Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

EJDER

Becerikli
Samsung M.2 9100 Pro.
ASUS 870e anakart.
ASUS 5090 ekran kartı.
ASUS ROG Thor 100W güç kaynağı,
AMD 9800X3D işlemci.

Kullanmaktayım ve birebir konu açan arkadaş ile aynı sorunu yaşıyorum. Hayatımda denemediğim işlemleri yaptım ve arkadaşın yaptığı kadar bütün işlemlerin hepsini yaptım, monitör değiştirmek dahil ama ekran kartım NVIDIA olmasına rağmen aynı sorunu yaşıyorum ve hâlâ da çözemedim. Sürekli anlık droplar yaşıyorum ve bu da oyundan komple zevkimi alıyor. Lütfen çözüme ulaştıysa bana da yardımcı olur musunuz?

@CryCasher, çözüme ulaştıysan yardımcı olabilir misin kardeşim? Psikolojimi bozdu, 100 tane işlem yaptım düzelmesi için olmadı.

@Caner Uncu,

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Ben sanırım drop olayını artık çözdüm gibi.
Neyin etkisi oldu bilmiyorum ama en son yaptıklarımı buraya yazim belki başkalarınada yardımcı olur bilgiler.
İlk başta temizinden Windows 10'dan Windows 11 Home versiyonuna geçtim.
Belirli Windows güncellemeleri ve standart driverları kurdum.
BIOS'u zaten default yapmıştım format öncesi ve format sonrası BIOS'tan sadece işlemcinin 2.ci ekran kartı olarak gözüken sistemi kapattım.Ramlerde 6000mhzde
Bence en önemlisi bende 2 tane M.2 9100 SSD'lerden ikisini de işlemcinin altındaki slotlardan çıkartıp 1 tanesini RAM'lerin altında olan slota taktım gen5 destek, diğerini de ekran kartının alt kısımlarında olan slotlardan birine taktım oda gen4 olarak destekliyor.
Bu sayede TechPowerUp GPU uygulamasında bus ınferfacede gözüken X8 artık X16 olarak gözükmekte. Bu durumu buradaki arkadaşlar zaten yanlış gözüktüğünü ve düzeltilmesi gerektiğini sölemişti çok teşekkürler hepsine. Gene de resim olarak da ekledim.

Ortalama 10 tane şimdilik oyun denedim ve bir kısmında çok az drop verdi ama büyük ihtimalle oyunun kendisi ile alakalı droplar veriyor çünkü internetten başkalarının paylaştığı videolardan aynı oyuna baktım onlarda drop yiyor. Optimizasyonlarında zaten sorun var gibi.

Yardımı olan arkadaşlara tekrar tekrar teşekkür ediyorum hızlı cevaplar ve bilgili cevaplar için de teşekkür ederim.

@20424, @Ayhan Dönmez, @stormhawks47,

@Caner Uncu,

@Xbox 360E,

@Neareine,

@SunseTTime,

@tlhmon,

@AKINCILAR,
Neyin etkisi oldu bilmiyorum ama en son yaptıklarımı buraya yazim belki başkalarınada yardımcı olur bilgiler.
BIOS'u zaten default yapmıştım format öncesi ve format sonrası BIOS'tan sadece işlemcinin 2.ci ekran kartı olarak gözüken sistemi kapattım.Ramlerde 6000mhzde
Bence en önemlisi bende 2 tane M.2 9100 SSD'lerden ikisini de işlemcinin altındaki slotlardan çıkartıp 1 tanesini RAM'lerin altında olan slota taktım gen5 destek, diğerini de ekran kartının alt kısımlarında olan slotlardan birine taktım oda gen4 olarak destekliyor.
Bu sayede TechPowerUp GPU uygulamasında bus ınferfacede gözüken X8 artık X16 olarak gözükmekte. Bu durumu buradaki arkadaşlar zaten yanlış gözüktüğünü ve düzeltilmesi gerektiğini sölemişti çok teşekkürler hepsine. Gene de resim olarak da ekledim.

Ortalama 10 tane şimdilik oyun denedim ve bir kısmında çok az drop verdi ama büyük ihtimalle oyunun kendisi ile alakalı droplar veriyor çünkü internetten başkalarının paylaştığı videolardan aynı oyuna baktım onlarda drop yiyor. Optimizasyonlarında zaten sorun var gibi.

Yardımı olan arkadaşlara tekrar tekrar teşekkür ediyorum hızlı cevaplar ve bilgili cevaplar için de teşekkür ederim.

