Bana yaptigimiz ayarlar bu sekilde. Islemci farkindan dolayi sorun yasar miyiz onu dusunuyorum acikcasi. Bende 9800X3D kendisinde 7800X3D var, RAM kitlerimiz ayni.Ayarlarını iletirsen bakayım Zen görüntüsü. Onu birebir uygulayabilirsin. Ama MSI'de o ayarı bulduramadım buradan birkaç kişiye. Elimin altında MSI yok. Nebi de var MSI. Ona sponsor olmuşlar.![]()
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 14 Eylül 2024
- Makaleler
- 1
Bana yaptigimiz ayarlar bu sekilde. Islemci farkindan dolayi sorun yasar miyiz onu dusunuyorum acikcasi. Bende 9800X3D kendisinde 7800X3D var, RAM kitlerimiz ayni.
6000 MT/s için sorun yaşamazsın. Nitro ayarları tam olsun. İnce ayar kısmı Ryzen 7000'de kitli. Onları yapamazsın sadece. Diğer Nitro kısmını yaparsın. iGPU zaten kapatmışsın. Kit aynı olsa bile CL26 boru değil, VDD ihtiyacı değişebilir. Hynix'te 1.65 üzerini geçmeyin VDD-VDDQ olarak. VDDQ 1.45 üzeri Gear açıkken gerekmez 6600'e kadar. Gear kapalı iken 1.55-1.6 gerekebiliyor bazı kitlerde. VDD IO 1.4-1.45 arası 6600'e kadar tutar yine. 2:1 modda bunları limite yanaştırmak lazım, sizin 2:1 mod ile işiniz yok. 1:1 mod 6000 MT/s ayarlayıp geçin. @n3t4
Tamamdir yarin bendeki ayarlarin aynisini yapip test alip tekrar sizi rahatsiz ederim. Tesekkur ederim.6000 MT/s için sorun yaşamazsın. Nitro ayarları tam olsun. İnce ayar kısmı Ryzen 7000'de kitli. Onları yapamazsın sadece. Diğer Nitro kısmını yaparsın. iGPU zaten kapatmışsın. Kit aynı olsa bile CL26 boru değil, VDD ihtiyacı değişebilir. Hynix'te 1.65 üzerini geçmeyin VDD-VDDQ olarak. VDDQ 1.45 üzeri Gear açıkken gerekmez 6600'e kadar. Gear kapalı iken 1.55-1.6 gerekebiliyor bazı kitlerde. VDD IO 1.4-1.45 arası 6600'e kadar tutar yine. 2:1 modda bunları limite yanaştırmak lazım, sizin 2:1 mod ile işiniz yok. 1:1 mod 6000 MT/s ayarlayıp geçin. @n3t4
@Ayhan Dönmez hocam simdi BIOS ekranindayiz timingleri giriyoruz fakat bu verdiginiz gorseldeki gibi tRCDWR ve tRCDRD olarak degil sadece tRCD alani var nasil ilerlemem gerek?
Burda sectigim ayarlari da bulamadim. RX DFE Taps ve TX DFE Taps olarak Additional Memory Tweaks basliginda varlar fakat TX DFE 0 secenegi yok 1x ile basliyor.Tamamdir yarin bendeki ayarlarin aynisini yapip test alip tekrar sizi rahatsiz ederim. Tesekkur ederim.
@Ayhan Dönmez hocam simdi BIOS ekranindayiz timingleri giriyoruz fakat bu verdiginiz gorseldeki gibi tRCDWR ve tRCDRD olarak degil sadece tRCD alani var nasil ilerlemem gerek?
Tamamdır bu son profili de uygulayıp sonuçlar üzerinden ilerleriz.
