz gormedim. 280-290 araliginda calisiyor genel itibarıyla. Dune kadar sistem 3080'le duzgun calisiyordu.

3080'i cikarttiktan sonra format attim.

Dun gece sorunu video kaydina almistim, stock ayarlarla Expedition: 33 icinde guc tuketimi bu kartin;
Eki Görüntüle 183204

-15PL ile;
Eki Görüntüle 183205

Not: Ilk ekran goruntusu oyuna girdikten sonraki ilk 1-2 dakika civarinda aldigim goruntu, 4-5 dakika civarinda cokuyor zaten. Diger ekran goruntusu 6-7 dakika civarlarinda aldigim goruntu. Video kaydini OBS ile almadim cunku ekran karti cokuyor, OBS kilitlenip kafayi yiyor.

2. not: Oyun grafik ayarlarinda preset Epic secili, upscaling olarak da XeSS Anti Aliasing modunda.

-75 mv ve -15pl ile o kartı 220W'lara düşmesi lazım. Stock ile UV arasında 7W oynanamamalı. Pro Edition sürümünü denediniz mi?