bedir kolsol

Çalışkan
@Ayhan Dönmez Hocam, bir ay aradan sonra tekrar merhaba. Daha önceden yaptığımız RAM ayarlarından sonra birkaç değişiklik daha yaptım ama tekrar sizin değerlere döndüm. Şu an bu ayarlardan memnunum, fakat Curve Optimizer (CO) konusunda yardıma ihtiyacım var. Yanlış bilmiyorsam RAM’ler bu seviyede OC (Overclock) yapılınca Curve Optimizer’da çok fazla negatif offset verilmiyor ama -10’da bile bazı oyunlarda stutter (takılma) oluyor. Nasıl çözebiliriz?

Ekran görüntüsü 2025-11-04 172015.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
@Ayhan Dönmez Hocam, bir ay aradan sonra tekrar merhaba. Daha önceden yaptığımız RAM ayarlarından sonra birkaç değişiklik daha yaptım ama tekrar sizin değerlere döndüm. Şu an bu ayarlardan memnunum, fakat Curve Optimizer (CO) konusunda yardıma ihtiyacım var. Yanlış bilmiyorsam RAM’ler bu seviyede OC (Overclock) yapılınca Curve Optimizer’da çok fazla negatif offset verilmiyor ama -10’da bile bazı oyunlarda stutter (takılma) oluyor. Nasıl çözebiliriz?

Eki Görüntüle 207570
7800x3D için Per Core tek tek test edip o şekilde ayıklamak en mantıklısı, genelde IMC tarafını çok sıkarsan, Curve Optimizer eşiği düşüyor evet, senin 6000 C26 1-2-1 Nitro ile çok da problem olmaması lazım şu an için. -10 verdiğinde birkaç çekirdek dahi stabil olmayabiliyor, 7800x3D bu tarz senaryolar fazlasıyla var, 9800x3D'de neredeyse yok denecek kadar az, fabrikasyon -15/-20 çoğu stabil.

PBO-Advanced PBO Limits-Motherboard Scaler-6x Curve Optimizer All Cores Negative -15 verip bir teste al. OCCT CPU+RAM Small+Extreme bir de Steady ayarla test yükünü, bu C.O ayarlarında hata varsa görsel gönderirsin hata veren çekirdeğin eksi değerini kısmak lazım. -15 ile teste alman iyi 1 saat. @bedir kolsol

1764787857812.webp

Bir de şu tarzda aktif soğutma yapman, 1.55 VDD ve üzeri için daha mantıklı olacaktır, özellikle 65K tREFI + 120-130 ns tRFC için gerekli, uzun vade daha uygun olur.

Hocam Phanteks T30 var RAM'lerin üstünde.
Tamamdır, dediğim ayarlarda OCCT'de teste al verdiğim config ile, 1 saat etsin, hata varsa görsel gönderirsin, MCR+PDM Disabled kalsın training çok uzun değilse.

GDM Disabled için MCR-Enabled uygun olmaz, Disabled daha iyi.

Arada buffer yok, 1T çalışıyor, GDM Enabled Auto gelir, 1.5T yuvarlar, AM5'te 2T yok.

Eki Görüntüle 207570
1764788347022.webp

@bedir kolsol Böyle stabilse böyle kullan, teste bu şekilde al.

tRCD WR için Nitro menüsünde, Memory Controller-Active memory timings-SPD Timings kısmından vermen gerekiyordu sanırım, bu karta WR ayarı eklenmedi Timings kısmına, X870'lere eklendi.

@bedir kolsol VDDQ=VDDIO şart değil, VDDIO=1.4 kalabilir, 1.45 kalması sorun olmaz ama. Bazı çiplerde VDDIO+SoC, belli bir yerden sonra FCLK'yı olumsuz etkiliyor, 2133 FCLK için bu durum söz konusu değil, 2200 FCLK eğer sınırdaysa VDDIO+SoC abanınca error correction sokuyor, stabilite bozuyor, FCLK VDCI Predictive mod açmak gerekebiliyor, 2200 FCLK o açıdan problem. 7800x3D için garantisi yok, 9800x3D çoğu 2200 açıyor yine sorunsuz, 2233 piyango.

1764788717905.webp

Benim güncel H16M profili bu, 1.74 VDD 1.55 VDDQ 1.4 VDDIO 2133 FCLK, 2200 FCLK 6400'de iyi değil, bandwith ekliyor ama latency artıyor, 2:3 oranını bozuyor, o sebepten çok uygun değil, 2133 muhtemelen 2233 FCLK ile latency eşit olur, + olarak bandwith ekler, tek CCD bandwith fullüyor 2233 FCLK.

