Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

EJDER

Becerikli
Samsung M.2 9100 Pro.
ASUS 870e anakart.
ASUS 5090 ekran kartı.
ASUS ROG Thor 100W güç kaynağı,
AMD 9800X3D işlemci.

Kullanmaktayım ve birebir konu açan arkadaş ile aynı sorunu yaşıyorum. Hayatımda denemediğim işlemleri yaptım ve arkadaşın yaptığı kadar bütün işlemlerin hepsini yaptım, monitör değiştirmek dahil ama ekran kartım NVIDIA olmasına rağmen aynı sorunu yaşıyorum ve hâlâ da çözemedim. Sürekli anlık droplar yaşıyorum ve bu da oyundan komple zevkimi alıyor. Lütfen çözüme ulaştıysa bana da yardımcı olur musunuz?

@CryCasher, çözüme ulaştıysan yardımcı olabilir misin kardeşim? Psikolojimi bozdu, 100 tane işlem yaptım düzelmesi için olmadı.

@Caner Uncu,

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Ben sanırım drop olayını artık çözdüm gibi.
Neyin etkisi oldu bilmiyorum ama en son yaptıklarımı buraya yazim belki başkalarınada yardımcı olur bilgiler.
İlk başta temizinden Windows 10'dan Windows 11 Home versiyonuna geçtim.
Belirli Windows güncellemeleri ve standart driverları kurdum.
BIOS'u zaten default yapmıştım format öncesi ve format sonrası BIOS'tan sadece işlemcinin 2.ci ekran kartı olarak gözüken sistemi kapattım.Ramlerde 6000mhzde
Bence en önemlisi bende 2 tane M.2 9100 SSD'lerden ikisini de işlemcinin altındaki slotlardan çıkartıp 1 tanesini RAM'lerin altında olan slota taktım gen5 destek, diğerini de ekran kartının alt kısımlarında olan slotlardan birine taktım oda gen4 olarak destekliyor.
Bu sayede TechPowerUp GPU uygulamasında bus ınferfacede gözüken X8 artık X16 olarak gözükmekte. Bu durumu buradaki arkadaşlar zaten yanlış gözüktüğünü ve düzeltilmesi gerektiğini sölemişti çok teşekkürler hepsine. Gene de resim olarak da ekledim.

Ortalama 10 tane şimdilik oyun denedim ve bir kısmında çok az drop verdi ama büyük ihtimalle oyunun kendisi ile alakalı droplar veriyor çünkü internetten başkalarının paylaştığı videolardan aynı oyuna baktım onlarda drop yiyor. Optimizasyonlarında zaten sorun var gibi.

Yardımı olan arkadaşlara tekrar tekrar teşekkür ediyorum hızlı cevaplar ve bilgili cevaplar için de teşekkür ederim.

@20424, @Ayhan Dönmez, @stormhawks47,

@Caner Uncu,

@Xbox 360E,

@Neareine,

@SunseTTime,

@tlhmon,

@AKINCILAR,
@Ayhan Dönmez, Soldan 2.ci ve soldan 4.cü takılı resim paylaştım.

@Xbox 360E, 577 sürücü ile denemeyi yaptım bu arada droplar var gene.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2025-09-07 at 23.43.49.webp
    WhatsApp Image 2025-09-07 at 23.43.49.webp
    868,3 KB · Görüntüleme: 60
AMD sürücüsü ile alakalı durumu bilmiyorum, RevoUninstaller ya da DDU ile yapabilirsin o kısmı. Çözüm olmazsa bu attıklarımı uygula geçici olarak:

SATA ve USB4 yaz search kısmına üstte, bu ikisini de kapat, geçici olarak SATA,Wi-Fi/BT, USB4 ve M2_2 Disable olacak. @EJDER ZenTimings SS at bir de, RAM'leri de aradan çıkar, sorun yine devam ederse başka ihtimaller düşünülecek.

Doğru monte edilmiş, problem yok RAM kısmında.

