nacho

Çalışkan
Merhaba,

Yaklaşık bir hafta önce B850 Gaming Plus, R7 7800X3D, RX 9070 XT Nitro+ ile bir sistem topladım. Sistemi kurduğum ilk birkaç günden beri işlemcinin PBO değerlerinde ne kadar alçalabileceğimi deniyordum. Şaşırtıcı bir şekilde "All Cores -30" değerinde kapanma gibi problemler yaşamamıştım, ta ki bugüne kadar.

Bugün ekte verdiğim problem yaşandı ve o zamandan beri anakartta sarı ve kırmızı ışık yanıyor. İki farklı ekran kartı ve ekran kartsız problem devam ediyor. 4 RAM slotunu da tek tek denedim (RAM üzerinde herhangi bir işlem yapmadım.), sıvı soğutucuyu tak-çıkar yaptım, JBAT1 reset denedim.

Sadece BIOS pilini çıkartamadım, onun da sebebini ekte paylaşıyorum. İşaretli kısma ne kadar baskı uygularsam uygulayayım herhangi bir şey olmuyor. Rica ediyorum yardımcı olun.

IMG_20251226_211345.webp

IMG_20251226_191637.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

Yaklaşık bir hafta önce B850 Gaming Plus, R7 7800X3D, RX 9070 XT Nitro+ ile bir sistem topladım. Sistemi kurduğum ilk birkaç günden beri işlemcinin PBO değerlerinde ne kadar alçalabileceğimi deniyordum. Şaşırtıcı bir şekilde "All Cores -30" değerinde kapanma gibi problemler yaşamamıştım, ta ki bugüne kadar.

Bugün ekte verdiğim problem yaşandı ve o zamandan beri anakartta sarı ve kırmızı ışık yanıyor. İki farklı ekran kartı ve ekran kartsız problem devam ediyor. 4 RAM slotunu da tek tek denedim (RAM üzerinde herhangi bir işlem yapmadım.), sıvı soğutucuyu tak-çıkar yaptım, JBAT1 reset denedim.

Sadece BIOS pilini çıkartamadım, onun da sebebini ekte paylaşıyorum. İşaretli kısma ne kadar baskı uygularsam uygulayayım herhangi bir şey olmuyor. Rica ediyorum yardımcı olun.

Eki Görüntüle 213573

Eki Görüntüle 213574
Ekran kartınız gitmiş gibi geldi bana. Ben de OC denememden sonra aynı görüntüyle karşılamıştım çünkü.

1766778198434.webp

Son düzenleme:
Paylaştığınız fotoğraf sorunun daha çok VRAM olduğunu düşündürüyor, "artifacting" adıyla bahsedilir.

Öyle bir durumda farklı ekran kartıyla veya ekran kartsız şekilde açılması gerekmez miydi hocam? Bilmediğimden soruyorum.

Ekran kartınız rahmetli olmuş gibi geldi bana. Ben de OC denememden sonra aynı görüntüyle karşılamıştım çünkü.

Eki Görüntüle 213579

Evet öyle olmuş olabilir, peki diğer ekran kartı ile niye problem devam ediyor o zaman?

Öyle bir durumda farklı ekran kartıyla veya ekran kartsız şekilde açılması gerekmez miydi hocam? Bilmediğimden soruyorum.

Evet öyle olmuş olabilir, peki diğer ekran kartı ile niye problem devam ediyor o zaman?
Farklı anakart ile deneme şansınız var mı? BIOS pili bazen o şekilde çıkmayabiliyor. İnce bir şey ile çıkarmaya çalışın.

Yanlış bilgi: Ryzen 7 7800X3D işlemcide iGPU bulunmaktadır. Kaynak: https://www.amd.com/en/products/processors/desktops/ryzen/7000-series/amd-ryzen-7-7800x3d.html
İşlemcinin iGPU'su yok, görüntü vermez zaten. Sadece işlemciye UV yapman ekran kartında arıza çıkarması tuhaf. Sanırım ürün başından beri arızalıydı. Başka ekran kartı ile test edin. Test etmeden önce BIOS'a girebiliyorsanız BIOS üzerinden sıfırlayın. Başka görüntü kablosu da deneyin hocam.

Öyle bir durumda farklı ekran kartıyla veya ekran kartsız şekilde açılması gerekmez miydi hocam bilmediğimden soruyorum.
İşlemci üzerinden (anakartaki görüntü portu) görüntü almayı deneyin, muhtemelen düzgün bir görüntü alırsınız. Fotoğrafta gördüğüm kadarıyla bilgisayarınız çalışıyor ama sadece görüntüyü işlemede sorun yaşıyor. Bu da bizi dediğim VRAM sorununa getiriyor, görüntü doğrudan VRAM arızası karakteristiğinde.

İşlemcinin iGPU'su yok, görüntü vermez zaten. Sadece işlemciye UV yapman ekran kartında arıza çıkarması tuhaf. Sanırım ürün başından beri arızalıydı. Başka ekran kartı ile test edin. Test etmeden önce BIOS'a girebiliyorsanız BIOS üzerinden sıfırlayın. Başka görüntü kablosu da deneyin hocam.

R7 7800X3D'de iGPU var.