Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

kiymalipide

Başarılı
Merhaba,

İşlemci, anakart ve RAM'i yeni aldım fakat stutter sorunundan kurtulamıyorum.

Format attım, EXPO kapattım, PBO açıp kapadım, C-State açıp kapattım, işlemcinin dahili ekran kartını devre dışı bıraktım, DDU ile ekran kartı driverını sıfırlayıp tekrar kurdum, chipset kurdum, BIOS güncelledim, başka ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.

Aşırı rahatsız edici; sürekli takılıyor, hatta bazen 1-2 saniyeliğine direkt kilitleniyor.

Ne yapmam lazım? Sorun ekran kartında mı yoksa işlemcide mi?

Denediğim oyunlar:
  • PUBG
  • PSO
  • Apex Legends
  • Rainbow Six Siege X
  • The Crew Motorfest
  • Cyberpunk 2077 (CP2077, menü geçişlerinde takılmalar hariç sorun çıkarmayan tek oyun.)

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Sanırım sorunu çözdüm ya. BIOS Restore Defaults yaptım ve sadece X3D Gaming Modu kapattım. Her şey fabrika ayarındayken test ettim ve 0 takılma. Sonra emin olmak için önce EXPO açtım ve test ettim. Baktım ki yine takılma yok üstüne performans arttı, sonra PBO aktif edip sadece Curve Optimizer'dan -35 ayarlayıp yine test yaptım. Sonuç muazzam.

Bu zaferimin üzerine rahat durdum mu? Tabi ki hayır.
Afterburner üzerinden kademeli şekilde +500 Memory, +50 Core olmak üzere toplam +2000 Memory, +350 Core OC yaptım. Sıcaklık 1 derece değişmedi ve her oyunda ortalama +30 FPS değer kazandım. +450 Core denedim ama hiçbir etkisi olmadı performansa, sanırım kart kendini bir yerden sonra limitliyor.
Kim bilir hangi timingi yapamıyor 24 m-die :D Şimdi zorlayabilirsin o halde, diğer alt zamanlar çok da önemli değil, hatta gdm disabled bak vereyim sana tekrar cl26 versiyonu.

8000 2:1 mod da deneyebilirsin o hazır profillerden ekstra, ama çok da bir şey fark edeceğini sanmam açıkçası. 6000 daha iyidir oyun için muhtemelen.
Ayarlardan sonra oyunlara girip test ettim yine bir şey değişmedi. Kasma, donma ve düşük %1FPS devam ediyordu.
Dediğiniz gibi TestMem5 ile test ediyorum, RAM sıcaklığı biraz fazla değil mi? Yavaş yavaş artmaya devam ediyor.
1761525052985.webp

1761525032625.webp

Nitro 1-2-1 böyle tekrar bak bakalım. GDM Disable/Enable deneyebilirsin, testmem5 ile ryzen3d profil test et, programı 1 kere ac pc restartla hata düzelecek. HWiNFO sensörler ile RAM+CPU sıcaklık sensörleri paylaşırsan iyi olur aralıklı.

Ayarlardan sonra oyunlara girip test ettim yine bir şey değişmedi. Kasma, donma ve %1FPS yerlerdeydi.
Dediğiniz gibi TestMem5 ile test ediyorum, RAM sıcaklığı biraz fazla değil mi? Yavaş yavaş artmaya devam ediyor.
Eki Görüntüle 196327
1.35'de böyleyse CL26 şimdilik askıya alalım, onda +5 derece eklenecektir, problem mi değil ama 65535 hata verdirebilir belki.

@kiymalipide Bunu iyice test etsin 1. saat o halde, sıkıntın ne kaynaklı bilmiyorum. Farklı bir prizde vesaire denedin mi, farklı dp/hdmi kablosu/portu dene. SSD kaynaklı bile olabiliyor yani. Dengeli moda zaten almıştın, igpu falan da kapalı.

