Paylaşım için teşekkürler.

Bu konuda sorguladığım bir nokta, herkesin renkleri aynı "renkte" görüp görmediği. Benim "kırmızı"mla sizinki aynı mı acaba?..
İyi geceler diliyorum. Ben de merak ediyorum. Hatta bir elbise vardı. Ben, hep beyaz ve altın rengi gördüm. Ama, aslında rengin mavi ve siyah olması. Güzel konu. Teşekkür ederim.

Hatta bir elbise vardı. Ben, hep beyaz ve altın rengi gördüm. Ama, aslında rengin mavi ve siyah olması.

Bir dakika... O elbisenin gerçek renkleri ortaya çıkmış mıydı? Çıktıysa, elinizde kaynak varsa paylaşabilir misiniz? Kesinlikle beyaz ve altın renklerindeydi çünkü. 🤔

Teşekkürler. Anlaşılan, elbisenin üzerine gelen sarı ışık oldukça güçlüymüş.

Bu, gözlerimizin bizi şaşırttığı son durum olmayacak gibi...

Nasıl yani? Denizin mavi, ağacın yeşil... Renk değil mi? Gökkuşağı peki?

Gözümüzün arkasında koni hücreleri var. Bunlar: Kırmızı, yeşil ve mavi... Işığı, koni hücreleri algılıyor. Koni hücreleri aslında beyne sinyal gönderiyor.

Eki Görüntüle 4998

Sahi, şimdi tekrar düşündüm de cisimleri "renksiz" görseydik nasıl görünürlerdi?

Yani ortada var olması gereken bir şey var (renk) ve bunun algılanamaması durumu çok düşündürdü.

Gerçi "görmek" de bu algılama sistemimiz sayesinde gerçekleştirdiğimiz bir eylem, geçerli olan bir kavram. Yine de "renksizlik" olabilir miydi? Cisimleri, etrafımızdakileri sadece renklerden ötürü mü ayırt edebiliyoruz?

Sorguladıkça sinirim bozuluyor.

Beynimiz ile bağlantısı olabilir mi? Gerçekten şaşırtıcı, bu yüzden bilimi çok seviyorum.

Beynimiz ile alakalıdır tabii, sensörlerden alınan verinin işlenmesi beyinde sonuçta. Belki de görme duyularımızın, aldığımız verileri işleyiş şeklimizin kusurları ve yetersizliğidir sebep.

Ha, kullanılan kamera teknolojisinde de olabilir kabahat. Canlı görsek gerçek renkleri söyleyebilirdik belki. Bu büyük bir ihtimal. :D

Mantıklı bir cevap (ihtimal bile olsa) bulamamak ve hayal ettiğim alternatifleri deneme fırsatımın olmaması, görsel olarak düşleyememem. Bunlar rahatsız ediyor biraz.

Aklıma direkt "siyah-beyaz" geliyor ama pek tatmin etmedi böyle düşünmek. Daha farklı ve sıra dışı bir durum düşünebilmek istedim.

Beynimiz ile alakalıdır tabii, sensörlerden alınan verinin işlenmesi beyinde sonuçta. Belki de görme duyularımızın, aldığımız verileri işleyiş şeklimizin kusurları ve yetersizliğidir sebep.

Ha, kullanılan kamera teknolojisinde de olabilir kabahat. Canlı görsek gerçek renkleri söyleyebilirdik belki. Bu büyük bir ihtimal. :D

Mantıklı bir cevap (ihtimal bile olsa) bulamamak ve hayal ettiğim alternatifleri deneme fırsatımın olmaması, görsel olarak düşleyememem. Bunlar rahatsız ediyor biraz.

Aklıma direkt "siyah-beyaz" geliyor ama pek tatmin etmedi böyle düşünmek. Daha farklı ve sıra dışı bir durum düşünebilmek istedim.
Karadeliğin içine girmek, ışık hızında gitmek gibi hayaller kuruyorum. Tabii, karadelikte spagettileşme durumu da var. Vakit ayırıp konuma cevaplar verdiğiniz için çok teşekkür ederim ayrıca. Uykunuzdan ettim sizi.

indir (1).webp

Karadeliğin içine girmek, ışık hızında gitmek gibi hayaller kuruyorum. Tabii, karadelikte spagettileşme durumu da var.
Spagettileşme nedir?

Bu arada karadelikler benim de çok ilgimi çekiyor. Koskoca gök taşları, yıldızları hatta gezegenleri bile yutabilen bu çılgın şeyleri tanıyamadan ölüp gidersem içim rahat etmez.