Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

EJDER

Becerikli
Samsung M.2 9100 Pro.
ASUS 870e anakart.
ASUS 5090 ekran kartı.
ASUS ROG Thor 100W güç kaynağı,
AMD 9800X3D işlemci.

Kullanmaktayım ve birebir konu açan arkadaş ile aynı sorunu yaşıyorum. Hayatımda denemediğim işlemleri yaptım ve arkadaşın yaptığı kadar bütün işlemlerin hepsini yaptım, monitör değiştirmek dahil ama ekran kartım NVIDIA olmasına rağmen aynı sorunu yaşıyorum ve hâlâ da çözemedim. Sürekli anlık droplar yaşıyorum ve bu da oyundan komple zevkimi alıyor. Lütfen çözüme ulaştıysa bana da yardımcı olur musunuz?

@CryCasher, çözüme ulaştıysan yardımcı olabilir misin kardeşim? Psikolojimi bozdu, 100 tane işlem yaptım düzelmesi için olmadı.

@Caner Uncu,

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Ben sanırım drop olayını artık çözdüm gibi.
Neyin etkisi oldu bilmiyorum ama en son yaptıklarımı buraya yazim belki başkalarınada yardımcı olur bilgiler.
İlk başta temizinden Windows 10'dan Windows 11 Home versiyonuna geçtim.
Belirli Windows güncellemeleri ve standart driverları kurdum.
BIOS'u zaten default yapmıştım format öncesi ve format sonrası BIOS'tan sadece işlemcinin 2.ci ekran kartı olarak gözüken sistemi kapattım.Ramlerde 6000mhzde
Bence en önemlisi bende 2 tane M.2 9100 SSD'lerden ikisini de işlemcinin altındaki slotlardan çıkartıp 1 tanesini RAM'lerin altında olan slota taktım gen5 destek, diğerini de ekran kartının alt kısımlarında olan slotlardan birine taktım oda gen4 olarak destekliyor.
Bu sayede TechPowerUp GPU uygulamasında bus ınferfacede gözüken X8 artık X16 olarak gözükmekte. Bu durumu buradaki arkadaşlar zaten yanlış gözüktüğünü ve düzeltilmesi gerektiğini sölemişti çok teşekkürler hepsine. Gene de resim olarak da ekledim.

Ortalama 10 tane şimdilik oyun denedim ve bir kısmında çok az drop verdi ama büyük ihtimalle oyunun kendisi ile alakalı droplar veriyor çünkü internetten başkalarının paylaştığı videolardan aynı oyuna baktım onlarda drop yiyor. Optimizasyonlarında zaten sorun var gibi.

Yardımı olan arkadaşlara tekrar tekrar teşekkür ediyorum hızlı cevaplar ve bilgili cevaplar için de teşekkür ederim.

@20424, @Ayhan Dönmez, @stormhawks47,

@Caner Uncu,

@Xbox 360E,

@Neareine,

@SunseTTime,

@tlhmon,

@AKINCILAR,
Farklı priz olayını denemedim, Onun da denemesini yapayım.
M.2'lerin firmware güncellemesi yok. Gene ekran görüntüsü paylaştım. Benim gözümden kaçan bir şey var mı diye.
Kullandığım monitör Samsung CHG70 model. Bunda G-Sync yok sanırım. Nvdia Denetim Masası'nda solda seçeneklerde aç kapa yapmak için seçenek yok.
DP kablosunu şimdi farklı giriş yerine takıp denedim olmadı.

Anakart BIOS'tan falan Wi-Fi ve bluetooth kapattım, faydası olmadı.
Her oyunda var mı bu %1 Low olayı, drop mevzusu peki? Ekran görüntüsü vesaire atma şansın var mı, ekran kaydı ya da, Frame Time izleyebilirsin.

Fresh OS kurdun değil mi, temiz format atmıştın? @EJDER

@EJDER, MSI Afterburner daha sonra capframex yükleyip izleme kısmında stutter seçebilir misin oyunlarda bu kırmızı oluyor mu çok.

1757450787778.webp

@Ayhan Dönmez, Her oyunda var bir kısmı oyun başlarında yüklemelerde yapıyor artık haritayımı yüklerken yapıyor başka bir şeymi bilmiyorum bir kısmıda oyun içerisinde hareket halinde belli noktalarda yapıyor genelde hep aynı yerlerde yapıyor. Ben video ya da ekran görüntüsü yükleyip atim bu akşam paylaşım yapim.
@stormhawks47, Tamamdır kontrol sağlıyorum bunu da.

Normalde monitörde panelde arıza var benim başta omu tetikliyor diye düşündüm ekranmı bana dropları yaratıyor diye sonra emin olmak için Steam'den FPS çizelgesi falan açtım orada oyun görüntüsündemi takılma var yoksa FPS düşüşleri gerçekten oluyor mu diye baktım ama direk FPS düşüşü.

Bir resim ekledim arkadaşlar buradaki hatadan kaynaklı bir şey olabilir mi?