5090'ı x8 kullanmanı istemem, x16 yap geçici ve tekrar test et. Sorun bu değilse geri x8 çekersin.

Advanced-Onboard graphics kısmından X16 seçebilirsin PCIE slotunu, kartını zaten Gen5 görüyor, ekstra Gen5 yapmana gerek yok onu. M2_2 iptal olacak, SATA-USB4 kapatabilirsin denemek için, bir de Wi-Fi ve BT modüllerini kapat, drop sebebi bunlar da, açıklama yaptı Nebi dahil YouTube kanalında, Global'de de geçerli. @EJDER Bu tarzda deneyerek ihtimalleri düşür. Integrated Graphics kapattım demiştin, o da kapalı dursun.

Şu an EXPO kapalı, JEDEC 4800'de kullanıyorsun. EXPO 2 aç BIOS içerisinden AI Tweaker'den, Nitro ayarları vereyim onları uygula. Bu önceki mesajdaki dediklerimi de kapat, ekstra X16 çalıştırıp dene 5090'ı. Çözüm olur olmaz bilmiyorum, denemekten zarar gelmez. Sürücü ile alakalı bir durumsa onu da kalıntı bırakmayacak şekilde sileceksin. Nitro lokasyonu:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable RX-TX Burst Length-8x/8x @EJDER

EXPO 2 açtıktan sonra üzerine bu Nitro'yu yap.

m2_2 slotu her daim boş bırakılır, kimse kartını x8 kullanmak istemez, bende ve tüm çevremde 2. slot hep boş. @EJDER Durduk yerde x8 kullanmanın anlamı yok.

Bant genişliği olarak yetiyor ama riserler ve x8 olayı drop sebebi, Wi-Fi/BT drop sebebi, bunlar kanıtlandı. Kimisinde fayda eder, kimisinde etmez ama. Denemekten zarar çıkmaz, BIOS elinin altında zaten. @EJDER

Gen5 sokete Gen4 riser kullanmak direkt drop sebebi mesela, riser gereğinden uzun olması drop sebebi. Drop çok sebebi var, ihtimaller dahilinde tek tek denemen lazım. iGPU sürücüsünü kurduysan onu da Revo Uninstaller ile regedit taratarak advanced modda tüm kalıntılarını sil. @EJDER

Son düzenleme:
Sürücü-yazılımsal bir kaynak mevcutsa ona lafım yok, bu anlattıklarım genel sistem stabilizasyonu, sistemi doğru kullanmak ile alakalı. 2. slot her daim boş bırakmalı, 5090 gibi bir kartı x8 kullanmanın anlamı yok çünkü. RAM kısmını da optimize edebilirsin, önce bu ayarları ve sürücü mevzusunu denedikten sonra.

@Ayhan Dönmez, bu dediklerin biraz bilmediğim şeyler :) bazı dediklerini ben bilmediğimden anlayamadım öğrenip araştırıp uygulamasını yapim.
USB4-SATA için üstte BIOS içinde arama kısmı var kısayol tuşu F9 olabilir, kapatıp denersin, çok fayda edeceğini sanmam denedim demiştin HDD'leri sökerek. Buradaki önemli adım Wi-Fi ve BT modüllerini kapat. Integrated Graphics kapat. Bunun sürücüsünü kurduysan Revo Uninstaller ile kalıntılarını dahil sil, AMD Chipset Driver güncelle X870E-E sitesinden, yeni sürüm yayınladılar.

Bir de EXPO 2 açıp lokasyonu verdiğim Nitro ayarları yap, sonrasında tekrar test et. PCIE slotu da X16 al, m2_2 iptal edecek geçici olarak. @EJDER NVIDIA driver ile alakalıysa onu bilmiyorum ama x8 kullanma kartını.

@NightWist, Ben eski 577 ve şu an güncel olan driver ları denedim olmadı sen şanslıymışsın vallahi. Bendekinin kimbilir derdi ne. Hani hangi parçada sorun olduğunu bilsem hepsi sıfır garantiye verip göndereceğim ama donanımmı yazılımsalmı bilemedim hala.