@Caner Uncu,

@Xbox 360E,

@Neareine,

@SunseTTime,

@tlhmon,

@AKINCILAR,
Bu x8 mevzusu drop sebebi diye biliyorum ben, sistemlere spesifik olabilir, yoksa PCIE 3.0 x8'de de kullanırsın, ama artık BIOS olarak mı optimize değil, oyun olarak mı optimize değil bilmiyorum, kart x16 ise x16'da kullanması lazım. Ben her daim GPU'yu kısan slotları devre dışı bırakmışımdır, bunlarla uğraşmamak için.

Aynı olay Gen5 ekran kartı slotuna, Gen4 riserler takınca oluyordu, BIOS kaynaklı bir sorun olması muhtemel bu durumların. Bant genişliği olarak bır sıkıntı yok çünkü, karta darboğaz olmaz ama drop yapıyordur. @EJDER

5090 x16 kart ve tepe modeli, x8 kullanmak için hiçbir sebep yok. İlk deneyeceğin şey o olmalıydı, bir de PCIE 5 lane'lerinin x4 yani 4'er tanesini kullanıyor her 9100 Pro. PCIE lane sayısını gırtlağa kadar doldurursan da drop yaşarsın bu anakartlarda, tüm M.2 slotlarını doldurmak gibi. USB'ler falan random kopabilir mesela bağlı olan. Bu da ayrı bir sorun. X870E Extreme falan almıyorsan Gen5 M.2 slotlarını ful doldurmamak lazım.

Gen.Z adlı bir kart vardı RAM slotlarının yanında yanlış hatırlamıyorsam, 2 tane PCIE 5.0 M.2 çıkışı sağlıyordu bu kart. Üst düzey kart lazım hiç sorun yaşamaman için. Apex, Gene ve Extreme modelde olması gerekli.

@Caner Uncu,

@Xbox 360E,

@Neareine,

@SunseTTime,

@tlhmon,

@AKINCILAR,
Geçmiş olsun, sorunun büyük kısmını çözebilmene sevindim. Zira o kadar güzel sistem toplamışsın, hayal kırıklığına uğramanı istemezdim. Drop noktasında içini ferah tut. Bazı oyunlarda optimizasyon sorunu ya da direkt eski oyun motoru kullanımı kaynaklı bu tarz sorunlar yaşanabiliyor. Bir de gariptir oyun bazlı sistem seçme olayı olduğunu düşünüyorum. Bu sadece şahsi görüş, altına doldurabilecek yeterli bilgim yok. Örnek vermek gerekirse CS2, Titanfall2 ve chivalry 2. En azından benim sistemde sorun yaratan oyunlar şu anlık bunlar. Baktığında hepsinde ya bir optimizasyon sorunu var ya da eski oyun motoru kullanılıyor. Her oyunu da çözemeyeceğimizi göz önünde bulundurursak sistemin gayet düzgün çalışıyor diyebiliriz.

@Ayhan Dönmez, üst seviye sistem toplamak bir çözüm değilmiş ben onu öğrendim. Eski sistemler ya da orta seviye sistemlerde böyle drop olayı yok bana mesela o sistemlerdeyken böyle bir durum denk gelmemişti.
M.2 olayı ve takılan slotların olayı da garip bence onu oraya takarsan bu düşüyor öbür yere takarsan bu yükseliyor falan anlamsız geliyor.
Alt seviyede bir anakartta değil sonuçta aldığım model 870E-E bir anakart üst seviye gene modellerden biri.

@SunseTTime, katılıyorum sana. Bir ara tek bir oyun testi yapıyordum sürekli onda fazla drop yaptığı için ama meğer oyun herkeste yapıyormuş böyle durumlarada dikkat etmek gerekiyor hala güncellenmesi gereken oyun ayarları, Windows güncellemeleri ve driver güncellemeleri var hepside bu durumu etkliyor.

Neyse artık mutluyum sorun çözüldü inşallah. Kimseye böyle sorun çıkartmaz vallahi 1 aydır morel sıfır takıldım :)

Yeni nesil sistemlerde hep stutter daha yüksek input lag sorunları var gibi DDR5 de iken bende yaşıyordum. Bu yüzden FPS oyunlarını DDR3 sistemimde oynuyorum akıcılık harika, sonra DDR5'i satıp Intel 11. nesile geçtim (DDR4) 9-11 nesil en stabil olanı hem düşük input lag içinde en iyisi. XMP yerine DRAM timingleri manual girdim her voltaj frekans manual bu şekilde sıfır sıkıntı kullanıyorum, RTX 3080 içinde özel ayarlar yapmam gerekti ve eski driver kullanıyorum re-sizebar ayarları kapalı gen 3 şekilde maalesef. GPU'nun X16 çalışması önemli.