@kiymalipide 24'lükler sıcak çalışıyor normal aslında yükseklik durum yok, testte +10 daha fazla, 1.55 verince de +5 daha yükselir testte, oyunda -10 daha serin calısır her acıdan. Sıcaklık 80'e kadar normal kabul edilir hynix'te.

Sadece 65535 hata verebiliyor 60-70 arasında random, o da şans, değişir. Sıcaklık kaynaklı trefı değeri hata veriyor yani.

Hep RAM üstünden gittik asıl sorun bu olabilir mi:

Palit GameRock RTX 3080 Ti

Furmark testte VRAM-Hotspot vesaire bakabilirsin. Hotspot sensörü var mıydı bu seride?

RAM'i bu haliyle iyice test et hata yoksa faulty RAM değildir. Hata varsa da 65535 kaynaklı olabilir onu 50000 çekip tekrar bakarsın.

@kiymalipide GPU-Z SS paylaş bir de istersen, x16 slot x8'e düşüyor muydu tomahawk'ta, düşmüyor diye hatırlıyorum bazen bu da problem çıkartıyor. Bir de furmark esnasında hotspot+vram sıcaklıkları eğer sensör mevcutsa iyi olur. RAM Test bittikten sonra.

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 196326
Nitro 1-2-1 böyle tekrar bak bakalım. GDM Disable/Enable deneyebilirsin, testmem5 ile ryzen3d profil test et, programı 1 kere ac pc restartla hata düzelecek. HWiNFO sensörler ile RAM+CPU sıcaklık sensörleri paylaşırsan iyi olur aralıklı.

1.35'de böyleyse CL26 şimdilik askıya alalım, onda +5 derece eklenecektir, problem mi değil ama 65535 hata verdirebilir belki.

@kiymalipide Bunu iyice test etsin 1. saat o halde, sıkıntın ne kaynaklı bilmiyorum. Farklı bir prizde vesaire denedin mi, farklı dp/hdmi kablosu/portu dene. SSD kaynaklı bile olabiliyor yani. Dengeli moda zaten almıştın, igpu falan da kapalı.

@kiymalipide 24'lükler sıcak çalışıyor normal aslında yükseklik durum yok, testte +10 daha fazla, 1.55 verince de +5 daha yükselir testte, oyunda -10 daha serin calısır her acıdan. Sıcaklık 80'e kadar normal kabul edilir hynix'te.

Sadece 65535 hata verebiliyor 60-70 arasında random, o da şans, değişir. Sıcaklık kaynaklı trefı değeri hata veriyor yani.

Hep RAM üstünden gittik asıl sorun bu olabilir mi:

Palit GameRock RTX 3080 Ti

Furmark testte VRAM-Hotspot vesaire bakabilirsin. Hotspot sensörü var mıydı bu seride?

RAM'i bu haliyle iyice test et hata yoksa faulty RAM değildir. Hata varsa da 65535 kaynaklı olabilir onu 50000 çekip tekrar bakarsın.
RAMler 62 derecede sabitledi kendini gibi, bu sorun yaratmaz galiba dediğinize göre. Hemen bi Furmarkt testi yapayım, değerleri atayım size.

570.00 ile gözle görülür şekilde akıcılık geri geldi fakat %1 hâlâ çok düşüyor ve takılmaları hissediyorum. Özellikle Apex'te çok fazla takılma yaşadım. Hatta direkt kitlenme yaşandı.
PUBG FPS limitli:
Eki Görüntüle 196229
PUBG FPS limitsiz:
Eki Görüntüle 196230
Apex Legends:
Eki Görüntüle 196231
CS 2:
Eki Görüntüle 196232

Apex ve CS'de FPS'i limitleyemiyorum izin vermiyor oyun :D Bir de ek olarak G-Sync açık olunca patlamalar yaşıyorum, sanırım ekran kartından dolayı o.

