Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Arkadaşlar öncelikle BIOS güncel, NVIDIA'nın yeni yayınladığı 581.94 HotFix sürücüsü kurulu, Windows 11 Home kullanıyorum ve yapmadığım update yok. Sisteme daha yeni temiz kurulum da yaptım. Sorunum ise oynadığım her oyunda sürekli anlık %1 FPS çakılması ve beraberinde drop yaşamam. Sıcaklık değerlerinde bir sorun yok, oyun sırasında sistem değerlerini de izledim; düşen tek değer %1 FPS değeri. Yazılımsal olarak deneyebileceğim her şeyi denedim, her türlü BIOS ayarını kapatıp açtım ama çözülmüyor, sistem donmadan oyun oynatmıyor. Sorun yaşamadığım sadece 2 oyun var; Fortnite ve CS 2. Onun dışında RDR 2 droptan oynanmıyor, TLOU 1 ve 2'de çok sık olmasa da yine takılmalar mevcut. Bugün ETS 2 oynadım ve çok fazla drop yedim onda da. Cyberpunk 2077'de diğerlerine göre en az olacak şekilde yine takılmalar oluyor. GoW oyununda da aynı şekilde takılmalara rastladım. Oynanmayacak derecede takılan tek oyun ise RDR 2. Her oyunda takılma sırasında ortalama FPS değişmezken %1 FPS çakılıyor.

GPU ve VRAM testleri temiz, PSU testi de temiz. Artık donanımsal müdahaleler yapmayı düşünüyorum, Amazon'dan parça sipariş edip test edeceğim; çözülmezse iade edeceğim. Bu soruna daha önce rastlayanınız var mı? Sizce hangi donanım şüpheli bu durumda? Benim aklımda şu an CL30 bir RAM kiti sipariş edip test etmek var. RAM'lerin CL38 olması bu duruma sebep olabilir mi sizce? Bir de ekran kartı PCIe 5.0 ama anakart PCIe 4.0 x16, bu durumu da araştırdım ama bir şey olmaz diyor herkes.. Belki de yazılımsal bir sorundur, bilemiyorum ama deneyecek şey kalmadı gerçekten.

Ek olarak forumlarda çok sık benimle aynı işlemci ve benzer donanımlar kullanan kişilerin böyle konularını görüyorum, herkes ayrı bir oyunda drop yemekten yakınıyor. Artık benim düşüncelerim tükendi, sizlerin yardımına başvuruyorum.
  • Ryzen 7 7800X3D
  • Galax RTX 5070 Ti White 2X
  • Lexar 16x2 CL38 6000 MHz
  • ASUS Prime B650M-R
  • BitFenix 750W 80+

Çözüm
Sonuç: 3 haftalık sürecin ardından az önce Gaming.Gen.TR tarafından tüm sistem için ücret iadem banka hesabıma yatırıldı. GeForce NOW hediyesi, kargo ücreti, montaj ve test bedeli gibi şeylerin parası yine de kesildi. Sadece sistem parçalarının ücreti yatırıldı; 2-3 bin TL'lik bir kesinti oldu yani. Bundan şikayetçi değilim.

Süreç: Sistemi ilk gönderdiğim zaman Recep Baltaş'a ulaştım ve durumu anlattım; yüksek ihtimalle sistemde sorun yok deyip göndereceklerini söyledim. Kendisi mağazanın yetkilileriyle konuştu ve ardından mağazadan beni arayıp sorunu kabul ettiler, parçalar test edilecek dediler. İki gün sonra ise sorunu kabul eden elemanla beni bir daha görüştürmeyip sorun yok demeye başladılar ve bunun üzerine Recep Baltaş sistemi Techolay ofisine istedi; birkaç gün sonra saatlerce detaylı test ederek sorunun ekran kartında olduğunu buldular. Ardından mağaza yetkilileriyle bir daha görüşüldü ve sistemi komple iade almak istediler. Ben sadece ekran kartını iade etmek istemiştim ama öyle istediler; kabul ettim mecbur. Şu an ise temelde aynı sistemi daha iyi PSU, anakart ve RAM alarak Amazon ve Hepsiburada üzerinden iade garantili şekilde kafam rahat sipariş ettim, 30 bin liraya yakın zararım oldu. Yeni sistemi kurunca testlerini yapacağım ve bir sorun olursa hiç uğraşmadan parça değiştirebileceğim.

