Anladım.
@Ayhan Dönmez @Xitana @20424 hocalarım siz ne düşünüyorusunuz
Bugün Gaming Gecesinde kayda değer bir anakart var mı, varsa onu tercih et, yok ise B850 PLUS al, yeni nesil olsun almışken. B650 olsa dünyanın sonu olmaz, 7800x3D için düşünüyorum. Ama 9800x3D alacak olsam B650'de tak çalıştır çalışmadığını %90 bildiğim için, BIOS Flashback falan beni uğraştıracağını bildiğim için, B850 alırdım, Ryzen 9000 Ready falan yazsa da bazı modellerde, sonuçta eski çipset, Ryzen 9000 tak çalıştır genelde sorunlu oluyor. Sen sıfır bilgi olduğunu söyledin, ama aldığın çip 7800x3D. A620'ye de taksan çalışır, yenilikçi olmak adına B850 alıp geç. Bugün indirimlerde varsa iyi bir şey, onu al. B650'ler haddinden pahalı, Gigabyte B650 iyi model ama bana kalsa edeceği 6K-7K. 8K zerre etmez bu kartlar. B650 gereksiz pahalı satılıyor hala. Aynı şey B650 Tomahawk için geçerli. Bu kart 7K idi ne oldu da 10K'lara fırladı. Aslında hiçbiri alınmaması lazım eski nesil bu mantıkla, fiyatlandırma yanlış.
O yüzden fark ettiysen 2 kişi aradaki fiyat farkı 500-1000 TL olmasaydı biri kesinlikle haklı olacaktı, şu an ikisi de haklı olmuş oldu. İkisi de alınabilir ama fiyatlandırma yanlış, B650 kart 7K'yı geçmemeli.
7800x3D fazlara yüklenen, ısıtan bir işlemci değil. A620 5 faz anakarta da takabilirsin, performans kısmadan oynarsın, çıplak VRM olacağından ötürü 80 derece olur belki kasa içi havalandırma da kötüyse, bu oyuna negatif etki eder mi, cevap hayır.
5 faz dediğim saf CPU VCore 5 faz besleyecek, 5+2+1 gibi karta 7800x3D takabilirsin.
A620'lerde BIOS kaynaklı, VRM'lere çok yüklenmemek için limitliyor Watt olarak, BIOS kaynaklı bir sorun bu, BIOS modlayıp onu yazdırırsan bu limiti de kaldırırsın aslında. A620'nin sorunu o. OC falan da yapılmıyor adamakıllı.