Çözüldü R7 9800X3D & RX 9070 XT sistem kapanıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

15295

Çalışkan
Arkadaşlar selam, geçenlerde bir sistem toplamıştık. Özellikleri bu şekilde:
  • AMD Ryzen 7 9800X3D
  • ASRock X870 Pro RS Wi-Fi
  • ASRock RX 9070 XT Steel Legend
  • Patriot Viper Venom 64 GB 6000 MHz CL30 (2x32)
  • Kingston Renegade 1 TB
  • Arctic Liquid Freezer III 360 White
  • Cooler Master Masterbox 600 White
  • FSP Vita GM 850W
Sistem nadiren de olsa, ara sıra kendi kendine kapanıyor. Ekran aniden donuyor, donunca da ekran yamuluyor bildiğiniz. Sanki eski televizyonlardaki gibi. Anlamışsınızdır demek istediğimi. Sonrasında "drrrrrrrrrrr" diye bir ses gelip öyle kala kalıyor. Gelen ses kulaklıktan geliyor kasadan değil yani.
Biraz araştırdık, fakat sorunun tam olarak neden kaynaklı olabileceğini çözemedik.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Anladım hocam çok teşekkür ederim, şimdi deneyeceğim fakat EXPO kısmını anlamadım.

Şimdi sistemi ilk aldığımızda 4800'de çalışıyordu RAM'ler. EXPO açınca 6000'e çıktı. 6000 normal olan değil mi? Çünkü RAM'ler 6000 MHz. Yoksa MT/s oranının MHz ile alakası yok mu? Kusuruma bakmayın pek bilgim yok özellikle bu RAM konusunda :) . Bu arada EXPO dışında başka bir profil de vardı seçeneklerde fakat hatırlamıyorum şuan. BIOS'a girince bakayım birazdan.

@Recep Baltaş @VENGEANCE ANGEL

Evet, sorunun kaynağı bulundu sanırım :). RAM'ler. Demekki neymiş, nasıl olsa altı üstü 'RAM' diyip ucuza kaçmayacakmışız :).

Bu aşamadan sonra ne yapmamı önerirsiniz? İncehesap'tan 7000 TL'ye almıştım bunları. Bilgisayarı daha yeni topladık 2 ay olmadı. İade kabul ederler mi acaba?

Eki Görüntüle 143706
Mesajlar biraz fazla karışmış, hızlıca okuyup hepsine tek tek cevap vereceğim.

Evet tam da dediğim gibi. Şaşırdım mı? Tabi ki de hayır. Bu durumda daha önce de dediğim gibi EXPO kapalı RAM test denemek lazım. Kapalıyken hata varsa RAM arızalıdır, yoksa muhtemelen EXPO profillerinde bir sorun veya BIOS kaynaklı bir durum vardır.

Bu da bizim eşekliğimiz oldu hocam. Sisteme deli gibi para baydık. Fark ettiğiniz üzere sadece RAM göze çarpıyor sistem özelliklerinde :). Kingston falan bakalım bulabilirsem.

Bu arada, az önce EXPO açıkken 5 dakikada binlerce hata vermişti ama şimdi kapalı durumda 7-8 dakika geçmesine rağmen hiç hata gelmedi henüz.
RAM'lerin sadece biri bozuktur belki? Tekini çıkarıp yine test yapayım mı? Çok zahmetli olacak ama denemekten fayda gelirse yapabilirim. Yoksa salla gitsin yeni RAM mi al dersiniz?

Günaydın arkadaşlar, an itibari ile EXPO kapalıyken yaptığım test de bitmiş.

Eki Görüntüle 143726Eki Görüntüle 143727Eki Görüntüle 143728
EXPO kapalıyken hiç hata vermedi. Şimdi izlemem gereken yol nedir? RAM'leri garantiye göndereyim değil mi? Yoksa donanımsal bir şey değil mi bu? @VENGEANCE ANGEL @Smmmhunter
Eski BIOS sürümüne geri döneyim mi? Veya RAM'leri böyle mi kullanayım?
Evet, EXPO kapalıyken PASS geçtiğine göre ya profiller ya BIOS.

Madem BIOS'un güncel, o zaman EXPO ayarlarını elle yapman gerekebilir. Eğer konuya hakimsen müdahale edebilirsin, 4800 ile 6000 arasında gözle görebileceğin bir fark olacağını düşünmüyorum.

Manuel ayarlamak riskli çünkü konuya hakim değilsen, RAM'leri veya anakartı uçurabilirsin. Karar senin. İster EXPO kapalı kullan, ister manuel ayarlamaya çalış.

Kusura bakmayın hocam gerçekten :D Gece gece beynim durduğu için öyle her şeye detay veremedim. Tamamen benim hatam :)

Şimdi sonuç olarak size şunları belirtmek isterim.

