Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

mechyfishy

Uzman
Bilgisayarda oyunlar açılmıyor açılan oyunlarda ise cızırtı sesi ve donma oluyor. Valorant'ta oyun açılıyor fakat başlangıç ekranında kalıyor yaklaşık 30 dakika bekledim ancak hiçbir şekilde açılmadı. Steam oyunları ise hiç açılmıyor ve oynanılıyor görünüyor. Roblox ise crash veriyor ve girilmiyor. Sadece Minecraft'a girebildim ve onda da dediğim gibi cızırtı sesleri ve donma sorunları yaşadım. Sebebini anlayabilmiş değilim ekran kartı yerinden oynamış olabilir çünkü birincil ekran kartım olarak AMD Radeon Graphics diye bir ekran kartı görünüyor. BIOS son sürüm güncellemiştim birkaç gün önce AMD Software'den de güncellemeleri yapıyorum. Ekran kartım 7700 XT acaba yeni driverlarda bir sorun mu var onu da anlayamadım. Roblox'ta aşağıdaki gibi hata alıyorum.

resim_2025-09-02_111510619.webp

Şu an da Opera'da bir şeyler izlerken bile cızırtı sesi geliyor.

Çözüm
BIOS'tan integrated Graphics ayarını disable yapın, sonra adrenaline sürücüsünü AMD cleanup ile kaldırıp tekrar kurun.

Chipset sürücüsü kurulu olsun.

Hocam temiz kurulum yapacağınız ve halihazırda D diskiniz olmadığı için her şey silinecek. Flasha yedekleyin. Format disk ekranına gelince C ve D olmak üzere iki kısma bölün. Windows'u C'ye, oyunları D'ye kurun.

Teşekkür ederim format atmama gerek kalmadı. Ekran kartını RAM'i falan sök tak yaptım düzeldi.
Oyunlar D diskinde yedekli ise C'ye format atabilirsin. Hem ekran kartı hem de ses driverı sorunlu gibi. DDU ile silip deneme yanılma yapana kadar temiz kurulum 10 dakikanı alır.

Oyunlar D diskinde yedekli ise C'ye format atabilirsin. Hem ekran kartı hem de ses driverı sorunlu gibi. DDU ile silip deneme yanılma yapana kadar temiz kurulum 10 dakikanı alır.

D diskim yok sadece C var DDU falan öyle şeyleri çok bilmiyorum nasıl yapacağımı anlatırsan çok sevinirim.

D diskim yok sadece C var DDU falan öyle şeyleri çok bilmiyorum nasıl yapacağımı anlatırsan çok sevinirim.

Bu videoyu izlemen yeterli olur. DDU ile şu an yüklü olan ekran kartı silinecek, sonra güncel olanı AMD sitesinden indirip kuracaksın. Hepsi bu kadar. Yine düzelmezse temiz bir format atmayı deneyebilirsin.

Sebebini anlayabilmiş değilim ekran kartı yerinden oynamış olabilir çünkü birincil ekran kartım olarak AMD Radeon Graphics diye bir ekran kartı görünüyor.
Masaüstünde mouse sağ click --> görüntü ayarları --> grafikler --> oynadığın oyunu seçip ''seçenekler'' kısmına bas --> yüksek performans ile harici ekran kartını (7700 XT) seç. Oyunun dahili ekran kartı ile çalışmadığından emin ol. Öyle zaten tüm oyunlar kasar.

BIOS son sürüm güncellemiştim birkaç gün önce AMD Software'den de güncellemeleri yapıyorum.
Güncel BIOS/Ekran kartı sürümü de bu tarz sorunlara sebep olabilir. Eğer ki güncelleme sonrası sorunlar baş gösterdiyse ilk bunlardan şüphelenmek lazım.

Son düzenleme:

Bu videoyu izlemen yeterli olur. DDU ile şu an yüklü olan ekran kartı silinecek, sonra güncel olanı AMD sitesinden indirip kuracaksın. Hepsi bu kadar. Yine düzelmezse temiz bir format atmayı deneyebilirsin.

Masaüstünde mouse sağ Click --> görüntü ayarları --> grafikler --> oynadığın oyunu seçip "seçenekler" kısmına bas --> yüksek performans ile harici ekran kartını (7700 XT) seç. Oyunun dahili ekran kartı ile çalışmadığından emin ol. Öyle zaten tüm oyunlar kasar.

Güncel BIOS/Ekran kartı sürümü de bu tarz sorunlara sebep olabilir. Eğer ki güncelleme sonrası sorunlar baş gösterdiyse ilk bunlardan şüphelenmek lazım.

DDU ile sildim ekran kartının her şeyini sonra girdim AMD Software'i tekrar indirdim. Yeniden başlatıp tekrar deneyeceğim.

