R9 9950X ve G.Skill 2x24 GB 6400 MHz CL32 sistemde RAM optimizasyonu nasıl olmalı?

Nitro menüsünde alt kısımda TX Bias 0, RX Bias 1 ayarla. 1.25 VSOC denersin en son, hata vermez diye düşünüyorum. M-Die için Bias işe yarıyor.
Bu testten sonra bu dediğin şekilde ayarlayıp bir de öyle denerim o zaman üstad

Hatta faydası olur dersen 6000mts cl28 deneyebiliriz eğer mümkün olursa daha sonra.

Bu testten sonra bu dediğin şekilde ayarlayıp bir de öyle denerim o zaman üstad

Hatta faydası olur dersen 6000mts cl28 deneyebiliriz eğer mümkün olursa daha sonra.

Bu geçerse bence kalsın, dediğim 2 değişiklik ile. Daha iyisi yapılır da artık sonraki bahara kaldı. Elzem değil. Hatasız olması önemli.

Bu geçerse bence kalsın, dediğim 2 değişiklik ile. Daha iyisi yapılır da artık sonraki bahara kaldı. Elzem değil. Hatasız olması önemli.
Son gönderdiğin o 2 ayarı yapmadan 1 saatlik testi sorunsuz geçti.

Yarın o son 2 ayarı da yapıp bir daha test edeceğim Onu da geçerse öyle bırakacağım şu an sorun yok gözüküyor.

Sabah işe gitmeden bir test daha yaptım o 2 ayar olmadan yine sorunsuz geçti testi.

Akşam son ayarlamayı yapıp yeniden test edeceğim. Vaktim kısıtlı olduğundan şimdilik 1 saatlik test yapıyorum ama haftasonu 3-4 saat test edeceğim tekrar. Söylemek istedim @Ayhan Dönmez

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-07-31 014250.webp
    132,5 KB · Görüntüleme: 38
Son düzenleme:

@Orodruin Birkaç opsiyon daha vereceğim. Nitro TX 3 yerine TX 2 deneyin. FCLK 2133 yerine 2167 MHz deneyin. Bir de bazı timing'leri değişip teste alırsın en son. Bias 0-1 olayını aktarmıştım, o şekilde kalmasında fayda var. VSOC 1.25 durabilir hata yoksa. Geri kalan timing'leri bu şekilde düzenle, BIOS'ta ilgili kısımda mevcut. Olmayan timing'leri boş bırakırsın. BIOS güncellediğin vakit bu ayarları USB ile aktaramazsın, AGESA değişiyor çünkü, Boot etmez. Elle tekrar girmen lazım hepsini tek tek.

Test anında kasa yan kapak aç istersen ya da RAM RGB'leri kapat. Sıcaklık kaynaklı hata yeme. Fan devirlerini bir miktar artırırsın.

PBO ve CO uğraşırsan da Per CCD ayarlamak lazım, @Yakuza ile CPU Setter ile ayarlamanız lazım. CCD0 ve CCD1 için ayarlaman uygun olur, X3D şartı yok burada. Core parking yerine daha verimli olacaktır.

PBO için VT3 testi lazım, DDR5 rehberi test araçları kısmında anlatıldı.

O zaman ben bu değerleri baz alarak testi baştan yapayım. RGB'yi kapatırım sorun değil kasa kapağını da açıp. Eğer SOC 1.25 ile başarısız olursa 1.27-1.28 gibi değerleri deneyeyim mi? Yoksa direkt yine 1.29'a mı alayım voltajı?

Bu arada "PBO Enhancement" seçili direkt Asusun bios menüsünden. Klasik PBO aktif etme ayarından daha fazla puan alıyorum render işlerinde. Curve ile filan uğraşmak istemediğim için hiç girmedim o işlere.

Bu arada BIOS en son sürümde. Worrdde bir tablo oluşturdum bu verdiğiniz ayarları satır satır yazıyorum oraya. Olur da ilerde tekrar el ile manual olarak girmem gerekirse diye. Normalde BIOS'u USB'ye yedekliyorum ayarları ama dediğiniz gibi agesa değişince tek tek yapmam gerekecek yine. Yeni BIOS update yapınca ayarları girdikten sonra tekrar test tekrarlamam gerekir mi RAM Test ile?

Bence Enhancemant alma, o ayar gereksiz sıcaklık basıyor. ASUS için AI Tweaker, PBO Enabled, Medium Load Boostit Enabled, Scaler 5X, Boost Override senin için Auto kalsın, Curve Optimizer All Cores -20 ver. En son VT3 ile bakarsın. AI Tweaker menüsünden hallet. Diğer kısımdan yaptıysan o kısmı Auto al. Overwrite etmesin. 2 farklı yerde var bu ayarlar, hem AMD menüsü hem de ASUS'un kendi menüsünde. AI Tweaker'dan yapman uygunu.

Per CCD yaparsan da CCD0 -15, CCD1 -20 falan denersin.

Son düzenleme:
İfadeler: X99
Ram olayını hallettikten sonra o zaman bunu da deneyeceğim mutlaka söylediğin gibi.
Şu ram stabilitesini bi halledelim önce gerisi kolay. CPU'ya geçtiğimizde söylerim mutlaka.

Şöyle bir tablo yaptım. Bakabilir misin?
İlk sütunda dün söylediğin değerlerde testi geçmişti.
İkinci sütunda da bugün söylediğin değiştirmemi istediklerin var.

Bu arada VDDP voltajını 1.05 bırakmışım. 1.1'e alayım mı kalsın mı?

Tabloda değiştirmemi istediğin bir değer yoksa bu haliyle akşam teste alacağım pcyi

Dosya Ekleri

• RAM AYARLARIM MANUAL.webp
    127,1 KB · Görüntüleme: 22

Yanlış göremedim, bu kadarı kafi sana. Ben olsam 8000:2000 açarım ama uzaktan olamıyor bu. Bir de çipe çok bağımlı bir şey. 7600 ötesi göremeyen var. RAM kaynaklı sıkıntı yok, bellek kontrolcüden söz ediyorum.

Hata alırsan VDDP 1.1 denersin, 1.05 kalmasında sakınca yok. Auto 0.9 geliyor, o direkt instabil sende.

Açıkçası o hızları hiç denemedim. Anlıyorum IMC ne kadar izin verirse oluyordur sanırım ki. Sorun değil bu ayar kafi benim için yeter ki stabil çalışsın.

Tamam hata alırsam VDDP'yi 1.1 yapacağım.
Bu akşam test edeceğim bu söylediğiniz ve tablo olarak paylaştığım ayarlarda. Umarım sorunsuz geçer

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…