Bu süreçte bana yardım ettiği için @Recep Baltaş'a minnettarım; yardım etmeseydi şu an sorunlu bir ekran kartıyla ve aylar sürecek THH şikayetiyle birlikte çaresiz duruyor olacaktım. İyi tarafından bakarsak tecrübe oldu, bir daha hazır sistem olaylarına girmemeye çalışacağım; parçalarımı tek tek iade edebileceğim yerlerden alacağım.

@Ayhan Dönmez @Zgoen32 @SunseTTime @LH44
Aynen, bunun RGB olanı. Yazılımsal manada denenecek bir şey kalmadı dediğim gibi, sistemi açıp el değdirmek gerekiyor artık. Sistemi GamingGen'den 1 ay önce aldım ve alırken yanında 3 aylık değişim ve 1 yıl sınırsız destek vb. gibi şeyler içeren hizmet paketi almıştım. Acaba kendilerine durumu iletsem bana sistemi komple yollatmadan sadece düzgün bir RAM kargolayıp test etmeme imkan sağlarlar mı?
Zannetmiyorum. Muhtemelen tam tersi olur, sizin sistemi geri yollamanızı isterler.

Zannetmiyorum. Muhtemelen tam tersi olur, sizin sistemi geri yollamanızı isterler.
Ben de öyle düşünüyorum. O ihtimalde de en fazla MemTest yapıp sorun yok falan filan deyip geri yollarlar herhalde. Oysa ki bu sistemi direkt kendi özelleştirme seçenekleri üzerinden toplamıştım. Yarın sabah uyanır uyanmaz arayıp konuşacağım GamingGen ile. Onun dışında çok uçuk fiyatta olmayan ve sorunumu çözebilecek bir kit önerebilir misiniz? Mümkünse satıcısı HB veya Amazon olabilirse sevinirim zira ufak bir ihtimal de olsa sorunumun çözülmeme ihtimali de mevcut. Bu arada satıcı değil de gönderici Amazon olsa da olur, o durumda iade işlemiyle yine Amazon ilgileniyor ve sorun çıkmıyor.

@Ayhan Dönmez Hocam ben bu sistemi alırken RAM konusunda uyarmıştı fakat ben pek önemsememiştim o anki sistem alma heyecanımla. Dönüp sistemi aldığım konuyu okuyunca kendimi çok kötü hissettim, keşke onu dinleseydim. Böyle bir sorun yaşayacağımı direkt açıklamamıştı, sadece uygun değil vs. demişti. :(

@Zgoen32 Hocam merhaba, sorununuz RAM değiştirince çözülmüş müydü? Nasıl bir yol izlediniz?

Son düzenleme:
Ben de öyle düşünüyorum. O ihtimalde de en fazla MemTest yapıp sorun yok falan filan deyip geri yollarlar herhalde. Oysa ki bu sistemi direkt kendi özelleştirme seçenekleri üzerinden toplamıştım. Yarın sabah uyanır uyanmaz arayıp konuşacağım GamingGen ile. Onun dışında çok uçuk fiyatta olmayan ve sorunumu çözebilecek bir kit önerebilir misiniz? Mümkünse satıcısı HB veya Amazon olabilirse sevinirim zira ufak bir ihtimal de olsa sorunumun çözülmeme ihtimali de mevcut. Bu arada satıcı değil de gönderici Amazon olsa da olur, o durumda iade işlemiyle yine Amazon ilgileniyor ve sorun çıkmıyor.

https://share.google/FNtHRKN0znT4H6L5V (2x)
En uygun bu çıkıyor, ek olarak Patriot olabilir. Patriot'un ne çıkacağı tam belli değil. SK Hynix ama A, M, P, H-die olduğu kesin değil. Lancer şu ana kadar 1 kere M-die çıktı forumda, benim gördüğüm.

2. eli kontrol edebilirsiniz. 6000-6400MT/s, CL28-30-32 değerlikli bir RAM bulabilirsiniz. Yinede dikkat olun 2. elde.