@Ayhan Dönmez, üst seviye sistem toplamak bir çözüm değilmiş ben onu öğrendim. Eski sistemler ya da orta seviye sistemlerde böyle drop olayı yok bana mesela o sistemlerdeyken böyle bir durum denk gelmemişti.
M.2 olayı ve takılan slotların olayı da garip bence onu oraya takarsan bu düşüyor öbür yere takarsan bu yükseliyor falan anlamsız geliyor.
Alt seviyede bir anakartta değil sonuçta aldığım model 870E-E bir anakart üst seviye gene modellerden biri.

@SunseTTime, katılıyorum sana. Bir ara tek bir oyun testi yapıyordum sürekli onda fazla drop yaptığı için ama meğer oyun herkeste yapıyormuş böyle durumlarada dikkat etmek gerekiyor hala güncellenmesi gereken oyun ayarları, Windows güncellemeleri ve driver güncellemeleri var hepside bu durumu etkliyor.

Neyse artık mutluyum sorun çözüldü inşallah. Kimseye böyle sorun çıkartmaz vallahi 1 aydır morel sıfır takıldım :)
@EJDER Üst düzey sistem almak çözüm değil, bilinçli toplaman lazım makineyi. Sendeki sorun slotun x8'e düşmesi ise, bu kağıt üstünde normalde sorun yaratmaz, ya driver düzeyinde ya da BIOS ile alakalı yazılımsal bir sorun gibi duruyor, yoksa bant denişliği yeterli o karta. Ama Gen5 slota Gen4 riser takıp kullanmak olsun, kartları x8 x4 kullanmak olsun, bunların hepsi drop sebebi. Bir de Gen5 ile slotları doldurmak da problem, senin taktığın 2 tane Gen5 SSD ikisi de CPU hattına takmışsın, çipsetler bomboş. Baştan hatalı monte edilmiş M.2'ler, kart üst düzey de olsa problem çıkabiliyor bu şekilde. Sorun ya kartın x8 düşmesi ya da 2 tane Gen5'in CPU Lane hattını gereksiz meşgul etmesi.

@CRT_User, @Ayhan Dönmez, tam olarak neyin tetiklediğini bulamadım ama daha önceki sayfalardada yazıp belirttim, temiz Windows 11 format ve M.2 2 tane SSD'yi işlemcinin altından çıkartıp biri sağdaki RAM'lerin altındaki slota takmak gen5 diğerini de en altlarda gen4 olan kısma taktım sonrası sorunsuz devam ettim. Inferfacede gözüken X8 artık X16 olarak düzeldi.
Önemli bir nokta daha var aslında bazı oyunların optimasyon hataları var ne sistem olursa olsun drop veriyor ama sistemsel değil tabii ki.
Deneme yapan arkadaşların drop olayını yaşadığı oyunu bence internetten videolara bakıp aynı yerlerde başkaları da drop yiyor mu bakmalarında fayda var ben belki daha öncede çözdüğüm zamanlar olmuş olabilir hep aynı oyunları denediğimden fark etmemişde olabilirim.

@CRT_User, @Ayhan Dönmez, tam olarak neyin tetiklediğini bulamadım ama daha önceki sayfalardada yazıp belirttim, temiz Windows 11 format ve M.2 2 tane SSD'yi işlemcinin altından çıkartıp biri sağdaki RAM'lerin altındaki slota takmak gen5 diğerini de en altlarda gen4 olan kısma taktım sonrası sorunsuz devam ettim. Inferfacede gözüken X8 artık X16 olarak düzeldi.
Önemli bir nokta daha var aslında bazı oyunların optimasyon hataları var ne sistem olursa olsun drop veriyor ama sistemsel değil tabii ki.
Deneme yapan arkadaşların drop olayını yaşadığı oyunu bence internetten videolara bakıp aynı yerlerde başkaları da drop yiyor mu bakmalarında fayda var ben belki daha öncede çözdüğüm zamanlar olmuş olabilir hep aynı oyunları denediğimden fark etmemişde olabilirim.
@SunseTTime Bu konuda daha bilgili, hangi oyunların drop yaptığına hakim kendisi. İlk açışlarda falan drop olması normal, shader compiling mevzusu falan oluyor, oyunu oynadıkça düzeliyor. Optimizasyon sıkıntıları var.

@SunseTTime Bu konuda daha bilgili, hangi oyunların drop yaptığına hakim kendisi. İlk açışlarda falan drop olması normal, shader compiling mevzusu falan oluyor, oyunu oynadıkça düzeliyor. Optimizasyon sıkıntıları var.
Valla benim önerim artık direkt Rainbow Six Siege indirilmesi. Nedenine gelecek olursak stuttering sorunu ile boğuşurken bile 'oynanabilir' düzeyde olan tek oyun buydu. Optimizasyonu gerçekten iyi. Frametime her zaman ip gibi ilerliyor. Bunu kolay kolay başka oyunda bulamayız.

Uzak durulması gerekenler; CS2, Hellblade ve Titanfall2. (Eğer oynuyorsanız)