Hocam, tRCD WR için Nitro menüsünde, Memory Controller-Active memory timings-SPD Timings kısmından WR için 12 veriyorum ZenTimings de WR ve RD 36 olarak gözüküyor. Artık bu dediğiniz gibi bu şekilde kullanıyorum stabil Ryzen 3D @ anta777 profili TM5 1.5 saat geçti ama WR kısmı bahsettiğim gibi 12 yazıyorum 36 olarak karşıma çıkıyor

Dosya Ekleri

• IMG_3964.webp
    IMG_3964.webp
    41,5 KB · Görüntüleme: 32
Hocam, tRCD WR için Nitro menüsünde, Memory Controller-Active memory timings-SPD Timings kısmından WR için 12 veriyorum ZenTimings de WR ve RD 36 olarak gözüküyor. Artık bu dediğiniz gibi bu şekilde kullanıyorum stabil Ryzen 3D @ anta777 profili TM5 1.5 saat geçti ama WR kısmı bahsettiğim gibi 12 yazıyorum 36 olarak karşıma çıkıyor
O kısım hex değer mi peki yoksa ondalık mı, ona baktın mı, açıklamada ne yazıyor? O kısmı SS atarsan kontrol edelim.

tRCD CTRL manuel diyip WR-RD ayrı girmek lazım ama hex değer mi ondalık mı, o önemli. MSI bazen uygulamıyor, öyle bir durum varsa yapacak bir şey yok tabii ki.

tRCD kısmını DRAM Timings kısmından oto bırakıp, SPD Timings kısmından girebilirsin, öyle dene istersen.

Ek olarak stabil olduğu için şimdi scalar6X -15 offset verip teste sokacağım illaki zaten çekirdeklerden bir tanesi hata verecek SS alıp sizinle paylaşırım ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.

O kısım hex değer mi peki yoksa ondalık mı, ona baktın mı, açıklamada ne yazıyor? O kısmı SS atarsan kontrol edelim.

tRCD CTRL manuel deyip wr-rd ayrı girmek lazım ama hex değer mi ondalık mı, o önemli. MSI bazen uygulamıyor, öyle bir durum varsa yapacak bir şey yok tabii ki.

tRCD kısmını DRAM timings kısmından oto bırakıp, SPD timings kısmından girebilirsin, öyle dene istersen.

Aynen de öyle yaptım DRAM Auto SPD kısmından girdim ve hex değer değil dümdüz ondalık.

Galiba MSI uygulamıyor bir hata yok gibi

7800X3D için per Core tek tek test edip o şekilde ayıklamak en mantıklısı, genelde ımc tarafını çok sıkarsan, Curve Optimizer eşiği düşüyor evet, senin 6000 C26 1-2-1 Nitro ile çok da problem olmaması lazım şu an için. -10 verdiğinde birkaç çekirdek dahi stabil olmayabiliyor, 7800X3D bu tarz senaryolar fazlasıyla var, 9800X3D'de neredeyse yok denecek kadar az, fabrikasyon -15/-20 çoğu stabil.

PBO-Advanced PBO limits-motherboard scaler-6X Curve Optimizer all cores negative -15 verip bir teste al. OCCT CPU+RAM small+Extreme bir de steady ayarla test yükünü, bu C. O ayarlarında hata varsa görsel gönderirsin hata veren çekirdeğin eksi değerini kısmak lazım. -15 ile teste alman iyi 1 saat. @bedir kolsol

Eki Görüntüle 207576

Bir de şu tarzda aktif soğutma yapman, 1.55 vdd ve üzeri için daha mantıklı olacaktır, özellikle 65k trefı + 120-130 ns tRFC için gerekli, uzun vade daha uygun olur.

Ekran görüntüsü 2025-12-04 170456.webp

Öncelik RAM ayarları son olarak bu şekilde her şeyi dediginiz gibi yaptım fakat wr MSI'ın bizi yarı yolda bırakması sebebiyle rd ile aynı.

Ekran görüntüsü 2025-12-04 170356.webp

OCCT testine başlamadan önce OCCT ayarları bu şekilde, small yoktu medium seçtim bende.

68c44bfa-ba02-4c72-a798-f5906a86c9fc.webp

Ayarları dediğiniz gibi yaptım scalar 6X, -15 negatif offset.

Ekran görüntüsü 2025-12-04 170331.webp

Hatasız tamamladım fakat Cinebench R23 multi skoru default hali ile aynı sonucu verdi 17868 puan sadece 3 derece daha serin çalıştı 79 ile ve Cinebench R23 açıkken HWiNFO ile çekirdek hızlarını takip ettim 4850MHz ile çalışıyordu. 5050MHz ile stabil nasıl çalıştırabiliriz her şeyden önce sonuçlar bu şekilde nasıl adımlar izleyelim.

@Ayhan Dönmez ,

Hocam profilinizden gördüm. Ne zaman dönerseniz burada sizi bekliyor olacağım seviliyorsunuz. <3

Son düzenleme: