Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

STama

Becerikli
Merhaba arkadaşlar,

Sistemim:
  • AMD Ryzen 9 9800X3D.
  • 2×16 GB Kingston 6000 MHz CL30 RAM.
  • MSI MAG X870 Tomahawk anakart.
  • 2 TB Kingston Renegade M.2 SSD.
  • Palit GamingPro RTX 5080 ekran kartı.
  • Raijintek Ampere 1000W PSU.
  • Corsair iCUE H150i Elite 360 mm sıvı soğutucu.
Yaşadığım sorun:
Bilgisayarı açtığımda masaüstünde hiçbir şey çalışmıyorken, sadece fare imlecini hareket ettirirken bile sistem kasıyor. Bu sırada ekran kartı değerleri saçma şekilde oynuyor. Oyunda değilken bile GPU'nun frekansları ve güç tüketimi boşta çok yüksek. Ancak bu durum bilgisayarı yeniden başlatınca düzeliyor. Fakat periyodik olarak 2 açmada bir bu problemi net yaşıyorum. Bu kasma olurken Aygıt Yöneticisi'nden ekran kartını devre dışı bırakınca kasma kesiliyor, tekrar açtığımda devam ediyor. Tek düzeltme yöntemi yeniden başlatma oluyor.

Bu zaman kadar bir sürü yol denedim;
  • NVIDIA sürücülerini DDU ile defalarca kaldırıp temiz kurulum yaptım.
  • PCI-e'i Auto'dan PCI-e 4.0'a çektim.
  • Windows'a temiz kurulum yaptım.
  • Entegre GPU'yu kapatıp denedim.
  • OCCT'de yük testleri yaptım herhangi bir problem çıkmadı.
  • Yardımcı yazılımları hiç kurmadan boş Windows olarak da kullandım.(iCUE, MSI Center, ThunderMaster, SteelSeries Engine vb.)
Eklediğim görseldeki grafik bilgisayarda hiçbir şey yapmıyorken boşta iken fareyi sağa sola hareket ettirirken olan anlık kullanımlardır.
Yıllarca hayalini kurduğum bilgisayarı toplayıp böyle bir problem yaşamak gerçekten beni bilgisayardan soğutuyor. Bu konuda yardımlarınıza talibim.

Ekran görüntüsü 2025-09-03 121954.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Son durumda benim yapmam gereken adım nedir o zaman sizlere neleri iletmem gerekiyor.

BIOS'tan EXPO açtığınızda değişen tüm kısımları. Advanced kısmından bunları değişiyorsa oradan Memory ya da DRAM Timings kısmına girip hepsini görsel ileteceksiniz. Aynı şekilde EXPO voltajları kısmını hepsini görsel ileteceksiniz baştan aşağı. MSI 2 menüsü var zaten, birisi Overclocking, diğeri Advanced. Overclocking MSI'e aitti sanırım. Oradan EXPO ayarları aktif ediyor. Advanced menüsü AMD'ye aittir genelde anakart üreticilerinde. Oradan yine Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro kısmından Nitro aktif edip orayı da bana ileteceksiniz. Size görsel üzerinden ileteceğim ben de. Memory Try It var MSI'de bir de yine Overclocking kısmında olmalı. Oradan * işareti bulunan bir 6000 CL30-38-38-96 profili seçip benim verdiğim tüm ayarları onun üzerine girebilirsin mesela. Ya da düz EXPO açıp onun üzerine yazabilirsin her şeyi. MSI 3 EXPO voltajını da eşliyor genelde. Bu çok haz ettiğim bir özellik değil, diğer anakart üreticilerinde bu durum yok, eşledikten sonra da ayrı ayrı girebiliyorsun tabii de gereksiz bir özellik yani. Bilmeyen adamı yanıltır. Dahili grafik vs. kapatmayı zaten öğrendin, Search'ten aratırsın onu.

Bir de en son bu ayarları uyguladığınızda kaydedip çıkarken karşınıza çıkan özet ekranını baştan aşağı ileteceksiniz. Oradan kontrol sağlarız. Yanlış ayar girerseniz Boot etmeyecektir çünkü. Sonrasında RTP programı ile teste alacaksınız. O adımları iletirim vakti gelince.

Ayrı konu açın AM5 optimizasyonu adı altında, ben size görseller üzerinde iletirim. YT videolar üzerinden de görseller elde edebilirim ama bu sefer beni uğraştırır. Sizin elde etmeniz daha kolay aslında, o açıdan görsel iletmenizi istedim.
Ekran kartını çıkartıp işlemciden görüntü almayı dener misin? Komple çıkar ekran kartını. Sorun devam ederse ekran kartını tekrar tak. Bu kez de ramlerden birini çıkarıp tek ram ile çalıştır sistemi.

BIOS'ta internal Graphics ayarını disabled yapmayı deneyin.

O ayarı kapatıp deneme yaptım zaten ona rağmen tekrardan aynı problem oldu.

Ekran kartını çıkartıp işlemciden görüntü almayı dener misin? Komple çıkar ekran kartını. Sorun devam ederse ekran kartını tekrar tak. Bu kez de RAM'lerden birini çıkarıp tek RAM ile çalıştır sistemi.

Ekran kartsız olarak bilgisayarı 3 ay kullandım. Herhangi bir problem yoktu. Ekran kartından sonra oldu. RAM için önerinizi deneyeceğim.

