Çözüldü RAM frekansını 6000 MHz yapınca BIOS kendini sıfırlayıp 5200 MHz yapıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan otrayt536
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 45
  • Görüntüleme Görüntüleme 802
  • Etiketler Etiketler
    bios ram
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

otrayt536

Uzman
Kademe kademe yapınca 6000 MHz oluyor ama BIOS sıfırlanıyor. 5200'den 6000 MHz yapınca DRAM ışığında kalıp görüntü gelmiyor, RAM'i çıkartıp takınca düzeliyor.

Özellikler:
  • RAM: Crucial 6000MHz CL36 16 GB
  • SSD: Samsung 970 Pro
  • Ekran kartı: RX 6800
  • Anakart: Gigabyte X870 Gaming X WI-FI7
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7600X.

Çözüm
Bu BIOS ile güncelledim.

EXPO1 açın, sonrasında UCLK DIV ayarını UCLK=MCLK olacak şekilde değiştirin. Frekans 6000 MT/s olsun, Multiplier x60.00 kalacak. Sonrasında Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro kısmına girip:

• Nitro: Enabled
  • Robust: Enabled
  • RX: 1
  • TX: 2
  • Control: 1
  • RX-TX Burst: 8X/8X
Bu şeklinde ayarlanacak. Integrated Graphics kapatın. Bank Refresh Mode=Normal alın. Muhtemelen Mixed yüzünden Boot etmiyor. Bunları uygularsan açacak.
Sağ olun hocam.

Hocam uygulamayı indirdim tabloyu atayım dedim tablo normal mi?

Tek 16 GB modül var mış sende, tablo normal. Micron D-die çıkma ihtimali yüksek. Crucial=Micron zaten. Son kullanıcıdan çekildi şu anda, AI pazarına yöneldiler.

@otrayt536 Tweaker menüsü Timings kısmından tRFC değerlerini 720 yaz, tREFI-Refresh Interval değeri 50.000 olarak değiştir. Eğer Boot ederse bu şekilde kullanman uygun. D-die Timing girmek uğraştırır, Hynix olsaydı iş kolaydı. Bu ikisi Boot ederse ufaktan performans artışı elde edersin.

Bunlardan hangisi 720 yapayım?

@Ayhan Dönmez,

Son düzenleyen: Moderatör:

tRFC1=2D0=720

Refresh Interval-tREFI=50.000=C350

@otrayt536 HWiNFO yazılımından Tam Mod açtıktan sonra RAM kısmını genişletip modüle tıkla. D-die olduğunu doğrularsan tRFC düşürme şansın var.

tREF mi 50000 yapayım?

Hocam tRFC1 basıyorum menü açılmıyor.

Hocam tRFC1 basıyorum menü açılmıyor.

Ayarlayamıyorum.

Eki Görüntüle 225265

Programdan D-die olduğunu doğrularsan daha iyi.

Bir de D-die nedir?

Enter basıp girin. İçindeki çip, ıc.

Ya da tweaker-Memory timings Configuration kısmından ilgili yerleri bulup girin. Search etmek yerine.

Hocam sadece dediğiniz şeyi yapıp 720 yaptım çıktım kaydedip şimdi kendisi BIOS'a attı ve bunu diyor.

Hocam sadece dediğiniz şeyi yapıp 720 yaptım çıktım kaydedip şimdi kendisi BIOS'a attı ve bunu diyor.

Eki Görüntüle 225267

Manası Micron kullandığınız için sadece EXPO/XMP açabilirsiniz, eğer Boot ederse dua ediniz, diyor.

Eki Görüntüle 225267

Micron çöp olduğu için Timing giremiyorsun, Auto bırakacaksın hepsini. Tek başına Nitro yapabilirsin, bir de FCLK 2100-2200 arası deneyebilirsiniz. O işlemcin ile alakalı.

tRFC 240 ns açamıyor yani. tREFI 50K dene tek başına, öyle dursun. @otrayt536

Enter BIOS mu diyeyim ne diyeyim oradan.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…