Yer
Samanyolu Galaksisi
Selamlar.

Yeni bir sistem topladim. Fakat icimde bazi kuruntular var. Inanin bunu nasil cozecegimi bilemiyorum. Birilerinin bana bir sey demesi lazim.

• AMD Ryzen R9 9950X3D Islemci
  • Asus X870E Hero Anakart
  • Colorful iGame Ultra RTX 5080 Ekran Karti
  • Klevv Cras V RGB 2x16 GB DDR5 7200Mhz RAM
  • Asus Rog Strix 1000W Platinum PSU
  • Corsair iCUE Link Titan RX LCD 360mm Sivi Sogutma
Sistemim boyle. Yasadigim sorunlar -ya da sorun zannettigim ama olagan seyler- sunlar:
  • Bazen sistemde milisaniyelik stutter gibi seyler hissediyorum. Mesela bazen baslat menusune tikladigimda kaymak gibi kayarak acilirken bazen de sanki stutter oluyor gibi. Ama kanitlayamiyorum tabii ki. Asiri belirgin degil de goz hissediyormus gibi.
  • Iki veya uc kez anakarta USB taktigimda sivi sogutmamin ve tum USB lerimin anlik olarak gidip tekrar geldigini gordum. Sanki USB kontrolcu yeniden baslamis gibi. Bu 2 veya 3 kez oldu ve defalarca kez tekrarlamaya calissam da bir turlu tekrar ettiremedim. Son BIOS surumunden sonra belki de duzelmistir.
  • Yaptigim tum OCCT testlerinde, MemTest86 testlerinde hatasiz olarak testi bitirdi sistem fakat nedense bir sorun varmis gibi hissediyorum hala.
  • Windows 11 Pro 25H2 kullaniyorum. Sanki 24H2 kullanirken daha akici gibiydi her sey.
  • CS 2 de bundan birkac hafta once her sey akiciydi ve Dust 2 Benchmark haritasinda 2K en yuksek ayarlarda ortalama 425 gibi FPS degerleri aliyordum. Su an 380. Ayrica su siralar bazen FPS 220 seviyesine kadar sebebsizce dusuyor. Anlayamadim fakat son guncellemeden sonra olan bir sey olabilir.
  • Windows acilirken sistemi ilk kurdugumdan beri sifre ekraninda ufak bir takilma oluyor saniyelik. Sanirim arkada uygulamalar, servisler vs. acildigi icin anlik sistem takilmalari yasanabilir gibi geliyor bana. Aslinda normal diyebiliriz ama belki daha iyi bilen birisi vardir diye yazmak istedim.
  • Cok nadir de olsa bir programi acarken ayni mouse takilmasindan tekrar oluyor. Bu takilma 1 saniye bile surmuyor bu arada anlik milisaniyelik gibi dusunun.
  • Su anda CS 2 de yuksek FPS alsam dahi sanki oyunda eski akicilik yokmus gibi hissediyorum. Frametime 3-5ms civarinda genelde ve eskiden de oyleydi ama nedense akicilik olarak akici degilmis gibi.
  • Bazen uygulamalari ornegin Edge tarayiciyi kapatirken gozun hissedecegi sekilde bir animasyon takilmasi hissediyorum. Yemin ederim kameraya bile belli olmaz belki ama ben goruyorum gibi geliyor bana. :D
Bu sorunlarin neredeyse cogu 25H2 surumu ciktiktan sonra temiz kurulum ile Windows 11 kurduktan sonra olmaya basladi.

• BIOS guncel, 1715 surumu kurulu. Su an en guncel surum bu.
  • Suruculerin hepsi guncel ve anakartin destek sayfasindan indirip kuruldu.
  • Sistemde Kaspersky gibi bir antivirus yok.
  • Armoury Crate yazilimi kurulu.
  • RAM'lerim SK Hynix A Die belleklerim var. Nebi Akgun'un DDR5 Timings tablosundaki degerler gibi yaptim. Voltajlar belirledigi araliktaki en yuksek deger olarak girdim. Normalde de zaten sistem CPU SOC voltaji 1.25 calisiyordu, ben de 1.25 yazdim. RAM'lerim EXPO profilde 1.4V calisiyor ben 1.35V olarak ayarladim rehberde yazdigi gibi. Rehber burada, Hynix A Die 16 GB yani D sutunundaki degerleri uyguladim. Sadece tCL degerini 32 degil de 30 yaptim. Bununla ilgili oldugunu dusunmuyorum cunku BIOS sifirlayip EXPO 1 profilini secsem de bu sorunlar, rehberdeki gibi tCL 32 biraksam da bunlar oluyor 30 yapsam da bunlar oluyor. Hatta nedense EXPO 1 profilinde 7200 Mhz yapinca sistemin animasyonlari micro stutter ya da ne bileyim anlatamadigim bir takilmayla calisiyor. Su anda bazi animasyonlar kaymak gibi kayarak gidiyor mesela.
Yasadigim seyler acaba benim kafamda kurmamdan dolayi mi yoksa baska bir sey mi cozemedim. Stres testlerinde sorun cikmiyor, oyunlarda FPS degerleri iyi. BIOS sifirlayip denedim duzelen bir sey yok. Ne yapmaliyim? Dusunmeyi birakip keyfini mi cikarayim yoksa sorunu aramaya devam mi edeyim? Belki de bir sorun yoktur, tecrubeli birinin bana sorun yok keyfine bak demesine ihtiyacim da olabilir. :D

@Recep Baltaş normalde boyle etiketlemeyi hic sevmem ama gercekten sizin veya sizin gibi birinin bana bir sey demesine ihtiyacim var.

Selamlar.

Yeni bir sistem topladim. Fakat icimde bazi kuruntular var. Inanin bunu nasil cozecegimi bilemiyorum. Birilerinin bana bir sey demesi lazim.

• AMD Ryzen R9 9950X3D Islemci
  • Asus X870E Hero Anakart
  • Colorful iGame Ultra RTX 5080 Ekran Karti
  • Klevv Cras V RGB 2x16 GB DDR5 7200Mhz RAM
  • Asus Rog Strix 1000W Platinum PSU
  • Corsair iCUE Link Titan RX LCD 360mm Sivi Sogutma
Sistemim boyle. Yasadigim sorunlar -ya da sorun zannettigim ama olagan seyler- sunlar:
  • Bazen sistemde milisaniyelik stutter gibi seyler hissediyorum. Mesela bazen baslat menusune tikladigimda kaymak gibi kayarak acilirken bazen de sanki stutter oluyor gibi. Ama kanitlayamiyorum tabii ki. Asiri belirgin degil de goz hissediyormus gibi.
  • Iki veya uc kez anakarta USB taktigimda sivi sogutmamin ve tum USB lerimin anlik olarak gidip tekrar geldigini gordum. Sanki USB kontrolcu yeniden baslamis gibi. Bu 2 veya 3 kez oldu ve defalarca kez tekrarlamaya calissam da bir turlu tekrar ettiremedim. Son BIOS surumunden sonra belki de duzelmistir.
  • Yaptigim tum OCCT testlerinde, MemTest86 testlerinde hatasiz olarak testi bitirdi sistem fakat nedense bir sorun varmis gibi hissediyorum hala.
  • Windows 11 Pro 25H2 kullaniyorum. Sanki 24H2 kullanirken daha akici gibiydi her sey.
  • CS 2 de bundan birkac hafta once her sey akiciydi ve Dust 2 Benchmark haritasinda 2K en yuksek ayarlarda ortalama 425 gibi FPS degerleri aliyordum. Su an 380. Ayrica su siralar bazen FPS 220 seviyesine kadar sebebsizce dusuyor. Anlayamadim fakat son guncellemeden sonra olan bir sey olabilir.
  • Windows acilirken sistemi ilk kurdugumdan beri sifre ekraninda ufak bir takilma oluyor saniyelik. Sanirim arkada uygulamalar, servisler vs. acildigi icin anlik sistem takilmalari yasanabilir gibi geliyor bana. Aslinda normal diyebiliriz ama belki daha iyi bilen birisi vardir diye yazmak istedim.
  • Cok nadir de olsa bir programi acarken ayni mouse takilmasindan tekrar oluyor. Bu takilma 1 saniye bile surmuyor bu arada anlik milisaniyelik gibi dusunun.
  • Su anda CS 2 de yuksek FPS alsam dahi sanki oyunda eski akicilik yokmus gibi hissediyorum. Frametime 3-5ms civarinda genelde ve eskiden de oyleydi ama nedense akicilik olarak akici degilmis gibi.
  • Bazen uygulamalari ornegin Edge tarayiciyi kapatirken gozun hissedecegi sekilde bir animasyon takilmasi hissediyorum. Yemin ederim kameraya bile belli olmaz belki ama ben goruyorum gibi geliyor bana. :D
Bu sorunlarin neredeyse cogu 25H2 surumu ciktiktan sonra temiz kurulum ile Windows 11 kurduktan sonra olmaya basladi.

• BIOS guncel, 1715 surumu kurulu. Su an en guncel surum bu.
  • Suruculerin hepsi guncel ve anakartin destek sayfasindan indirip kuruldu.
  • Sistemde Kaspersky gibi bir antivirus yok.
  • Armoury Crate yazilimi kurulu.
  • RAM'lerim SK Hynix A Die belleklerim var. Nebi Akgun'un DDR5 Timings tablosundaki degerler gibi yaptim. Voltajlar belirledigi araliktaki en yuksek deger olarak girdim. Normalde de zaten sistem CPU SOC voltaji 1.25 calisiyordu, ben de 1.25 yazdim. RAM'lerim EXPO profilde 1.4V calisiyor ben 1.35V olarak ayarladim rehberde yazdigi gibi. Rehber burada, Hynix A Die 16 GB yani D sutunundaki degerleri uyguladim. Sadece tCL degerini 32 degil de 30 yaptim. Bununla ilgili oldugunu dusunmuyorum cunku BIOS sifirlayip EXPO 1 profilini secsem de bu sorunlar, rehberdeki gibi tCL 32 biraksam da bunlar oluyor 30 yapsam da bunlar oluyor. Hatta nedense EXPO 1 profilinde 7200 Mhz yapinca sistemin animasyonlari micro stutter ya da ne bileyim anlatamadigim bir takilmayla calisiyor. Su anda bazi animasyonlar kaymak gibi kayarak gidiyor mesela.
Yasadigim seyler acaba benim kafamda kurmamdan dolayi mi yoksa baska bir sey mi cozemedim. Stres testlerinde sorun cikmiyor, oyunlarda FPS degerleri iyi. BIOS sifirlayip denedim duzelen bir sey yok. Ne yapmaliyim? Dusunmeyi birakip keyfini mi cikarayim yoksa sorunu aramaya devam mi edeyim? Belki de bir sorun yoktur, tecrubeli birinin bana sorun yok keyfine bak demesine ihtiyacim da olabilir. :D

@Recep Baltaş normalde boyle etiketlemeyi hic sevmem ama gercekten sizin veya sizin gibi birinin bana bir sey demesine ihtiyacim var.
1761045087764.webp

Yeni AGESA yayınlandı bu sürüme günceller misin?

RAM'ler de yanlış tercih edilmiş, A-Die olduğundan tersine çevirebilirsin bu durumu tabi. 7200 kullanmaman gerekiyor.

Ya 8000-8400 2:1 ya da 6000-6600 1:1 arası kullanacaksın AM5'te.

Armory Crate kaldırman gerekiyor. OpenRGB kullanabilirsin RGB için. Armory, Lian Li'nin yazılımından çok daha kötü durumda.

Windows güç planı dengelide kalacak, performansa alırsan core parking bozduğu için stutter yaşarsın.

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 194476

RAM'ler de yanlış tercih edilmiş, a-die olduğundan tersine çevirebilirsin bu durumu tabii. 7200 kullanmaman gerekiyor.

Armoury Crate kaldırman gerekiyor. Openrgb kullanabilirsin RGB için. Armory, Lian Li'nin yazılımından çok daha kötü durumda.

Windows güç planı dengelide kalacak, performansa alırsan Core parking bozduğu için stutter yaşarsın.

BIOS save nasıl alabiliyoruz. Ya da bende yok mu acaba?

Bazen uygulamalari ornegin Edge tarayiciyi kapatirken gozun hissedecegi sekilde bir animasyon takilmasi hissediyorum. Yemin ederim kameraya bile belli olmaz belki ama ben goruyorum gibi geliyor bana. :D
Ayarlar -> Görsel Efektler -> ''Animasyon Efektleri'' kapat.

W11'de default gelen bu ayar yüzünden aylarca W10'un daha başarılı olduğunu düşündüm. Bunu kapattığımdan beri W11'de de laglı sekme açılması gibi durumlar kalmamıştı. Sende de işe yarayacaktır.
Windows acilirken sistemi ilk kurdugumdan beri sifre ekraninda ufak bir takilma oluyor saniyelik. Sanirim arkada uygulamalar, servisler vs. acildigi icin anlik sistem takilmalari yasanabilir gibi geliyor bana. Aslinda normal diyebiliriz ama belki daha iyi bilen birisi vardir diye yazmak istedim.
BIOS üzerinden Fast Boot kapatmanı öneriyorum.
CS 2 de bundan birkac hafta once her sey akiciydi ve Dust 2 Benchmark haritasinda 2K en yuksek ayarlarda ortalama 425 gibi FPS degerleri aliyordum. Su an 380. Ayrica su siralar bazen FPS 220 seviyesine kadar sebebsizce dusuyor. Anlayamadim fakat son guncellemeden sonra olan bir sey olabilir.
NVDIA güncel sürücüleri FPS düşüşüne sebep olabiliyor. Birkaç hafta önce kullandığın sürüm daha kararlı olabilir. Mevcut ekran kartı sürücünü silip sürücü 577'yi kurmanı öneriyorum.

BIOS save nasıl alabiliyoruz. Ya da bende yok mu acaba?
Olması gerekiyor yöntem bu:

1761046138198.webp

Bu AGESA'ya özel bu, ama eski AGESA'lardan cmo file taşımak problem, Clear CMOS gerektirebilir. Elle tek tek girmen lazım. BIOS default aldıktan sonra save & exit yap, çıkan özet penceresini video kaydına al, o şekilde geçirirsin ayarları. Neyin nerede olduğu belli zaten.

@Engin Önce dediğim şekilde bu yeni AGESA'ya geçir, sonra ayrı konu aç ya da buraya fark etmez, 9950x3D için 8000 MT/s stabil hale getirmen gerekiyor. 7200 çok yanlış frekans, 6000 de doğru değil o çipe, 2 CCD var. Turbo mod vesaire BIOS'tan açma, Windows kendi core parking uyguluyor zaten, sadece güç planı dengelide kalsın, yoksa core parking bozuluyor, performans düşer, stutter yapar. 3D'siz CCD'yi kapatıyor uyku moduna alıyor dengeli planda.

Memtest de zaten anlaşılır hata varsa OC da problem var demektir.
Memtest86 AM5'te çok tercih edilmiyor, hiçbir overclockçu da neredeyse kullanmaz. Pratik değil çünkü, Windows ortamı fazlasıyla yeterli, direkt hata tespiti yapılabiliyor. Windows ortamında en sık kullanılanlar:

Karhu RAM Test, MemTest Pro, TestMem5, Ram Test Pro, Y-Cruncher VT3, Prime95 Large, OCCT

Ücretsiz bunları tercih edebilirsiniz:

https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases/tag/v0.13.1 -- 1usmus + Ryzen3D Profil

Karhu PayPal ile 10 dolardı sanırım, diğerleri ücretsiz.

Oncelikle tekrardan selamlar. 1 saatlik "cok konusma" cezasindan sonra tekrar aranizdayim.

Eki Görüntüle 194476

RAM'ler de yanlış tercih edilmiş, A-Die olduğundan tersine çevirebilirsin bu durumu tabi. 7200 kullanmaman gerekiyor.

