Çözüldü R7 9800X3D & RX 9070 XT sistem kapanıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

15295

Uzman
Arkadaşlar selam, geçenlerde bir sistem toplamıştık. Özellikleri bu şekilde:
  • AMD Ryzen 7 9800X3D
  • ASRock X870 Pro RS Wi-Fi
  • ASRock RX 9070 XT Steel Legend
  • Patriot Viper Venom 64 GB 6000 MHz CL30 (2x32)
  • Kingston Renegade 1 TB
  • Arctic Liquid Freezer III 360 White
  • Cooler Master Masterbox 600 White
  • FSP Vita GM 850W
Sistem nadiren de olsa, ara sıra kendi kendine kapanıyor. Ekran aniden donuyor, donunca da ekran yamuluyor bildiğiniz. Sanki eski televizyonlardaki gibi. Anlamışsınızdır demek istediğimi. Sonrasında "drrrrrrrrrrr" diye bir ses gelip öyle kala kalıyor. Gelen ses kulaklıktan geliyor kasadan değil yani.
Biraz araştırdık, fakat sorunun tam olarak neden kaynaklı olabileceğini çözemedik.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Mesajlar biraz fazla karışmış, hızlıca okuyup hepsine tek tek cevap vereceğim.

Evet tam da dediğim gibi. Şaşırdım mı? Tabi ki de hayır. Bu durumda daha önce de dediğim gibi EXPO kapalı RAM test denemek lazım. Kapalıyken hata varsa RAM arızalıdır, yoksa muhtemelen EXPO profillerinde bir sorun veya BIOS kaynaklı bir durum vardır.

Evet, EXPO kapalıyken PASS geçtiğine göre ya profiller ya BIOS.

Madem BIOS'un güncel, o zaman EXPO ayarlarını elle yapman gerekebilir. Eğer konuya hakimsen müdahale edebilirsin, 4800 ile 6000 arasında gözle görebileceğin bir fark olacağını düşünmüyorum.

Manuel ayarlamak riskli çünkü konuya hakim değilsen, RAM'leri veya anakartı uçurabilirsin. Karar senin. İster EXPO kapalı kullan, ister manuel ayarlamaya çalış.

BIOS sürümünden ziyade, QVL dediğimiz bir kavram var. Üreticiler, anakartlarında belirli RAM modüllerini deniyorlar. Ortalama bir profil oluşturuyorlar olsa gerek, her RAM o profilleri karşılamıyor. Ben manuel ayarı tutturabilmek için aylarca uğraştım. MSI anakartlarda Memory Try It! diye bir ayar var mesela, orada markasına göre önceden oluşturulmuş profiller var vs. Özetle bu tip sebeplerden olsa gerek, hazır profiller ile senin RAM uyuşmuyor bütün mesele bundan ibaret.

GG WP. Garanti yolu gözüktü size. Kesbişolsun.
Hocam Patriot RAM'leri nasıl bilirsiniz? Vendorları çipleri falan kaliteli mi sizce? Bana zerre güven vermiyor bu marka. Ha bir de Adata XPG var tabi...
Alt+Tab atma o zaman hocam. Neyse şaka tabi ki.

EXPO açık ama 5600 MHz diyorsun, demek ki stabiliteyi hala yakalayamamışsın.
Sen EXPO kapalı kullan.
Ha ille de açacağım diyorsan, tek tavsiyem QVL listesine bakarak veya AMD EXPO destekli -bak burası çokomelli- başka bir RAM kit alman.

Uyarı ekranı Windows'tan geldiyse bilemem ama POST ekranında yani bilgisayarı ilk açarken logodan evvel bir uyarı geldiyse, yapılandırılmış ayarlarda bir sorun olduğundan ötürü çıkar. Sanırım Windows'tan geldi ama yine de ek bilgi olsun, göz çıkarmaz.

Ben bir zamanlar Alt+Tab atınca oyundan atıyordu, geri dönemiyordum, meğersem 16 GB RAM bile yetmez olmuş.

BIOS sürümü de yapar, EXPO profilleri de yapar, manuel ayarlamaya kalksan stabiliteyi yakalamak konusu var... Ben fazla kurcalama derim.

Hocam aslında EXPO açık kapalı fark etmiyor bana, sadece normal 5600 MHz'de hata vermeyince bir de EXPO açık olarak deneyeyim dedim sonuçta EXPO açılması önerilen bir şey. Şu an tabii kapattım gözlemleyeceğim. Zaten EXPO kapalıyken yaptığım testte ''Pass'' vermişti Memtest. Bakacağız artık önümüzdeki birkaç gün.

Uyarı ekranı Windows'tan geldi direkt masaüstü açılır açılmaz.

Eğer yine olursa frekansı biraz daha düşüreceğim.

@VENGEANCE ANGEL

Hocam QVL listesinden Patriot RAM'lere baktım, bunlar var.

Bende 6000 MHz olan modeli var. https://www.incehesap.com/patriot-v...-2x32gb-ddr5-6000mhz-gaming-ram-fiyati-72410/

Uyumlu mu değil mi anlamadım. Birde BIOS kısmında 3.06 yazıyor bu 3.06 öncesini desteklemiyor mu demek? 3.20 benim sürüm.

Son düzenleme:
3.06 sürümünü kullanmayı dene.

Güncellik iyidir ama söz konusu BIOS olunca bazen sürüm düşürmek gerekebiliyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…