Ryzen 7 9700X için 6000 MHz CL30 RAM ayarları ve PBO yapılandırması önerileri

Evet, MCR yüzünden. SoC Voltage bu kısımdan vermeyeceksin. VDD 1.5v verdiğin kısımda SoC/NB Voltage kısmı var. Onun 2 seçeneği var, AMD Overclock seçeneğini seçip 1.26 ver. Sanırım SoC Auto bırakmışsın. 1.3 kalması sorun değil ama ihtiyaç yokken de kalması uygun olmaz. Zaten test hata verirse 1.28-1.3 SoC kalacak mecburen.

Stabillikten emin olduktan sonra MCR ayarını Auto çekeceksin sadece. Sonrasında hızlı açıp kapar. Arada trainler, MSI süre limiti koydu ona. Sonsuza kadar hafızada tutmuyor. Stabil kalamaz uzun süre OC profilde.

VDDP ve VDDQ ile alakalı. Onlarla dengelenir. Alçak ya da yüksek denemek lazım. Mesela VDDQ 1.45, VDDP 1.0 ya da VDDP 1.1 gibi. Şimdi ona uğraşma, ayreten bakarsın. Hiç 34-34 olamazsa Auto bırakırsın, 36-36 kalıyor zaten. Şimdilik elleme.

@BlackShadow SoC hala 1.3 ama, 1.26 olamıyor mu? SoC kısmını görsel atarsan bakacağım BIOS'tan. SoC/NB kısmından vereceksin AMD seçip 1.26'yı.

Hocam buldum yerini, şimdi verip reboot atıyorum.

Bu şekilde bir teste al, hata vermezse stabil kabul edersin %90. Sonrasında PBO+RAM için VT3 testi 7200 saniye yapacaksın. Ondan sonrasında günlük profil olarak kullanabilirsin bunu. AM5'te Windows güç planı dengeli kalsın bir de, Ultimate Performance vesaire oyunlarda aralıklı drop yapıyor. İntel gibi optimize değil.

ARD kısmını da sonrasında Auto yaparsın, 36-36 kalır. Hiç uğraşma o kısma, çok uğraştırıyor onu 34-34 yapmak. Değmez o kısım. Ya da eşlemediği halde 0 kalabilir, 0 değeri genelde 34-34 yapmasa bile 36-36'ya göre daha iyi veriyor. En kötü eşit verdiriyor.

Tamamdır hocam, 1,5 saat mi yapacağım bu Ram Test Pro ile ?

Tamamdır hocam, 1,5 saat mi yapacağım bu Ram Test Pro ile ?

Eki Görüntüle 220905

Evet, hata yoksa %90 stabildir. Hata varsa 1.5 VDD, 1.52 yapılıp tekrar bakılabilir. SoC 1.26'dan 1.27-1.28 yapılıp bakılabilir. Denenecekler bunlar. ARD 0 yerine Auto yaparsın bir de hata verirse ekstra. 90 dakika stabilse, bunun üzerine PBO verdiğim ayarları yapıp VT3 7200 saniye bakacaksın. O da hata vermezse günlük kullanırsın bu profili. Alman gerekenin fazlasını alırsın şu anda bununla. Düz EXPO ile arasında dağlar kadar fark var. Ama stabil halini kullanmak lazım tabii. Hata varsa kullanmak iyi sonuçlanmıyor genelde, mavi ekran yiyorsun ya da işletim sistemini bozuyor zaman içinde.

Anladım hocam, testi başlattım. Yalnız RAM sıcaklıkları test esnasında 70 derecelere çıktı, yavaş yavaş artıyor normal midir?

Anladım hocam, testi başlattım. Yalnız RAM sıcaklıkları test esnasında 70 derecelere çıktı, yavaş yavaş artıyor normal midir?

Çok normal değil, 60-70 arası seyretmeliydi. Test esnasında kasa yan kapağı açık bırak ve fan devirlerini artır kasanın. 80'e kadar sorun yok ama gerek de yok.

72-74 sabitlenirse problem olmaz, diğer türlü gereksiz hata verdirir. Kasa kapağı açık bırakıp fan devirlerini artır az. 65-75 arası DR'de ideal test anında.

65K tREFI, 120 ns tRFC falan olsa ilk birkaç dakika hata verirdi 70-75 derecede. Onlara pay bıraktın o yüzden. Yine de 65-70 arası tutmaya çalış, havalandırmayla alakalı ve DR'nin ekstra ısınmasıyla alakalı. @BlackShadow

Şu anda tREFI değeri 50K, tRFC değeri 130 ns. Arada pay var.

VT3 de ağır test yükü, RTP ve VT3 gibi test yükleri esnasında fan devirlerini gerekirse %100 çek. Birkaç saat kafan şişecek, boş yere +20 derece üzerine koymaya gerek yok herhangi bir parçanın. Zararı olmaz ama gereksiz hata verirse kafa karıştırır.

Pek değişmedi hocam, kasam AP201 mesh çoğu yeri zaten, hava sorunu yok. 78 e çıktı şu an, fazla mı yüklendik acaba durduralım mı devam mı?

Pek değişmedi hocam, kasam AP201 mesh çoğu yeri zaten, hava sorunu yok. 78 e çıktı şu an, fazla mı yüklendik acaba durduralım mı devam mı?

Görsel atarsan HWiNFO bakayım. 1.5 VDD'ye o kadar çıkmazdı normalde, Patriot'un heatsink genelde dandik oluyor plastik, bir de DR birleşince RTP yüküyle beraber 80'e yanaşmıştır.

Kasa kapağı açık mı? @ggbye gibi kasayı balkona koy.

Hocam 45 derece RAM. Kasa acık fan acık vantilatör acık. İmkanı yok.

Dosya Ekleri

• image.webp
    3 MB · Görüntüleme: 27
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…