@Ayhan Dönmez Bu SS deki gibi tRC ve tRCDWR değişip tekrar test edeceğim. Kartta tek bir tRCD girişi var size advanced-AMD CBS menüsünden SS yollayacağım şu tRCDWR nereden değer girişi yapabiliyorsak yapalım Eki Görüntüle 198794Eki Görüntüle 198791Eki Görüntüle 198792Eki Görüntüle 198793Eki Görüntüle 198790
Nitro dışında, AMD overclocking → AMD CBS → Drr and Infinity fabric başlıgında yapılacak bir ayar varsa yapayım hocam. MSI zamanlama ve diğer ayarları, OC → Advance DRAM Configuration → misc ıtem başlıgının altında toplamış buradan...
Yukarida link olarak eklemis oldugum eski bir mesajinizdan yola cikarak SPD Timings sekmesinde tRCD secenegini manual yapip tRCDWR secenegini 16'nin hex karsiligi 10 ile degistirdim fakat tRCDRD secenegini bulamiyorum. Ekran acik sekilde beklemedeyiz. Nitro kisminda secmis oldugum Bias ayarlarini da bulamadim henuz.
Dosya Ekleri
Son düzenleme:
- Makaleler
- 1
Tamamdir yarin bendeki ayarlarin aynisini yapip test alip tekrar sizi rahatsiz ederim. Tesekkur ederim.
Burda sectigim ayarlari da bulamadim. RX DFE Taps ve TX DFE Taps olarak Additional Memory Tweaks basliginda varlar fakat TX DFE 0 secenegi yok 1x ile basliyor.
Tamamdır bu son profili de uygulayıp sonuçlar üzerinden ilerleriz.
@Ayhan Dönmez Bu SS deki gibi tRC ve tRCDWR değişip tekrar test edeceğim. Kartta tek bir tRCD girişi var size advanced-AMD CBS menüsünden SS yollayacağım şu tRCDWR nereden değer girişi yapabiliyorsak yapalım Eki Görüntüle 198794Eki Görüntüle 198791Eki Görüntüle 198792Eki Görüntüle 198793Eki Görüntüle 198790
Nitro dışında, AMD overclocking → AMD CBS → Drr and Infinity fabric başlıgında yapılacak bir ayar varsa yapayım hocam. MSI zamanlama ve diğer ayarları, OC → Advance DRAM Configuration → misc ıtem başlıgının altında toplamış buradan...
Yukarida link olarak eklemis oldugum eski bir mesajinizdan yola cikarak SPD Timings sekmesinde tRCD secenegini manual yapip tRCDWR secenegini 16'nin hex karsiligi 10 ile degistirdim fakat tRCDRD secenegini bulamiyorum. Ekran acik sekilde beklemedeyiz. Nitro kisminda secmis oldugum Bias ayarlarini da bulamadim henuz.
MSI + Ryzen 7000 birleştiğinde bazı şeyler zor. İnce ayar kısmı Ryzen 7000'de aktif değil. tRCD dediğin gibi CTRL kısmından WR-RD ayrımı yapılarak Hex ya da ondalık değer girmen lazım, artık hangisi olursa.
Onun haricindekileri geçirmende sorun yok. Ne varsa onu girmen yeterli, olmayanlara yapacak bir şey yok. O ayarlar gizli Ryzen 7000'de şu anda. Ryzen 8000 APU ve 9000'de aktif.
tRCD 38 girmen uygun, WR ve RD ayrımı yapamazsan.
SPD Timings kisminda tRCD yi manual alip WR degeri girebildim sadece. Bunun uzerine ana zamanlama menusunde direkt tRCD 38 mi yapmaliyim yoksa SPD yi autoya alip oyle mi 38 yapmam gerek? Nitro ayarlari tarafinda da Bias secenekleri disinda butun verdiklerinizi girdim.MSI + Ryzen 7000 birleştiğinde bazı şeyler zor. İnce ayar kısmı Ryzen 7000'de aktif değil. tRCD dediğin gibi CTRL kısmından WR-RD ayrımı yapılarak Hex ya da ondalık değer girmen lazım, artık hangisi olursa.