@Ayhan Dönmez, @stormhawks47,

Dosya Ekleri

• Adsız3.webp
    Adsız3.webp
    11,3 KB · Görüntüleme: 64
Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez, Her oyunda var bir kısmı oyun başlarında yüklemelerde yapıyor artık haritayımı yüklerken yapıyor başka bir şeymi bilmiyorum bir kısmıda oyun içerisinde hareket halinde belli noktalarda yapıyor genelde hep aynı yerlerde yapıyor. Ben video ya da ekran görüntüsü yükleyip atim bu akşam paylaşım yapim.
@stormhawks47, Tamamdır kontrol sağlıyorum bunu da.

Normalde monitörde panelde arıza var benim başta omu tetikliyor diye düşündüm ekranmı bana dropları yaratıyor diye sonra emin olmak için Steam'den FPS çizelgesi falan açtım orada oyun görüntüsündemi takılma var yoksa FPS düşüşleri gerçekten oluyor mu diye baktım ama direk FPS düşüşü.

Bir resim ekledim arkadaşlar buradaki hatadan kaynaklı bir şey olabilir mi?

@Ayhan Dönmez, @stormhawks47,
Armory Crate falan yüklü müydü makinede? Temiz format denemiştin değil mi? Ekran kartı başka slota takıp falan denedin mi, iGPU ile denedin mi LoL gibi oyunları mesela. Biraz deneme yanılma yoluna gitmen lazım açıkçası.

SSD'lerin yerini değiştiğin için PCIE Gen4 x16 slot bloke olmuştur ama şu anda sanırım, ona da bakmak lazım.

Bugün 2 tane M.2 9100 Pro'yu çıkartıp sadece 1 tanesini bu resimdeki 3.cü yere takıp Windows 11 kurarak testini yapacağım. X8 gözüküyordu bende en son onu X16 olarak düzeltmeye çalışıp testleri yapacağım.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-09-11 103934.webp
    Ekran görüntüsü 2025-09-11 103934.webp
    554,4 KB · Görüntüleme: 76
Bugün 2 tane M.2 9100 Pro'yu çıkartıp sadece 1 tanesini bu resimdeki 3.cü yere takıp Windows 11 kurarak testini yapacağım. X8 gözüküyordu bende en son onu X16 olarak düzeltmeye çalışıp testleri yapacağım.

O kart PCI-e 5.0 X8 çalışsada bant genişliği darboğazı yaşamaz, PCI-e 4.0 X8 ile bile kayda değer darboğaz yaşamıyor.

@EJDER olayın X8 ile alakası yok, onunla uğraşmayın, daha inanılır olması için veri paylaşıyorum.

PCI-e 3.0 X16 = PCI-e 4.0 X8
PCI-e 4.0 X16 = PCI-e 5.0 X8

Görseldeki diğer veri PCI-e 5.0 X16.

Kartınız PCI-e 5.0 X8 çalıştığı için PCI-e 4.0 X16 verisini baz alacaksınız.

Screenshot_2025-09-11-11-03-59-56_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.webp

Screenshot_2025-09-11-11-03-28-83_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.webp

Screenshot_2025-09-11-10-59-20-96_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.webp

Screenshot_2025-09-11-10-58-53-27_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.webp

Ben sanırım drop olayını artık çözdüm gibi.
Neyin etkisi oldu bilmiyorum ama en son yaptıklarımı buraya yazim belki başkalarınada yardımcı olur bilgiler.
İlk başta temizinden Windows 10'dan Windows 11 Home versiyonuna geçtim.
Belirli Windows güncellemeleri ve standart driverları kurdum.
BIOS'u zaten default yapmıştım format öncesi ve format sonrası BIOS'tan sadece işlemcinin 2.ci ekran kartı olarak gözüken sistemi kapattım.Ramlerde 6000mhzde
Bence en önemlisi bende 2 tane M.2 9100 SSD'lerden ikisini de işlemcinin altındaki slotlardan çıkartıp 1 tanesini RAM'lerin altında olan slota taktım gen5 destek, diğerini de ekran kartının alt kısımlarında olan slotlardan birine taktım oda gen4 olarak destekliyor.
Bu sayede TechPowerUp GPU uygulamasında bus ınferfacede gözüken X8 artık X16 olarak gözükmekte. Bu durumu buradaki arkadaşlar zaten yanlış gözüktüğünü ve düzeltilmesi gerektiğini sölemişti çok teşekkürler hepsine. Gene de resim olarak da ekledim.

Ortalama 10 tane şimdilik oyun denedim ve bir kısmında çok az drop verdi ama büyük ihtimalle oyunun kendisi ile alakalı droplar veriyor çünkü internetten başkalarının paylaştığı videolardan aynı oyuna baktım onlarda drop yiyor. Optimizasyonlarında zaten sorun var gibi.

Yardımı olan arkadaşlara tekrar tekrar teşekkür ediyorum hızlı cevaplar ve bilgili cevaplar için de teşekkür ederim.

@20424, @Ayhan Dönmez, @stormhawks47,

@Caner Uncu,

@Xbox 360E,

@Neareine,

@SunseTTime,

@tlhmon,

@AKINCILAR,

Dosya Ekleri

• 1.webp
    1.webp
    126,3 KB · Görüntüleme: 49
Son düzenleme: