R7 9800X3D için RAM önerisi

Yasin1967

Becerikli
Yer
Trabzon
Merhaba arkadaşlar,

Arkadaşım 9800X3D ile 2K ayarlarda kullanacağı bir RAM alacak. Evet biliyorum F/P ürünü kesinlikle değil ama arkadaşın bütçe sıkıntısı yok ve DDR4'ten beri almak istediği bir RAM. O yüzden kesinlikle G.Skill Trident Z5 marka model alınacak. 6000 MHz CL28 kesin net ve temiz olarak çalışır bunda sıkıntı yok. Ancak 6400MHz'de bu şekilde çalışır mı? Yani anakart bunu otomatik 2:1 gibi bir mod da açıp performans düşüklüğü yaratır mı? Çünkü kendisi BIOS'tan ayarlardan fazla anlamaz. EXPO açıp kullandıracağım. İnce detaylara girersek flck 1:1 vs gibi kavga edebiliriz :D(çünkü ben Trabzon'dayım o İstanbul'da).

F5-6400J3239G16GX2-TZ5nr bu model anakartın QVL listesinde mevcut. Listedeki RAM 6400 MHz CL32 biz ise 6400 MHz CL30 alacağız. Tabii listede 1:1 mi 2:1mi çalıştırıyorlar paylaşmıyorlar sanırım ya da ben bilmiyorum.

Özetle 6400 MHz RAM'i hiçbir ince ayar yapmadan sadece EXPO ile 1:1 modunda çalıştırabilir miyiz? Yoksa ille de ayar mı yapmak lazım? Eğer ayar şart olursa 6000MHz CL28 olanı aldıracağım.
  • Anakart: ASUS ROG B850-F
  • İşlemci: 9800X3D.

Ya da

1:1 meselesi önemli, İşlemcinin içerisindeki çekirdek ile I/O çipi arasındaki bağlantının frekansını, bellek frekansıyla eşitlemek anlamına geliyor. İşlemci gecikmesini önemli ölçüde iyileştiriyor bunu kullanmak, mesela çok yüksek frekanslı ama 2:1 çalışanlardan daha hızlı çalışmasını sağlıyor. 1:1 meselesi daha çok işlemciniz ve anakartınızla alakalı, denemeden bilmek imkansız. İşlemcinizin o bağlantı frekansını kaldırabiliyor olması lazım ki 8000 MHz'de çoğu CPU kaldırmıyor, aşırı gerilim arttırma gerekebiliyor.

1:1 meselesi önemli, işlemcinin içerisindeki çekirdek ile I/O çipi arasındaki bağlantının frekansını, bellek frekansıyla eşitlemek anlamına geliyor. İşlemci gecikmesini önemli ölçüde iyileştiriyor bunu kullanmak, mesela çok yüksek frekanslı ama 2:1 çalışanlardan daha hızlı çalışmasını sağlıyor. 1:1 meselesi daha çok işlemciniz ve anakartınızla alakalı, denemeden bilmek imkansız. İşlemcinizin o bağlantı frekansını kaldırabiliyor olması lazım ki 8000 MHz'de çoğu CPU kaldırmıyor, aşırı gerilim arttırma gerekebiliyor.

Peki dediğinizi en rahat 6400 CL30 olan RAM ile mi yaparım yoksa 6000 CL28 olan RAM ile mi? Çünkü mantığım şunu diyor bu 2 RAM'i de alsan gidip 6000 MHz CL30 RAM'de alsan el ile istediğin ayarlara getirmek durumunda kaldıktan sonra gerekli ayarlarla Sweetspot'u yakalamak zorunda kalıyorsun. O zamanda bu kadar RAM çıkarmanın manası ne?

Harici bir ayarlama yapmadıktan sonra sadece EXPO açıp en stabil hangi RAM'i kullanır.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt