Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

trucker

Çalışkan
Yeni sistem toplayıp Windows'u kurdum. Her şey stabil gözüküyordu, sürücüleri yükledim ve yaklaşık 1 saat kullandım. BIOS güncellemesi yaptıktan sonra işlemci soğutucu ve kasa fanlarını MSI Center'den ayarlıyordum, bitmişti de, birden PC kapandı. Ekran gelmedi, ilk başta anakartta ışık yanmıyordu. Birkaç kere reset atınca yanmaya basladı. Power tuşundan PC kapanmıyor. Bilgisayar çalışırken bazen yine kendini kapatıyor. RAM'in RGB'leri yanmaya devam ediyor.

Forumda okuduklarım kadarıyla; RAM'leri söktüm taktım ve diğer slotlarda da denedim. İşlemci, anakart ve sıvı soğutucunun kablolarını çıkarıp geri taktım. BIOS güncellemesinden sonra olduğu için BIOS'u sıfırlamak için doğru mu yaptım bilmiyorum, kasanın arkasında reset CMOS 10-15 sn basılı tuttum. Çözülmedi.
  • MSI B650M Project Zero
  • Ryzen 7 9800X3D
  • XPG Lancer CL30 6000MHz 2x16 RAM
IMG_4547.webp

IMG_4546.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Pil ile işiniz yok, anakartın arkasında USB portlarının olduğu yerde 2 tane buton var, birinde clear CMOS yazar, ona bastığınızda BIOS sıfırlanır.
Şu an 2 sorun var biri riser PCI-e versiyonu diğeri ledlerin yanması.

Bu iki LED'in birlikte yanması anakart işlemci pinlerindeki sorundan kaynaklanabilir, soğutucu dengesiz ve fazla sıkıldıysa olabiliyor.

Riser PCI-e sürümünü eşitlediğinizde görüntü sorunu yaşamazsınız.

Bu dengesiz sıkmaktan kastınız radyatörden mi yoksa işlemcinin üstündekinden mi bahsediyorsunuz? Soğutucudan bahsedince aklıma geldi radyatörü montajlarken yanlışlıkla tornavida radyatöre girdi ektekine benzer 2 noktada öyle oldu. Ama format öncesi biosta vs uzun bir süre bilgisayar açıktı format sonrası da 1 saat açıktı işlemci sıcaklıkları iyiydi problem yaşamadım. Ha bir de PC kapanmadan hemen önce MSI Center'da fan hızlarını kurcalıyordum. Manuel olarak grafik gibi olan şemadan birkaç ayar çektim cpu fan, pompa fan ve sys fana açıkçası ondan bir 5dk sonra sistem kapandı. Alakası olabilir mi?

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2024-01-12 at 16.52.45.webp
    WhatsApp Image 2024-01-12 at 16.52.45.webp
    639,4 KB · Görüntüleme: 50
Radyatör ile alakalı değil işlemci üzerindeki blok ile alakalı, aşırı baskı yapınca işlemcinin bastığı pinler eğilebiliyor.

Radyatör ile alakalı değil işlemci üzerindeki blok ile alakalı, aşırı baskı yapınca işlemcinin bastığı pinler eğilebiliyor.
Kontrol edeceğim.

Hocam en son bu bios sürümünü beta yazısını görmedim şimdi fark ediyorum indirdim güncelledim. Sonrasında bu problemle karşılaştığım için şu bios'u resetleme ve kasa arkasındaki cmos düğmesi işlemlerini biliyorsanız aktarabilir misiniz? Beta sürüm olduğu için belki sorun yaşadım ve biosu resetleyememiş olabilirim yani doğru şekilde yapamamış olabilirim.

Bir de anakartın her yerina baktım bios pilini göremedim Msi B650M Project Zero

Dosya Ekleri

• Ekran Resmi 2025-09-23 15.44.50.webp
    Ekran Resmi 2025-09-23 15.44.50.webp
    61,5 KB · Görüntüleme: 38
Pil ile işiniz yok, anakartın arkasında USB portlarının olduğu yerde 2 tane buton var, birinde clear CMOS yazar, ona bastığınızda BIOS sıfırlanır.

Çözüm
PSU'yu kapatmanıza gerek yok, sistem kapalı olsun yeter.
BIOS'u sıfırladım düzelmedi. Flash BIOS ile beta olmayan güncel sürümü usb'ye yazdırmıştım. Şu an güncelleniyor yalnız işlemci kırmızı ledi söndü dram sarı led devam ediyor. İşlemci soğutucusunun rgb'leri de yanmıyor.