Sorun ekran kartıyla işlemcinin içindeki ekran kartı görevi gören grafik biriminin çakışmasından kaynaklanıyor. BIOS'tan işlemcinin içinde gelen dahili (Internal Graphics) grafik birimini disable edersen çözülecek, yani grafik birimi olarak sadece harici ekran kartın çalışmış olacak. Son Windows güncellemesinden sonra oldu sanırım. Ben de sistemi yeni aldım. 2 haftadır boğuşuyordum böyle çözdüm. Neredeyse kasayı çöpe atacaktım. Şu an hiçbir sorun yok. Bu şekilde olmazsa ekran kartın arızalı olabilir.

Windows 11 Pro, en son güncellemeler yüklü.
Sana verdiğim RAM ayarlarını denemiş miydin, ya da RAM'leri EXPO açık iken iyice test ettin mi birkaç saat en azından? Stabil olduğundan emin olman gerek.

O ayarı kapatıp deneme yaptım zaten ona rağmen tekrardan aynı problem oldu.

Ekran kartsız olarak bilgisayarı 3 ay kullandım. Herhangi bir problem yoktu. Ekran kartından sonra oldu. RAM için önerinizi deneyeceğim.
Ben birkaç BIOS ayarı veriyim, BIOS içerisinden Advanced-Onboard kısmında olması lazım ekran kartı slotunu Gen5 ve x16 olarak seçebilir misin bant genişliğini? Global C-State Enable-Disable denedin mi? Integrated Graphics kapalı kalsın.

RAM'lerin stabil mi bir de test ettin mi, Nitro ayarı vereyim onları uygula:

Advanced-AMD Overlocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust-Enable Rx-2 Tx-3 Control line-1 RX/TX Burst Length-8X/8X

@STama Şu kısmı eksiksiz yapar mısın? Memtest kullanma, onun biraderi Testmem kullan. 2 program atayım onları kullan. Testmem ilk açışta AWE hatası verir, PC reslemen gerekiyor açtıktan sonra. Bir de 1usmus profilini seçeceksin ayarlar kısmından.

X870 Toma baş belası bir kart, tek sebebi o bile olabilir. Parçaları başka bir anakartta denemen bile gerekebilir. Toma'da bu tarz stutter-kasma problemleri var bazılarında.

Ekran kartsız olarak bilgisayarı 3 ay kullandım. Herhangi bir problem yoktu. Ekran kartından sonra oldu. Ram için önerinizi dendeneyeceğim
Dostum o halde sorun belli. Ekran kartında problem var. Sen son kez yine dene. Eğer 5080 olmadan sorunsuz çalışıyorsa sistem ekran kartını yeni aldıysan iadeye almadıysan teknik servise gönder.
Olayın ram ve ya anakart ile uzaktan yakından alakası yok.
Daha fazla zaman kaybetmemeni tavsiye ederim.

Sana verdiğim RAM ayarlarını denemiş miydin, ya da RAM'leri EXPO açık iken iyice test ettin mi birkaç saat en azından? Stabil olduğundan emin olman gerek.

Ben birkaç BIOS ayarı vereyim, BIOS içerisinden Advanced-Onboard kısmında olması lazım ekran kartı slotunu Gen5 ve X16 olarak seçebilir misin bant genişliğini? Global C-State Enable-Disable denedin mi? Integrated Graphics kapalı kalsın.

Advanced-AMD Overlocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust-Enable RX-2 Tx-3 Control line-1 RX/TX Burst Length-8X/8X

@STama Şu kısmı eksiksiz yapar mısın? Memtest kullanma, onun biraderi TestMem kullan. 2 program atayım onları kullan. TestMem ilk açışta AWE hatası verir, PC reslemen gerekiyor açtıktan sonra. Bir de 1usmus profilini seçeceksin ayarlar kısmından.

X870 TOMA baş belası bir kart, tek sebebi o bile olabilir. Parçaları başka bir anakartta denemen bile gerekebilir. TOMA'da bu tarz stutter-kasma problemleri var bazılarında.

RAM'leri yaklaşık 3 saat test ettim farklı ayarlarda herhangi bir sorun çıkmadı. Şimdi müsait olunca senin önerdiğin programa bakacağım.

Ben birkaç BIOS ayarı vereyim, BIOS içerisinden Advanced-Onboard kısmında olması lazım ekran kartı slotunu Gen5 ve X16 olarak seçebilir misin bant genişliğini? Global C-State Enable-Disable denedin mi? Integrated Graphics kapalı kalsın.

Advanced-AMD Overlocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust-Enable RX-2 Tx-3 Control line-1 RX/TX Burst Length-8X/8X

@STama Şu kısmı eksiksiz yapar mısın? Memtest kullanma, onun biraderi TestMem kullan. 2 program atayım onları kullan. TestMem ilk açışta AWE hatası verir, PC reslemen gerekiyor açtıktan sonra. Bir de 1usmus profilini seçeceksin ayarlar kısmından.

X870 TOMA baş belası bir kart, tek sebebi o bile olabilir. Parçaları başka bir anakartta denemen bile gerekebilir. TOMA'da bu tarz stutter-kasma problemleri var bazılarında.

Anakart konusunda aldığımda hiç yorum yoktu yeni çıkmıştı. Bu kadar uyumluluk problemi yaşatacağını bilseydim muhtemel alternatiflere bakardım.

Windows 11'in hangi sürümünü kullanıyorsun?

1757959430645.webp