EXPO kapalıyken hiçbir hata almadım. Aynı şekilde EXPO kapalı, kendim manuel olarak RAM frekansını 5600 MHz'ye aldım ve yine test yaptım. Hata çıkmadı. Şu an ise AMD'nin EXPO profilinin, 5600 MHz olanına geçtim. Test henüz yapmadım. Gece uyumadan test yapacağım. Şimdilik böyle kullanıyorum zaten gece boyu bilgisayarı kullanırken bir sorun olursa anlarım. Sanıyorum ki BIOS güncellemesi gelince bu sorun düzelebilir. Şayet düzelmezse biraz daha idare eder RAM'leri değiştiririz.
BIOS sürümünden ziyade, QVL dediğimiz bir kavram var. Üreticiler, anakartlarında belirli RAM modüllerini deniyorlar. Ortalama bir profil oluşturuyorlar olsa gerek, her RAM o profilleri karşılamıyor. Ben manuel ayarı tutturabilmek için aylarca uğraştım. MSI anakartlarda Memory Try It! diye bir ayar var mesela, orada markasına göre önceden oluşturulmuş profiller var vs. Özetle bu tip sebeplerden olsa gerek, hazır profiller ile senin RAM uyuşmuyor bütün mesele bundan ibaret.

GG WP. Garanti yolu gözüktü size. Kesbişolsun.
Hocam Patriot RAM'leri nasıl bilirsiniz? Vendorları çipleri falan kaliteli mi sizce? Bana zerre güven vermiyor bu marka. Ha bir de Adata XPG var tabi...
EXPO açık test ettiyseniz şimdi bir de kaptıp test edin, 4800 MT/s hızda. MHz ve MT/s aynı şey ama aynı şey değil :)

EXPO açık hata veren RAM, EXPO kapalıyken vermeyebilir.

20250426_051210.webp

20250426_051301.webp

EXPO'yu kapatıp deniyorum şimdi. Bu arada profiller kısmında bahsettiğim diğer profil XMP imiş.
Memtest testinin detayları ise bu:

20250426_051020.webp

20250426_051006.webp

Eğer EXPO kapalıyken testi geçerse eski BIOS sürümlerini deneyin.
Tamamdır. Yani bu demek oluyor ki BIOS güncellemesi gelince sorunun düzelme ihtimali var mı? Her BIOS güncellemesinden sonra EXPO'yu geri açıp deneyeyim mi?
Sorun yazılımsal mı yoksa RAM'ler direkt çöp mü onu anlayamadım.

GG WP. Garanti yolu gözüktü size. Kesbişolsun.
Bu da bizim eşekliğimiz oldu hocam. Sisteme deli gibi para baydık. Fark ettiğiniz üzere sadece RAM göze çarpıyor sistem özelliklerinde :). Kingston falan bakalım bulabilirsem.

Bu arada, az önce EXPO açıkken 5 dakikada binlerce hata vermişti ama şimdi kapalı durumda 7-8 dakika geçmesine rağmen hiç hata gelmedi henüz.
RAM'lerin sadece biri bozuktur belki? Tekini çıkarıp yine test yapayım mı? Çok zahmetli olacak ama denemekten fayda gelirse yapabilirim. Yoksa salla gitsin yeni RAM mi al dersiniz?

Günaydın arkadaşlar, an itibari ile EXPO kapalıyken yaptığım test de bitmiş.

20250426_104109.webp
20250426_104049.webp
20250426_104040.webp

EXPO kapalıyken hiç hata vermedi. Şimdi izlemem gereken yol nedir? RAM'leri garantiye göndereyim değil mi? Yoksa donanımsal bir şey değil mi bu? @VENGEANCE ANGEL @Smmmhunter
Eski BIOS sürümüne geri döneyim mi? Veya RAM'leri böyle mi kullanayım?

Son düzenleme:
Farklı slotlarla deneyin. Eğer son zamanlarda BIOS update yaptıysanız flashback ile eski sürümlere dönün.

Bu konuda da sizinle benzer bir durum yaşamıştım.

RAM'ler arızalı olsa XMP, EXPO kapalıyken de hata verirdi, anakartın sorunu demek ki, 5600 MHz olan EXPO 1 profili ile test edin.

Farklı slotlarla deneyin. Eğer son zamanlarda BIOS update yaptıysanız flashback ile eski sürümlere dönün.

Bu konuda da sizinle benzer bir durum yaşamıştım.
Teşekkür ediyorum arkadaşlar. Son zamanlarda hiç BIOS update yapmadım sadece sistemi kurduğumuz gibi yaptık. BIOS sürümünden dolayı olsa ilk günden beri yaşardık diye düşünüyorum bu sorunu. Fakat yine eski sürüme güncelleyip deneyeceğim.

Diğer profilleri test edeceğim. Hatta stabil olana dek hızları elle yükseltmem de önerildi.

20250426_051301.webp

Şu bilgiyi de vereyim, sadece EXPO'yu kapattığımda bu ayarları değiştiriyor sistem. Bu ayarlardan dolayı olma ihtimali olabilir mi? Yani sadece hızı elle 6000 yapsam sorun olur mu yine acaba?

Eğer RAM'lerde sıkıntı yoksa bir süre 4800 veyahut 5600'de kullanalım o zaman. 5600'ü de deneyip test yapacağım. Yakın bir zamanda da değiştiririz RAM'leri. Sisteme yakışmıyor zaten :).
Fakat bir sorum var, MHz'lerin düşük olması performans konusunda çok sıkıntı yaşatır mı? Özellikle oyunlar için soruyorum, FPS düşüşü olur mu?

Geri
Yukarı Alt