Alexis

Uzman
Arkadaşım yeni işlemci aldı ama bariz problemlerimiz var kısaca olaylar şu şekilde:

5800X3D işlemcisinden 9800X3D işlemcisine geçiş yaptık, anakart ve RAM'ler değiştirildi. Steam forumlarında en az 100 tane 9800X3D işlemcisi ile CS2 oyununda FPS düşmesi veya düşük FPS sorunu yüzünden açılan konular var ama çözümü yok. Aynı sistemi kullanan insanlar CS2 oyununda 600 FPS altına zar zor düşüyor ama bizim sistemde genel olarak 400-420 arası FPS görüyoruz eğer oyunda sis veya molotof patlarsa 280 FPS'lere kadar düşüş oluyor. Şimdi buradaki yazdığım FPS değerleri makul gözükebilir ama ortada FPS düşmesi problemi var yukarıda yazdığım 280 FPS'lere düşme olayı tamamen 400 FPS'den ani bir düşüş şeklinde oluyor.

Herhangi bir şekilde mavi ekran hatası almadık veya yük altındayken bir şekilde sistem kapanması gibi bir durumla karşılaşmadık. Google'a "9800X3D Low FPS problem" başlığı altında sunulan neredeyse tüm yerli ve yabancı forumlardaki çözümleri denedik herhangi değişen bir şey yok.

Genel olarak denediklerimiz şu şekilde;
1-Temiz Windows 11 kurulumu.
2- BIOS güncellemesi.
3- Oyunların yeniden yüklenmesi.
4- DDU ile driver silip yüklemek.
5- Windows updatelerin hepsi yapıldı.
6- Genel olarak böyle sadece 1-2 oyunda yok bu problem.
7- Sıcaklık yük altında 70-80 derece arasında, boştayken 41-45 derece arasında geziyor.
8- X3D Turbo modu, PBO, SVM, IOMMU ayarlarını kapatıp denedik.
9- Termal macunlar yeni sürüldü ve kasa temizlendi genel olarak sıcaklık ve hava akışı ile alakalı problem yok.

Kağıt üzerinde her şey sorunsuz çalışıyormuş gibi gözüküyor ama ortada bariz bir FPS düşmesi ve düşük FPS problemi mevcut.

ASUS Prime B850M-K
Ryzen 7 9800X3D.
Gigabyte RTX 4060 Gaming 8 GB.
Corsair Vengeance RGB 32 GB (2x16 GB) 7200MHz DDR5 CL34 Dual kit RAM.
600W 80+ PSU.
Gamepower 240mm sıvı soğutma.
ASUS 27" TUF Gaming VG27AQML1a 1ms 260Hz 2K monitör.

Son düzenleyen: Moderatör:
400-420 arası FPS görüyoruz eğer oyunda sis veya molotof patlarsa 280 FPS'lere kadar düşüş oluyor.
Oyunun motorunda düzeltilmeyen problemlerden ötürü FPS dropları ben de yaşıyorum ancak sizin sisteminizde farklı durumlar yaşanıyor olabilir.
Öncelikle oyunu hangi çözünürlükte oynuyorsunuz?
Sizin gördüğünüz insanların %90'ı 9800X3D'yi hız aşırtıp kullanıyordur çünkü bu tür işlemciler CS2 gibi sistem gereksinimi yüksek olmayan oyunlarda çekirdek performansı tam odaklı çalışmaz.
Diğer rekabetçi oyunlarda durumlar nasıl? Paylaşabilir misiniz?

Anakart işlemciye yetersiz geliyor olabilir mi? En güçlü oyun işlemcisine giriş seviyesi anakart gözüme çarptı. Onun dışında bir şey diyemiyorum.

Dostum sizin sistemle benzer sistemi olan biri de 1080p Low ayarlarda 300-500 FPS arası oynuyor. Siz hangi çözünürlükte ve hangi ayarda oynuyorsunuz?

Oyunun motorunda düzeltilmeyen problemlerden ötürü FPS dropları ben de yaşıyorum ancak sizin sisteminizde farklı durumlar yaşanıyor olabilir.
Öncelikle oyunu hangi çözünürlükte oynuyorsunuz?
Sizin gördüğünüz insanların %90'ı 9800X3D'yi hız aşırtıp kullanıyordur çünkü bu tür işlemciler CS2 gibi sistem gereksinimi yüksek olmayan oyunlarda çekirdek performansı tam odaklı çalışmaz.
Diğer rekabetçi oyunlarda durumlar nasıl? Paylaşabilir misiniz?

Oyunu şu an 1280*960 olarak oynuyorum fakat neredeyse tüm çözünürlükleri denedim sonuç yine aynı. Aktif olarak aynı zamanda Apex Legends oynuyorum, sabit 260 FPS.

Dostum sizin sistemle benzer sistemi olan biri de 1080p Low ayarlarda 300-500 FPS arası oynuyor. Siz hangi çözünürlükte ve hangi ayarda oynuyorsunuz?

Tüm çözünürlükleri ve ayarları denedim, 5700X + 4060 Ti ile benden 150 FPS daha fazla alan kullanıcılar mevcut. Kendi arkadaş çevremizde 5700X + 7800 XT'li sistemi kullanan arkadaş 500+ FPS alıyor, anladığım kadarıyla şu an mevcut işlemcim neredeyse onunkinin iki katı güçlü.

Tam olarak şöyle bir droptan söz ediyorum neredeyse aynı zaten konuda arkadaş aynı şeyden dert yanmış.

Son düzenleme:
CS2 o kadar berbat bir oyun olmuş ki düşük ayarlarda 160-200 FPS almama rağmen 20 FPS gibi geliyor. Çözümünü bulamayınca bende tamamen bıraktım. Diğer oyunlarda sıkıntı yok. Normalce oynanıyor.

4060 8GB ile benzer sistemler 600FPS alıyorlar dediğin sistemlerin linkini atar mısın? 4060'ın verebildiği maksimum FPS'i alıyorsun zaten CS'de. Bir sorun göremedim ben. Kartını değişirsen FPS'in artar. Ayrıca o RAM'ler 2T modunda çalışıyordur. 6000CL30'dan daha düşük performans verir. Yanlış parça seçimleri yapılmış.