Nachtmahr

Başarılı
RAM'lerim 7200 MHz'de çalışabilse de stabil değil. Bu yüzden Ram frekansını düşürmek istiyorum. Ancak tam olarak nasıl yapacağımı bilmiyorum. XMP profillerinden birini açıp sonra ayarlardan direkt frekansı mı düşürmek mantıklı, yoksa XMP profilini hiç açmadan direkt ayarlardan istenilen frekans değeri mi seçilmeli? (Diğer ayarlarla oynamadan.) Böylece frekans değeri hariç her ayar auto'da olacak.

Yoksa bunun başka bir yöntemi mi var? Şimdiden Teşekkürler.

Ayrıca BIOS'tan secure boot için UEFI modunu açtığımdan beri ne BİOS ekranına ulaşabiliyorum ne ''Advanced Start Up''dan BİOS'a girebiliyorum ne de diğer Windows dışı ekranları göremiyorum. Bu sadece DP'de oluyor. Bunun da çözümü varsa belirtirseniz sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemciniz AM5 ise 7200 MHz'leri görememeniz normal. XMP açtıktan sonra frekansı deneme yanılma yoluyla düşürün, hangisinde daha stabilse onda kullanmaya devam edebilirsin. Önerim 6000-6400MHz arasıdır.

İşlemci aslında AMD değil, I7 14700K kullanıyorum ancak bir türlü çözemedim sürekli crash alıyorum oyunlarda falan. O yüzden düşürmek istiyorum. Bazıları XMP açıkken değiştirin demiş, bazıları XMP kapalıyken direkt değiştirin demiş. Tam emin olamadım.

İşlemci aslında AMD değil, I7 14700K kullanıyorum ancak bir türlü çözemedim sürekli crash alıyorum oyunlarda falan. O yüzden düşürmek istiyorum. Bazıları XMP açıkken değiştirin demiş, bazıları XMP kapalıyken direkt değiştirin demiş. Tam emin olamadım.
XMP açıkken değiştirirsen, 7200 MHz'ye göre olan gecikmelerin üzerine, yeni frekansı yazmış olacaksın. Örneğin 7200 MHz 30-40-40-100 XMP değerine sahip RAM'de, XMP açıp frekansı 6400 MHz'ye manuel bir şekilde düşürürsen, 6400 MHz 30-40-40-100 çalışacaktır. Uğraşmak istemeyenler için pratik bir çözüm bence.

XMP açıkken değiştirirsen, 7200 MHz'ye göre olan gecikmelerin üzerine, yeni frekansı yazmış olacaksın. Örneğin 7200 MHz 30-40-40-100 XMP değerine sahip RAM'de, XMP açıp frekansı 6400 MHz'ye manuel bir şekilde düşürürsen, 6400 MHz 30-40-40-100 çalışacaktır. Uğraşmak istemeyenler için pratik bir çözüm bence.
yani xmp açıkken mi yapmamı önerirsin yoksa xmp kapalıyken zaten ayarlar auto'da frekans değerine göre diğerleri kendini otomatik ayarlar mı?