Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

otrayt536

Uzman
Kademe kademe yapınca 6000 MHz oluyor ama BIOS sıfırlanıyor. 5200'den 6000 MHz yapınca DRAM ışığında kalıp görüntü gelmiyor, RAM'i çıkartıp takınca düzeliyor.

Özellikler:
  • RAM: Crucial 6000MHz CL36 16 GB
  • SSD: Samsung 970 Pro
  • Ekran kartı: RX 6800
  • Anakart: Gigabyte X870 Gaming X WI-FI7
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7600X.
Ekran görüntüsü 2026-02-07 184851.webp

Çözüm

EXPO1 açın, sonrasında UCLK DIV ayarını UCLK=MCLK olacak şekilde değiştirin. Frekans 6000 MT/s olsun, Multiplier x60.00 kalacak. Sonrasında Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro kısmına girip:

• Nitro: Enabled
  • Robust: Enabled
  • RX: 1
  • TX: 2
  • Control: 1
  • RX-TX Burst: 8X/8X
Bu şeklinde ayarlanacak. Integrated Graphics kapatın. Bank Refresh Mode=Normal alın. Muhtemelen Mixed yüzünden Boot etmiyor. Bunları uygularsan açacak.
7600X işlemci.

Onu dün kapattırdınız sanırım RAM ayarı yaparken.

Hocam konu açtım ama cevaplayan olmadı buradan size sormak istiyorum hocam dün sorun yoktu Valorant donmuyordu bugün hafif hafif FPS düşüp donuyordu grafikleri en düşüğe çekip en yükseğe aldığım zaman oyun aşırı donmaya başladı donma 1-2 saniye sürüyor ama sürekli oluyor arkadaşımla konuşurken oyun donduğunda sesi gidiyor oyun içi konuşurken sesi gidiyor 2.RAM'i söyledim aynısından bu yaptığımız ayarlar bu RAM'i takarsam sıfırlanırmı yoksa yine aynı ayarlarımı yapmam lazım @Ayhan Dönmez,

tREFI ve tRFC kısmını Auto alıp tekrardan dene. BIOS Default alıp önerdiğim ayarları baştan yap daha doğrusu. Sorun düzelmesi lazım. tRFC ve tREFI açamıyor Micron, stokta bırakmak zorundasın. Nitro ayarları ve Normal Mod harici Micron'da hiçbir şey yapma mümkünse. iGPU kapatılacak bir de. O ayar elzem. Micron son kullanıcıdan çekildi zaten, DDR5'te tutulmadı.

Trefı ve tRFC kısmını Auto alıp tekrardan dene. BIOS default alıp önerdiğim ayarları baştan yap daha doğrusu. Sorun düzelmesi lazım. tRFC ve trefı açamıyor Micron, stokta bırakmak zorundasın. Nitro ayarları ve normal mod harici Micron'da hiçbir şey yapma mümkünse. iGPU kapatılacak bir de. O ayar elzem. Micron son kullanıcıdan çekildi zaten, DDR5'te tutulmadı.

Yani sadece o Nitro ayarını yapayım, diğer tREFI falan onları Auto yapayım değil mi?

Trefı ve tRFC kısmını Auto alıp tekrardan dene. BIOS default alıp önerdiğim ayarları baştan yap daha doğrusu. Sorun düzelmesi lazım. tRFC ve trefı açamıyor Micron, stokta bırakmak zorundasın. Nitro ayarları ve normal mod harici Micron'da hiçbir şey yapma mümkünse. iGPU kapatılacak bir de. O ayar elzem. Micron son kullanıcıdan çekildi zaten, DDR5'te tutulmadı.

Nitro ayarları ve bank Refresh mode = normal. iGPU kapalı kalsın. Timing elleme. Micron tak çalıştır uygun sadece.

Şimdi ben yeni konu açtım orada bir arkadaş bana ayar yap dedi onu deneyeceğim ama isterseniz sizde bir bakın iyi olur mu diye.

Nitro ayarları ve bank Refresh mode = normal. iGPU kapalı kalsın. Timing elleme. Micron tak çalıştır uygun sadece.

Yapın derseniz ona göre yapayım.

Şimdi ben yeni konu açtım orada bir arkadaş bana ayar yap dedi onu deneyeceğim ama isterseniz sizde bir bakın iyi olur mu diye.

Yapın derseniz ona göre yapayım.

Arkadaş benim kadar bilgili değil. BIOS Default al, EXPO1 aç. Integrated Graphics ve Fast Boot ayarlarını kapat. Sonrasında sadece Nitro kısmını gir, UCLK=MCLK olacak. Multiplier x60.00 olacak. ZenTimings gönderirsin. Bu uygun:

Nitro ayarları ve Bank Refresh Mode=Normal. iGPU kapalı kalsın. Timing elleme. Micron tak çalıştır uygun sadece.

Arkadaş benim kadar bilgili değil. BIOS default al, EXPO1 aç. Integrated Graphics ve Fast boot ayarlarını kapat. Sonrasında sadece Nitro kısmını gir, uclk = mclk olacak. Multiplier X60.00 olacak. ZenTimings gönderirsin. Bu uygun:

Yeni RAM geldiği zaman bu ayarlar sıfırlanırmı yoksa ben sıfırlayıp tekrar mı yapayım.