Onun haricindekileri geçirmende sorun yok. Ne varsa onu girmen yeterli, olmayanlara yapacak bir şey yok. O ayarlar gizli Ryzen 7000'de şu anda. Ryzen 8000 APU ve 9000'de aktif.
tRCD 38 girmen uygun, WR ve RD ayrımı yapamazsan.
- Makaleler
- 1
SPD Timings kisminda tRCD yi manual alip WR degeri girebildim sadece. Bunun uzerine ana zamanlama menusunde direkt tRCD 38 mi yapmaliyim yoksa SPD yi autoya alip oyle mi 38 yapmam gerek? Nitro ayarlari tarafinda da Bias secenekleri disinda butun verdiklerinizi girdim.
SPD kısmını ayırdıktan sonra WR-RD için ayrı ayrı girersin oradan. Yine ana menüden de 38 olarak girersin. Birbiri üzerine yazması lazım, bakarsın ona. RD'yi 38 denk gelecek şekilde yaz Hex istiyorsa.
SPD kisminda sadece WR var RD yok hocam ondan dolayi sordum. SPD tRCD manual alip WR 16 yi cevirip 10 yazdim fakat RD yok. Ana menuden RD icin direkt tRCD 38 mi yapmaliyim?SPD kısmını ayırdıktan sonra WR-RD için ayrı ayrı girersin oradan. Yine ana menüden de 38 olarak girersin. Birbiri üzerine yazması lazım, bakarsın ona. RD'yi 38 denk gelecek şekilde yaz Hex istiyorsa.
- Makaleler
- 1
SPD kisminda sadece WR var RD yok hocam ondan dolayi sordum. SPD tRCD manual alip WR 16 yi cevirip 10 yazdim fakat RD yok. Ana menuden RD icin direkt tRCD 38 mi yapmaliyim?
MSI'in saçmalığı, tRCD kısmını Manuel dedikten sonra WR ve RD şeklinde ayırmalıydı aslında. Ana menüden tRCD için 38 yazacaksın zaten Timing kısmından. Bu SPD kısmında ise asıl amaç WR'yi Hex olarak yazmak, bir de yancısı RD oluyordu orada. Deneme yanılma ile anlarsın artık. Hex değer istemiyorsa ondalık istiyordur, ona da bakarsın. Açıklamada belki yazar.
Aciklama kisminda Hex oldugunu soyluyor. WR degerini girdim SPD tarafinda, RD olmadigi icin giremiyorum o sekilde birakiyorum.MSI'in saçmalığı, tRCD kısmını Manuel dedikten sonra WR ve RD şeklinde ayırmalıydı aslında. Ana menüden tRCD için 38 yazacaksın zaten Timing kısmından. Bu SPD kısmında ise asıl amaç WR'yi Hex olarak yazmak, bir de yancısı RD oluyordu orada. Deneme yanılma ile anlarsın artık. Hex değer istemiyorsa ondalık istiyordur, ona da bakarsın. Açıklamada belki yazar.
@Ayhan Dönmez Ayarlari girip Save & Reboot yaptiktan sonra bilgisayar boot olmadi anakart uzerinde sari led yaniyor.Aciklama kisminda Hex oldugunu soyluyor. WR degerini girdim SPD tarafinda, RD olmadigi icin giremiyorum o sekilde birakiyorum.
Son düzenleme:
- Makaleler
- 1
Aciklama kisminda Hex oldugunu soyluyor. WR degerini girdim SPD tarafinda, RD olmadigi icin giremiyorum o sekilde birakiyorum.
@Ayhan Dönmez Ayarlari girip Save & Reboot yaptiktan sonra bilgisayar boot olmadi anakart uzerinde sari led yaniyor.
WR kısmı yüzünden Boot etmemiştir. Önce diğer tüm ayarları oturtup WR en son bakman lazım. Hiçbir türlü Boot olmaz ise Clear CMOS yapacaksın. Kapatıp aç, tekrardan trainlemeyi denesin.
Yeni konular
-
Sisteme GTX 1660 Super takınca ekran donma ve BIOS'a atma sorunu
- Murathan_2311
-
-
-
-
-
-