Hocam bundan 2 tane almaya param yetiyor, birisi yorumlarda çipiyle alakalı bilgi vermiş size zahmet bakar mısınız? Benle aynı anakartı ve RAM'i kullanan arkadaşın konusunda Ayhan bey özellikle bu RAM'i önermiş ve çözüleceğini söylemiş. Ayhan Bey'in önerdiği ile bu XPG RAM'in arasında sorunumun çözülmesini etkileyecek bir fark mevcut mu?
%100 zam yapılmadan önce benim de önerdiğim bir modeldi kendisi.

Çipleri XPG ile aynı. (Hynix A-die)

%100 zam yapılmadan önce benim de önerdiğim bir modeldi kendisi.

Çipleri XPG ile aynı. (Hynix A-die)
Yani sizin attığınız XPG ile arasında benim sorunumu ilgilendirecek bir fark yok mu diyorsunuz? Bu arada vaktinizi ayırdığınız için minnettarım. İlk defa düzgün bir sistem aldım, güzelce oyun oynayacağım sanarken 1 aydır gözüme uyku girmedi; artık sağlığımı bile etkilemeye başladı bu sorunla uğraşmak. Yaşım da daha 18, demek ki her zaman için kimseye danışmadan bir işe kalkışmamak lazımmış. Şu an tek düşündüğüm konu Lexar RAM'lerden nasıl çok zarar etmeden kurtulacağım. Gaming Gen'i arayıp uzunca anlatacağım durumu, sanmıyorum ama belki en iyi ihtimalde kabul edip CL 30 ve düzgün çipli bir RAM kiti yollarlar.

https://share.google/FNtHRKN0znT4H6L5V (2x)
En uygun bu çıkıyor, ek olarak Patriot olabilir. Patriot'un ne çıkacağı tam belli değil. SK Hynix ama A, M, P, H-die olduğu kesin değil. Lancer şu ana kadar 1 kere M-die çıktı forumda, benim gördüğüm.

2. eli kontrol edebilirsiniz. 6000-6400MT/s, CL28-30-32 değerlikli bir RAM bulabilirsiniz. Yinede dikkat olun 2. elde.
Bende de iki tane Patriot Viper Venom var. HWiNFO’da bile hangi çip olduğu yazmıyor, sadece Hynix yazıyor.

@LH44 Hocam önerdiğiniz XPG RAM'in yorumlarında birisi "kesinlekle 6000mhz ve cl 30 alınız ve biosdan expo aktif edip ram timings den dv1 modu uclk=mclk yapıp rahatca kullanabilirsiniz" yazmış, EXPO olayını biliyorum fakat dediği diğer şey ne işe yarıyor ve yapmama gerek olacak mı?

@LH44 Hocam önerdiğiniz XPG RAM'in yorumlarında birisi "kesinlekle 6000mhz ve cl 30 alınız ve biosdan expo aktif edip ram timings den dv1 modu uclk=mclk yapıp rahatca kullanabilirsiniz" yazmış, EXPO olayını biliyorum fakat dediği diğer şey ne işe yarıyor ve yapmama gerek olacak mı?
Manuel ayarlama EXPO'ya göre evet daha iyi sonuçlar veriyor.

6000MT/s CL30 şart mı tartışılır. @Ayhan Dönmez

Bende de iki tane Patriot Viper Venom var. HWiNFO’da bile hangi çip olduğu yazmıyor, sadece Hynix yazıyor.
N/A yazıyorsa %90 M-die. En net anlama yolu tRFC değerine 450 altı bir değer girmek. 400 olabilir mesela.

Boot ederse A, etmezse M-die. P veya H çıkarsa o zaman ben de bilmiyorum. 😀
P-die, boot ediyordu sanırsam. Ama stabil değildi diye biliyorum. @Ayhan Dönmez

Manuel ayarlama EXPO'ya göre evet daha iyi sonuçlar veriyor.

6000MT/s CL30 şart mı tartışılır. @Ayhan Dönmez

N/A yazıyırsa %90 M-die. En net anlama yolu tRFC değerine 450 altı bir değer girmek. 400 olabilir mesela.

Boot ederse A, etmezse M-die. P veya H çıkarsa o zaman ben de bilmiyorum. 😀
P-die, boot ediyoe diye biliyorum. Ama stanil değildi sanırsam. @Ayhan Dönmez
N/A bile yazmıyor. SK Hynix, 2R yazıyor.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.