Çözüldü RAM frekansını 6000 MHz yapınca BIOS kendini sıfırlayıp 5200 MHz yapıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan otrayt536
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 45
  • Görüntüleme Görüntüleme 802
  • Etiketler Etiketler
    bios ram
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

otrayt536

Uzman
Kademe kademe yapınca 6000 MHz oluyor ama BIOS sıfırlanıyor. 5200'den 6000 MHz yapınca DRAM ışığında kalıp görüntü gelmiyor, RAM'i çıkartıp takınca düzeliyor.

Özellikler:
  • RAM: Crucial 6000MHz CL36 16 GB
  • SSD: Samsung 970 Pro
  • Ekran kartı: RX 6800
  • Anakart: Gigabyte X870 Gaming X WI-FI7
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7600X.

Çözüm
Bu BIOS ile güncelledim.

EXPO1 açın, sonrasında UCLK DIV ayarını UCLK=MCLK olacak şekilde değiştirin. Frekans 6000 MT/s olsun, Multiplier x60.00 kalacak. Sonrasında Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro kısmına girip:

• Nitro: Enabled
  • Robust: Enabled
  • RX: 1
  • TX: 2
  • Control: 1
  • RX-TX Burst: 8X/8X
Bu şeklinde ayarlanacak. Integrated Graphics kapatın. Bank Refresh Mode=Normal alın. Muhtemelen Mixed yüzünden Boot etmiyor. Bunları uygularsan açacak.
Hocam Patriot RAM alacaktım ama taksit yoktu neyse olsun ekstra ayar sayesinde %5-%10 civarı performans artışı oldu.

Eki Görüntüle 225311

Bu kısım 2-2-1 olmasın, RX-1 olsun.

AM5'te Ryzen 7000-9000'de kullanılan Nitro modları 2-3-1<1-3-1<1-2-1<1-2-0. APU'larda direkt 0-0-0 açar. APU monolitik, Ryzen 9000 çiplet mimari. Gecikme yüksek, FCLK bant genişliği sınırlar. AMD çöp IMC koyuyor.

Tamam hocam yaptım sağ olun. iyi ki de size denk gelmişim çok sağ olun.

Hocam son bir şey soracağım, işlemci içindeki ekran kartı devre dışı bırakılırsa performans artışı olur mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Tamam hocam yaptım sağ olun. iyi ki de size denk gelmişim çok sağ olun.

Hocam son bir şey soracağım, işlemci içindeki ekran kartı devre dışı bırakılırsa performans artışı olur mu?

Kısmen olur, gereksiz ısı artışı ve Watt harcıyor. İşin yoksa kapat, 1:1 mod stabilitesini bozuyor ayrıca. Güncel tüm sistemlerde dahili grafik birimi kapatılmalı kullanılmadığı taktirde. Diğer türlü driver olarak da çakışıyor.

Tamam hocam.

Hocam bir şey soracağım BIOS'ta eco mode disable idi ve işlemci stres testinde direkt 95 oluyordu. Bunu enable-105W yaptım ve stres testinde 73 dereceyi geçti. Sizce hangisi açmam daha mantıklı?

@Ayhan Dönmez,

Oyunda o derecelere ulaşamayacağı için işlemciyi limitlemenin anlamı olmaz. Auto kalsın o ayarların hepsi. Yapıyorsan PBO ve Curve Optimizer yapman yeterli gelir. Eco Mod uygun değil.

Hocam yanlış yazmışım 73 dereceyi geçmedi.

Oyunda o derecelere ulaşamayacağı için işlemciyi limitlemenin anlamı olmaz. Auto kalsın o ayarların hepsi. Yapıyorsan PBO ve Curve Optimizer yapman yeterli gelir. Eco mod uygun değil.

Yani enable mi kalsın yoksa disable mi yoksa 105 mi?

CPU ile alakalı her ayar Auto kalsın, sadece PBO kısmı açık kalsın. Curve Optimizer yapman yeterli. Termal limit zaten 95. ona dokunma.

iGPU kapalı kalacak bir de.

7600X işlemci.

CPU ile alakalı her ayar Auto kalsın, sadece PBO kısmı açık kalsın. Curve Optimizer yapman yeterli. Termal limit zaten 95. ona dokunma.

Onu dün kapattırdınız sanırım RAM ayarı yaparken.

Hocam konu açtım ama cevaplayan olmadı buradan size sormak istiyorum hocam dün sorun yoktu Valorant donmuyordu bugün hafif hafif FPS düşüp donuyordu grafikleri en düşüğe çekip en yükseğe aldığım zaman oyun aşırı donmaya başladı donma 1-2 saniye sürüyor ama sürekli oluyor arkadaşımla konuşurken oyun donduğunda sesi gidiyor oyun içi konuşurken sesi gidiyor 2.RAM'i söyledim aynısından bu yaptığımız ayarlar bu RAM'i takarsam sıfırlanırmı yoksa yine aynı ayarlarımı yapmam lazım @Ayhan Dönmez,

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…