580 ile deneyip testleri atacağım.
Burada baktığın program afterburner bu arada değil mi @kiymalipide

RAMler 62 derecede sabitledi kendini gibi, bu sorun yaratmaz galiba dediğinize göre. Hemen bi Furmarkt testi yapayım, değerleri atayım size.
Oyunlardaki CPU kullanımın ve sıcaklığın da yüksek geldi bana, soğutucun neydi. Bir gariplik var ama anlam veremedim. PBO Enable All Core curve optimizer -20 verdiğinde de bu denli yüksek mi yükteki dereceler @kiymalipide

Nvidia APP overlay ile baktın mı Steam'ınkini kapatıp. Alt+z ve Alt+r ile.

Sıcaklık gözüme çarptı bir tık, yüksek geldi yani yükte. Bir de senin kartta hotspot ya da vram sensörü var mı hatırlamıyorum, Furmark SS iyi olacaktır.

@kiymalipide Power'in neydi, yeterli mi sistem için. 3080 kartındaki 3x8 pini nasıl bağladın, o da stutter sebebi, bir tane 2x8 bir tane 1x8 bağlaman lazım

Oyunlardaki CPU kullanımın ve sıcaklığın da yüksek geldi bana, soğutucun neydi. Bir gariplik var ama anlam veremedim. PBO Enable All Core curve optimizer -20 verdiğinde de bu denli yüksek mi yükteki dereceler @kiymalipide
Arctic Liquid Freezer ll 360 kullanıyorum. lll Pro sipariş ettim, kargoda şu an. Yarın geldiğinde tekrar bi ısı testi bilgisi veririm. -75'e kadar verdim hocam, voltaj 1.10lara kadar düştü ama bu sefer de sistem kilitleniyordu, sonra -35 yapıp 1.19'a sabitlemiştim fakat ısı yine aynıydı. Sanırım soğutmadan dolayı, zaten Anakart fanları görmüyor, "Fan Control" programıyla manuel olarak çalıştırıyorum.

Buyrun hocam GPU-Z ssleri:
1761525685032.webp
1761525696873.webp

Arctic Liquid Freezer ll 360 kullanıyorum. lll Pro sipariş ettim, kargoda şu an. Yarın geldiğinde tekrar bi ısı testi bilgisi veririm. -75'e kadar verdim hocam, voltaj 1.10lara kadar düştü ama bu sefer de sistem kilitleniyordu, sonra -35 yapıp 1.19'a sabitlemiştim fakat ısı yine aynıydı. Sanırım soğutmadan dolayı, zaten Anakart fanları görmüyor, "Fan Control" programıyla manuel olarak çalıştırıyorum.

Eki Görüntüle 196330Eki Görüntüle 196331
Yük altında Furmark'ta kaç watt ve sıcaklık değerleri, board power draw 93w düşük değil mi?

Bu 3x8 pin çoklayıcı ile bağlamak çok sağlıklı değil 2x8 pin olsa hepten sıkıntıydı, şimdi muhtemelen 1x8 ve 2x8 bağlamış oldun başka opsiyon yok zaten.

Nvidia APP overlay ile baktın mı Steam'ınkini kapatıp. Alt+z ve Alt+r ile.

Sıcaklık gözüme çarptı bir tık, yüksek geldi yani yükte. Bir de senin kartta hotspot ya da vram sensörü var mı hatırlamıyorum, Furmark SS iyi olacaktır.

@kiymalipide Power'in neydi, yeterli mi sistem için. 3080 kartındaki 3x8 pini nasıl bağladın, o da stutter sebebi, bir tane 2x8 bir tane 1x8 bağlaman lazım
Hocam PSU Asus Rog Strix 1000w 80+ Gold. 2020 yılında almıştım. Ekran kartı da bu şekilde bağlı

Dosya Ekleri

• 20251027_034229.webp
    20251027_034229.webp
    2,1 MB · Görüntüleme: 44

Furmark 1-2 dk yapsın öyle SS paylaş istersen daha doğru olur.