LarkoS

Uzman
Merhaba. Bir süredir sistemimde rastgele donma, siyah ekran, yeniden başlama ve WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (0x124) hatası yaşıyorum. Sorunun kaynağını bulmak için birçok şey denedim fakat artık CPU/anakart tarafında donanımsal bir problem olabileceğinden şüpheleniyorum.

Sistem:
  • AMD Ryzen 7 9850X3D
  • MSI MPG X870E Carbon Wi-Fi
  • MSI RTX 5070 Gaming Trio
  • MSI MEG AI1300P PCI-E5 1300W 80+ Platinum
  • 32 GB DDR5 RAM
  • Windows 11 Pro

Sorunun davranışı:
PUBG, Valorant, LoL, Rust gibi oyunlarda bazen oyunu açtıktan kısa süre sonra sistem tamamen kilitleniyor, siyah ekran oluyor veya WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (0x124) mavi ekranı geliyor.

CS2/Faceit’i bazen 1-2 saat sorunsuz oynayabildiğim de oldu. Riot Client/Vanguard devreye girdiğinde birkaç kez anında çökme yaşadığım için başta Vanguard'dan şüphelendim fakat sonradan Riot/Vanguard olmadan da aynı WHEA hataları oluşmaya başladı.

Event Viewer'da çöküşlerden önce çok sayıda şu kayıt oluşuyor:

WHEA-Logger Event ID 19
Component: Processor Core
Error Source: Corrected Machine Check
Error Type: Cache Hierarchy Error
Processor APIC ID: 0

Özellikle APIC ID 0 hatası arka arkaya onlarca kez oluşabiliyor. Sonrasında sistem ya kilitleniyor ya da 0x124 mavi ekran veriyor.

Ayrıca Kernel Power 41 kayıtları da oluşuyor fakat bunun ani kapanma/resetin sonucu olduğunu düşünüyorum.

Şimdiye kadar yaptıklarım:
  • BIOS'u MSI'ın güncel 1.AA7 sürümüne güncelledim.
  • EXPO kapalı.
  • PBO kapalı.
  • Herhangi bir CPU/RAM OC veya undervolt yok.
  • DISM /RestoreHealth çalıştırıldı.
  • SFC /scannow temiz çıktı.
  • İki RAM modülünü de ayrı ayrı tek modül olarak A2 slotunda denedim. İkisinde de sorun devam etti.
  • Güvenli Mod'da bir süre kullandığımda yeni WHEA kaydı oluşmadı.
  • Daha sonra Windows'u tamamen sıfırladım.
  • En önemlisi: Temiz Windows kurulumundan sonra, daha ilk Windows kurulum/OOBE ekranındayken bile WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR 0x124 verdi.
  • Bunun ardından Windows Startup Repair ekranına düşüp SrtTrail.txt onarım hatası da verdi.

Yani şu aşamada sorun sadece oyun, Vanguard veya mevcut Windows kurulumuna bağlı görünmüyor.

Daha önce oluşan minidump dosyalarını da konuya ekliyorum.

Sizce bu belirtiler daha çok:
  • CPU / CPU cache,
  • Anakart / AM5 soketi,
  • CPU bellek denetleyicisi,
  • Veya başka bir donanım problemine mi işaret ediyor?
Özellikle Cache Hierarchy Error / APIC ID 0 ve WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR 0x124 konusunda dump inceleyebilecek arkadaşların yorumlarını bekliyorum. CPU ve anakartı çapraz test ettirebileceğim bir servis arıyorum. (Adana'da yaşıyorum)

Sistemde işlemci kiti var mı? Kablolama olayını komple gözden geçirmek lazım. SVM sanal bellek kapalıysa, BIOS'tan açın. Bank Refresh mode ayarını normale alın. Memory context restore ayarını da enablad yapın, bu ayarları EXPO açıkken yapın. İşlemci kiti varsa çıkarmadığın sürece, denemeler sonuç vermez. Gerekirse Windows 11 LTSC ile deneyin. Ekran kartı sadece 12VHPWR soketi kullanıldıysa sorun olmaz, çevirici kablo varsa devre dışı bırakıp denenmeli.

contact frame.webp