Masaüstünde mouse sağ Click --> görüntü ayarları --> grafikler --> oynadığın oyunu seçip "seçenekler" kısmına bas --> yüksek performans ile harici ekran kartını (7700 XT) seç. Oyunun dahili ekran kartı ile çalışmadığından emin ol. Öyle zaten tüm oyunlar kasar.

Baktım oyunlara 7700 XT yüksek performans seçili görünüyor.

Yine hiçbir şey değişmedi ben direk format atacağım bilgisayara galiba.

Ekran kartını çıkarıp takacağım olmazsa format.

Son düzenleme:
DDU ile sildim ekran kartının her şeyini sonra girdim AMD Software'i tekrar indirdim. Yeniden başlatıp tekrar deneyeceğim.

Baktım oyunlara 7700 XT yüksek performans seçili görünüyor.

Yine hiçbir şey değişmedi ben direk format atacağım bilgisayara galiba.
Format daha temiz çözüm. Size tavsiyem diskinizi ikiye bölün. Bundan sonra oyunları D'ye kurun. Her formatta sıfırdan oyun indirmeniz gerekecek yoksa. Onun dışında önerim format sonrası sırası ile; chipset, ekran kartı kurulumu ve en son da windows güncellemelerini yapın. Bu şekilde temiz kurulum tamamlanmış olacak. Sonra güç ayarlarını dengeli/yüksek performansa alın. AMD Radeon freesync açın geri kalan özellikler default kapalı kalsın. Oyunun da 7700xt ile çalıştığından emin olun. Eğer bu şekilde de sorunlar aynı devam ederse, AMD konusunda daha bilgili arkadaşlardan destek beklemeniz gerekecek.

Format daha temiz çözüm. Size tavsiyem diskinizi ikiye bölün. Bundan sonra oyunları D'ye kurun. Her formatta sıfırdan oyun indirmeniz gerekecek yoksa. Onun dışında önerim format sonrası sırası ile; chipset, ekran kartı kurulumu ve en son da Windows güncellemelerini yapın. Bu şekilde temiz kurulum tamamlanmış olacak. Sonra güç ayarlarını dengeli/yüksek performansa alın. AMD Radeon FreeSync açın geri kalan özellikler default kapalı kalsın. Oyunun da 7700XT ile çalıştığından emin olun. Eğer bu şekilde de sorunlar aynı devam ederse, AMD konusunda daha bilgili arkadaşlardan destek beklemeniz gerekecek.

Dosyaları saklayarak format atınca sadece D diskindeki dosyalar mı gitmiyor ona göre fotoğrafları ve diğer önemli şeyleri USB'ye atacağım.

Dosyaları saklayarak format atınca sadece D diskindeki dosyalar mı gitmiyor ona göre fotoğrafları ve diğer önemli şeyleri USB'ye atacağım.
Hocam temiz kurulum yapacağınız ve hali hazırda D diskiniz olmadığı için her şey silinecek. Flasha yedekleyin. Format disk ekranına gelince C ve D olmak üzere iki kısma bölün. Windowsu C'ye, oyunları D'ye kurun.

Bilgisayarda oyunlar açılmıyor açılan oyunlarda ise cızırtı sesi ve donma oluyor. Valorant'ta oyun açılıyor fakat başlangıç ekranında kalıyor yaklaşık 30 dakika bekledim ancak hiçbir şekilde açılmadı. Steam oyunları ise hiç açılmıyor ve oynanılıyor görünüyor. Roblox ise crash veriyor ve girilmiyor. Sadece Minecraft'a girebildim ve onda da dediğim gibi cızırtı sesleri ve donma sorunları yaşadım. Sebebini anlayabilmiş değilim ekran kartı yerinden oynamış olabilir çünkü birincil ekran kartım olarak AMD Radeon Graphics diye bir ekran kartı görünüyor. BIOS son sürüm güncellemiştim birkaç gün önce AMD Software'den de güncellemeleri yapıyorum. Ekran kartım 7700 XT acaba yeni driverlarda bir sorun mu var onu da anlayamadım. Roblox'ta aşağıdaki gibi hata alıyorum.

Eki Görüntüle 180941

Şu an da Opera'da bir şeyler izlerken bile cızırtı sesi geliyor.

BIOS'tan integrated Graphics ayarını disable yapın, sonra adrenaline sürücüsünü AMD cleanup ile kaldırıp tekrar kurun.

Hocam temiz kurulum yapacağınız ve halihazırda D diskiniz olmadığı için her şey silinecek. Flasha yedekleyin. Format disk ekranına gelince C ve D olmak üzere iki kısma bölün. Windows'u C'ye, oyunları D'ye kurun.

Teşekkür ederim format atmama gerek kalmadı. Ekran kartını RAM'i falan sök tak yaptım düzeldi.

Çözüm