Armory Crate kaldırman gerekiyor. OpenRGB kullanabilirsin RGB için. Armory, Lian Li'nin yazılımından çok daha kötü durumda.

Windows güç planı dengelide kalacak, performansa alırsan core parking bozduğu için stutter yaşarsın.

Ilginiz icin cok cok tesekkur ediyorum hocam. BETA BIOS'a gecmeden once bazi bilgiler vermek istiyorum sistemim ile ilgili.

Konuda da bahsettigim gibi Nebi Akgun'un 6000 Mhz timing ayarlarini kullaniyorum su anda. 1:1 6000 Mhz FCLK dedigimiz ayar da 2000 Mhz.

Az once Armoury Crate yazilimini kaldirdim. Ozellik GameFirst yuzunden bir ara surekli yuksek performans moduna sistemi gecirip duruyordu. Neyse, bir ayari varmis onu da kapatip oyle kullandim ama RGB degistirmek ve fan ayarlamak disinda kullandigim bir uygulama degildi. BIOS'dan Windows Dynamic Lightning ayarini acip yine BIOS'dan fanlari da ayarladiktan sonra zaten pek ihtiyacim kalmadi. RAM'ler disinda anakartin ve anakarta bagli fanlarin ledlerini Windows icerisinden ayarlayabiliyorum su anda.

Ekran kartimin iGame Center yazilimi vardi. Onu da sirf RGB icin kurdum. iGame Center Lite yazilimi yeterli oluyordu benim icin. Onu da kaldirdim. Yemisim RGB'yi.

Su anda bu iki uygulamayi kaldirdigimda dahi sistemde bir toparlanma varmis gibi hissediyorum, belki de plasebo etkisidir.

Guc planim dengelide ve buna dikkat ederim. Bir stabilite sorunu hissettigimde ilk oraya bakarim. Core parking'e de Windows icindeki Resource Monitor yani Kaynak Izleyici uygulamasindan bakiyorum ve oyuna gectigimde 16. cekirdek dahil sonraki tum cekirdekler parking moduna geciyor. Yani sorun yok. Bu konuda.

BIOS üzerinden Fast Boot kapatmanı öneriyorum.

Selamlar hocam. Bugun Fast Boot ayarina bakmistim tam da. :D Enabled durumundaydi, hemen Disabled yaptim fakat bahsettigim seyler cozulmedi.
Bu AGESA'ya özel bu, ama eski AGESA'lardan cmo file taşımak problem, Clear CMOS gerektirebilir. Elle tek tek girmen lazım. BIOS default aldıktan sonra save & exit yap, çıkan özet penceresini video kaydına al, o şekilde geçirirsin ayarları. Neyin nerede olduğu belli zaten.

@Engin Önce dediğim şekilde bu yeni AGESA'ya geçir, sonra ayrı konu aç ya da buraya fark etmez, 9950x3D için 8000 MT/s stabil hale getirmen gerekiyor. 7200 çok yanlış frekans, 6000 de doğru değil o çipe, 2 CCD var. Turbo mod vesaire BIOS'tan açma, Windows kendi core parking uyguluyor zaten, sadece güç planı dengelide kalsın, yoksa core parking bozuluyor, performans düşer, stutter yapar. 3D'siz CCD'yi kapatıyor uyku moduna alıyor dengeli planda.

Az once USB bellegime mevcut BIOS ayarlarimi kaydettim. CMO uzantili dosya elimde.

BIOS uzerinde ve Armoury Crate kuruluyken hicbir zaman Turbo Mod, AI Overclock gibi fantazi ayarlarini acmadim, uygulamadim hocam. Normal ve Auto olarak duruyor her sey.

Birazdan verdiginiz linkteki BIOS'u indirip yazdiracagim ama oncesinde ayarlarim sifirlanacagi icin 8000 MT/s RAM ayarlari hakkinda bilgi verebilme sansiniz var mi? Guncellendikten sonra direkt ayarlari uygulamaya baslayayim ve test edeyim.